Saltar apartados
  • UA
  • Oficina del Rector
  • Investidura com a doctors honoris caus..ssors Irina Beletskaya i Edwin Hancock

Investidura com a doctors honoris causa dels professors Irina Beletskaya i Edwin Hancock

Alacant, 30 de juny de 2015

Molt bon dia a totes i a tots, i benvinguts i benvingudes de nou a l'acte d'investidura com a doctors honoris causa dels professors Irina Beletskaia i Edwin Hancock.

Deixeu-me, primer de tot, que us done les gràcies per haver-nos volgut acompanyar avui ací en aquest acte solemne.

La Universitat d'Alacant acaba d'acollir en el seu claustre uns il·lustres professors de dilatada trajectòria vinculada al món universitari, i que han teixit estretes relacions científiques i acadèmiques amb la Universitat d'Alacant.

Avui hem investit la novena doctora honoris causa i el setantè doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant.

En les laudatio pronunciades pel professor Alonso i el professor Escolano s'han posat de manifest les prestigioses trajectòries de la professora Beletskaia i del professor Hancock. Permeteu-me que m’ature en alguns aspectes centrals que complementen i ratifiquen el que s’acaba d’exposar sobre els nostres nous doctors honoris causa.

La professora Beletskaia manté una estreta relació científica amb la nostra Universitat des de l'any 2002, en concret, amb el Departament de Química Orgànica, per a iniciar un vincle de col·laboració científica Alacant-Moscou. Les successives visites a la nostra Universitat, per la seua banda, i les dels nostres professors Alonso i Yus, a Moscou, van donar com a fruit una sèrie de publicacions conjuntes que han permès fer arrelar una relació més enllà de l'àmbit professional i que culmina avui amb aquest nomenament de doctora honoris causa.

Em consta que la catàlisi amb metalls de transició desenvolupada a partir dels anys setanta ha sigut clau per a l'evolució de la síntesi orgànica. En particular, els nous mètodes per a la formació d'enllaços carboni-carboni han permès l'assemblatge de molècules d'una manera que abans era inimaginable. Processos inassolibles fins llavors o d’una execució molt difícil van ser resolts gràcies als descobriments dels premis Nobel de Química Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi i Akira Suzuki. Al costat d'aquests, també sona el nom de Beletskaia, que, amb les seues aportacions pioneres a la catàlisi amb metalls de transició, ha contribuït de manera crucial al desenvolupament de processos sintètics més eficients i respectuosos amb el medi ambient. Convé destacar que la síntesi moderna de compostos orgànics, i especialment, la de fàrmacs, se sustenta en bona part en aquesta catàlisi amb metalls de transició, iniciada fa trenta-cinc anys.

La seua aportació com a capdavantera a altres camps de la química és també digna d'elogi. No obstant això, és la seua entrega i passió per la ciència que resulta més fascinant, més encara tenint en compte els obstacles de diferent índole que ha hagut de vèncer al llarg de la seua dilatada carrera. Esperem que aquest nomenament permeta reforçar encara més les relacions entre la Universitat Estatal de Moscou i la Universitat d'Alacant i mantenir així un intercanvi profitós i durador del coneixement.

El professor Hancock va fer el doctorat en plena efervescència del camp de la física de partícules (llavors ja es teoritzava sobre l'existència del bosó de Higgs). Va fer el seu post-doctorat en el laboratori Rutherford d'Oxford. Allí es va enfrontar a problemes bàsics de reconeixement de patrons. Una iniciativa estratègica del seu país, l'aposta per la intel·ligència artificial, el fa recalar en el laboratori de Josef Kittler, on va desenvolupar treballs de reconeixement estadístic de formes. D'ací a York i a la fundació d'un laboratori propi amb una amplíssima trajectòria internacional en pattern recognition. Casualment ara està immers en el camp de les xarxes complexes, utilitzant-hi el que va aprendre en física d'altes energies i obrint una nova perspectiva. 

Les extraordinàries relacions científiques entre el professor Hanckock i la nostra Universitat a través del professor Escolano han fructificat amb aquest doctorat honoris causa. 

Arribats en aquest punt voldria felicitar el professor Alonso i el professor Escolano per les magnífiques laudatio sobre la professora Beletskaia i el professor Hancock, felicitar-los per liderar i mantenir uns vincles brillants amb la ciència i l'acadèmia a través de les relacions internacionals i que avui hem posat de manifest. Moltes gràcies a tots dos!

Com sabeu, una aposta estratègica de la Universitat d'Alacant és l'impuls a la internacionalització com una aposta irrenunciable en diverses dimensions i direccions. 

La Universitat d'Alacant té convenis de mobilitat i és sòcia de més de set-centes universitats en més de cent països repartits entre els cinc continents. Una atapeïda xarxa de relacions internacionals que ens permet ser un referent a escala internacional, en què actes com el d’avui realcen i emfatitzen encara més les nostres relacions i vincles internacionals. 

Per a concloure, voldria expressar les meues més sinceres felicitacions i gratitud als professors Beletskaia i Hancock pel seu suport a la Universitat d'Alacant i el seu compromís amb l'educació superior, la ciència, l'acadèmia, la cultura i el coneixement universal. 

Moltes gràcies i que tingueu un bon dia. 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464