Saltar apartados
  • UA
  • Oficina del Rector
  • Lliurament del Llorer d'Or de la Universitat d'Alacant al Sr. Ricardo Senabre

Lliurament del Llorer d'Or de la Universitat d'Alacant al Sr. Ricardo Senabre

Alcoi, 13 de novembre de 2015

Escrivia el 1972 el poeta Joan Valls dins del poemari Hereu de solituds:

"Sóc vigia avesat a la tempesta

i a espiar el bell èxtasi dels lliris.

La desolació ja m'alliçona

i em fa fecund el solc de l'esperança." 

Així es com podem entendre el llegat que ens deixen dos homes de lletres com el poeta i el crític literari Ricardo Senabre. Aquesta és la seua herència, el treball de les paraules per sentir l’esperança que la seua desaparició no és un adéu, sinó un punt de retrobada del futur. D’un passat difícil que va viure una generació marcada per una postguerra traumàtica on l’exili, interior com en el de cas de Valls, físic, en el cas de la família Senabre, va alterar completament la seua trajectòria vital i intel·lectual. 

A l’igual que en el lliurament de l’anterior Llorer d’Or de la Universitat d’Alacant al professor Germà Bernàcer, a títol igualment pòstum, recordem el perfil més pròxim i acadèmic del professor Senabre. La seua participació activa en el món de les universitats, primer a Salamanca, després a Extremadura, d’on va ser degà de la Facultat de Filosofia i Lletres durant més de deu anys, el porta a ser considerat per la seua tasca de gestor públic de la universitat pública del nostre país. Al seu temps, la seua tasca com a crític literari fa que ens trobem davant d’un dels intel·lectuals més destacats en el seu camp. La seua participació en els principals suplements literaris de la nostra premsa així ho confirma.

Alcoianes i alcoians, avui és el moment de recuperar el seu mestratge, la seua memòria. Heu d’estar ben orgulloses i orgullosos d’una figura que potser fins fa poc temps us era desconeguda. Ell mai va oblidar la seua ciutat d’origen. Aquell que, com deia un altre estimat alcoià, l’Ovidi Montllor, “no oblidarà les arrels que ens han tocat i són la nostra preferència”. El fet que Senabre anara cedint a la vostra biblioteca part de la bibliografia que anava utilitzant per als seus estudis, amb les seues notes i marques personals, ens recorda al que el poeta uruguaià Mario Benedetti va fer amb la nostra universitat ja fa uns anys: cedir l’espai íntim del treballador de les lletres a una institució pública perquè els investigadors puguen descobrir els secrets de les seues anàlisis. La Universitat d’Alacant s’afegeix a la decisió d’atorgar el seu nom a la vostra biblioteca, com en el seu moment vam fer amb Mario Benedetti en el centre que porta el seu nom i que ha estat el protagonista aquests dies de les jornades de reflexió sobre les aportacions de Senabre al món de la literatura. Dediqueu un nom universal a un centre de difusió de la cultura en majúscules. Més enllà de la denominació de la ciutat ara afegiu el nom d’un il·lustre crític literari, segurament el de major talla del segle XX al nostre país.

La distinció del Llorer d’Or la Universitat d’Alacant destaca persones o institucions de prestigi internacional en el camp de les ciències, la investigació, la docència, la creació artística, l’esport, la solidaritat o, com és el cas, les lletres. Amb el lliurament del nostre guardó a una personalitat de la rellevància de Ricardo Senabre, la Universitat d’Alacant s’enorgulleix d’apropiar-se, d’alguna manera, de la seua persona i de la seua obra. D’alguna manera també, amb aquesta distinció, materialitzem el nostre compromís d’institució vertebradora de la nostra terra i de la seua gent, dels seus paisatges i els seus territoris, de les seues personalitats, com també els coneixements i els llegats que deixen, que ens comprometem a referenciar i difondre.

Acabaré la meua intervenció amb unes paraules escrites pel mateix Senabre el 1998 en l’article “La lectura amenazada”:

Leer es responder al texto, participar en un intercambio, y la pluma es el instrumento necesario para escribir anotaciones marginales, que son los primeros signos de la respuesta del lector ante el texto, ya que toda lectura auténtica es un diálogo íntimo: el libro desencadena en el lector una reacción, una «corriente discursiva interior –laudatoria, irónica, negativa, potenciadora– que acompaña al proceso de la lectura»

Que el fet de llegir siga una autèntica provocació, l’acte més íntim de comunicació amb els autors i les autores. Perquè llegir ens fa més savis i més lliures. Gràcies, Ricardo Senabre, pel teu mestratge i la teua herència, les teues paraules. Per sempre. Moltes gràcies. 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464