Saltar apartados

40 aniversari de les Facultats de Filosofia i Lletres, i de Ciències

Alacant, 3 de novembre de 2016

Molt bon dia a totes i a tots, i benvingudes i benvinguts al paranimf de la Universitat d’Alacant, a l’acte de commemoració del 40 aniversari de les facultats de Filosofia i Lletres i Ciències.

He de confessar-vos que hui és un dia important per a la Universitat, i per diversos motius. En primer lloc, perquè veig que el treball dels estudiants durant aquests anys, el seu esforç, ha culminat en un procés de formació i en un resultat tangible, que és la graduació. I, en segon lloc, perquè també comprove que la nostra faena com a docents, com a personal d’administració i serveis, en definitiva com a comunitat universitària ha fructificat en els estudiants durant aquests 40 anys, en vosaltres que, al capdavall, sou la justificació i el motor que ens impulsa, i ens ha d’impulsar, a treballar cada vegada més i millor.

Deixeu-me que, en primer lloc, felicite els degans de les facultats de Filosofia i Lletres i de Ciències per la iniciativa d’aquest acte tan important per a la nostra universitat.

En segon lloc, les meues felicitacions i agraïments a tots el degans pels anys de treball per la nostra universitat. Gràcies!

També vull dirigir unes paraules de reconeixement a les titulades i als titulats en el curs 2015-2016, que hui estan representades i representats ací per les companyes i els companys que han pujat a l’estrada.

Sóc coneixedor que els anys que heu passat en la universitat han sigut, per a totes i per a tots, una etapa de la vostra vida particularment intensa. Han sigut anys d’estudi, de qualificació professional i, també, de formació humana al costat dels/de les vostres col·legues i del vostre professorat. Estic segur que sempre conservareu un gran i entranyable record dels temps d’estudiants universitaris en aquest campus.

Els estudis que amb esforç heu seguit a les aules de la nostra universitat us han enriquit, per tant, com a professionals i com a persones. En molts casos la possibilitat de cursar una carrera només ha sigut factible gràcies al compromís i l’esforç de les vostres famílies i al suport de les persones que estimeu. Estic convençut que, també per a ells/es, aquests estudis han significat sacrificis i, per això, el fet que els culmineu amb èxit és una satisfacció compartida per tots.

En vosaltres, nous titulats i titulades, queda representada l’aspiració dels universitaris per accedir al coneixement científic i crític dels diversos camps del saber humà.

Us felicite per l’èxit, i us anime, en el desenvolupament del vostre exercici professional, a ser un exemple vivent del comportament ètic dels estudiants de la Universitat d’Alacant; a ser ambaixadors/es permanents dels valors de tolerància, d’esperit crític i de comportament responsable. La societat posa en vosaltres totes les expectatives per a arribar a un món més just, més lliure i més solidari; i jo sé que sabreu estar a l’altura de la situació.

Voldria ara dirigir-me a tots/es els/les companys/es que acabeu de pujar a l’estrada. Aquestes distincions no són més que una manera simbòlica de reconèixer la dedicació i l’esforç cap a la universitat amb què us heu distingit per haver arribat a l’edat de jubilació.

L’any 2014 vam commemorar el 35è aniversari de la nostra universitat. Tot i que els nostres antecedents històrics es remunten a la Universitat d’Oriola en el segle XVI, som plançons d’una efervescent història que s’inicia amb la fundació del Centre d’Estudis Universitaris el 1968 per a convertir-nos definitivament en la Universitat d'Alacant l’any 1979, una data que ens fa contemporanis de la recuperada democràcia i coetanis dels primers ajuntaments de la llibertat. 

Amb tot això, i com s’ha dit, en el curs 1975-1976 es creen a Alacant les facultats de Ciències, que inicialment tindrà la secció de Química, i la de Filosofia i Lletres, que va començar impartint estudis de les divisions de Geografia i Història i Filosofia. 

Tenint en compte els 40 anys transcorreguts des de la creació de les facultats, permeteu-me que senta un legítim orgull per tot el que hem aconseguit, així com que done mostres del més intens i càlid agraïment a aquells que ho van fer viable i possible i a aquells que segueixen fent de la Universitat un projecte d’indubtable futur. 

A les institucions de la societat civil i als poders públics. 

Als degans, i als seus equips de govern. 

A tots els que –professors i professores, alumnat, personal d’administració i serveis, treballadors externs, familiars i amics– al llarg d’aquests últims 40 anys han pogut comprovar com un espai erm i buit, esguitat d’elementals barracons militars, es convertia, a molt baix cost, en un dels millors i més cuidats campus d’Espanya i d’Europa. 

Als qui són conscients de l’extraordinària contribució de la universitat al desenvolupament econòmic de la província en les últimes dècades, i als qui, fins i tot sense saber-ho, es beneficien de les habilitats, les competències i el saber fer dels treballadors que la universitat ha format i forma.

¿Podem, si més no, imaginar què hauria sigut d’Alacant i de la comunitat sense la presència activa de la universitat en la vida pública de la província durant aquests últims 35 anys?

Voldria aprofitar l’ocasió que em brinda aquest acte per a destacar davant de tots vosaltres el valor del coneixement i de la formació universitària. La formació universitària supera la mera transmissió i acumulació de la informació, ja que aporta un element altament valuós per al nostre desenvolupament personal i professional i ens proporciona una comprensió molt més complexa i profunda de la realitat. A més, ens fa menys vulnerables, ens aporta seguretat, ens fa menys manipulables i, per tant, amos del nostre destí.

Si la formació universitària ens aporta aquest element afegit que ens permet aprehendre la complexitat del món i consolidar la nostra personalitat, aconseguir el coneixement encara va més enllà, ja que ens proporciona una sèrie d’habilitats transversals, modela la nostra actitud cap a un aprenentatge constant i al llarg de tota la vida i ens obliga a forjar-nos una disciplina de treball que ens serà útil en qualsevol situació de la nostra vida laboral i professional, amb independència dels estudis que hàgem fet.

Tot això, per tant, requereix que la universitat oferisca una formació integral i de qualitat a l’alumnat, que siga capaç de motivar-lo i despertar-hi una inquietud permanent darrere del coneixement que repercutisca, una vegada egressat/da, en una major competència en el seu treball, una motivació permanent per millorar i continuar formant-se i una disposició per a assumir i desenvolupar tot tipus de tasques i de responsabilitats. I a l’alumnat, podem dir-ho, cal demanar-li treball i dedicació, que siga capaç d’assumir una cultura de l’esforç que, en definitiva, el/la porte a l’excel·lència personal i professional.

Vosaltres heu adquirit eixe coneixement a través de la formació universitària d’una universitat pública, la Universitat d’Alacant, i voldria felicitar i agrair a tot el personal que treballa en la Facultat de Filosofia i Lletres, amb el seu degà al capdavant, pel compromís i la lleialtat institucional amb l’ensenyament al servei dels estudiants.

Deixeu-me, finalment, que done a les noves graduades i als nous graduats la meua més sentida enhorabona.

Moltes gràcies. 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464