Saltar apartados

Festivitat de Sant Tomàs d'Aquino

Alacant, 28 de gener de 2016

Deixeu-me, primer de tot, que us done les gràcies a totes i a tots per haver-nos volgut acompanyar avui ací, al paranimf de la nostra universitat, en aquest acte de la festivitat de sant Tomàs d’Aquino.

Permeteu-me un agraïment especial a professors i investigadors d’altres universitats: Universitat de Pàdua, Universitat Nacional d’Educació a Distància, Universitat Politècnica de València, Universitat de Barcelona, Universitat del País Basc, Universitat de Jaén, gràcies per acompanyar-nos. I també una salutació especial al president de la Societat Espanyola per al Processament del Llenguatge Natural.

El solemne acte que celebrem avui manté viva una tradició universitària que és remunta a 1880, data en què el papa Lleó XIII va proclamar sant Tomàs d’Aquino patró de les universitats. Des d’aquella data, totes les universitats han convertit aquesta festivitat en una jornada de celebració, durant la qual es fa lliurament de distincions molt sentides i totalment arrelades a la institució universitària.

Les meues primeres paraules de reconeixement van dirigides a les titulades i als titulats en el curs 2014-2015, que avui estan representats ací per les companyes i els companys que han aconseguit els premis extraordinaris en les respectives especialitats.

Sóc coneixedor que els anys que heu passat en la universitat han sigut, per a totes i per a tots, una etapa de la vostra vida particularment intensa. Han sigut anys d’estudi, de qualificació professional i, també, de formació humana al costat dels vostres col·legues i del vostre professorat. Estic segur que sempre conservareu un gran i entranyable record dels temps d’estudiants universitaris en aquest campus.

Els estudis que amb esforç heu seguit a les aules de la nostra universitat us han enriquit, per tant, com a professionals i com a persones. En molts casos, la possibilitat de cursar una carrera ha sigut factible gràcies al compromís i l’esforç de les vostres famílies i al suport de les persones que estimeu. Estic convençut que també per a les vostres famílies aquests estudis han significat sacrificis i, per això, el fet que els culmineu amb èxit és una satisfacció compartida per tots.

En vosaltres, noves titulades i nous titulats, queda representada l’aspiració dels universitaris per accedir al coneixement científic i crític dels diversos camps del saber humà.

Us felicite per l’èxit i us anime, en el desenvolupament del vostre exercici professional, a ser un exemple vivent del comportament ètic dels estudiants de la Universitat d’Alacant; a ser ambaixadors permanents dels valors de tolerància, d’esperit crític i de comportament responsable. La societat posa en vosaltres totes les expectatives per a arribar a un món més just, més lliure i més solidari; i jo sé que sabreu estar-ne a l’altura.

Permeteu-me una felicitació especial a una estudiant que avui ha recollit el premi extraordinari. La primera estudiant amb discapacitat auditiva que ha sigut membre d’un claustre universitari. Enhorabona, Carolina!

En aquest acte de festivitat de sant Tomàs d’Aquino acabem d’investir com a doctors honoris causa per la Universitat d’Alacant el professor Giuseppe Zaccaria, de la Universitat de Pàdua, i la professora Felisa Verdejo, de la Universitat Nacional d’Educació a Distància.

Vull donar-los la benvinguda, ens sentim molt honrats amb la seua incorporació al claustre de professors.

Les universitats reservem la concessió del més alt grau acadèmic a aquelles persones que, al llarg de la seua vida, han acreditat mèrits excepcionals en pro de la ciència, de l’educació, de la cultura, de l’art o del progrés de la societat.

Com han exposat els padrins, el nostres nous doctors reuneixen mèrits sobrats per a ser mereixedors d’aquest reconeixement, i vull agrair-los que acceptaren incorporar-se a la nostra universitat, fet que ens permetrà beneficiar-nos del seu prestigi i dels seus coneixements.

En la laudatio s’ha posat de manifest la prestigiosa trajectòria del professor Zaccaria. I voldria felicitar el professor Barciela i la professora Martí per la brillant laudatio que reflecteix les extraordinàries aportacions del nostre doctor, com també les estretes relacions que la nostra universitat manté amb la Universitat de Pàdua. Gràcies, Carlos, i gràcies, Mónica, per acceptar apadrinar el nostre nou doctor, per mantenir viva aquesta estreta relació amb Pàdua i, sobretot, pel vostre compromís i lleialtat amb la vostra universitat.

La Universitat de Pàdua va ser fundada l’any 1222 per un grup de professors i estudiants de la Universitat de Bolonya a la recerca d’una major llibertat acadèmica. El seu lema, Universa Universis Patavina Libertas, interpreta l’esperit de llibertat d’expressió i de cultura concedida per a tots. La Universitat destaca pel seu esperit crític i democràtic, per la defensa de la llibertat i l’autonomia universitària en les moltes de les adverses circumstàncies per les quals ha travessat en la seua llarga història.

La Universitat de Pàdua ha sigut un lloc d’estudi i investigació d’il·lustres científics, entre els quals destaquen Galileu Galilei i Nicolau Copèrnic. També és la primera universitat que va atorgar un títol acadèmic a una dona, Elena Lucrezia Cornaro Piscopia, l’any 1678.

La Universitat de Pàdua i la Universitat d’Alacant mantenen estrets vincles de col·laboració científica i docent des de començament dels anys vuitanta i és el professor Zaccaria el principal impulsor d’aquestes relacions.

La seua trajectòria acadèmica, científica i de gestió universitària, com també la seua dedicació són un exemple per a tots nosaltres.

Per l’Università di Alicante è un vero onore aver conferito una laurea honoris causa al professore Giuseppe Zaccaria, professore e Rettore dell’Università di Padova.

Il suo percorso accademico, scientifico e di dirigenza universitaria, così come la sua dedizione rappresentano un esempio per tutti noi. Vero promotore della forte collaborazione accademica i scientifica tra le nostre università, chiaro esempio della sua visione strategica internazionale. La ringraziamo, professore Zaccaria, e benvenuto nel nostro corpo docente.

La Universitat d’Alacant acull, en el claustre, la professora Felisa Verdejo, de dilatada trajectòria acadèmica i científica vinculada al món universitari, i que, des de fa dues dècades, manté estretes relacions científiques i acadèmiques amb la nostra universitat i, en concret, amb el Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de l’Escola Politècnica Superior.

En la laudatio s’ha posat de manifest la seua extraordinària trajectòria científica i acadèmica. I voldria felicitar el professor Martínez Barco per la seua magnífica laudatio en què es destaquen les excel·lents contribucions de la professora Verdejo en pro de la ciència en l’àmbit d’intel·ligència artificial i les tecnologies del llenguatge natural. Gràcies, Patricio!

Sí que m’agradaria destacar algunes qualitats i mèrits de la professora Verdejo que ens ha permès atorgar aquest reconeixement de la nostra comunitat universitària.

La professora Verdejo manté una estreta relació científica amb la nostra universitat, en concret, amb el grup d’investigació Processament del Llenguatge i Sistemes d’Informació, que ens ha permès enriquir-nos del seu coneixement, consell i suport constant. Un grup posicionat en l’àmbit nacional i internacional, format per més de 31 investigadors que lideren projectes europeus, nacionals i autonòmics i en qual s’han format més d’un centenar d’investigadors que avui dia ocupen llocs en centres d’investigació i empreses nacionals i internacionals.

De la mateixa manera que la professora Verdejo va contribuir al desenvolupament del grup d’investigació Processament del Llenguatge i Sistemes d’Informació, vull destacar que també va liderar i va crear nous grups d’investigació en tecnologies del llenguatge humà, com bé s’ha dit en la laudatio, en totes aquelles universitats per què ha transcorregut la seua carrera acadèmica: la Universitat Complutense, la Universitat del País Basc, la Universitat Politècnica de Catalunya i la UNED.

Voldria destacar també la seua contribució com a fundadora de la Societat Espanyola del Processament del Llenguatge Natural, principal fòrum d’anàlisi i debat sobre les tecnologies del llenguatge humà a Espanya.

També rellevant va ser la seua contribució com a fundadora de l’Associació Espanyola per a la Intel·ligència Artificial, nucli i llavor de la que finalment es va convertir en IBERAMIA, la Societat Iberoamericana d’Intel·ligència Artificial, promotora essencial d’activitats científiques i tecnològiques relacionades amb la intel·ligència artificial als països iberoamericans i de parla espanyola i portuguesa.

Però és important remarcar (conèixer i reconèixer) que des de la investigació emergent en els anys setanta en les tecnologies del llenguatge fins als nostres dies, les tecnologies del llenguatge humà s’han convertit en un instrument imprescindible i posen a la disposició de la societat eines capaces de processar automàticament la informació sense interacció humana.

Avui, la tan anhelada conversió automàtica de la informació al coneixement és una realitat gràcies a treballs com els que la professora Verdejo ha liderat en els últims quaranta anys.

Al llarg de la seua trajectòria, com hem pogut escoltar anteriorment, no solament hi ha rellevants aportacions estrictament científiques, sinó també una gran contribució a l’acadèmia des de totes les facetes possibles: com a docent, investigadora, gestora, avaluadora, difusora i promotora. Enhorabona, Felisa!

La Universitat d’Alacant s’enorgulleix de poder tenir entre els doctors honoris causa a aquells que, des del savi domini d’una professió, han sabut conjuminar docència i investigació i han fomentat la difusió i el millor enteniment entre el món universitari i la societat.

Moltes gràcies!

Bon dia. 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464