Saltar apartados
  • UA
  • Oficina del Rector
  • Cloenda del Curs Acadèmic 2016-2017 i ..noris causa de l'Excm. Sr. Ángel Viñas

Cloenda del Curs Acadèmic 2016-2017 i investidura com a doctor honoris causa de l'Excm. Sr. Ángel Viñas

Alacant, 25 de maig de 2017

Molt bon dia.

Deixeu-me, primer de tot, que us done les gràcies per haver-nos volgut acompanyar hui ací, al paranimf de la Universitat d’Alacant.

Aquest acte de clausura del curs 2016-2017, que ara acaba, ha estat protagonitzat pel lliurament del màxim títol acadèmic que les universitats podem atorgar: el títol de doctor.

Etimològicament doctor és una paraula que defineix el mestre, el professor, qui genera coneixement. La primera col·lació del títol de doctor va tenir lloc l’any 1140 a la Universitat de Bolonya, a la qual van seguir, al poc de temps, altres universitats europees. En els nostres dies, el títol de doctor està associat al reconeixement de la capacitat investigadora.

Capacitat investigadora per a la generació de coneixement, que és una de les funcions que la universitat ha de dur a terme, sense la qual no podríem parlar pròpiament d’universitat.

En aquest sentit, les xifres corroboren que anem pel camí correcte. La nostra Universitat ha experimentat un augment important en el nombre total de nous doctors en els últims anys.

Per tant, per a tots els qui formem part d’aquesta Universitat, és un motiu d’orgull comprovar que l’esforç i la dedicació dels nostres investigadors ha donat fruit amb els nous doctors i doctores.

Vull felicitar, doncs, els doctors que heu rebut avui el birret que simbolitza la vostra nova condició. Després de diversos anys d’esforços heu aconseguit la col·lació del més alt grau acadèmic que concedeix la universitat: el títol de doctor.

La Universitat d’Alacant us ha fet lliurament del màxim títol acadèmic i, amb aquest, acaba de reconèixer la vostra capacitat investigadora.

Vosaltres sou un exemple destacat del treball que es du a terme en la nostra Universitat i, per això, en nom de tota la comunitat universitària, torne a reiterar-vos l’orgull que sentim i la nostra felicitació per l’èxit que heu aconseguit.

La Universitat d'Alacant acull en el claustre l'il·lustre doctor Ángel Viñas, de dilatada trajectòria com a historiador i prestigiosa activitat al servei de l'Estat dins de l'administració espanyola i europea, i que, des de fa dècades, manté estretes relacions científiques, acadèmiques i personals amb Alacant.

En la laudatio s'ha posat de manifest la trajectòria d'Ángel Viñas que el fan mereixedor d'aquest doctorat honorífic per la nostra Universitat. I voldria felicitar el professor Moreno per la brillant laudatio que reflecteix les extraordinàries aportacions del nostre doctor. Gràcies, Roque.

Com bé ha posat de manifest el professor Moreno, el doctor Viñas destaca per la seua faceta com a historiador i per la seua trajectòria al servei de l'Estat dins de l'administració espanyola i europea, les dues activitats estretament relacionades i que no s’entenen l’una sense l'altra. 

El doctor Ángel Viñas destaca pel seu compromís amb l'ofici d'historiador i la seua defensa de la investigació historiogràfica. En aquest sentit, és un ferm defensor de la cerca de la veritat. Per a ell, només s'entén la investigació històrica com a resultat de la cerca de fonts confiables, d'evidències de l'època, que ineludiblement es troben en els arxius. Per això, ha sigut dels primers historiadors a treballar amb documents desclassificats dels arxius de l'administració franquista, del Foreig Office, del Ministeri d'Afers Exteriors alemany o en les administracions de l'extinta Unió Soviètica, i ha revelat aspectes de la nostra història més recent totalment desconeguts. És per això que és considerat el millor contemporaneista actual i principal enemic dels qui veuen en la manipulació del passat una de les claus per a les batalles polítiques del present. Els seus estudis sobre la Segona República, la Guerra Civil i la dictadura franquista, sobre les secretes relacions hispanes i nord-americanes o sobre la Unió Europea saben combinar, d'altra banda, la investigació i la divulgació. Són, per tant, referents ineludibles entre els historiadors i lectura de capçalera per al públic en general. Als primers els inculca el deure ètic i moral dels qui es dediquen a aquesta professió; als segons els desperta l'interès pel que va ocórrer i els ensenya que la història no és sinònim de passat: el passat és el que va ocórrer, la història és la investigació que explica i dóna coherència a aquest passat. 

La seua tasca en la universitat espanyola s'ha intercalat amb l'acompliment de llocs d'alta responsabilitat en l'administració espanyola o europea. En la primera ha sigut tècnic comercial de l'Estat, economista del Fons Monetari Internacional a Washington DC, agregat comercial de l'ambaixada d'Espanya a Bonn o assessor executiu dels ministres d'Afers Exteriors Fernando Morán i Francisco Fernández Ordóñez. En la Comissió Europea va ocupar diferents càrrecs diplomàtics, entre els quals destaca el d'ambaixador de la Unió Europea davant l'Organització de Nacions Unides, director general de la Comissió Europea per a l’Àsia i Amèrica Llatina, director de Relacions Polítiques Multilaterals i conseller econòmic i comercial de la Representació Permanent Espanyola davant la UE.

Alacant ha estat present en la seua vida personal i acadèmica. Ací va passar amb els seus familiars els estius de la seua infància i adolescència escoltant emissores de ràdio estrangeres i són moltes les ocasions que en els últims anys ha col·laborat amb la nostra Universitat en les tasques de docència, investigació i difusió de la nostra història contemporània. 

Enhorabona al doctor Viñas! I també a tots els nous doctors avui investits per la Universitat d'Alacant. 

Moltes gràcies. 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464