Saltar apartados
  • UA
  • Oficina del Rector
  • Festivitat de Sant Tomàs d'Aquino, i I.. honoris causa de la Dra. María Blasco

Festivitat de Sant Tomàs d'Aquino, i Investidura com a doctora honoris causa de la Dra. María Blasco

Alacant, 27 de gener de 2017

Deixeu-me, primer de tot, que us done les gràcies a totes i a tots per haver-nos volgut acompanyar avui ací, al Paranimf de la nostra Universitat, en aquest acte de la festivitat de Sant Tomàs d’Aquino.

L’acte solemne, que avui celebrem, manté viva una tradició universitària que es remunta al 1880, data en què el papa Lleó XIII va proclamar Sant Tomàs d’Aquino patró de les universitats. Des d’aquella data, totes les universitats han convertit aquesta festivitat en una jornada de celebració, durant la qual es fa lliurament de distincions molt sentides i totalment arrelades a la institució universitària.

Les meues primeres paraules de reconeixement van dirigides a les titulades i els titulats en el curs 2015-2016, que avui estan representats ací per les companyes i els companys que han aconseguit els premis extraordinaris en les respectives especialitats.

Sóc coneixedor que els anys que heu passat a la Universitat han sigut, per a totes i per a tots, una etapa de la vostra vida particularment intensa. Han sigut anys d’estudi, de qualificació professional i, també, de formació humana al costat dels vostres col·legues i del vostre professorat. Estic segur que sempre conservareu un gran i entranyable record dels temps d’estudiants universitaris en aquest campus.

Els estudis que amb esforç heu seguit a les aules de la nostra Universitat us han enriquit, per tant, com a professionals i com a persones. En molts casos la possibilitat de cursar una carrera només ha sigut factible gràcies al compromís i l’esforç de les vostres famílies, i al suport de les persones que estimeu. Estic convençut que, també per a elles, aquests estudis han significat sacrificis i, per això, el fet que els culmineu amb èxit és una satisfacció compartida per tots.

En vosaltres, nous titulats i titulades, queda representada l’aspiració dels universitaris per accedir al coneixement científic i crític dels diversos camps del saber humà.

Us felicite per l’èxit, i us anime, en el desenvolupament del vostre exercici professional, perquè sigueu un exemple vivent del comportament ètic dels estudiants de la Universitat d’Alacant; que sigueu ambaixadors permanents dels seus valors de tolerància, d’esperit crític i de comportament responsable. La societat posa en vosaltres totes les expectatives per a arribar a un món més just, més lliure i més solidari; i jo sé que sabreu estar a l’altura.

Enhorabona!

Voldria agrair la presència en aquest acte de la presidenta de la Fundació Dones per Àfrica, i mostrar la nostra satisfacció per l’acord aconseguit entre la Fundació i la Universitat per a desenvolupar un programa de beques de formació per a dones africanes a la Universitat d’Alacant.

Un projecte basat en la transferència de coneixement com a factor imprescindible per al progrés a tot el món.

A Àfrica, aquesta transferència de coneixement adquireix una dimensió rellevant quan recau en les dones, ja que són el factor de canvi principal en el continent i protagonistes indiscutibles del canvi social, econòmic i polític que travessa aquesta regió del món. D’ací la importància de promoure i consolidar la presència de dones africanes en l’àmbit de l’educació universitària.

Gràcies a María José Rodríguez, vicerectora de Responsabilitat Social i Igualtat, per propiciar aquest acord des de la nostra Universitat, i gràcies a la presidenta de la Fundació Dones per Àfrica per impulsar programes d’aquesta naturalesa i comptar, en aquest cas, amb la Universitat d’Alacant. Moltes gracies presidenta!!!

Avui, en aquest acte tan acadèmic, de Sant Tomás d’Aquino, la Universitat d’Alacant acull, en el seu claustre, la doctora María Blasco, d’una dilatada trajectòria científica i acadèmica vinculada al món universitari i investigador, i que, manté estretes relacions científiques i acadèmiques amb Alacant.

En la laudatio s’ha posat de manifest la prestigiosa trajectòria de María Blasco. I voldria felicitar a la professora Navarro, vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement, per la brillant laudatio que reflecteix les extraordinàries aportacions de la nostra doctora, en els àmbits acadèmics, científics, investigadors i socials. A més, voldria, agrair i felicitar el vicerectorat per la iniciativa de la proposta de la Dra. Blasco com a doctora honoris causa, iniciativa institucional del Consell de Direcció, aprovada per unanimitat pel Consell de Govern de la nostra Universitat. Gràcies i felicitats de nou, Amparo.

Com deia, és un vertader honor per a la Universitat d’Alacant incorporar la Doctora María Blasco en el claustre universitari per motius i raons diversos, dels quals, en destacaré la formació acadèmica i científica, la investigació i la contribució social.

En primer lloc, destaque la brillant formació acadèmica i científica que té, des dels estudis de Biologia a la investigació realitzada, primer, en el laboratori de la Dra. Margarita Salas del Centre de Biologia Molecular del CSIC. I posteriorment en el Cold Spring Harbor Laboratory a Nova York amb la Dra. Carol Greider en la línia d’investigació sobre els telòmers i la telomerasa i la funció determinant d’aquests en l’envelliment i el càncer. Una etapa crucial, la seua formació científica i acadèmica!

En segon lloc, reconec la contribució científica i la destacada faena que ha fet com a investigadora en el Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC, i posteriorment en el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques, com a cap del Grup de Telòmers i Telomerasa i directora del Programa d’Oncologia Molecular.

I en tercer lloc, cal visualitzar la gran responsabilitat que té amb la societat, l’aposta decidida que fa per la igualtat, per la divulgació científica i pel mecenatge, des de la iniciativa de creació d’una Oficina de Dones i Ciència, d’una Oficina de Comunicació Científica i posant en marxa el programa de mecenatge “Amics del CNIO”.

En resum, formació de qualitat, investigació d’avantguarda i contribució social responsable.

Valors que identifiquen la nostra doctora honoris causa, que avui visualitzem i reconeixem a través d’aquest doctorat honorífic, i valors que identifiquen la nostra Universitat d’Alacant.

Una universitat que fa de la formació de qualitat i la investigació d’avantguarda, l’eix bàsic de la seua acció.

Una universitat compromesa amb el seu lideratge en la societat del coneixement, la innovació i les tecnologies de la informació.

Una universitat compromesa amb la promoció dels valors d’una societat democràtica, solidària i sostenible.

Una universitat compromesa amb la igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

Una universitat, en definitiva, que és un lloc de trobada de tots els agents socials que poden i han de definir l’orientació del futur del nostre desenvolupament, i que esperen trobar-hi un espai encaminat a la qualitat i guiat per la competitivitat, internacionalitzat, obert, innovador i capaç d’assumir el lideratge en la societat del coneixement.

El professor Avelino Corma, doctor honoris causa per la Universitat d’Alacant oferia una recepta que garanteix l’èxit, “...la major part dels problemes que ens afligeixen, incloent els que genera l’ésser humà, necessiten de la ciència per a trobar-hi solucions. Un país savi és aquell que inverteix en allò que el fa més gran i respectat i que fa més feliços els seus ciutadans: l’educació, el benestar social, la cultura i la investigació i el desenvolupament tecnològic...”.

No és un capritx, és una necessitat invertir en la nostra educació i investigació.

No és un capritx, és una necessitat donar suport, conèixer i reconèixer la labor de les nostres investigadores. Mantenir els nivells d’excel·lència investigadora és una garantia de futur. La doctora Blasco és un clar exemple de tot açò. María, Dra. Blasco, gràcies per la teua contribució amb la ciència, pel compromís amb la investigació i per la teua aportació socialment responsable; Benvinguda al claustre de la Universitat d’Alacant i enhorabona per aquest doctorat. Feliç dia de Sant Tomás d’Aquino!!!

Moltes gràcies. 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464