Saltar apartados

Inauguració del bust de Iuri Gagarin

Alacant, 2 de juny de 2017

En primer lloc vull agrair al cos de ball que ens ha apropat una mica més a la cultura russa i amenitzat l’inici d’aquest acte. Tinc entès que la música que ha sonat era molt estimada per Gagarin i que és tradició entre els cosmonautes russos haver d’escoltar aquesta música abans de volar a l’espai. Espere que siga presagi de la bona sintonia que ha de regnar en la nostra institució en les diverses col·laboracions amb el poble rus.

He d’agrair la intervenció als professors de l’Escola Politècnica Superior, Salvador Ivorra i José Miguel Torrejón, que des de les seues àrees d’investigació respectives ens han explicat la vinculació d’aquest bust que avui s’inaugura amb els estudis d’astrofísica de la nostra Universitat i la simbologia que amaga el pedestal que sosté aquest bust. Com no agrair a Andrés Montoyo, director de l’EPS, que acull aquest acte i el bust a “sa casa”?

A Alexander Cherpunoy, president de Casa Rússia a Alacant, perquè ha sigut el qui ha organitzat aquesta donació i ha representat el contacte de la fundació Dialogue of Cultures-United World, que és el donant del bust, amb la Universitat d’Alacant.

Als donants, la institució Dialogue of Cultures, per haver triat la nostra Universitat per a la ubicació d’aquest bust.

A l’ambaixador extraordinari i plenipotenciari de la Federació Russa, Iuri Korchagin, per haver vingut a la nostra Universitat i dedicar-nos el seu temps.

A tots, senyores i senyors, els qui ens acompanyeu la vesprada d’avui, en la qual estrenyem una mica més els llaços que ja hi ha entre la nostra Universitat i el poble rus.

Efectivament, en els últims anys hem desenvolupat aquestes relacions en diversos aspectes. D’una banda, amb estudiants provinents d’universitats russes, com la Universitat Federal de Sibèria, la Universitat Estatal de Moscou Lomonosov, la Universitat Federal del Sud o la Politècnica Estatal de Sant Petersburg, de tal manera que una vintena d’estudiants hi han vingut en els últims 5 anys d’aquestes universitats.

També aproximadament una vintena dels nostres estudiants de la UA n’han marxat a complementar els seus estudis en aquestes universitats, mitjançant diversos convenis d’intercanvi.

Tenim signats 11 convenis amb diferents universitats i institucions russes, com la mateixa Associació Casa Rússia d’Alacant.

El nombre d’alumnes de nacionalitat russa que tenim matriculats en diversos cursos de grau, màster o doctorat ha anat creixent en els últims anys; per exemple, en van ser 137 fa dos cursos acadèmics, el 2014/15, i n’han sigut 154 en el curs 2016/17 que estem tancant.

Així mateix, hem rebut en la nostra Universitat visites institucionals procedents de diverses universitats o institucions russes, com la Universitat Estatal de Kazan, l’Institut de Relacions Internacionals de la Universitat Estatal d’Uliànovsk, la Federació d’Amics de Rússia a la Comunitat Valenciana o l’Agència Federal de Vigilància, Educació i Ciència russa.

Hem de destacar que en la nostra Universitat també disposem de l’àrea de coneixement de Filologia Eslava, que forma part del Departament de Filologies Integrades de la Universitat d’Alacant i imparteix docència en assignatures de Traducció i Interpretació, així com en els estudis de Turisme. Les persones que tenen rus com a llengua materna componen una comunitat de 170 milions. La creixent cooperació amb Rússia fa necessari manejar aquesta llengua per a obrir-nos sobretot en l’àmbit comercial. I en respostes d’aquesta necessitat tenim tres professors en aquesta àrea, que s’encarreguen de diverses línies d’investigació com ara didàctica de la llengua russa, traducció, folklore i el rus en el comerç i l’empresa, entre altres activitats.

A més, dos investigadors de nacionalitat russa són doctors honoris causa per la Universitat d’Alacant. El 1989 va ser nomenat honoris causa el professor Abel Guezhevich, nascut a Geòrgia i format en l’Institut Nacional d’Economia de Moscou. Va ser director de la Secció d’Economia de l’Acadèmia de Ciències russa. És conegut per la seua important labor en la teoria i la pràctica de la perestroika.

El 2015 va ser nomenada doctora honoris causa la professora Irina Beletskaya, que es va formar en la Universitat Estatal de Lomonosov, a Moscou. Va ser la primera catedràtica de Química en la dita universitat, on ha sigut directora del Laboratori de Química dels Organoelements.

Centrant-nos en allò que ens ocupa en aquest acte, no és altra cosa que la inauguració del bust de Iuri Gagarin, el primer ésser humà que va viatjar al món exterior. Es tracta d’un bust del qual hi ha diversos exemplars que ja han sigut donats i instal·lats en diversos llocs al voltant del món des de l’any 2011, a França, Bulgària, Hongria, Alemanya, els EUA, l’Índia, la Xina, la República Txeca, Rússia, la República d’El Salvador, Cuba. Per a nosaltres, és un honor allotjar-lo també en la nostra Universitat.

Creiem que el cosmonauta simbolitza el qui cerca més enllà de les seues possibilitats diàries. El qui investiga i estudia per a obrir nous mons i noves possibilitats, nous avanços científics i tecnològics que contribuïsquen al progrés i el benestar de la humanitat. La Universitat d’Alacant està en sintonia amb aquest esperit d’obertura a l’exterior, de cerca de l’excel·lència i el progrés per a la societat, que en el fons és la raó de ser de la nostra institució. Es diu que quan Gagarin estava a bord de la nau espacial Vostok 1 va dir: “Pobladors del món, salvaguardem aquesta bellesa, no la destruïm”; d’aquesta manera, el cosmonauta es va manifestar com un autèntic precursor del desenvolupament sostenible. Aquestes cautes paraules dites el 1961 són encara més necessàries avui dia. Des de la Universitat tenim el compromís de contribuir amb els nostres estudis, amb els professionals que formem i amb la nostra investigació al progrés i el benestar humà, però això mai pot estar en contra de la salvaguarda del nostre planeta. En definitiva, Gagarin representa un símbol de la intel·ligència i el treball posat al servei del benestar comú; esperem que ens servisca d’inspiració i de bon auguri tant per al col·lectiu universitari com per a la societat que servim. 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464