Saltar apartados

Presentació de la càtedra Memòria Democràtica

Alacant, 25 de maig de 2017

Vull agrair la presència en la Universitat d'Alacant de tots vostès i especialment de l'honorable consellera, la senyora Gabriela Bravo Sanestanislao, que ha dipositat la seua confiança en les universitats valencianes per a engegar un projecte emblemàtic i necessari per a la nostra societat.

Els rectors de les universitats de València (senyor Esteban Morcillo Sánchez), Alacant (senyor Manuel J. Palomar Sanz) i Jaume I de Castelló (senyor Vicent Climent Jordà) hem signat amb la Generalitat Valenciana, a través de la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques (senyora Gabriela Bravo Sanestanislao) un conveni marc de col·laboració per a crear la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana. Avui iniciem la marxa amb un ambiciós programa que posa de manifest la importància que atorguem a aquest projecte, tant les universitats com la Generalitat Valenciana, els ajuntaments, la societat civil i els investigadors que hi participen.

Estic fermament convençut que aquesta càtedra es convertirà en el nucli central des del qual s'analitzen, investiguen i difonguen les temàtiques relacionades amb la memòria democràtica valenciana tractada amb el rigor del món universitari. A partir del treball de les entitats signatàries es podran generar sinergies que permeten avançar en el coneixement i la difusió dels esdeveniments històrics, socials, culturals i legals que van tenir lloc en el període que va des de la proclamació de la Segona República espanyola el 14 d'abril de 1931 fins a l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana el 10 de juliol de 1982, com també les repercussions actuals.

Segons el conveni signat, l'objectiu de la càtedra és realitzar una tasca multidisciplinària centrada en la potenciació de congressos, seminaris, jornades, conferències, publicacions, tallers didàctics, assistència científica i metodològica, i possibilitar una major participació social i un estudi rigorós de les decisions que ha de prendre la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques.

Per tot això, la càtedra ha d’exercir un paper fonamental en el foment i la consolidació de la nostra memòria democràtica, ha de donar a conèixer aquestes qüestions, introduir-les en els plans acadèmics i fomentar-ne l'estudi i la investigació. Aquesta tasca requerirà un gran esforç per part de tots; caldrà establir plans de treball precisos en els convenis singulars de periodicitat anual com el que estem ultimant; serà necessari valorar el rendiment de cadascuna de les activitats i coordinar-les, per a fer-ho es constituirà una comissió mixta integrada per representants de cadascuna de les universitats signatàries i de la Conselleria; i també haurem de ser capaços d'incorporar noves línies d’investigació que ens permeten continuar aportant avanços del coneixement.

Amb la càtedra iniciem una lògica i necessària relació de l'àmbit del coneixement i el saber, el món acadèmic, amb la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques. Des de la Universitat d'Alacant es donarà suport a la càtedra en tot allò que ens siga possible i estic convençut que la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana ens enriquirà a tots.

No vull concloure aquestes breus paraules de presentació sense agrair al meu equip de govern, als equips de les altres dues universitats i al de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques el treball fet per a crear la càtedra, i molt especialment a l'honorable consellera, senyora Gabriela Bravo Sanestanislao, per la seua presència personal en aquest acte de presentació de la càtedra, i al director general de Reformes Democràtiques, senyor José García Añón, a la catedràtica de la Universitat Jaume I de Castelló, senyora Rosa Monlleó Peris, al professor titular de la Universitat de València, senyor Javier Navarro Navarro, i al catedràtic de la Universitat d'Alacant, senyor José Miguel Santacreu Soler, peces clau d'aquest projecte. Us anime a continuar treballant i aportant els vostres coneixements, experiència i iniciatives, el punt de partida de les quals és la I Trobada d'Investigadors de les Universitats i Representants dels Ajuntaments, Grups, Entitats i Associacions Cíviques Memorialistes Valencianes organitzat per la càtedra que avui presentem i inaugurem. 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464