Saltar apartados

8 de març, Dia Internacional de la Dona

Alacant, 7 de març de 2018

Al gener de 2008, el Consell de Govern de la UA va aprovar la creació de la Unitat d'Igualtat. Des de llavors, el compromís assumit s'ha concretat en tres plans d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes. A l'últim, aprovat el mes passat, el van precedir dos plans que, en el seu conjunt, han obtingut índexs de realització molt elevats.

La conseqüència immediata en la implementació d'aquests dos plans d'igualtat ha sigut la reducció de les bretxes de gènere entre els tres col·lectius universitaris: estudiants, personal d'administració i serveis i personal docent i investigador. No obstant açò, i malgrat els assoliments aconseguits, continua sent necessari articular mesures que precipiten aquesta tendència.

No disposem d'estimacions de quant temps serà necessari que invertisquen les universitats públiques espanyoles per aconseguir la igualtat real. Però sí sabem que, en 2017, la bretxa a nivell internacional entre dones i homes en salut, educació, política i economia es va ampliar, per primera vegada, des que en 2006 s'iniciara la publicació de l'Índex global de bretxa de gènere. Al ritme actual, la bretxa global de gènere es mantindrà 100 anys més, mentre que la igualtat en el lloc de treball no es produirà fins a dins de 217 anys.

El III Pla d'Igualtat de la Universitat d'Alacant persegueix impulsar:

 • l'excel·lència,
 • la igualtat de gènere i
 • l'eficiència en la recerca i la innovació.

Perquè sabem que:

 • l'avanç científic es veu limitat per la perpetuació de la discriminació sexual directa i indirecta i que
 • la promoció de la igualtat de gènere, a tots els nivells, contribueix a aconseguir l'excel·lència i l'eficiència.

Les troballes científiques recents, han permès identificar 5 reptes sobre els quals treballar per a promoure la igualtat de gènere en una institució científica com la nostra:

 1. Opacitat en la presa de decisions.
 2. Pràctiques institucionals que, encara que aparentment neutres, tenen efectes negatius sobre les oportunitats laborals de les dones.
 3. Biaix inconscient de gènere en l'avaluació de l'excel·lència i, especialment, l'avaluació per parells.
 4. Pèrdues d'oportunitats i errors cognitius en el coneixement, la tecnologia i la innovació.
 5. Bretxes salarials.

Cinc objectius inclosos en el nostre últim pla d'igualtat; 5 reptes amb els quals cerquem, en definitiva, la igualtat de gènere, però també, l'excel·lència i l'eficiència en la governança universitària.

Sense cap dubte, els 10 anys de polítiques d'igualtat ens permetrà afrontar els objectius assenyalats amb la força i el coneixement que proporciona l'experiència. Però per a reduir les bretxes de gènere, tan important és la nostra pròpia experiència, com les lliçons que contínuament aprenem de les persones, institucions i organismes que treballen en la defensa del principi d'igualtat entre dones i homes.

Per açò, per a incloure-les en l'estratègia de la UA com a referents, per a visibilizar-los, per a reconèixer el seu compromís, la seua trajectòria i les seues aportacions, la nostra universitat els distingeix amb el premi igualtat. Un premi que també vol ser un altaveu amb el qual visibilitzar les discriminacions múltiples de les quals són objecte les dones.

El nostre premiat enguany, el professor Miguel Lorente Acosta, reuneix totes aquestes consideracions:

 • És un referent nacional i internacional, compromès en la consecució de la igualtat de gènere.
 • La seua trajectòria deixa patent la seua important aportació a la societat en l'avanç cap a la igualtat en haver contribuït a la identificació dels determinants de les desigualtats de gènere.
 • El seu coneixement expert en la violència que pateixen les dones en les seues relacions de parella, ho ha compartit en múltiples fòrums de diferent abast, com la gestió política nacional, autonòmica i universitària, així com assessorant a organismes internacionals com a Nacions Unides.

No obstant açò, un dels mèrits que el Consell d'Estudiants ha volgut posar en valor des del mateix moment en què va presentar la seua candidatura, i que així va ser valorat pel Consell de Govern, ha sigut la seua aportació divulgadora, la qual cosa deixa de manifest en els seus assajos, articles d'opinió i el seu propi blog. Alguns d'ells porten títols tan suggeridors com:

 • “Posmachismo cómplice” (25/11/2017),
 • “Donde más duele” (04/02/2017).
 • “Los santos culpables” (30/12/2017), y
 • “Los tres mosqueteros y la violencia de género” (18/12/2017).

En cadascun dels seus articles deixa constància de la seua experiència i coneixement expert obrint espais per a la reflexió que no deixen indiferent a qui els llig. En ells, d'una forma propera i compromesa, desarticula els prejudicis i mites que envolten la desigualtat i discriminació que pateixen les dones.

No vull tancar la meua intervenció, sense fer-me ressò, i compartir en aquest acte, el paràgraf amb què ell introduïa un dels seus últims articles d'opinió i que em sembla clau:

 • per a entendre la relació que es produeix entre la desigualtat i la seua construcció cultural,
 • per a entendre per què l'avanç cap a una societat més igualitària resulta tan complex i es produïsca a un ritme tan lent.

L'article es va publicar el 25 de novembre de l'any passat, el dia internacional contra la violència de gènere, el va titular “Postmachismo cómplice” i l’iniciava preguntant-se sobre:”Quina classe de societat tenim perquè cada any sorgisquen 60 homes que assassinen les seues parelles o exparelles, i ho facen des de la “normalitat”? Cap d'ells formava part de xarxes criminals o es dedicava a activitats delictives, eren homes “normals”. I quina classe de referències usem en interpretar tota aqueixa realitat objectiva perquè només un 1% considere que tota aquesta violència és un problema greu (CIS, setembre 2017)?” 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464