Saltar apartados
  • UA
  • Oficina del Rector
  • Festivitat de sant Tomàs d'Aquino, i i.. honoris causa del Dr. Nicholas Talbot

Festivitat de sant Tomàs d'Aquino, i investidura com a doctor honoris causa del Dr. Nicholas Talbot

Alacant, 26 de gener de 2018

Molt bon dia!

Deixeu-me, primer de tot, que us done les gràcies a totes i a tots per haver-nos volgut acompanyar avui ací, al paranimf de la nostra universitat, en aquest acte de la festivitat de sant Tomàs d'Aquino.

El solemne acte que celebrem avui manté viva una tradició universitària que es remunta a 1880, data en què el papa Lleó XIII va proclamar sant Tomàs d'Aquino patró de les universitats. Des d'aquella data, totes les universitats han convertit aquesta festivitat en una jornada de celebració, durant la qual es fa lliurament de distincions molt sentides i totalment arrelades a la institució universitària.

Les meues primeres paraules de reconeixement van dirigides a les titulades i als titulats en el curs 2016-2017, que avui estan representats ací per les companyes i els companys que han aconseguit els premis extraordinaris en les respectives especialitats.

Sóc coneixedor que els anys que heu passat en la universitat han sigut, per a totes i per a tots, una etapa de la vostra vida particularment intensa. Han sigut anys d'estudi, de qualificació professional i, també, de formació humana al costat dels vostres col·legues i del vostre professorat. Estic segur que sempre conservareu un gran i entranyable record dels temps d’estudiants universitaris/àries en aquest campus.

Els estudis que amb esforç heu seguit a les aules de la nostra universitat us han enriquit, per tant, com a professionals i com a persones. En molts casos, la possibilitat de cursar una carrera només ha sigut factible gràcies al compromís i l'esforç de les vostres famílies, i al suport de les persones que estimeu. Estic convençut que, també per a elles, aquests estudis han significat sacrificis i, per això, el fet que els culmineu amb èxit és una satisfacció compartida per totes i tots.

En vosaltres, nous titulats i noves titulades, queda representada l'aspiració dels universitaris i les universitàries per accedir al coneixement científic i crític dels diversos camps del saber humà.

Us felicite per l’èxit i us anime, en el desenvolupament del vostre exercici professional, a ser un exemple vivent del comportament ètic dels/de les estudiants de la Universitat d'Alacant; a ser ambaixadors i ambaixadores permanents dels valors de tolerància, d’esperit crític i de comportament responsable. La societat posa en vosaltres totes les expectatives per a arribar a un món més just, més lliure i més solidari; i jo sé que sabreu estar a l’altura d’això.

Enhorabona!

Avui, en aquest acte acadèmic de sant Tomàs d'Aquino, la Universitat d'Alacant acull, en el claustre, el doctor Nicholas José Talbot, de dilatada trajectòria científica i acadèmica. El Dr. Talbot manté, a més, estretes relacions investigadores i acadèmiques amb la nostra universitat.

En la laudatio s'han subratllat les qualitats humanes, acadèmiques i investigadores de Nicholas Talbot. I voldria felicitar el professor López Llorca per la brillant laudatio que reflecteix les extraordinàries aportacions del nostre doctor en els àmbits acadèmics, científics, investigadors i socials. A més, voldria agrair i felicitar la Facultat de Ciències per la iniciativa de la proposta del Dr. Talbot com a doctor honoris causa, iniciativa aprovada per unanimitat pel Consell de Govern de la nostra universitat. Gràcies i enhorabona de nou al professor Luis Vicente López Llorca.

Honra, per açò, a la Universitat d'Alacant incorporar en el claustre universitari el doctor Talbot. En conseqüència, posaré de manifest els seus mèrits, dels quals destacaré la seua formació acadèmica i científica, la seua investigació, la seua contribució a la millora de la universitat i a la cooperació.

En primer lloc, voldria remarcar la seua brillant formació acadèmica i científica. La formació i investigació realitzades, primer, al Regne Unit i posteriorment als Estats Units el van portar a aconseguir la càtedra de Genètica Molecular en la Universitat d'Exeter amb tan sols trenta-quatre anys. Els assoliments científics li han fet membre de la Royal Society amb menys de cinquanta anys. Com a degà i després com a vicerector ha aconseguit que la Universitat d'Exeter haja aconseguit nivells d'excel·lència reconeguts internacionalment.

En segon lloc, els seus estudis sobre la malaltia del cremat de l'arròs han identificat els mecanismes bàsics de la patogènesi de fongs. Les investigacions del professor Talbot relacionen la patogènesi amb processos biològics bàsics com l'adhesió, divisió i mort cel·lular. A més de la importància teòrica, aquests resultats permeten combatre una malaltia que amenaça la seguretat alimentària mundial, especialment de països superpoblats amb escassos recursos. En comprendre com es bloquegen les defenses de les plantes pels patògens s'obri la porta al maneig dirigit de la immunitat de cultius per a controlar les malalties. Aquest mètode net de control evitarà la contaminació del sòl i de l'aigua per fungicides i augmentarà la nostra qualitat de vida.

Voldria destacar la col·laboració internacional, clau per a l'acadèmia i per a la investigació en particular. La postura decidida del professor Talbot en favor de la cohesió europea en aquests àmbits és un testimoniatge lloable i valent que compartim i recolzem.

Desitjaria també destacar el seu compromís amb la formació de personal investigador de països amb escassos recursos. La participació en programes mundials de mecenatge avala la seua capacitat formadora i el compromís amb les institucions científiques i acadèmiques d'origen d’aquest personal. Amb la seua proximitat i humanitat ha obert el seu laboratori a la formació d'investigadors i investigadores de tot el món, incloent-hi un bon nombre de titulats i titulades de la Universitat d'Alacant. De la mateixa manera, el Dr. Talbot ha compartit les seues estratègies per a la millora universitària amb la nostra universitat.

No em resta més que donar la benvinguda al nostre claustre al nou doctor, que ha sigut investit en la terra d'origen de part de la seua família. Enhorabona i que la relació fructífera del professor Talbot amb la nostra universitat continue en el futur.

Benvingut al claustre de la Universitat d'Alacant i enhorabona per aquest doctorat.!

Moltes gràcies!

Feliç dia de sant Tomàs d'Aquino! 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464