Saltar apartados
  • UA
  • Oficina del Rector
  • Incorporació del professor José Miguel..ncies Afins de la Comunitat Valenciana

Incorporació del professor José Miguel Sempere a la Real Acadèmia de Medicina i Ciències Afins de la Comunitat Valenciana

Alacant, 22 de febrer de 2018

Voldria iniciar aquestes breus paraules donant la benvinguda i agraint a tots vostès, a tots vosaltres, la presència avui ací, en la seu universitària Ciutat d'Alacant en aquest emotiu, sincer i rellevant acte. 

La Universitat d'Alacant va rebre el febrer de 2017 la Medalla d'Honor de la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències Afins de la Comunitat Valenciana, reconeixement al seu “interès i entrega per les ciències de la salut i especialment per la creació de la Facultat de Medicina l'any 1979”, una labor en la qual va ser pionera i que ara tractem de recuperar, atenent, com ja es va fer en aquell moment, a l'interès general i a les necessitats apressants de formació i servei en el camp de la salut, en la província d'Alacant. 

L'acte va ser organitzat per la Reial Acadèmia en idèntic escenari i sota la mateixa presidència, però en aquella ocasió amb la participació a més, d'Alfonso Puchades, qui fóra el primer i últim degà de la Facultat de Medicina de la Universitat d'Alacant abans de la seua segregació.

Com ja vaig apuntar en aquell moment, la Medalla d'Honor reconeixia l'esforç i obstinació de tants professionals que van participar des de la Universitat d'Alacant en la implantació dels estudis de Medicina en la província, amb metodologies d'ensenyament/aprenentatge innovadores i resultats excel·lents en les proves MIR. En definitiva, pel nostre tarannà pioner.

Alguns d'aquells professionals, pioners en aquell moment, continuen en les nostres files. I, com no podia ser d'una altra manera, alguns dels egressats i doctors de llavors segueixen fidels als principis acadèmics i investigadors amb els quals es va treballar amb afany en aquells moments.

Igual que llavors, el caràcter pioner de la nostra universitat és al mateix temps un sinònim de compromís social; de rigor i obstinació per atendre les demandes urgents del nostre entorn; de configurar un futur millor radiografiant i atenent les necessitats del present. 

Per açò, no és la primera vegada que la RAMCV reconeix el treball de la nostra Universitat i, per tant, del nostre personal docent i investigador. Per citar algunes fites de la nostra història en comú, sense dilatar-me en excés, a més de la Medalla d'Honor a la institució, en 2011 la Reial Acadèmia va premiar una recerca del professor José Vicente Tuells Hernández, del Departament d'Infermeria Comunitària, Medicina Preventiva i Salut Pública i Història de la Ciència i director de la nostra Càtedra de Vacunologia sobre els "Escenaris vitals de Francisco Xavier Balmis (1753-1819), llums, ombres i precisions d'un viatge inacabat". 

Més recentment, l'octubre de l'any passat, va ingressar en la Reial Acadèmia Francis Mojica, microbiòleg i investigador de la Universitat d'Alacant, Premi Jaume I de recerca, Premi BBVA Fronteres del Coneixement, Premi Albany de Medicina i candidat al Premi Nobel en les modalitats de Medicina i Química, en un acte molt emotiu i abarrotat d'estudiants en què disertà a propòsit de la “Història del camp de recerca CRISPR i la seua translació a la Medicina”. Com saben, Mojica va ser el descobridor d'aquesta tècnica d'edició genètica que està considerada "el futur de la medicina". Ell és un clar exemple de l'esforç i la tenacitat investigadora i de la quantitat de fronteres que s'obrin per al futur de la Medicina a partir d'unes altres disciplines confrontants.

Avui tenim l'enorme satisfacció de tornar a congregar-nos en un escenari similar als quals acabe de citar per a celebrar l'ingrés en la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències Afins de la Comunitat Valenciana d'un nou membre de la nostra comunitat universitària. Un professor i investigador que, a més, és pedrera d'aquella Facultat de Medicina pionera a Alacant. Llicenciat i doctor en Medicina i Cirurgia, catedràtic en de l'Àrea d'Immunologia i actualment director del Departament de Biotecnologia de la nostra universitat, José Miguel va romandre fidel després de la segregació i ací ha continuat desenvolupant un vast currículum investigador, principalment, com ja hem escoltat explicar en l'excel·lent presentació realitzada per Antonio Llombart, en el camp de la immunologia. És el responsable de l'Àrea de Coneixement d'Immunologia i director del Grup de Recerca d'Immunologia, Biologia Cel·lular i del Desenvolupament i, a més, és president de la Societat Valenciana d'Immunologia i coordinador del Programa de Doctorat de la Facultat de Ciències, titulat PD en Ciències Experimentals i Biosanitàries de la Universitat d'Alacant. 

El seu ingrés en la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències Afins de la Comunitat Valenciana, acordat per unanimitat, és un reconeixement a la seua trajectòria professional i personal, però també –m’ho permetran dir– un reconeixement a una universitat que aposta per l'avanç en el camp mèdic. No en va, la principal missió de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana és l'estudi i la recerca de les ciències mèdiques i afins, per la qual cosa entre les funcions del nou acadèmic, estan les de col·laborar en les activitats científiques.

Voldria, en nom de la Universitat d'Alacant, felicitar al professor Sempere per la seua incorporació a la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències Afins de la Comunitat Valenciana, com a acadèmic corresponent d'aquesta institució. Enhorabona José Miguel.

Moltes gràcies. 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464