Saltar apartados
  • UA
  • Oficina del Rector
  • Festivitat de sant Tomás d'Aquino, i i..ris causa del Dr. Ignacio E. Grossmann

Festivitat de sant Tomás d'Aquino, i investidura com a doctor honoris causa del Dr. Ignacio E. Grossmann

Alacant, 28 de gener de 2019

Deixeu-me, primer de tot, que us done les gràcies a totes i a tots per haver-nos volgut acompanyar hui ací, al Paranimf de la nostra universitat, en aquest acte de la festivitat de Sant Tomàs d’Aquino. 

El solemne acte que celebrem avui manté viva una tradició universitària que es remunta a 1880, data en què el papa Lleó XIII va proclamar Sant Tomàs d’Aquino patró de les universitats. Des d’aquella data, totes les universitats han convertit aquesta festivitat en una jornada de celebració, durant la qual es fa lliurament de distincions molt sentides i totalment arrelades a la institució universitària.

Les meues primeres paraules de reconeixement van adreçades a les titulades i titulats en el curs 2017-2018, que avui estan representats ací per les companyes i els companys que han aconseguit els premis extraordinaris en les respectives especialitats.

Sóc coneixedor que els anys que heu passat en la universitat han sigut, per a totes i per a tots, una etapa de la vostra vida particularment intensa. Han sigut anys d’estudi, de qualificació professional i, també, de formació humana al costat dels vostres col·legues i del vostre professorat. Estic segur que sempre conservareu un gran i entranyable record dels temps d’estudiants universitaris en aquest campus.

Els estudis que amb esforç heu seguit a les aules de la nostra universitat us han enriquit, per tant, com a professionals i com a persones. En molts casos la possibilitat de cursar una carrera només ha sigut factible gràcies al compromís i l’esforç de les vostres famílies, i al suport de les persones que estimeu. Estic convençut que, també per a elles, aquests estudis han significat sacrificis i, per això, el fet que els culmineu amb èxit és una satisfacció compartida per tots.

En vosaltres, nous titulats i titulades, queda representada l’aspiració dels universitaris per accedir al coneixement científic i crític dels diversos camps del saber humà.

Us felicite per l’èxit, i us encoratge, en el desenvolupament del vostre exercici professional, a ser un exemple vivent del comportament ètic dels estudiants de la Universitat d’Alacant; a ser ambaixadors permanents dels seus valors de tolerància, d’esperit crític i de comportament responsable. La societat posa en vosaltres totes les expectatives per a arribar a un món més just, més lliure i més solidari; i jo sé que sabreu estar-hi a l’altura.

Enhorabona!

Avui, en aquest acte acadèmic de Sant Tomàs d’Aquino, la Universitat d’Alacant acull en el seu claustre el doctor Ignacio Grossmann, de dilatada trajectòria científica i acadèmica. 

En la laudatio s’han subratllat les qualitats humanes, acadèmiques i investigadores d’Ignacio Grossmann. I voldria felicitar el professor Caballero per la brillant laudatio que reflecteix les extraordinàries aportacions del nostre doctor, en els àmbits acadèmics, científics i investigadors. A més, voldria agrair i felicitar l’Escola Politècnica Superior per la iniciativa de la proposta del Dr. Grossmann com a doctor honoris causa, a proposta del Departament d’Enginyeria Química i de l’institut Universitari d’Enginyeria de Processos Químics, iniciativa aprovada per unanimitat pel Consell de Govern de la nostra Universitat. Gràcies al professor Reyes Labarta i felicitats de nou al professor Caballero. 

Per això, incorporar en el seu claustre universitari el doctor Grossmann honra la Universitat d’Alacant. I m’agradaria destacar alguns aspectes rellevants que han sigut valorats en la proposta com a doctor honoris causa. 

En primer lloc, cal remarcar la seua brillant formació acadèmica i científica. El professor Ignacio Grossmann és un dels enginyers químics més rellevants a escala mundial i així li ho va reconèixer l’American Institution of Chemical Engineers, que, en 2008, coincidint amb la celebració del seu centenari, el va incloure en la llista dels «cent enginyers químics més influents de l’era moderna».

En segon lloc, cal destacar que el Dr. Grossmann manté estretes relacions científiques amb investigadors de la nostra universitat que ens ha permès una fructífera col·laboració en projectes i en articles publicats en revistes de rellevància internacional. Aspecte destacat del seu compromís amb la formació de personal investigador constant en la seua vida científica. 

I en tercer lloc, destacaria el seu rellevant àmbit d’investigació, el desenvolupament de models i algorismes d’optimització que involucren tant variables contínues com variables discretes (per exemple binàries) i la seua aplicació a tots els àmbits de l’enginyeria de processos químics.

Així alguns dels algorismes desenvolupats pel professor Grossmann per a la resolució d’aquests models, suposen l’«estat de l’art» i han sigut inclosos en els principals programes comercials i utilitzats per investigadors, estudiants i professionals de tot el món.

Tres aspectes valorats en la consecució del seu doctorat, la seua rellevància com a investigador, el seu compromís amb la formació d’investigadors i les seues estretes relacions amb la nostra universitat, i el seu impacte científic. Una persona, el professor Grossmann, adaptat als canvis de la societat i la universitat. 

Perquè es quasi una obvietat que vivim en una societat sotmesa a una taxa de canvi accelerat, una societat en la qual el canvi és l’autèntica tradició, la norma, en interminable equilibri dinàmic inestable, amb revolucions contínues en l’esfera productiva i, com va escriure un clàssic de les ciències socials, «una incessant commoció, una inquietud i moviment constant». Vulguem-ho o no, aquest és el nostre món, un món favorable a l’autodesenvolupament, ple de promeses, però que també qüestiona i amenaça de tornar inadequat o inhàbil tot el que sabem o crèiem saber, així com la forma mateixa de transmetre-ho i ensenyar-ho.

En un entorn com el descrit, la societat sencera es transforma, es veu obligada a transformar-se, vulga o no, en una «societat de l’aprenentatge», l’educació adquireix una importància decisiva, les institucions educatives i els que hi treballen, en agents actius de la gestió del canvi, i l’«aprenentatge al llarg de la vida», en alguna cosa més que una mera fórmula retòrica, com comprovem de manera cada vegada més clara en la nostra vida diària, fins i tot en l’edat postlaboral.

Una tasca tan delicada no pot, tanmateix, fer-se reposar sobre els exclusius muscles d’individus solitaris, enfrontats a una voràgine de perpètua renovació i desintegració, de lluita i contradicció en un món creixentment complex i imprevisible, sovint caòtic. Requereix, per a ser acomplida eficaçment, una intel·ligència col·lectiva, que ha de ser la suma dels talents i les voluntats personals, un model organitzatiu flexible i sensible a les sobtades forces de canvi, i un model de direcció que afavorisca l’adaptació constant de l’estructura a girs sobtats i impredictibles.

Sostinc, en fi, que, assistim a un creixement extraordinari de la demanda d’educació a escala mundial, malgrat les restriccions econòmiques i pressupostàries, i que hem de reeixir a configurar un model innovador, que exigirà canvis profunds en la investigació i la docència, en la gestió i en la projecció social de l’activitat universitària: una organització, en fi, que aprenga en l’entorn inevitable d’una societat de l’aprenentatge.

La universitat, en efecte, no és una illa calma en el centre d’un mar d’incertesa. Els elements del futur –els científics, els tècnics, els intel·lectuals, els experts del demà en les disciplines i saber més variats– es donen cita a la universitat, l’ameren i li donen forma. I, per descomptat, la universitat és centre d’una infinitat d’influències, estímuls i fertilitzacions encreuades.

És per això que vaig assumir com a propi el projecte de convertir la Universitat d’Alacant en una universitat socialment responsable, un projecte format per persones socialment responsables i lleials amb la institució, una universitat que ret comptes a través de sistemes d’informació idonis; una universitat oberta, permeable als estímuls externs, sensible a l’ètica de la innovació (tecnològica, econòmica, social o cultural) i al valor de la creativitat; que gestione els recursos públics de manera eficaç, eficient i transparent; lloc de trobada de tots els agents socials que poden i deuen definir l’orientació del futur del nostre desenvolupament, i que han de trobar en la universitat un espai encaminat a la qualitat i guiat per la competitivitat, internacionalitzat, obert i capaç d’assumir el lideratge en la societat de l’aprenentatge.

Una universitat, en fi, compromesa amb la promoció dels valors d’una societat democràtica, solidària i sostenible en el marc d’una economia competitiva i innovadora, ocupada no solament en la transmissió de coneixements, sinó d’actituds i valors, i que assumisca, en cadascuna de les seues activitats constitutives objectius d’adaptació i de millora, i una millor i més estreta relació amb les institucions i organitzacions a les quals nodreix i que li donen sentit. Reflexió que estic convençut que el professor Grossmann encarna i defensa. I per això és un orgull que forme part de la nostra universitat. 

Acabe. No em resta més que donar la benvinguda al nostre claustre al nou doctor. Enhorabona i que la relació fructífera del professor Grossmann amb nostra Universitat continue en el futur. 

Benvingut al claustre de la Universitat d’Alacant i enhorabona per aquest doctorat.

I acabe com vaig començar, felicitant tots els estudiants que han obtingut els premis extraordinaris d’estudis.

Moltes gràcies.

Feliç dia de Sant Tomás d’Aquino! 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464