Saltar apartados

Cloenda del Curs Acadèmic de la Xarxa Vives d'Universitats

Alacant, 12 de juliol de 2013

Per segon any consecutiu, les universitats de la Xarxa Vives hem decidit tancar de manera conjunta el curs de la nostra regió universitària, que aspira a treballar com un sistema universitari amb valor propi en un context europeu i mundial que exigeix i valora este tipus d’aliances internacionals. 

Este acte, per tant, és una manera més de donar visibilitat a la Xarxa com un referent de l’actuació conjunta de les universitats, i és un símbol de tot allò que ens uneix: una cultura i una història comunes, uns valors compartits i una trajectòria de treball conjunt que l’any que ve complirà 20 anys. 

És un plaer i un honor per a la Universitat d’Alacant acollir-vos. Us donem la benvinguda a l'acte de cloenda del curs 2012-2013. 

És un privilegi per a la Universitat d’Alacant haver assumit des de l’1 de juliol la presidència de la Xarxa Vives, més encara quan ens trobem a les portes de commemorar-ne la fundació a Morella l'any 1994. La Xarxa Vives s’ha consolidat com un espai de treball entre les universitats que en formem part i com una plataforma que interactua amb la resta de la societat. A través de la seua actuació i serveis, la Xarxa contribuïx al desenvolupament econòmic d’una àrea d’influència que ultrapassa fronteres i s’estén al llarg del corredor mediterrani. 

La Xarxa Vives representa una gran oportunitat per a estudiants, professorat, i personal d’administració i serveis. Integrada per universitats de 4 estats europeus, desplega una activitat basada en el lideratge de projectes per a universitats, entitats públiques i organitzacions privades. A partir de l’experiència de 20 anys al servei de la societat, des del compromís per l’excel•lència, hem consolidat una xarxa qualificada de relacions a través de la qual podem optimar recursos i millorar la competitivitat i l’ocupabilitat. 

D’esta manera, ha esdevingut la xarxa de referència a nivell europeu en favor del coneixement, la recerca i, en definitiva, del progrés social. 

Hem de recordar, com assenyalava el comunicat conjunt dels rectors i rectores de les universitats públiques espanyoles del passat 10 de desembre de 2012, que «l’educació superior, la investigació, el desenvolupament i la innovació, que van intrínsecament unides entre sí, siguen considerades com una inversió i no com una despesa». 

Al llarg del curs que avui clausurem, l'acció coordinada de les universitats de la Xarxa s’ha traduït en resultats concrets en diferents àmbits. 

Per posar alguns exemples: 

- La Xarxa ha estat la institució pionera -i única, fins al moment- a articular un Pla de Política Lingüística al conjunt de territoris de parla catalana. Es tracta d’una estratègia compartida per les 21 universitats, vertebrada a partir d’un programa d’accions de promoció i suport a la projecció del català. Esta universitat, la Universitat d’Alacant, presideix la Comissió de tots els directors de serveis lingüístics que han fet possible el seu desenvolupament, sota la direcció de Carles Cortés, vicerector de Política Lingüística. 

Sota el marc d’este pla de treball, durant el curs 2012-2013 podem destacar la publicació del primer Manual d’estil interuniversitari per a la redacció de textos institucionals en anglès i d’un ampli catàleg de recursos de terminologia. També s’han establert protocols d’actuació i directrius comunes sobre seguretat lingüística, usos lingüístics institucionals o per al reconeixement dels certificats d’idiomes a les universitats i, ara mateix, treballem en l’acreditació de llengües per fomentar la mobilitat. 

- Una altra de les accions incorporades a este Pla de Política Lingüística ha estat durant els darrers anys els cursos intensius de català per a Erasmus. Des del curs 2010-2011, i amb una inversió de 392.000 €, s’ha aportat formació lingüística i cultural a 800 estudiants internacionals (d’un total superior als 4.000 sol•licitants) a través de 64 cursos arreu de la regió Vives. 

És ben oportú recordar el paper determinant que va desenvolupar la rectora Montserrat Casas en l'assoliment dels cursos EILC de català en el conjunt de l'estat espanyol. Sense les seues intervencions des de Palma i la seua habilitat a Madrid, no s'hauria incorporat este instrument a les nostres universitats i en el conjunt d'Europa. 

De fet, els cursos EILC han format part de l’estratègia internacional de la Xarxa, i malgrat la davallada general de l’oferta de beques, s’ha produït un increment de les sol•licituds, que en els darrers tres anys han crescut en un 56%. 

- Passant ara amb l’àmbit de la internacionalització, este curs hem encetat una línia de col•laboració amb el lobby FERRMED, que agrupa més de 150 organitzacions públiques i privades europees i que aposta pel gran eix ferroviari de mercaderies. Esta aliança ens permetrà connectar amb les empreses i les institucions que en formen part i treballar conjuntament per àrees d’interès comú, com l’emprenedoria, l’ocupabilitat, la mobilitat professional i el desenvolupament econòmic i social de la regió Vives. 

- La coordinació de projectes europeus és un altre dels àmbits en què hem obtingut resultats satisfactoris. Amb una inversió global propera al milió d’euros, s’han desenvolupat diverses accions en l’àmbit transfronterer d’Espanya, França i Andorra vinculades a la formació en llengua i cultura professionals. Entre els anys 2009 i 2012, més de 1.000 persones han rebut formació qualificada orientada a millorar l’ocupabilitat d’estudiants i professionals. 

- Encara en l’àmbit de les relacions internacionals, i mirant al continent africà, la Xarxa ha coordinat programes de cooperació al desenvolupament, connectant les universitats de la regió Vives amb les institucions d’educació superior d’Algèria i Moçambic. 

Fa uns mesos, a més, esta estratègia de cooperació internacional universitària es va acompanyar d’una campanya de sensibilització sobre el paper de les universitats com agents de cooperació al desenvolupament d’alta qualificació de treball. Cal destacar que 12 universitats de la regió Vives aporten el 38% de la inversió en cooperació universitària al desenvolupament de l’estat espanyol. 

- Si passem ara a l’àmbit de la divulgació del coneixement i, més concretament, a l’essència acadèmica de les nostres universitats, este curs hem posat en funcionament un complet portal multilingüe que agrupa tota l’oferta formativa d’estudis, de cursos específics de llengua i de cursos d’estiu de tota la regió universitària. Més de 5.000 opcions d’estudi formatives adreçades a tot tipus de públic, propi i d’altres regions i estats, que representen una oferta acadèmica de qualitat i de referència en l’atracció d’estudiantat internacional. 

- Pel que fa a l’àmbit de la cultura, volem destacar que la Biblioteca Virtual «Joan Lluís Vives» ha registrat un màxim històric de consultes a la secció de revistes culturals, i que l’exposició «Nosaltres els fusterians» promoguda per la Universitat Miguel Hernández ha rebut més de 2.000 visites en la seua itinerància a diverses universitats. D’altra banda, la llibreria universitària de la Xarxa, e-BUC, ha afegit durant el curs més de 200 novetats editorials i ha superat la xifra d’11.000 títols a l’abast dels visitants. 

Estos són només alguns exemples de com la tasca conjunta a través de la Xarxa dóna fruits per a tota la societat. Resultats que són tot un estímul per a la Universitat d’Alacant, que viu amb il•lusió el semestre de presidència que acabem de començar. 

Els propers seran mesos idonis per a continuar reforçant les aliances amb les institucions culturals més potents del país, des de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua a l’Institut Ramon Llull o l’Institut d’Estudis Catalans. 

Vull agrair de manera especial, la presència en este acte de cloenda del president de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i del president de l'AVL. 

Deia fa un moment que els propers mesos seran intensos, i ho seran també perquè ja s'ha preparat el programa d'activitats per commemorar el vintè aniversari de la Xarxa Vives, que es complirà durant l’any 2014. Vull aprofitar la presència dels rectors i vicerectors de les 21 universitats per a presentar el programa en públic: 

En l’àmbit cultural, s’està organitzant una exposició al Museu de la Universitat d’Alacant amb una mostra del patrimoni artístic de les 21 universitats de la regió Vives, per tal de reforçar la consciència de la identitat i dels valors que compartim. Esta exposició serà una realitat durant els primers mesos de 2014. 

Hem previst, també, en l’àmbit dels esports, que la Universitat d’Alacant aculla el I Campionat Universitari de Carreres d’Orientació de la Xarxa, aprofitant l’experiència en l’organització del Campionat Mundial Universitari d’Orientació que va tenir lloc al juliol de l’any passat a la nostra Universitat. 

Estes són algunes de les accions que veuran la llum durant els propers mesos, però ni haurà més. L’experiència de la Lliga de Debat de l’Alacantí, que de la mà d'Escola Valenciana s’ha consolidat a l’empara de la Lliga de Debat Universitari de la Xarxa, donarà el salt per a esdevenir una competició entre instituts de Secundària d’arreu del territori Vives. 

Ara bé, entre les iniciatives que ens il•lusionen de manera especial, estem treballant en el primer curs MOOC en català, adreçat a aprendre llenguatge especialitzat. Amb el nom de XarxaMOOC, este curs reuneix els ingredients de la projecció de la llengua pròpia, l’ús de les noves tecnologies i la internacionalització, i es posarà en marxa després de l’estiu, com a pròleg de les activitats del vintè aniversari de la Xarxa.

Per últim, cal destacar que durant el proper semestre impulsarem la revisió del programa d’ajuts a la mobilitat DRAC , que cada any aporta 100.000 euros per a fomentar les diverses mobilitats que preveu el programa. Considerem que, malgrat la conjuntura actual, s’ha de fer un esforç per mantenir les beques i ajuts destinats a la comunitat universitària. 

Hem parlat de passat, de resultats. Hem parlat de futur, d’il•lusions. I passat i futur es donen la mà en el present. En concret avui, en este acte acadèmic de cloenda de curs. Perquè fa uns minuts hem tingut el honor de retre homenatge a dues persones que representen alhora les millors fites del passat i allò que volem ser en el futur. Són la rectora Montserrat Casas, malauradament desapareguda fa uns mesos, i el professor Joan Veny. Persones que simbolitzen els valors que compartim a la Xarxa. 

Vull fer un agraïment especial a Carles Bona, que ha volgut acompanyar-nos avui en este homenatge. Vaig tenir el privilegi de compartir amb Montserrat Casas diverses assembles i reunions de la CRUE i de la Xarxa, i vull destacar el seu compromís amb la universitat, la seua empatia i, en definitiva, la seua profunda humanitat. Este matí, amb un senzill acte, hem plantat una olivera que perpetuarà el record de la Montse al Jardí de la Memòria de la Universitat d’Alacant. 

Vull agrair també les seues sentides paraules a Jaume Carot, que ha glosat la seua figura anteriorment. 

Del professor Joan Veny voldria destacar que, amb els seus treballs en el camp de la dialectologia, l’edició de textos i la història de la llengua, ens ha ensenyat a conèixer i a estimar encara més la nostra llengua. Perquè sense les seues aportacions, sense el cabdal de coneixements que ha aportat al llarg d’una trajectòria que avui honorem, seríem un poc més pobres. Els nostres pobles s’agermanen a través de la llengua, i amb el seu treball, amb el seu tarannà, Joan Veny ha fet un poc més forts estos lligams. Per tot això, vull adherir-me al reconeixement de les sàvies paraules del pare Massot, i agrair-li la seua presència avui, en esta universitat, que també és casa seua. 

I als guanyadors del Premi de comunicació científica «Joan Lluís Vives», Marc Andreu Acebal i Joan Tutusaus Batlle, espere que el premi que avui heu rebut siga un bon estímul per animar-vos a continuar en el camí de la recerca. 

Finalment, vull adreçar una salutació ben cordial al rector de la Universitat Oberta de Catalunya, Josep Antoni Planell, que recentment s’han incorporat al Consell General de la Xarxa i que avui ens acompanya. 

Estic segur que amb el treball coordinat de les universitats des de les Illes Balears, la Catalunya Nord, l’Alguer, el País Valencià, Catalunya i Andorra, els propers 20 anys seran encara millors que els 20 primers.

Moltes gràcies.

 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464