Saltar apartados
  • UA
  • Oficina del Rector
  • Inauguració de les noves instal·lacion..Estudis Iberoamericans Mario Benedetti

Inauguració de les noves instal·lacions del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti

Alacant, 16 de setembre de 2013

Bon dia, i benvinguts a la inauguració d'aquest nou espai del Centre d'Estudis Mario Benedetti, espai d'estudi, reflexió i opinió.

Salutació especial a Juan Cruz. 

En primer lloc voldria felicitar el vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística, Carles Cortés, el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Jorge Olcina, i la directora del Centre d'Estudis, Eva Valero, pel treball, el concepte i el disseny d'aquest nou espai per al Centre d'Estudis Iberoamericans que porta el nom de Mario Benedetti, un escriptor universal que ens serveix com a emblema per a aprofundir més en les nostres relacions amb Amèrica Llatina. Aquest és el sentit de l'acte d'avui, no solament un acte simbòlic d'inauguració en un nou espai, sinó un acte que pretén enfortir aquest projecte global de la nostra Universitat, així com el reconeixement a Benedetti, que va desplegar tanta generositat cap a aquesta institució.

Vodria expressar un especial reconeixement i agraïment, per la seua dedicació i compromís, a les persones que des del principi van estar al capdavant d'aquest projecte: el professor José Carlos Rovira i, durant un llarg període de dotze anys, la professora Carmen Alemany (tots dos catedràtics de Literatura Hispanoamericana d'aquesta Universitat). I per descomptat a totes les persones que han treballat perquè avui fem aquest acte (personal de l'oficina tècnica, personal de la Biblioteca, personal del Servei de Cultura). 

El Centre respon a un concepte de reconeixement mutu que ens serveix per a exemplificar objectius. L’any 1997, Benedetti va ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant (va ser el seu primer nomenament com a honoris causa i va ser el primer llatinoamericà que va entrar per aquest procediment en el nostre claustre de doctors). I en el seu discurs d'investidura, que va ser sobretot un extens poema titulat Zapping de segles, va fer una entrada en la qual va dir algunes coses que sempre cal recordar. 

Després d'agrair (i cite textualment les seues paraules) una alta distinció que en certa manera culmina els meus llargs anys de vinculació amb la cultura espanyola i especialment amb aquesta Universitat, a la qual he procurat brindar el poc que he pogut i que en compensació m'ha donat molt; entre altres coses la seua amistat, la seua comprensió, el seu generós interès per la meua obra literària, per afegiment un espai sempre obert per a dialogar sobre els temes i problemes del nostre castigat continent mestís, va abordar un tema candent en aquells dies i encara avui (cite de nou textualment): Me sembla adequat recordar en aquest àmbit que l'autonomia universitària és una transcendental conquesta que, a Amèrica Llatina i concretament al meu país, ha significat una substancial aportació al desenvolupament de les nostres respectives comunitats. És precisament a causa d'aquesta autonomia (consagrada a partir de la Llei Orgànica de 1958) que a Uruguai la Universitat de la República ha pogut desenvolupar (amb la sola excepció dels dotze anys de dictadura) tres postulats essencials: expandir la cultura, defensar les llibertats, procurar la justícia i el benestar social. Per aquest motiu, en el meu compromís a defensar la Universitat en la qual se'm proposa com a doctor, no podré oblidar la defensa de l'autonomia universitària que aquesta protegeix i manté amb fermesa i responsabilitat exemplars. És per aquesta i moltes altres raons que em sent orgullós i commogut. Espere que els meus passos esdevenidors no defrauden els qui avui em concedeixen aquest venturós guardó. 

I els seus passos següents, per descomptat, no ens van defraudar: va defensar la Universitat d'Alacant quan va haver de fer-ho, ens va donar la seua biblioteca madrilenya quan en 2005 va tornar definitivament a Montevideo per la salut de la seua esposa Luz. Avui el que veieu ací és la biblioteca madrilenya de Benedetti, preparada com a espai de consulta i estudi. La Facultat de Filosofia i Lletres té ací un patrimoni important perquè l'alumnat i el professorat conega una de les facetes més personals de Benedetti, el que li interessava, el que llegia, el que anotava. Sense dubte és un patrimoni de gran rellevància per a la Universitat, material i immaterial, ja que ací estan continguts els anys madrilenys de l'escriptor i part de la seua vida personal i intel•lectual. 

Juan Cruz, que ens acompanya per la seua amistat amb l'escriptor, i al qual agraïsc la seua presència, està, com ha assenyalat Eva Valero, molt present en la biblioteca. 

Però no són únicament aquests els valors que evidencia l'acte d'avui: la nostra Universitat té un compromís antic, cultural i social amb Amèrica Llatina, convenis amb múltiples universitats i institucions d'aquells països, una Biblioteca Virtual, la Miguel de Cervantes, que té des del principi vocació hispanoamericana; Biblioteca que, per cert, va inaugurar com a escriptor contemporani, en la secció Biblioteques d'autor, el mateix Mario Benedetti l'any 2000, cedint la seua imatge, la seua veu i les seues paraules. En aquest sentit, hem de considerar aquesta inauguració del nou espai del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti com un aprofundiment de futur en aquesta vocació americana de la nostra Universitat; volem un Centre que siga també un espai lliure de trobada sobre literatura, cultura, societat, o sobre molts altres temes; que aquest siga un espai d'acolliment, que siga un lloc de difusió i que contribuïsca al que tots cerquem: servir a la nostra Universitat, fer-la oberta i rigorosa, aprofundir en el coneixement. 

No cal que diga que vivim temps de dificultats, però vull concloure afirmant que només podrem superar-les amb treball, fermesa i imaginació. La memòria de Mario ens pot ajudar precisament en aquest objectiu, per tot el que ell va significar de treball, fermesa i imaginació. 

 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464