Saltar apartados

Investidura com a Doctor honoris causa de l'Excm. Sr. Tomàs Llorens

Alacant, 11 de desembre de 2013

Molt bon dia. 

Permeteu-me mostrar, en primer lloc, el meu agraïment a totes i a tots els assistents que hui ens acompanyen en este acte d’investidura com, a doctor honoris causa, de Tomàs Llorens Serra. 

Vull agrair especialment, la presència en este acte de la Hble. Sra. Consellera d’Educació, Cultura i Esport, que denota el seu compromís amb la Universitat i amb la cultura. 

Atorgar el doctorat honoris causa al Doctor Llorens al Museu de la Universitat d’Alacant, al MUA, és per a mi un motiu de satisfacció afegida, ja que considere que no es troba en tota la Universitat un lloc més adequat per distingir-lo i honorar-lo que este magnífic espai. El MUA, a més, sintetitza l’aposta que l’equip de govern de la Universitat d’Alacant fa per la cultura, la formació, la investigació i la transferència de coneixement a la societat, ja que en este espai multidisciplinar tenen lloc activitats de caràcter artístic, musical i científic lligades a la recerca, a la creació i a la reflexió, dirigides principalment a l’alumnat de la mateixa universitat, però també a la resta de la societat, a la qual ens devem com a institució pública que som i que volem ser. 

L’equip de govern està fent una aposta ferma i decidida per la cultura, com a instrument de formació de l’alumnat i com a motor de progrés social, a través de diverses línies d’actuació. En primer lloc, estem reforçant la programació cultural d’arts escèniques i plàstiques, tant en el campus com en les seus universitàries que depenen de la Universitat. 

També estem apostant clarament i decidida per enfortir els lligams i les relacions amb altres institucions i entitats per oferir, compartir i impulsar projectes i activitats de caràcter cultural i formatiu. Uns exemples els teniu en la col•laboració amb el Conservatori Professional de Música Guitarrista “José Tomás” d’Alacant, amb el qual programem un cicle de concerts al MUA, o, sense anar més lluny, en esta mateixa sala i ara mateix, on podeu contemplar l’exposició resultant del concurs internacional Trobades d’Art Contemporani, organitzada per la Diputació d’Alacant a través de l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert, i que la Universitat d’Alacant acull i amb la qual col•labora. Així mateix, i a través de la Xarxa Altaveu, a la qual dóna suport la Diputació d’Alacant, oferim la possibilitat d’intercanviar activitats culturals amb altres entitats públiques de la província. 

La col•laboració no solament té lloc amb entitats i institucions del nostre àmbit (Institut de Cultura Juan Gil-Albert, el MARQ o Vila Museu), sinó que també s’estén a la col•laboració amb altres universitats, com és lògic, o a institucions de caràcter internacional, com ara la Fundació Japó-Madrid, o l’Institut Francés. 

En tercer lloc, estem impulsant activitats culturals que ajuden a la difusió de la ciència i del nostre patrimoni cultural i científic. L’obertura, en este mateix Museu, de les dues Sales permanents dedicades a mostrar i divulgar les excavacions i el treball científic del nostre jaciment a L’Alcúdia, són un bon exemple d’esta línia d’actuació. A més, estem potenciant que les activitats culturals, especialment les exposicions, es vinculen sempre a activitats de difusió de la ciència i del coneixement. En este sentit, les acompanyem amb un programa paral•lel de jornades, conferències o tallers, dirigits pel professorat d’esta casa, que reforcen i n’amplien el contingut i l’abast. Així, aconseguim un triple objectiu: integrem i vinculem la cultura amb la ciència; reforcem la formació del nostre alumnat en les disciplines científiques i artístiques, i projectem i transferim a la societat el coneixement científic a través d’estes activitats culturals i acadèmiques integrades. D’esta manera reforcem també el nostre compromís, el nostre vincle, amb la societat i la ciutadania. Forma part de la nostra missió. 

I per últim, estem fent un esforç per consolidar la Universitat com un espai que aculla la memòria dels nostres conciutadans. Estos fons documentals no solament enriquixen el nostre patrimoni comú, sinó que, al mateix temps, són una base de dades que permet i que permetrà a les noves generacions, estudiar el nostre passat més recent per a poder construir un futur millor. Estic pensant en el treball que en este Museu s’està portant endavant per classificar i inventariar l’arxiu personal d’un dels grans artistes d’estes terres, Arcadi Blasco, el nostre estimat i benvolgut Arcadi, referent cultural i cívic per a tots nosaltres, exemple, com el nou doctor honoris causa que hui ens acompanya, de dedicació, de treball rigorós i ben fet, de bonhomia i d’amor a esta terra. 

Vull destacar també que és la primera volta que el MUA acull un doctorat honoris causa. És intenció de l’equip de govern celebrar actes acadèmics en llocs emblemàtics de la nostra universitat. Així, no solament posem en valor estos espais que conformen i articulen el campus, les diverses seus universitàries o altres llocs emblemàtics de la ciutat d’Alacant, sinó que també volem vincular i identificar estos llocs amb la trajectòria científica i professional dels nous doctors honoris causa. De fet, la pròxima primavera investirem dos nous doctors, el romanista i historiador Gerard Dufour i l’historiador Gerard Chastagneret, al claustre del Col•legi de Santo Domingo, edifici de l’antiga Universitat d’Oriola (1610-1808), precursora de la nostra universitat, i de la qual som hereus. Serà també la primera volta que celebrarem un acte d’estes característiques a l’esmentat Col•legi, carregat d’història d’art i de tradició universitària. Així mateix, també tenim previst atorgar un doctorat Honoris Causa al guitarrer José Luis Romanillos a l’Auditori de la Diputació d’Alacant, l’ADDA, en col•laboració amb la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament, per la vinculació musical que representa este espai amb l’il•lustre guitarrer. 

Este complex cultural que constitueix el MUA, i en el qual hui ens trobem, es consolida i es reforça amb este acte com un símbol de cultura i del treball científic que porta endavant la Universitat. D’esta forma, el MUA ens ajuda a projectar la Universitat d’Alacant a la ciutadania; una projecció que ve reforçada gràcies a la seua depurada arquitectura, a les línies que dibuixen tot este entramat de sales i espais, i que el converteixen, particularment esta grandiosa sala, El Cub, en un símbol, en un espai emblemàtic, en el buc insígnia de la Universitat. 

Doctor Tomàs Llorens, la Universitat d’Alacant us ha conferit el grau acadèmic de doctor per acord del Claustre de professors, que és l'òrgan de govern i de representació de la nostra universitat. A tal efecte hem fet servir un antic ritual que, fins fa molt poc de temps, es desenvolupava en llatí, llengua franca d'altres èpoques. El birret que us ha estat imposat, l'anell que us ha estat col•locat a les vostres mans i els guants blancs, són antics i estimats símbols en els quals estan registrats tots els secrets de la Ciència, i signifiquen que heu accedit al coneixement i, per tant, que podeu impartir docència. L'anell significa la vostra unió amb la ciència i rubrica el vostre compromís amb la universitat; a més, és instrument de legitimació de les vostres actuacions acadèmiques. Finalment, els guants blancs són el símbol, en la vostra vida acadèmica, de la fortalesa de les vostres mans en la defensa i conservació de la veritat i de la dignitat de la institució universitària. 

Vull felicitar el nou Doctor Tomàs Llorens, perquè a més de la brillant trajectòria professional i científica que ens ha glossat magníficament el professor Andrés Martínez en el seu discurs de laudatio, és un exemple per a tota la societat valenciana de compromís permanent amb la cultura i amb la ciència, i, també, de compromís amb la societat. Tomàs Llorens és un dels nostres valencians amb projecció universal, i això ens fa sentir orgullosos del treball que moltes dones i molts homes d’estes terres, com ara el mateix Doctor Llorens, porten endavant en els diversos àmbits de la investigació, la cultura i el coneixement. 

Moltes gràcies, Doctor Llorens; moltes gràcies a totes i a tots. 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464