Saltar apartados

Lliurament del Premi Maisonnave a la Fundació Manuel Peláez Castillo

Alacant, 10 de desembre de 2013

Benvolguts amics i amigues que ens honreu aquesta vesprada amb la vostra presencia,

Molt bona vesprada de nou!

Per a mi, com a rector, és un motiu de gran satisfacció que el Premi Maisonnave, que atorga el Consell de Govern de la nostra Universitat, haja recaigut enguany en la FUNDACIÓ MANUEL PELÁEZ CASTILLO. 

Una fundació d'àmbit privat que, segons l'article sisè del seu estatut, va nàixer per donar testimoniatge que en les societats avançades la figura de l'empresari pot realitzar una aportació d'inestimable transcendència per a la consecució no solament del desenvolupament econòmic sinó també del progrés de la ciència, la tecnologia, la cultura, la protecció del medi natural, els valors socials i humans i en general en tot el que porta al benestar dels ciutadans, o, en paraules del seu president, per a impulsar i gestionar l'obra social del grup ECISA. 

Tots vostès coneixen el seu promotor i president Manuel Peláez, a més de per la seua trajectòria empresarial, vinculada a Alacant des de fa molts anys, per la projecció que en la ciutat ha tingut l'activitat de la seua fundació.

Manuel sempre ha mantingut una estreta relació amb la Universitat d'Alacant, no solament durant els anys en què va formar part del Consell Social, sinó pel seu suport constant durant molts anys, des que es van organitzar les primeres jornades de construcció en la que llavors era Escola d'Obres Públiques.

Han sigut moltes les vegades que l’he sentit defensar la importància que la Universitat ha tingut per a Alacant, per a la qualificació de molts dels professionals que avui són part essencial de la nostra societat, i moltes són també les vegades que ha demostrat el seu compromís, fins i tot en moments molt difícils, a favor d'una major vinculació entre la Universitat i l'empresa, perquè Manuel sempre ha sentit la Universitat com a seua.

Si la seua col•laboració amb la Universitat només pot qualificar-se d'exemplar, com així es va reconèixer amb la concessió de la medalla d'or, que és la més alta distinció honorífica que la Universitat atorga, el premi que avui tinc el privilegi de lliurar-li, representat per aquesta escultura de Pep Azorín, ve a reconèixer una faceta també exemplar en el que es denomina coresponsabilitat social corporativa.

En el saluda que obri la pàgina web de la Fundació es condensa, amb la claredat que és habitual en ell, el principal objectiu que l'anima, i que forma part de les conviccions personals de Manuel Peláez:

Les empreses contribueixen al desenvolupament econòmic, però també poden ser part del progrés de la ciència, la tecnologia, la cultura, la protecció del medi natural, els valors socials i en general tot el que condueix al benestar dels ciutadans.

Desafortunadament, les actituds compromeses com la que representa el president de la Fundació Manuel Peláez, no formen part encara com deurien de la cultura empresarial. Per això, l'exemple que representa la seua Fundació, i la tasca que des d'ella s'ha desenvolupat, mereix el nostre reconeixement més calorós.

En la magnífica laudatio, la professora Bueno ja ha fet esment de l'àmplia labor de mecenatge desenvolupada per la Fundació, recolzant la formació i iniciatives dels emprenedors, de les seues iniciatives solidàries, del seu compromís amb la Fundació Noray i el Projecte Home; en l'organització d'esdeveniments culturals i esportius amb finalitats solidàries o en la restauració de béns que pertanyen al nostre patrimoni cultural, entre ells l'escultura Dibuixant l’espai, “la Mà”, com coneixem col•loquialment l'escultura d'Azorín, que s'ha convertit en un dels símbols característics de la Universitat d'Alacant.

Avui, quan la crisi econòmica afecta de manera especial la societat en què vivim, és de justícia reconèixer el compromís solidari i la labor desenvolupada per la Fundació i pel seu president.

Tant de bo que l'exemple que has donat al llarg de molts anys es convertisca en norma de conducta per al món empresarial de la Comunitat Valenciana.

Voldria, per finalitzar, en nom de la Universitat d'Alacant, expressar el nostre màxim reconeixement a la Fundació Manuel Peláez i a la figura del seu president.

Moltes gràcies! 

Oficina del Rector


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3866 / 9372

Fax: (+34) 96 590 9464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464