Les persones que vulguen rebre alguna assignatura en valencià o que no tenen inconvenient a rebre alguna classe en valencià convé que ho facen constar en el moment de la matrícula.
Per a impulsar la docència en valencià, la Universitat d'Alacant ha posat en marxa grups en valencià
En la docència en valencià el professorat utilitza com a llengua vehicular predominant el valencià, bona part dels materials i la bibliografia de suport estan en valencià. Els estudiants en les activitats universitàries podeu utilitzar qualsevol de les dues llengües oficials.
La Universitat d'Alacant potencia l'ensenyament en valencià de manera que els estudiants puguen, d'una banda, tenir un domini suficient d'aquesta llengua que els permeta obtenir un futur professional més ampli i, d'altra banda, per a respectar el dret de rebre ensenyament en la seua pròpia llengua d'aquells estudiants que desitgen cursar els seus estudis universitaris en valencià.
L'amplitud de la docència en valencià depèn de la disponibilitat i la capacitat del professorat per a impartir classes i elaborar materials docents en valencià, també depèn de la demanda d'estudis en valencià per part de l'alumnat.
Per a complir aquests objectius, la Universitat d'Alacant organitza grups amb docència en valencià (línies en valencià) en bona part de les seues titulacions.
En els grups de docència en valencià el professorat utilitza com a llengua vehicular predominant el valencià, bona part dels materials i la bibliografia de suport estan en valencià. Els estudiants en les activitats universitàries poden utilitzar qualsevol de les dues llengües oficials.
El Servei de Llengües s'encarrega que la docència i la utilització del valencià siga cada vegada major en l'àmbit universitari.
No, amb caràcter general.
Els estudiants de la Universitat d'Alacant tenen el dret d'utilitzar qualsevol de les dues llengües oficials en les activitats universitàries en les quals participen.
En les titulacions on s'imparteixen grups amb docència en valencià, aquests són d'elecció voluntària per part dels estudiants.
En els estudis de magisteri l'assignatura de Llengua Catalana és obligatòria per a tots els estudiants, ja que els mestres formats a la Comunitat Valenciana han de tenir un coneixement ampli de la llengua pròpia de la nostra comunitat per a poder exercir la professió.
En els estudis lingüístics (filologies) s'inclouen continguts de llengua i cultura valenciana que poden ser optatius o obligatoris depenent de l'itinerari curricular que seguisca l'estudiant.
En tot cas, s'ha de tenir en compte que tant el castellà com el valencià són llengües oficials en la Universitat d'Alacant.
Les llengües oficials de la UA són el valencià i el castellà (art.1.4 Estatut de la Universitat), per tant, totes dues es poden utilitzar en qualsevol activitat de la vida universitària, és a dir, que a classe, en les pràctiques, en els exàmens els alumnes poden utilitzar qualsevol de les dues llengües en la seua relació amb el Professor o amb els companys de classe.
La majoria de les classes es fan en castella però també hi ha assignatures amb docència en valencià a més d'assignatures en anglès i altres llengües estrangeres.
La Universitat d'Alacant organitza grups amb docència en valencià on la llengua vehicular és el valencià.
Les persones que vulguen rebre alguna assignatura en valencià o que no tenen inconvenient a rebre alguna classe en valencià convé que ho facen constar en el moment de la matrícula.
El Servei de Llegües tradueix gratuïtament als professors, de manera ràpida i segura, els apunts, pràctiques, problemes, transparències i qualsevol altre material docent.
El Servei de Llengües ajuda a maquetar els materials docents i a editar-los, gratuïtament, en format de quadern perquè els alumnes els puguen comprar a preu de fotocòpia en la fotocopisteria.
El Servei de Llengües tradueix gratuïtament als professors els exàmens, de manera ràpida i segura. Per tant, podeu demanar als vostres professors que us facen els exàmens en valencià
És una activitat desenvolupada pel Servei de Llengües mitjançant la qual persones que saben parlar valencià ajuden altres persones que volen aprendre´n o que volen millorar el seu nivell de llengua.
L'activitat es realitza per parelles lingüístiques o grups de conversa.
L'àrea de Dinamització Lingüística del Servei de Llengües i Cultura elabora cada any les dades sobre coneixement del valencià i sobre demanda de docència en valencià. Podeu demanar més informació al responsable.
El Servei de LLengües organitza, cursos de llengua dels nivells A2 (erasmus), B2, C1 i C2 (Oral, Elemental, Mitjà i Superior).
S'ofereixen cursos presencials, no presencials i intensius en el campus de la UA i en altres localitats de la província.
La superació dels cursos de valencià de la UA suposa obtenir l'acreditació oficial de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV).
Des del Servei de Llengües també es potencien els recursos d'autoaprenentatge.
La Universitat també organitza proves nivell CIEACOVA amb validesa oficial.
D'acord amb la Normativa de la UA per a la Implantació de Títols de Grau, l'estudiant ha d'obtenir unes determinades competències en comunicació oral i escrita.
La Universitat d'Alacant, a més, recomana a tots els universitaris, i específicament als estudiants del Màster de formació del professorat, que quan acaben els estudis universitaris estiguen en possessió, com a mínim, del nivell C1 de valencià. Això els permetrà l'accés més fàcil al treball i, de manera especial, a la funció pública.
Els estudiants de Mestre d'Infantil i Mestre de Primària, d'acord amb les ordres que regulen aquests estudis, han d'acreditar preceptivament el nivell C1 de valencià.
L'acreditació del nivell de valencià es pot realitzar mitjançant l'obtenció de títols expedits per universitats valencianes i d'altres de l'àmbit lingüístic català, per títols expedits per la Generalitat Valenciana i per títols expedits per les Escoles d'Idiomes.
També, es podrà acreditar el nivell de valencià cursant i superant assignatures de llengua catalana, realitzant cursos de valencià organitzats per la UA i presentant-se a proves de nivell.
El nivell de competència en valencià figurarà en l'expedient acadèmic.
L'Institut de Filologia Valenciana i el Departament de Filologia Catalana avalaran el rigor acadèmic de qualsevol de les vies d'acreditació del nivell de valencià.
Instruccions per a l'acreditació de competència en Valencià i llengües estrangeres
La Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià és l'organisme de la Generalitat (Conselleria de Cultura) que te la funció d'establir i efectuar les proves per a l'acreditació de coneixements de valencià.
La Junta Qualificadora organitza les provesdels diferents nivells (oral, elemental, mitjà i superior). Es realitzen dues proves de cada nivell a l'any (juny i novembre), les inscripcions es realitzen a l'abril i setembre.
A Alacant, les proves es realitzen en el campus de la UA.
L'acreditació oficial de competència de valencià expedida per la Generalitat Valenciana també es reconeix en la resta de territoris de l'àmbit lingüístic català.També poden acreditar el nivell de competència en valencià les universitats de la Comunitat Valenciana.
Aquesta acreditació es pot obtenir cursant i superant els cursos de valencià i les proves de nivell CIEACOVA que organitza el Servei de Llengües de la UA o cursant les assignatures que figuren en la Normativa sobre acreditació de competència en valencià de la UA
La Capacitació Docent en Valencià és obligatòria per a exercir la docència a la Comunitat Valenciana.
El Diploma de Mestre de Valencià (únicament per a graduats en títols de mestre i filolgies) permet fer classes de valencià en infantil i primària i fer classes en valencià en la resta de l'educació preuniversitària.
Per a obtenir la Capacitació Docent caldrà acreditar el nivell C1 (Nivell C2 per al Diploma de Mestre) de valencià i superar el Curs de Capacitació Docent en Valencià que imparteixen les universitats valencianes.
Els estudiants dels títols de la Facultat d'Educació, els de filologies i humanitats, els de enginyeria informàtica, geografia, història, publicitat i turisme també poden obtenir la Capacitació Docent seguint itineraris curricularsd'assignatures (60 crèdits) en els seus plans d'estudis.
Universitat d'Alacant Aulari II. Planta baixa.
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
Tel: (+34) 96 590 3456Fax: (+34) 96 590 3755