L'Art. 11 del Reial decret 1393/2007 que regula l'estructura d'ensenyaments universitaris oficials, defineix els estudis de Doctorat:
"S'entén per Doctorat el tercer cicle d'estudis universitaris oficials, conduent a l'adquisició de les competències i habilitats relacionades amb la investigació científica de qualitat".
La superació dels estudis de doctorat donarà dret a l'obtenció del títol de Doctor o Doctora .
El Reial decret 99/2011 que regula els ensenyaments oficials de Doctorat, estableix en el seu Art. 2.2 la denominació de Programa de Doctorat com el "conjunt d'activitats conduents a l'adquisició de les competències i habilitats necessàries per a l'obtenció del títol de Doctor. Aquest programa tindrà per objecte el desenvolupament dels diferents aspectes formatius del Doctorand i establirà els procediments i línies d'investigació per al desenvolupament de tesis doctorals".
Amb caràcter general per a accedir als "Programes de Doctorat" caldrà estar en possessió d'un títol espanyol oficial de Grau més un títol de Màster universitari (no serà necessari el títol de Màster per a els qui hagen cursat Graus d'almenys 300 crèdits ECTS).
També, es podrà accedir amb títols d'igual nivell de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) o amb títols externs a l'EEES sense necessitat d'homologació, prèvia comprovació per la universitat que el títol estranger acredita un nivell de formació equivalent a la del títol oficial espanyol de Màster Universitari.
Amb caràcter general des de l'admissió als estudis de Doctorat fins a la presentació de la tesi doctoral no podran transcórrer més de tres anys (es contempla la possibilitat de prorrogues o estudis a temps parcial ( Art. 3.2 )
Les sol·licituds d'admissió a estudis de Doctorat es realitzen a través d'un procediment de preinscripció amb dos períodes d'admissió, segona quinzena de setembre i segona quinzena de gener.
Com es pot obtenir informació dels Programes de Doctorat que ofereix la universitat?
L' Escola de Doctorat (EDUA) coordina l'organització dels estudis de postgrau en la Universitat d'Alacant. En concret, l'Àrea de Tercer Cicle s'encarrega dels estudis de Doctorat. A través de la seua pàgina web es pot accedir, entre una altra, a la següent informació:
Què és la Tesi Doctoral i quins són els tràmits de presentació, dipòsit i lectura?
Durant els estudis de Doctorat i com a requisit per a l'obtenció del títol, el doctorand elaborarà un treball original d'investigació de qualsevol camp del coneixement. La tesi ha de capacitar al doctorand per al treball autònom en l'àmbit de la R+D+i. La seua regulació bàsica està establida en el Reial decret 99/2011 . Art. 13.
El Director o Directors de la Tesi (que serà el màxim responsable de la coherència i idoneïtat de les activitats de formació, de l'impacte i novetat en el seu camp de la temàtica de la Tesi Doctoral) autoritzaran el dipòsit provisional del projecte de Tesi a l'Escola de Doctorat (EDUA). L'autorització de dipòsit provisional inclourà la proposta d'avaluadors externs (tres especialistes) i la Tesi Doctoral en format CD.
Autoritzada la idoneïtat dels avaluadors externs, se'ls enviarà la memòria provisional de la Tesi perquè emeten informe favorable o desfavorable.
Una vegada obtinguda l'avaluació favorable d'almenys dues dels avaluadors externs, el doctorand podrà presentar el dipòsit de la Tesi Doctoral en l'EDUA.
Una vegada presentada la Tesi, es formarà el Tribunal de lectura (cinc membres) als quals se'ls enviarà una còpia juntament amb el curriculum del doctorand. Els membres del Tribunal emetran informe de valoració de la tesi. A la vista d'aquests informes, l'EDUA decidirà la procedència o no de la defensa de la Tesi.
Si es decideix la procedència de lectura i defensa de la Tesi, aquesta es realitzarà davant el Tribunal en sessió pública. Si la Tesi es declara apta, s'obtindrà el títol de Doctor/a i la Tesi serà publicada i enviada al Ministeri d'Educació als efectes oportuns.