Són unes proves específiques d'accés a estudis universitaris per a persones majors de 25 anys (Llei Orgànica d'Educació. Art. 69.6 )
Com a desenvolupament del citat article, el Reial decret 412/2014 ( Cap IV. Sec. 1a ), regula la Prova d'accés a la universitat per a majors de 25 anys per a tota Espanya establint requisits, estructura de la prova, universitat on realitzar-la, criteris de qualificació i instruccions d'organització.
En l'àmbit de la Comunitat Autònoma Valenciana, la prova de majors de 25 anys està regulada per les ordres de la Conselleria d'Educació que, a més de les qüestions comunes, inclou, com a annex, els temaris de les assignatures .
Des del curs 2012/13 la prova d'accés a la universitat per a majors de 25 anys es realitza de forma simultània i amb els mateixos exàmens en totes les universitats públiques de la Comunitat Valenciana
Els estudiants que superen les proves de majors de 25 anys, sol·licitaran plaça a través el procediment de preinscripció universitària . La plaça s'assignarà pel contingent de majors de 25 anys que no podrà ser inferior al 2% de les places que oferisca cada titulació.
Reial decret 412/2014 ( Art. 24 )
Les ordres que anualment regulen els procediments de preinscripció a la Comunitat Valenciana, estableixen el contingent concret per als estudis impartits per les universitats valencianes (normalment el 3%).
Tota la informació sobre les proves d'accés per a majors de 25 anys de la Universitat d'Alacant la pots obtenir ací.
Podran participar en la prova d'accés per a majors de 25 anys les persones que NO reunisquen les condicions necessàries per a l'accés a la universitat i tinguen complits els 25 anys d'edat l'any en què realitzen les proves.
Reial decret 412/2014 ( Art. 11 )
L'estructura de les proves d'accés en les universitats de la Comunitat Valenciana és la següent:
Fase General
La fase general de la prova tindrà com a objectiu apreciar la maduresa i idoneïtat dels candidats per a seguir amb èxit estudis universitaris, així com la seua capacitat de raonament i d'expressió escrita. Constara de tres exercicis (+ valencià en les universitats de la Comunitat Valenciana):
Fase Específica
La fase específica té per finalitat valorar les habilitats, capacitats i aptituds dels candidats per a cursar amb èxit els diferents ensenyaments universitaris vinculades a cadascuna de les branques de coneixement entorn de les quals s'organitzen els títols universitaris oficials de Grau.
La fase específica de la prova s'estructurarà en cinc opcions vinculades amb les cinc branques de coneixement. L'estudiant haurà d'examinar-se de dues assignatures .
OPCIÓ | MATÈRIES OBLIGATÒRIES | MATÈRIES OPTATIVES |
A. Arts i Humanitats |
|
|
B. Ciències |
|
|
C. Ciències de la Salut |
|
|
D. Ciències Socials i Jurídiques |
|
|
I. Enginyeria i Arquitectura |
|
|
L'estudiant haurà d'examinar-se per l'opció corresponent a la branca de coneixement a la qual aquest adscrit el títol de Grau al que vulga accedir. L'estudiant podrà examinar-se simultàniament de dues opcions.
L'estructura de la prova està regulada pel Reial decret 412/2014 ( Art. 12 ). La Consellería d'Educació de la Generalitat Valenciana regula l'ordenació de les proves de majors de 25 anys en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, concretant l'estructura de la fase específica i establint els temaris i criteris d'avaluació de les assignatures .
Una vegada superades les proves, s'haurà de sol·licitar plaça a través del procediment ordinari de preinscripció universitària .
El Reial decret 412/2014 ( Art.12.6 ) estableix que l'estudiant que es present a la prova d'accés tindrà preferència d'admissió en la universitat on l'haja superat .
En l'àmbit de la Comunitat Valenciana , les proves de majors de 25 anys superades en una universitat pública valenciana permeten sol·licitar admissió en igualtat de condicions en qualsevol de les universitats valencianes.
La UNED admet als alumnes amb proves de majors de 25 anys superades en qualsevol universitat pública.
Únicament es realitza una prova d'accés per curs acadèmic (normalment al maig). Només organitzen proves d'accés les universitats públiques.
Una vegada superades les proves es poden tornar a presentar per a millorar qualificació i/o canviar d'opció, encara estant cursant estudis universitaris.
La superació de les proves de majors de 25 anys permet sol·licitar plaça en estudis universitaris oficials de grau, amb preferència d'admissió en la universitat on s'han realitzat les proves i amb preferència d'admissió als graus adscrits a la branca de coneixement corresponent a l'opció per la qual s'han superat les proves. A la Comunitat Valenciana, els estudiants poden presentar-se en la universitat que més els interesse tenint la mateixa preferència d'admissió en totes les universitats valencianes.
La sol·licitud de plaça es realitzarà a través del procediment de preinscripció universitària pel contingent de majors de 25 anys que no serà inferior al 2% del total de places oferides.
La superació de les proves d'accés de majors de 25 anys, serà equivalent als únics efectes d'accés a ocupacions públiques o privats al títol d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i al títol de Batxillerat, en aquest últim cas si s'està possessió del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria i si no s'està en possessió del títol d'ESO quan s'hagen superat almenys 15 crèdits ECTS dels estudis universitaris ( Ordre Ministeri d'Educació 1603/2009 . Art. 4.3. de 10 de juny. BOE 17.06.09 i modificació per Ordre Ministeri d'Educació 520/2011 . BOE de 14.03.11)
La superació de les proves d'accés de majors de 25 anys permet accedir a estudis de Formació Professional (Grau Mitjà i Grau Superior) sense necessitat de realitzar les proves específiques d'admissió a aquests estudis.
La Universitat d'Alacant organitza un seminari d'orientació per a la preparació de les proves d'accés a la universitat per a majors de 25 anys.
Les sessions d'orientació es realitzarien els divendres per vesprada entre intervinguts d'octubre fins a mitjan març. La inscripció es realitzaria a principis d'octubre.
El seminari d'orientació s'organitza en coordinació amb els Centres de Formació Permanent d'Adults (FPA).
El seminari inclouria sessions sobre Tècniques d'Estudis, utilització de UACloud i sis sessions de treball per assignatura.
Les places són limitades per ordre d'inscripció. El cost serà de 60€ aprox.
Els Centres de Formació Permanent d'Adults (FPA) organitzen cursos preparatoris. Aquests centres són públics i depenen de la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana.
Universitat d'Alacant Aulari II. Planta baixa.
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
Tel: (+34) 96 590 3456Fax: (+34) 96 590 3755