La Universitat d'Alacant ha apostat decididament per l'ús de les noves tecnologies de la informació i comunicació amb la finalitat de preparar als seus alumnes per a afrontar amb garanties els reptes que (la societat del proper futur) no m'agrada, llevar , la societat de la informació, els va a exigir en tots els àmbits (laboral, social, cultural...).
Amb la finalitat de facilitar i promoure l'accés dels membres de la Comunitat Universitària, especialment l'alumnat, a l'ús de les eines informàtiques, així com a la informació continguda en la xarxa, la Universitat d'Alacant ha creat lloc en funcionament les Aules Informàtiques de Lliure Accés .
L'objectiu primordial d'aquestes aules és servir de complement a la docència, facilitar la formació pràctica dels/as estudiants i afavorir l'adquisició de destresa en l'ús d'aquestes tecnologies.
Les aules se situen en dependències de:
Per a utilitzar els equips informàtics de les sales d'ordinadors de lliure accés de la Biblioteca General, situades en la planta baixa (antiga sala d'estudi 24 hores) llevar i en la primera planta, i de l'Aulari I, es precisa disposar de la TIU ( T arjeta de I dentificación O niversitaria) , que haurà d'inserir-se, prèviament, en el lector de targeta instal·lat a aquest efecte en cada PC.
TIPUS/USOS | Nº d'EQUIPS i LOCALITZACIÓ |
EDIFICI |
Sala de lectura: Ordinadors amb Microsoft Office, accés a Internet, Eviews, bases de dades, revistes electròniques, etc... |
ales de lectura
|
Biblioteca General |
Aules d'informàtica: Ordinadors amb Microsoft Office, accés a Internet, SPSS, Eviews, bases de dades, revistes electròniques, etc. La sala d'informàtica de laª 2 planta està preparada per a usar diverses fonts (xinès, àrab, grec, etc... |
Aula d'informàtica 2ª planta
|
Biblioteca General |
Ordinadors de consulta del catàleg bibliogràfic |
1ª i 2ª planta | Biblioteca General |
Ordinadors de Reserves de sales de treball en grup: Amb accés al programa de reserves de sales de treball en grup de la biblioteca. |
1ª i 2ª planta | Biblioteca General |
Ordinadors de Serveis especials: Dedicats a la consulta de material multimèdia i al servei ONZE. |
Sala de treball 8 de laª 1 planta (la reserva d'aquesta Sala s'efectua en el mostrador d'informació d'1ª planta) | Biblioteca General |
Ordinadors de les Sales de Treball en grup: Ordinadors amb accés a Internet, Office, SPSS, Eviews, bases de dades, revistes electròniques, etc. |
Sales de Treball (es reserven amb la sala corresponent) | Biblioteca General |
Punts de Xarxa per a portàtils Zona destinada a ús exclusiu per a la consulta de portàtils (mitjançant connexió a punts de xarxa elèctrica i de connexió a Internet) |
1ª planta de la Biblioteca: taules situades enfront de la sala de lectura
2ª planta de la biblioteca: ala esquerra
|
Biblioteca General |
Estacions d'Informació i Ofimàtica: Accés a totes les fonts d'informació; a més, programes de treball personal: Correu Electrònic, Office. |
Sala Informàtica de Lliure Accés - Plantes 1, 2 i 3
|
Aulari I |
Laboratori de Pràctiques L04
|
Escola Politècnica Superior | |
Aula d'Informàtica |
Sala Accés Lliure
|
CTQ |
La Universitat d'Alacant va elaborar un Codi ètic per a l'ús de la seua xarxa informàtica que es va aprovar per acord del Consell de Govern en reunió convocada el 17 de març de 2000.
Posteriorment la creació de les Aules Informàtiques de Lliure Accés va fer necessari l'elaboració d'una normativa d'ús que es va aprovar per acord del Consell de Govern de la Universitat d'Alacant en reunió convocada el 22 de maig de 2003.
El temps transcorregut des de l'elaboració del codi ètic, la generalització de l'ús dels recursos informàtics i l'aparició de nova legislació ha fet necessari l'elaboració d'una nova normativa d'ús dels recursos informàtics de la Universitat d'Alacant que es va aprovar en reunió del Consell de Govern del 27 d'abril de 2007 .
Destaquem els següents articles d'aquesta normativa:
L'incompliment de qualsevol d'aquestes normes comportarà la pèrdua de la reserva.
UACloud Campus Virtual és un servei de complement a la docència i a la gestió acadèmica i administrativa, l'entorn de la qual és Internet i està dirigit tant al professorat com a l'alumnat i al personal d'administració i serveis de la Universitat d'Alacant.
L'accés es realitza des de la imágen UACloud Campus Virtual de la pàgina principal de la web de la Universitat d'Alacant, introduint l'adreça completa del correu electrònic de l'alumne/a i la contrasenya . La contrasenya és la mateixa que dóna accés al compte de correu electrònic i se li subministra a l'alumne/a en formalitzar la seua matrícula per primera vegada en la universitat.
La contrasenya es pot canviar accedint al següent enllaç .
És important tenir en compte que aquest canvi implica que la nova Clau d'Accés serà ara també la Contrasenya del compte de correu electrònic.
La informació completa de totes les possibilitats que ofereix UACloud a Alumnes/as, PDI i PAS estan disponibles en els Manuals d'utilització d'UACloud Campus Virtual .
L'alumnat de la Universitat d'Alacant disposa de compte de Correu Electrònic amb una capacitat de 6 Mb a la qual es pot accedir des de qualsevol programa de correu que suporte el protocol POP3 o IMAP (ex. Netscape, Microsoft Outlook Express, Mozilla, Eudora, Pegasus Mail, ...).
Per a facilitar l'accés al correu aquesta a la disposició de tots els alumnes el servei Webmail , que permet consultar el correu des d'un navegador en qualsevol ordinador.
S'accedeix al servei des del botó en la pàgina principal de la web de la Universitat d'Alacant.
El compte personal de correu electrònic - Email - i la Contrasenya es lliura a l'alumnat en el moment de la formalització la matrícula.
La contrasenya d'accés al compte de correu electrònic coincideix amb la clau d'accés a UACloud Campus Virtual i consta d'almenys 7 caràcters numèrics i/o alfabètics fent-se distinció entre majúscules i minúscules.
Per a canviar la contrasenya per una altra que ens siga més fàcil de recordar entrarem en la pàgina principal del servei Webmail.
La contrasenya convé canviar-la periòdicament i, sobretot, quan se sospite que altres persones poden conèixer-la.
Aquells alumnes que hagen oblidat la contrasenya, o per la raó que siga no disposen d'ella, hauran de contactar amb la secretaria de la Facultat o Escola que imparteix els seus estudis.
La Xarxa Sense fil de la UA (eduroam) és una extensió de la xarxa local, disponible en el 99% del Campus de Sant Vicent. eduroam (Educational Roaming) és un projecte internacional en el qual participa la Universitat d'Alacant, que pretén crear un únic espai WiFi que possibilite l'accés sense fil a Internet de forma senzilla quan es duga a terme un desplaçament a una institució associada al projecte.
Per a poder connectar-se a la Xarxa Sense fil és necessari disposar d'un usuari i una contrasenya que identifique a la persona. En el cas de la comunitat universitària de la UA, la identificació és la que utilitzen per a accedir a CV. Aquesta identificació és personal i intransferible i qualsevol ús no adequat de la xarxa serà responsabilitat del titular d'aquesta identificació.
Les diferents biblioteques de centre de la UA ofereixen un servei de préstec d'ordinadors portàtils . Aquest material està inclòs en el catàleg, utilitzant el nom genèric del material, la marca i el model (ex.: Ordinador portàtil ASUS A6M). La signatura que els correspon està formada per les inicials de la biblioteca més la paraula portàtil (ex.: POE PORTÄTIL).
L'ordinador és prestat per un dia de 8,30 a 21 hores, no renovable. L'ordinador no pot eixir de les sales de les bibiliotecas i la sanció per la no devolució en termini és d'un dia.
El projecte d'aula virtual naix amb la idea que qualsevol alumne/a de la Universitat d'Alacant puga executar el mateix programari que hi ha instal·lat en les aules d'informàtica del Campus des de qualsevol ordinador.
Per a açò s'ha engegat un servidor amb Windows 2003 Server amb el programari Citrix que permet l'accés, a través d'UACloud Campus Virtual, a una pàgina web on l'alumnat pot executar les diferents aplicacions de les aules amb l'únic requisit de tenir instal·lat un plugin en el navegador.
Aquesta opció està disponible per a alumnat i PDI dins de l'opció del menú “Recursos d'Aprenentatge” i és accessible tant des de dins de la UA com des de fora.
Així mateix Aula Informàtica Virtual permet optimitzar l'ús de les llicències del programari disponible quan estan són limitades. El projecte s'ha engegat amb 14 aplicacions (*) però la idea és anar augmentant aquest nombre a poc a poc.
Al juliol de 1999 es va implantar el programari de gestió de biblioteques UNICORN. El mòdul de consulta del catàleg bibliogràfic Webcat , disponible en valencià, castellà i anglès, permet l'accés directe als fons bibliogràfics des de la web de la Universitat.
El catàleg conté les referències de la major part dels fons bibliogràfics existents en totes les biblioteques del campus: llibres, revistes, altres materials no librarios: vídeos, discos, etc. i publicacions electròniques. Es pot fer diferents tipus de CERQUES (bàsica, avançada, signatura topogràfica, revistes electròniques) amb possibilitat d'utilitzar operadors booleans, posicionals i truncaments. Les cerques es poden delimitar per diversos aspectes: any, localització, idioma, etc.
El Punt BIU (Punt Bibliogràfic d'Informació a l'Usuari) ofereix sessions de formació presencial en l'ús del Webcat a tots els membres de la comunitat universitària de la UA. Se celebren de dilluns a dijous en diferents horaris ( consultar programació ). També hi ha disponible Formació on-line en forma de guias i tutorials dissenyats pel Servei d'Informació Bibliogràfica i Documental (SIBID).
Les dades de contacte de l'alumnat i de tot el personal de la Universitat d'Alacant, ja siga docent o d'administració o serveis, així com les diferents dependències, està localitzable en el Directori accessible des del botó de la pàgina principal de la web de la UA.
La Universitat d'Alacant manté en l'actualitat, el Servei de Reprografia, a través de tres concessionaris (Gamma, Punter i Xip i Univercopy). En aquest enllaç podràs localitzar els diferents punts de repografía en el campus, així com el seu horari i una taula comparativa de preus.
El servei d'Impressió digital a distància proporciona la impressió de pàgines web, treballs, etc. des dels ordinadors d'ús públic de l'edifici de la Biblioteca General. Està gestionat per l'empresa adjudicatària del servei de copisteria, que es troba en la planta baixa d'aquest edifici.
En el cas de l'alumnat les impressions i fotocòpies realitzades s'abonen directament en el servei de copisteria de l'edifici de la Biblioteca General en el moment de la seua execució. Aquest pagament es pot efectuar tant en moneda de curs legal com mitjançant la targeta d'identificació universitària.
Els weblogs allotjats en blogs.ua.es poden utilitzar-se per qualsevol membre de la comunitat universitària que dispose d'una adreça de correu electrònic @ua.es o @alu.ua.es.
El projecte blogsUA s'inscriu en l'estratègia pel lliure coneixement de la Universitat d'Alacant denominada COBLA . Per favor, consulta les condicions d'ús .
L'Oficina d'Informació a l'Alumnat s'ocupa, entre altres tasques, d'incorporar a l'Agenda de la Universitat d'Alacant qualsevol activitat o esdeveniment (curs, congrés, simposi, actes institucionals, convocatòria de premis, concursos, beques, activitats culturals i esportives, etc), tant de la UA com d'altres universitats i institucions, que puga ser d'interès per a la comunitat universitària.
A través de l'opció Cercar es pot obtenir informació de cursos d'informàtica vigents en la UA seleccionant en els camps següents:Tipus d'activitat: CURSOS, Matèries: INFORMÀTICA,¿En la UA (Si/No)?: SI, per a cursos sobre internet es recomana:Matèria: INTERNET. Obtindrem un llistat amb tots els cursos d'informàtica o internet (segons el valor del camp "Matèria") vigents en la Universitat d'Alacant. Podem "jugar" amb els diferents camps de l'opció de cerca de l'Agenda i descobrirem una útil eina a l'hora de trobar activitats de diferents característiques organitzades per la Universitat d'Alacant o altres entitats.
El projecte COBLA (Coneixement Obert i Programari Lliure a la Universitat d'Alacant) és una iniciativa del Vicerectorat de Tecnologia i Innovació Educativa de la Universitat d'Alacant per a impulsar iniciatives que promoguen el coneixement obert i el programari lliure.
S'aposta per una lliure distribució del coneixement. Des d'aquest projecte es pretenen desenvolupar múltiples iniciatives per a donar a conèixer i fomentar el coneixement obert i l'ús del programari lliure a l'entorn de la universitat.
En la web de COBLA s'ofereix una sèrie d'alternatives de programari lliure al programari comercial de més implantació.
Universitat d'Alacant Aulari II. Planta baixa.
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
Tel: (+34) 96 590 3456Fax: (+34) 96 590 3755