Saltar apartados

entrevista-a-luis_martinez

Entrevista a Enrique Martínez, egressat d'Òptica de la UA i actualment, director d'OptySun.

Enrique, ¿com et defineixes professionalment?

Que difícil m'ho poses, és com quan als meus alumnes de deontologia els anime a redactar el seu primer currículum. Anem a veure, crec que intente avançar constantment, crec que encara no he arribat al meu nivell d'incompetència, com deia el llibre de %u201CPeter%u201D pel que seguisc assumint nous reptes en les àrees en les quals em moc. L'optometria, la comunicació publicitària i les relacions públiques. M'agrada la recerca i em moc amb certa soltesa en els àmbits científics.

¿Com crees que et defineixen, professionalment, altres persones? ¿Tenen raó?

Encara m'ho poses més difícil, seria interessant contractar a algun company perquè analitzara aquest aspecte que em preguntes a mi. No l'es, espere que així siga, o que la percepció que tinguen de la meua, supere la que jo tinc del meu mateix.

En tot cas, crec que la línia que em defineix com a professional és la que unifica els aspectes sanitari i de comunicació.

Explica'ns, per favor, ¿quin ha sigut la teua trajectòria professional?

Sóc el novè fill d'uns pares que ho han donat tot per nosaltres. El meu pare va arribar a Comandant de l'Exèrcit de l'Aire. Quan tenia cinc fills va estudiar dues carreres en horari nocturn, Professor d'Educació Física (INEF) i Ajudant Tècnic Sanitari (ATS) branca de Podologia. Així van poder proporcionar carrera a tots els seus fills. Tinc cinc germanes i tres germans. Un d'ells, el major, va morir fa uns anys.

T'explique açò perquè el lector puga comprendre que en la meua casa sempre hem tingut ambient d'estudi. Jo crec que sóc un dels pocs de la meua generació que pot recitar la llista dels Reyes Godos o les regles d'ortografia de memòria. Ho he escoltat tantes vegades i durant tants anys%u2026

Jo volia ser militar, com el meu pare, com el meu oncle, com el meu avi%u2026però mira per on, l'haver d'usar ulleres, no em va permetre l'entrada a l'Acadèmia General, per la qual cosa em vaig decidir per estudiar Enginyeria Tècnica Forestal. Vaig cursar el primer curs i atès que en aquella època era molt obedient, vaig fer cas a la meua germana %u201CLines%u201D (Ángeles) i em vaig matricular en L'Escola d'Òptica de la Complutense. Allí vaig fer bones amistats. És curiós saber que molts d'aqueixa promoció ara ocupen llocs docents en diverses Escoles d'Òptica i Optometria. Vaig acabar la carrera i vaig continuar formant-me, gràcies a aqueixa decisió i després d'un parell d'anys, vaig aconseguir superar la meua primera oposició i vaig entrar a formar part del cos docent de l'Escola d'Òptica de la Universitat d'Alacant com a Professor Associat. Van passar els anys i després de superar diverses oposicions, vaig aconseguir la plaça de Funcionari de l'Estat, com a Professor Titular d'Escola Universitària.

En aquests anys, he realitzat nombroses comunicacions en Congressos Nacionals i Internacionals, articles en revistes del sector i he participat com a col·laborador o com a investigador responsable en projectes de recerca sense subvenció o subvencionats per empreses externes a la Universitat.

¿Quant/com ha evolucionat la cirurgia ocular a Espanya? ¿Com afecta a les persones aquests avanços?

Tant ha evolucionat com que el polític José Blanco es va operar de miopia, d'astigmatisme i de presbícia, i %u201Cmira%u201D per on segueix apareixent amb ulleres en els mitjans de comunicació.

El que si puc dir-te és que la nostra consulta, massa vegades, sembla %u201CLourdes%u201D, per tots els casos que vénen a la recerca de solucions, en alguns casos impossibles després de la cirurgia. Alguns vénen després d'onze intervencions realitzades.

¿Quins avanços s'han realitzat respecte a la recuperació de vista en persones cegues? ¿A Espanya s'estan realitzant recerques en aquest sentit?

Seria molt extens comentar tots i cadascun dels avanços en aquest sentit, si puc apuntar una recerca espanyola sobre cultiu de còrnies i els microxips per a inserir en determinades zones de la via òptica i proporcionar estímuls de %u201Cpseudovisión%u201D.

La Universitat espanyola ¿està preparada per al món 2.0?

Rotundament no. Però amb una excepció. Entenc que tots estem aprenent. Tot açò del 2.0. i pròxim ja el 3.0. avança a una velocitat uniformement accelerada, per la qual cosa el que avui val, demà es queda escàs.

Les Universitats, des del meu punt de vista, tenen l'obligació de respondre a les demandes i necessitats de la societat. Tenen el coneixement i ho gestionen, per la qual cosa han d'avançar, com a mínim, de manera paral·lela a l'avanç que impulsa aquest nou món comunicatiu i participatiu.

¿Recordes el contingut del primer e-mail que vas enviar, o a qui li'l vas enviar%u2026?

Si, jo record que em connectava a la Universitat d'Alacant de manera remota des de casa, marcant un número de telèfon. Era una trucada provincial, molta %u201Cpasta%u201D com per a fer-ho en moltes ocasions.

El meu primer email va ser per al Catedràtic de la Universitat d'Alacant Doctor D. Felipe Mateos. Crec que en la Universitat només teníem compte de correu electrònic els de el CPD (Centre de Procesament de dades) i cinquanta més.

¿Com han influït els avanços tecnològics en la teua trajectòria professional?

Doncs no t'ho pots ni imaginar. Tot va començar quan vaig realitzar el meu Projecte Docent per a l'oposició a Funcionari. Tots els projectes anteriors estaven fets amb màquina d'escriure. Jo vaig invertir quantitats desorbitades avui dia en un ordinador, una impressora i un escàner. Vaig aprendre a colp d'errors, però vaig aconseguir crear els meus sis exemplars de cinc-cents folis cadascun i a tot color%u2026

Ara, seguim igual, aprenent a força d'investigar, encertar, cometre errors, etc.

¿Com han influït els avanços tecnològics en el teu últim any professional?

Doncs, com et comentava abans, apareixen, quan crees que t'ho saps tot, nous avanços que et %u201Cdescol·locen%u201D de nou. No tens més %u201Cnassos%u201D que analitzar de nou, aprendre de nou i provar de nou.

¿L'avantatge? Precisament que tot és nou contínuament i açò %u201Crefresca%u201D les neurones.

¿Quins consells dónes als teus alumnes de forma recurrent? ¿Quin consell no els donaries mai?

%u201CEl dia que et cregues que t'ho saps tot, entraràs en el regne dels mediocres%u201D

¿Què recomanaries a les persones que estan cercant el seu primer treball actualment?

Recomane, tal com estan les coses, i sempre que es desestime la formació continuada: %u201Cinverteix hores de la teua butxaca per a proposar accions als teus potencials clients%u201D. %u201CPorta-li les coses fetes. Amb la suficient intel·ligència com perquè sense tu, no siga possible el teu projecte%u201D

Acomiada't com tu preferisques de nosaltres.

Benvolgudíssim lector, sóc el que has llegit, no hi ha parany ni cartó. Les meues decisions es basen en la recerca prèvia, durant i posterior al treball efectuat. T'he fet partícip d'alguns elements personals que defineixen la manera de gestionar el meu treball. Ací tens la possibilitat, teu és el poder de decisió.

Rep un molt cordial salutació.

L. Enrique Martínez

Observatori Universitari d'Inserció Laboral


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400 ext 3915

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/ObservatorioUA

Facebook: https://www.facebook.com/observatorio.ua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464