Saltar apartados

Superar entrevista de treball

L'entrevista de selecció de personal és la principal tècnica utilitzada en els processos de selecció pels ocupadors. És el cavall de batalla que descarta aspirants i el primer cara a cara.

Recorda: En una entrevista la primera impressió pot ser l'última.

Parla'm de tí

En la majoria d'ocasions, serà del primer que et pregunten. Practica a casa per a resumir el més destacat de la teua formació i experiències anteriors.

Els entreteniments, voluntariats, associacionisme,... dels quals es puguen extraure certes habilitats també entren. No et centres únicament per aquelles experiències remunerades.

Encaixa sempre aquesta narració amb el lloc al que estàs aspirant.

Consells Generals

Abans de l'entrevista

En el mateix moment que respongues a una oferta de selecció, has d'estar alerta. Qualsevol trucada perduda pot suposar una oportunitat perduda.

En el moment en què et criden i et citen, si aqueix dia no et va bé i és impossible canviar l'altre compromís, fes-ho saber sense problemes. Si succeeix que et coincideix amb l'entrevista en una altra part et recomanem que no ho reveles. Gens desanima més a un ocupador que un aspirant picoteando.

Investiga sobre l'empresa. No acudisques a les braves. Passa't per davant, mira el tipus d'abillament dels seus empleats i fes ús d'Internet per a conèixer les seues polítiques, filosofies,... amb la finalitat de tractar d'encaixar en l'estil corporatiu de l'empresa.

Repassa amb detall el currículum que els vas fer arribar. És paorós que l'entrevistador pregunte per alguna cosa que se suposa que has realitzat i no ho recordes.

Acudeix sempre uns quinze minuts abans, com a poc. Gens estressa més que no trobar aparcament en l'últim moment o arribar tard per qualsevol circumstància. Si després et toca esperar ja és cosa de l'empresa. Per la teua banda has de complir l'horari rigorosament.

Porta't còpia del mateix currículum que vas lliurar a l'empresa que t'ha cridat. Adjunta en una carpeta els documents més importants que ho avalen, però no els mostres si no te'ls demanen.

Durant l'entrevista

Recorda la importància d'una correcta encaixada. L'entrevistador va a estar analitzant la teua Comunicació No Verbal en tot moment. Estigues atent als moviments del teu cos.

Si esteu en una butaca i t'enfonses, asseu-te prop de vora per a minimitzar l'efecte dels coixins.

Esquena recta. No creus els braços i inclina't lleugerament cap a davant. Evita tocar-te la cara o el coll durant l'entrevista. Si el braç va en aqueixa adreça reacciona i fes que retrocedisca.

Memoritza el nom de l'entrevistador. Com diu Daniel Carnegie, el nom d'una persona és el so més dolç que pot sentir.

Espera al fet que et diguen on asseure't. No dónes les coses per descomptat i recorda que estàs en territori alié, per la qual cosa s'apliquen totes les regles de cortesia. Si t'incomoda el lloc fes-ho saber però no comences a moure't d'un costat a un altre de la cadira.

Escolta amb atenció les preguntes. Si no estàs segur del que t'han volgut dir no respongues. Demana si et poden detallar una mica més la pregunta, amb educació.

Evita els monosíl·labs i argumenta tot el que digues. Recorda que l'entrevistador no et coneix, no té ni idea del bé que eres i no va a conèixer les teues motivacions o assoliments si no t'encarregues de dir-li'ls.

Encara que és de calaix moltes persones no s'adonen i empren llenguatge col·loquial. No oblides que eres un professional. Deixa a un costat el teu títol universitari i el "bon rotllo".

No parles malament d'altres persones. Cap entrevistador acceptarà un empleat que li pose de tornada i mitjana si deixa l'empresa. Si vas tenir males experiències argumenta-ho amb tranquil·litat i sense entrar en els detalls.

Si et pregunten pel que penses guanyar respon que en funció de l'estat actual del mercat. El teu interès és aprendre amb l'empresa, no esprémer-la per a fer-te una persona milionària. Sí que pots preguntar pel salari. El famós tabú no ho és en funció del context i de com digues les coses. Deixa el tema només per al final, per a donar-li marge a l'entrevistador a traure el tema.

Abans de marxar-te agraeix la trobada i no oblides preguntar, sense mostrar ansietat, quan podràs conèixer el resultat de l'entrevista.

Després de l'entrevista

Gens satura més que un candidat cridant o manant correus electrònics per a saber si ha sigut acceptat. Les empreses serioses contactaran amb tu per a donar-te la resposta.

En cas negatiu agraeix la trucada i mostra't com una persona cortesa. Una negativa ara no implica una negativa en el futur. El teu perfil quedarà registrat i, en cas d'encaixar amb un altre lloc, hi ha possibilitats perquè et criden. Penjar o mostrar-se irascible és tancar-se directament una porta.

Si la resposta és positiva et recomanem que, gens més penjar, et passes per ací perquè brindem pel teu èxit. ¡Enhorabona!

Observatori Universitari d'Inserció Laboral


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400 ext 3915

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/ObservatorioUA

Facebook: https://www.facebook.com/observatorio.ua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464