Saltar apartados

Notícies

 

2020
2020a
2019d
delfin
exc20
flota

NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS

04/04/2020
Arqueologia en temps de Pandèmia

La UA publica un reportatge que arreplega els avanços de l'excavació iniciada el passat 2 de març en el sector 4F de l'Alcudia i que, com sabeu, es va haver de tancar per la declaració de l'estat d'alarma per COVID-19. A més d'aqueixos avanços de camp, l'article mostra com l'equip del projecte (investigadors, tècnics i estudiants) ha continuat avançant en les investigacions "des de casa", dissenyant una estratègia d'investigació compatible amb el període de confinament.

Per exemple, perquè els estudiants puguen seguir les seues pràctiques de manera virtual han ideat el projecte col·laboratiu a través de WhattsApp "La teua ceràmica em sona". Us comptem més en el link de la notícia: https://web.ua.es/es/actualidad-universitaria/2020/abril2020/1-12/proyecto-domus-la-alcudia-de-la-universidad-de-alicante-arqueologia-en-tiempos-de-pandemia.html

15/03/2020
L'excavació del projecte Domus-L'Alcudia. Viure en Ilici tanca temporalment les seues portes #YoMeQuedoEnCasa
En el marc de l'alerta per coronavirus i seguint les instruccions del govern i les autoritats acadèmiques, el projecte Domus-L'Alcudia, que va iniciar la seua quarta fase d'excavacions el passat dia 2 de març, va suspendre temporalment la seua activitat arqueològica divendres passat per a garantir la seguretat de tots els membres de l'equip (estudiants, investigadors, tècnics i peons). Agraïm la col·laboració responsable de tot l'equip i esperem reprendre les excavacions on el deixem per a continuar descobrint la trama urbana corresponent a la fundació de la Colònia romana. Us mantindrem informats de les novetats.
04/03/2020
S'inicia la quarta campanya d'excavacions en el sector 4F de l'Alcudia

El passat 2 de març va donar principi una nova campanya d'excavacions en el sector 4F de l'Alcudia d'Elx. Com cada any, aquesta intervenció es desenvolupa en el projecte de l'INAPH "Domus-L'Alcudia. Viure en Ilici", finançat per la UA i amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Elx. Us esperem a tots per allí perquè estarem "oberts per excavacions"

11/03/2019
Es reprenen els treballs d'excavació en el sector 4F

Un any més, el projecte Domus-L'Alcudia. Viure en Ilici reprèn els treballs d'excavació en el sector 4F del jaciment, entre les dues domus romanes conegudes des del segle passat.

La campanya s'ha iniciat avui, 11 de març, i es perllongarà fins a setmana santa. Com sempre, seguint el nostre lema de "Obert per excavacions", convidem a tot aquell que estiga interessat a conèixer els progressos de l'excavació al fet que ens visite, estarem encantats d'explicar els resultats de la campanya.

Enguany a més, com sempre, al costat de l'equip tècnic participen en les tasques d'excavació i laboratori de materials alumnes de Grau, de Màster i de Doctorat de la UA.

18/02/2019
La Universitat d'Alacant presenta el Pla Director del jaciment arqueològic de L'Alcúdia d'Elx

Investigar, conservar, gestionar, difondre i divulgar el seu patrimoni arqueològic, consolidar al jaciment en l'avantguarda del coneixement com a referent cultural o realitzar un estudi històric centrat en la seua evolució constructiva. Aquestes són algunes de les línies generals que inclou el pla director de l'Alcudia que ha traçat la Universitat d'Alacant (UA) per a la pròxima dècada, i que ahir va ser presentat en les pròpies instal·lacions del jaciment amb el respatler de l'Ajuntament d'Elx. «Amb solament un deu per cert de la seua superfície excavada, la seua potencialitat arqueològica és manifesta», va afirmar el rector de la UA, Manuel Palomar, durant l'acte de presentació.

El pla estratègic abordarà la gestió i les excavacions en L'Alcudia durant els pròxims deu anys, amb l'objectiu de garantir la seua conservació i recerca i convertir al jaciment en un referent que vaja més enllà de ser el lloc en el qual va ser descoberta la Dama d'Elx a la fi del segle XIX. «Aquest enclavament és la joia de la corana que explica l'espectacular patrimoni il·licità i és necessari garantir-li un futur digne amb el suport de les administracions», va manifestar ahir la catedràtica d'Arqueologia de la UA i directora científica de l'Alcudia, Sonia Gutiérrez.

Repercussió mediàtica de la notícia:

https://web.ua.es/es/actualidad-universitaria/2019/febrero19/18-24/la-universidad-de-alicante-presenta-el-plan-director-del-yacimiento-arqueologico-de-l-alcudia-de-elche.html

https://www.diarioinformacion.com/elche/2019/02/19/decada-busqueda-alcudia/2119609.html

https://www.diarioinformacion.com/elche/2019/02/18/disenan-plan-garantizar-futuro-investigacion/2119515.html

https://novaciencia.es/el-yacimiento-de-la-alcudia-ya-tiene-un-plan-director-con-actuaciones-hasta-2029/

https://alicanteplaza.es/marian-campello-candidata-de-compromis-por-les-corts-presente-en-un-acto-de-juventud-de-podem-en-elche

18/09/2018
International Workshop: Things on site (The Early Medieval Period in context,7th to 10 th centuries)

International Workshop: Things on site (The Early Medieval Period in context,7th to 10 th centuries)

Els pròxims dies 26, 27 i 28 tindrà lloc en l'Aula Magna de la facultat de Filosofia i Lletres, l'International Workshop El lloc de les coses: l'Alta Edat mitjana en context (segles VII-X), organitzat per Carolina Doménech i Sonia Gutiérrez en el marc del projecte SICOS (https://web.ua.es/es/sicos/noticias.html). El projecte Domus-L'Alcudia presentarà alguns dels resultats obtinguts en les dues campanyes arqueològiques dutes a terme en el sector 4F.

27/02/2018
La segona fase d'excavació del Projecte Domus de la Universitat d'Alacant materialitza la ciutat evanescente: L'Alcudia visigoda

La segona fase del Projecte Domus-L'Alcudia. Viure en Ilici conclou complint un dels seus objectius: materialitzar la història recent de la ciutat.

La Ilici tardoantigua ha sigut una ciutat evanescente per a la recerca arqueològica. Semblava com si al llarg del període de més de tres-cents anys compresos entre finals del segle IV de nostra era i l'adveniment de l'Islam, l'esplendorosa Alcudia romana s'esvaïra, difuminara els seus contorns i languideciese fins a morir, a colp d'invasions i abandons. En el clixé historiogràfic tantes vegades repetit solament destacava un fantasmagórico passat ibero, llaurat en les seues escultures, i una opalescente colònia romana, construïda per Cessar i Augusto, en la qual solament brillaven amb llum pròpia cases i termes del segle I.

La interpretació clàssica de l'assentament va construir una decaiguda cotilla que oprimia i asfixiava literalment les seues fases més tardanes i menys monumentals. L'arqueologia ha posat en evidència la importància i magnitud d'aqueixes fases, exhumant una seqüència estratigràfica complexa, que demostra la intensitat de la transformació urbanística d'Ilici durant l'antiguitat tardana.

Entre els segles IV i VII la ciutat va patir una transformació urbanística importantíssima que va alterar, va adaptar i rehízo els seus perfils, fins al punt de fer irrecognoscible la seua fisonomia altoimperial, continuant habitada fins a ben entrat el segle VIII.

Els treballs en el sector 4F, entre les dos grans domus atribuïdes al segle I, han posat en evidència edificacions altomedievales, construïdes sobre nivells visigots, així com una important fase d'ocupació corresponent a aquesta època, quan Ilici va ser seu d'un bisbat cristià. A aquest moment corresponen murs d'opus Africanum amb alçats i paviments d'argila, associats a materials ben datats. L'arqueologia demostra igualment la gran activitat constructiva d'aquest període, llegida a través de l'espoli sistemàtic de murs i estructures antigues, que cobren ara vida en un nou paisatge urbà. Els arqueòlegs saben que fins i tot els arrasamientos i destruccions deixen petjades estratigràfiques i formen un palimpsesto en el qual han d'intentar llegir també l'evanescente.

Tot indica que l'espoli de les fases altoimperiales va ser intens i sistemàtic fins al punt de desfigurar-les. El descobriment dels majors carreus encoixinats trobats fins ara en l'Alcudia, procedents - possiblement - d'algun edifici monumental de la ciutat romana, amb senyals d'espoli sistemàtic, confirma que la fisonomia de la majoria dels vestigis avui visibles correspon a usos bajoimperiales. A la llum d'aquestes dades, el projecte Domus pretén reestudiar l'arquitectura recreada en la zona i documentar les fases tardorrepublicanas i iberas que s'intueixen, ben segellades sota els paviments tardans per primera vegada ben documentats en el sector. El projecte Domus està revelant amb inusitada potència la història més oblidada de la ciutat d'Ilici-L'Alcudia.

El sector 4F és un dels pocs espais sense excavar en el nord-est de la ciutat. Es tracta d'un ampli sector situat entre dos complexos residencials excavats, la domus 3F, que és en realitat un complex conjunt d'estructures, pràcticament superficial, excavat per Alejandro Ramos Folqués entre 1940 i 1944; i la domus 5F, que ha proporcionat una de les seqüències estratigràfiques més àmplies de l'Alcudia i va ser excavada per Rafael Ramos Fernández en 1980.

12/03/2018
VISITA A l'ALCUDIA DE LA VICERECTORA DE RECERCA I TRANSFERÈNCIA DE CONEIXEMENT I DEL DIRECTOR DEL SECRETARIAT DE RECERCA DE LA UA

El dimarts 12 de març, Amparo Navarro Faure, Vicerectora de Recerca i Transferència de la UA, i Juan Mora Pastor, Director del Secretariat de Recerca de la UA, van visitar l'excavació del projecte Domus-L'Alcudia, interessats a conèixer de primera mà els avanços de la segona fase del projecte finançat pel Programa Propi d'Ajudes a la R+D+i de la UA.

06/03/2018
L'Alcudia s'escriu en femení....

L'Alcudia ens mostra de nou que el passat es mostra en femení....

25/02/2018
Notícia en el diari Informació sobre l'inici de les excavacions en L'Alcudia d'Elx

La Universitat d'Alacant impulsa la segona campanya d'excavacions en el jaciment de l'Alcudia , antiga ciutat d'Illici, a la qual van destinats 45.000 euros de "Ajudes per a la realització de projectes de recerca arqueològica", campanya que ha arrancat aquesta setmana.

Font: diari Informació

20/02/2018
Comença la nova campanya d'excavacions del projecte Domus-L'Alcudia

Tornen les excavacions en L'Alcudia (Elx) gràcies al programa d'ajudes pròpies de la Universitat d'Alacant per al foment de la R+D+i. L'equip del projecte Domus-L'Alcudia comença avui la segona fase de recerques arqueològiques en el sector 4F, us esperem a tots perquè estarem "Oberts per excavacions"

03/10/2017
Publicat el documental 120 anys: Històries d'una Dama

La Càtedra Dama d'Elx de la Universitat Miguel Hernández, ha realitzat un documental que rememora els 120 anys del descobriment de la Dama d'Elx. En ell apareixen investigadors del nostre projecte.

17/03/2017
La UCA realitza una campanya de prospecció geofísica en la ciutat Ibero-Romana d'Ilici a Elx

La unitat de Geodetección de Patrimoni Històric de la Universitat de Cadis, adscrita a l'Institut de Recerca Vitivinícola (IVAGRO) i coordinada pel professor Lázaro Lagóstena, ha realitzat aquests dies una àmplia exploració de l'assentament ibero-romà d'Ilici, a Elx, en suport a les intervencions arqueològiques que la Universitat d'Alacant està realitzant en el jaciment.

L'objectiu de l'exploració ha sigut obtenir informació per a recolzar el desenvolupament de quatre intervencions arqueològiques que es practiquen simultàniament en el conjunt. Es tracta de l'excavació dirigida pel professor José Uroz, catedràtic d'Història Antiga de la Universitat d'Alacant, que es realitza en l'espai on es va trobar la Dama d'Elx; la intervenció de la professora Sonia Gutiérrez Lloret, catedràtica d'Arqueologia en la institució alacantina, en els nivells altomedievales del sector Nord-est del jaciment; l'excavació de les termes romanes del sector Nord-oest que coordinen Ana María Ronda i Mercedes Tenderro, de la Fundació Universitària de Recerca Arqueològica de l'Alcudia; i la intervenció en les termes del sector Aquest que dirigeix el professor d'Història Antiga de la UA, Jaime Molina Vidal.

17/07/2017
Un conveni entre la UA i la UCLM permet crear el "doble digital" del jaciment de l'Alcúdia

La signatura d'un conveni específic de R+D en matèria de documentació del patrimoni arqueològic entre l'INAPH , per part de la Universitat d'Alacant, i el Grup de Teledetecció i SIG de l'Institut de Desenvolupament Regional de la Universitat de Castella-la Manxa, ha permès el desenvolupament d'una Infraestructura de Dades Espacials sobre patrimoni arqueològic (

19/06/2017
Rueda de premsa del Rector de la UA i l'alcalde d'Elx en L'Alcudia

El rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar i l'alcalde d'Elx, Carlos Gómez Serna han oferit aquest matí una roda de premsa en el jaciment arqueològic de l'Alcudia per a fer un balanç de les excavacions dutes a terme dins del Programa Propi per al Foment de la R+D+I en la Universitat d'Alacant 2016 que promou el Vicerectorat de Recerca i Transferència del Coneixement de la Universitat d'Alacant.

09/06/2017
Continuem amb les labors de documentació dels materials arqueològics

El projecte continua amb els treballs de documentació i estudi dels materials trobats durant la campanya arqueològica duta a terme en el sector 4F de l'Alcudia. Entre altres coses, estem dibuixant i fotografiant aquells materials més significatius dins de la seqüència estratigràfica detectada i per a açò, comptem amb la col·laboració del Taller d'imatge de la UA.

05/06/2017
L'ALCUDIA ASPIRA A CONSOLIDAR-SE COM UN JACIMENT DE REFERÈNCIA NACIONAL

Nou article sobre les recerques dutes a terme en L'Alcudia d'Elx en el marc del nostre projecte. Aquesta vegada, la notícia l'arreplega el periòdic "Ací a Alacant" i en ella Sonia Gutiérrez, explica els fruits del Projecte Domus iniciat a principis del curs universitari.

20/05/2017
IV Curs Pràctic d'Arqueologia en L'Alcudia d'Elx

El pròxim mes de juliol se celebrarà la quarta edició del Curs Pràctic d'Arqueologia en L'Alcudia, dins dels cursos d'estiu Rafael Altamira de la UA. El curs proporciona una formació bàsica en l'ús dels instruments metodològics i el coneixement de les principals estratègies d'intervenció en el treball de camp i la recerca arqueològica. Consta d'una part pràctica en sessions matinals al jaciment de l'Alcudia d'Elx, on es duen a terme tasques d'excavació, prospecció, documentació i catalogació del registre arqueològic, i una part teòrica consistent en xarrades sobre temes de recerca impartides per especialistes seguides d'un temps de debat

11/05/2017
Continuen els treballs d'estudi de materials arqueològics

Després de la finalització dels treballs de camp, l'equip del projecte Domus-L'Alcudia contínua amb l'estudi dels materials arqueològics trobats en el sector 4F. Un dels registres més abundants ha sigut el dels estucs pintats d'època romana que, malgrat ser documentats en deposició secundària en els nivells tardoantiguos, van pertànyer sens dubte als contextos domèstics de les domus altoimperiales trobades en aquest sector de la ciutat. L'anàlisi i interpretació dels programes decoratius reflectits en aquests estucs està sent dut a terme per la Dra. Alicia Fernández (Universitat de Múrcia), una de les majors especialistes en pintura romana del país.

11/04/2017
La col·laboració d'equips científics del CSIC, la UMU, la UCLM en Projecte Domus de la UA permet determinar com era el paisatge de l'Alcudia en època tardoantigua

Avui, en actualitat universitària, nova notícia sobre el projecte Domus-L'Alcudia. En aquesta ocasió, se centra en la importància de la col·laboració amb els equips científics procedents del Centre Superior de Recerca Científica (CSIC), de la Universitat de Múrcia (UMU) i de la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM) per a conèixer com era el paisatge en la zona excavada en el sector 4F durant els segles VI, VI i VIII d. C.

06/04/2017
Visita del Patronat de la Fundació L'Alcudia

Avui, els membres del Patronat de la Fundació L'Alcúdia, acompanyats per la Vicerectora de recerca Empare Forge, han visitat l'excavació del sector 4F ajunte la directora del projecte Domus-L'Alcudia, Sonia Gutiérrez, qui els ha mostrat les principals troballes.

31/03/2017
L'equip del projecte Domus-L'Alcudia contínua amb els treballs de laboratori en el jaciment

Una vegada finalitzats els treballs de camp, seguim amb la catalogació i inventariat dels materials arqueològics trobats en el sector 4F durant la campanya de febrer-març de 2017. Entre tot el conjunt de ceràmiques trobades, destaquen algunes peces que van aparèixer fragmentades però després del treball dels nostres tècnics i dels estudiants, han pogut ser reconstruïdes quasi per complet.

22/03/2017
Vol amb dron del sector 4F i del jaciment de l'Alcudia

El Grup de Teledetecció i SIG de l'Institut de Desenvolupament regional de la Universitat de Castella-la Manxa, col·laboradors del projecte Domus-L'Alcudia, ens ha visitat avui per a realitzar un vol fotogramétrico amb dron sobre el sector excavat aquesta campanya i sobretot el perímetre del jaciment.

En breu mostrarem els resultats.

21/03/2017
Mostreig bioarqueológico dels nivells tardans del sector 4F

Sebastián Pérez, del Laboratori d'arqueobiología (ArqBio) del Grup d'Arqueobiología, del Departament d'Arqueologia i Processos Socials (Institut d'Història del CSIC (Consell superior de recerques científiques, a Madrid) ha realitzat avui el mostreig bioarqueológico de tots els registres estratigràfics fiables del sector excavat aquesta campanya. en els pròxims mesos tindrem una seqüència diacrònica ambiental completa dels nivells d'ocupació tardoantiguos del jaciment.

16/03/2017
Amparo Navarro, vicerectora de Recerca de la UA, visita les excavacions en marxa en la Fundació L'Alcudia

Impressionats i entusiasmats amb el color que estan adquirint les excavacions en marxa en L'Alcudia, la vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement, Amparo Navarro Faure i el director del secretariat de Recerca de la UA, Juan Mora, han visitat els terrenys que alberguen la Fundació Universitària "L'Alcudia" de Recerca Arqueològica. Acompanyats pels dos equips dels investigadors principals dels projectes Domus - L'Alcudia. Viure en Ilici, i %u201CArqueologia i socialització del coneixement en L'Alcudia d'Elx. Les Termes Orientals i àrees circumdants (ASTERO)%u201D, que durant aquests dies de març segueixen realitzant la primera fase de treball, amb les excavacions, catalogació in situ i documentació tot el trobat, els representants institucionals han pogut descobrir l'estat en què es troben tots dos projectes, conèixer de primera mà com s'està procedint en cada espai de treball, prendre entre les seues mans alguna de les peces trobades aquests fructífers dies d'excavacions, com la %u201CVenus%u201D o la %u201CLlucana%u201D

Font: actualitat universitària

14/03/2017
Una llucana amb una escena eròtica entre una dona i un herma apareix en les excavacions de la UA en L'Alcudi

La troballa d'una llucana romana amb una escena eròtic posa de nou d'actualitat al projecte Domus-L'Alcudia. Us deixem l'enllaç a la notícia.

Altres fonts:

10/03/2017
Podcast del programa "Punt d'Enllaç" de Ràdio exterior d'Espanya

Us deixem l'enllaç al programa de Ràdio "Punt d'Enllaç", de Ràdio Exterior d'Espanya, en el qual es va entrevistar a Sonia Gutiérrez Lloret amb motiu de la troballa de la xicoteta "Venus" d'os trobada en el sector excavat per l'equip del projecte Domus-L'Alcudia. La directora del projecte va explicar també la importància d'haver documentat les fases tardanes i altomedievales en el sector excavat, ja que confirmen la pervivència de l'hàbitat durant els segles VI-VIII d. de C. en un sector ocupat en època romana per grans domus.

05/03/2017
Repercussió mediàtica davant la troballa de la xicoteta "Venus" d'os trobada en el sector 4F de l'Alcudia

http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/alicante/2017/03/01/58b6bbc8268e3e653e8b4623.html

http://www.20minutos.es/noticia/2973116/0/pequena-venus-romana-yacimiento-alicante/dama-elche/

http://www.efe.com/efe/comunitat-valenciana/cultura-y-ocio/descubren-una-pequena-venus-romana-en-el-mismo-yacimiento-de-la-dama-elche/50000884-3194165

http://www.scoopnest.com/es/user/20m/836994489495367684

http://terraeantiqvae.com/profiles/blogs/descubierta-en-la-alcudia-alicante-una-pequena-venus-romana?xg_source=activity

http://www.economia3.com/2017/03/01/99813-hallan-una-venus-romana-en-el-yacimiento-de-la-dama-de-elche/

http://www.lavozdigital.es/cultura/arte/abci-descubren-pequena-venus-romana-yacimiento-dama-elche-201703011558_noticia.html

http://www.lainformacion.com/arte-cultura-y-espectaculos/arqueologia/descubierta-pequena-romana-yacimiento-alcudia_0_1004000004.html

http://www.abc.es/cultura/arte/abci-descubren-pequena-venus-romana-yacimiento-dama-elche-201703011558_noticia.html

http://www.lavanguardia.com/local/valencia/20170301/42426478870/descubren-una-pequena-venus-romana-en-el-mismo-yacimiento-de-la-dama-elche.html

http://www.lasprovincias.es/culturas/201703/01/descubren-venus-romana-mismo-20170301143208.html

http://www.heraldo.es/noticias/ocio-cultura/2017/03/01/descubren-una-pequena-venus-romana-mismo-yacimiento-dama-elche-1161989-1361024.html

http://www.lasprovincias.es/culturas/201703/01/descubren-venus-romana-mismo-20170301143208.html

http://www.prensapuradigital.com.ar/2017/03/02/descubren-una-pequena-venus-romana-en-el-yacimiento-de-la-dama-elche/

01/03/2017
Descoberta en L'Alcudia una xicoteta "Venus" romana, dins de les excavacions de Projecte Domus de la Universitat d'Alacant

Una estatuilla que representa una dona nua amb un mantell sobre el muscle esquerre, feta en os i de 8,5 centímetres d'altura, ha aparegut en L'Alcudia, dins de l'excavació Projecte Domus - L'Alcudia. Viure en Ilici, els treballs del qual van començar fa uns dies a Elx. La figurilla romana sembla simbolitzar a una divinitat femenina i, mancant els peus i el cap, que els té amputats, es calcula hauria d'haver tingut uns 12 centímetres d'altura. Amb aquesta troballa es veuen recompensats els treballs iniciats fa poc més d'una setmana per l'equip investigador.

Font: actualitat universitària

27/02/2017
Restauren el plànol del lloc on es va descobrir la Dama d'Elx

L'Institut Valencià de Conservació i Restauració ha rebut l'encàrrec de la Universitat d'Alacant de restaurar un plànol general de l'Alcúdia, concretament del solar on es trobava l'antiga Ilici i on es va trobar l'escultura de la Dama d'Elx.

Font: diari 20 minutos

23/02/2017
Una «deessa» per a iniciar l'aventura

El periòdic informació es fa ressò de les novetats obtingudes durant la primera setmana d'excavacions en el sector 4F de l'Alcudia.

"El projecte Domus estrena la seua primera setmana en L'Alcudia amb l'aparició d'una estatuilla femenina romana i d'una construcció visigoda"

22/02/2017
Troballa d'una figurilla femenina realitzada en os

Avui ens ha aparegut en l'excavació aquesta preciosidad de peça, una xicoteta figurilla d'os que sembla representar a una divinitat femenina. Es tracta probablement d'una peça romana que pertanyeria als propietaris d'alguna de les domus romanes del sector, encara que a nosaltres ens ha aparegut entre els nivells d'ocupació adscrits a l'última fase històrica detectada en l'Alcudia (segles VI-VIII d. de C.), representada de moment en la nostra excavació per alguns escombriaires i estructures murarias.

20/02/2017
El projecte Domus en actualitat universitària

El projecte de recerca i excavació és, alhora, laboratori docent d'iniciació a la recerca arqueològica. Al costat dels experts de l'INAPH, participen en ell grups de recerca de l'Escola Politècnica Superior.

13/02/2017
Incorporació de dos nous membres a l'equip del projecte Domus-L'Alcudia

S'han incorporat dos nous membres a l'equip de recerca del nostre projecte, Víctor Cañavate Castejón i Ana Mª Charquero Ballester, contractats per la UA en convocatòria pública com a col·laboradors junior i les tasques dels quals són les d'assumir, al costat dels directors científics, l'adreça tècnica dels treballs de camp en el sector 4F de l'Alcudia. ¡Benvinguts als dos!

13/02/2017
Comencen els treballs d'excavació en el Sector 4F de l'Alcudia d'Elx

Aquesta setmana han començat els treballs d'excavació arqueològica en el sector 4F de l'Alcudia, en el marc del projecte Domus-L'Alcudia. Viure en Ilici.

El tall ha sigut plantejat, sobre la base dels resultats de la prospecció geofísica, en la zona septentrional de l'àrea existent entre les domus romanes 3F i 5F. En l'excavació participa, a més de l'equip tècnic i científic, un nombrós grup d'alumnes del Màster d'Arqueologia i del Grau d'Història de la UA. Us anirem explicant les novetats que vagen sorgint.

19/01/2017
El Projecte Domus podria traure a la llum nous vestigis romans en L'Alcudia

Nota de premsa sobre l'inici dels treballs del projecte en el periòdic La Veritat.

18/01/2017
Entrevista a Sonia Gutiérrez en Radi Sant Vicent

Us deixem el podcast del programa de ràdio "El rellotge d'arena" del dia 18 de gener de 2017 amb l'entrevista completa a la directora del projecte Domus. En ell explica quins són els objectius del projecte i la planificació de les activitats.

18/01/2017
La Universitat d'Alacant ha començat Projecte Domus, el projecte d'excavació arqueològica en el sector F4 de l'Alcudia

Ja han començat els treballs arqueològics en L'Alcudia en el marc del %u201CProjecte Domus: viure en Illici%u201D, amb la catedràtica d'Arqueologia de la Universitat d'Alacant, Sonia Gutiérrez Lloret, al capdavant. La finalitat d'aquest projecte és realitzar un estudi estratigràfic de les diferents etapes que han esdevingut en el jaciment al llarg de la història. Les labors s'han iniciat amb la prospecció geofísica en el sector F4, entre les domus ja conegudes (F3 i F5), dues cases romanes aristocràtiques aparegudes anteriorment, a fi d'obtenir informació prèvia a l'excavació mitjançant tècniques no invasives.

10/01/2017
Comença el projecte Domus amb la prospecció geofísica en el sector 4F

Avui ha començat el treball de camp del "Projecte Domus. Viure en Ilici", dirigit per Sonia Gutiérrez Lloret i amb un equip científic multidisciplinari format per diversos membres de l'INAPH i altres departaments de la UA, del CSIC, de la Universitat de Castella-la Manxa o de la Universitat del País Basc. Us deixem algunes imatges de la prospecció geofísica realitzada avui pel Dep. de Ciències de la Terra i del Medi ambient de la UA en l'àrea d'actuació arqueològica proposta en el projecte entre les famoses domus 3F i 5F. Ara a esperar els resultats i a excavar.....

08/01/2017
Domus romanes repletes d'història

Font: Diari Informació

21/10/2016
Primera reunió en L'Alcudia de presentació i posada en comú dels quatre projectes de recerca arqueològica finançats per la Universitat d'Alacant

La Fundació va a escometre la redacció del Pla d'especial de Protecció i del nou Pla Director que la Conselleria

La nova fase conjuminarà recerca, tutela i posada en valor de la ciutat d'Ilici-L'Alcudia, en totes la seua fases històriques

26/02/2016
Programa de radi "En ona amb la Universitat"

En ona amb la Universitat 26-02-16

Avui, en "En ona amb la Universitat" hem parlat de´L Alcudia amb Sonia Gutiérrez, directora de l'Institut d'Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA i Directora Científica de la Fundació Universitària de Recerca Arqueològica L'Alcudia, i Alejandro Ramos, director del parc arqueològic. Com va dir l'arqueòleg grec Apyridon Marinatos: %u201CExcavar és obrir un llibre i llegir en el llenguatge que els segles han escrit dins de la terra».

Projecte Domus-L'Alcùdia. Viure en llici


INAPH
Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3886

Fax: (+34) 96 590 3464

Projecte finançat pel Programa Propi del Vicerectorat d'Investigació i Transferència de Coneixement per al foment de la R + D + I a la Universitat d'Alacant 2016

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464