Saltar apartados

El Sector 4F

casa

 

sector4f

 

3f

 

5f

 

pep

 

pi

 

mx

 

x

 

lu

 

El Sector 4F

El sector F4 és un dels pocs espais sense excavar en el nord-est de la ciutat, on s'ha pogut documentar aqueixa àmplia seqüència. Es tracta d'un ampli sector situat entre dos complexos residencials excavats.

La trucada domus 3F és en realitat un complex conjunt d'estructures, pràcticament superficial, excavat per Alejandro Ramos Folqués entre 1940 i 1944. En la fase aparentment romana es van reconèixer un impluvium rectangular, avui columnado formant un atri de 6 x 4 columnes, obert al nord, i connectat mitjançant canonades de plom amb un aljub circular i un safareig polilobulada trencada per canalitzacions posteriors i aparentment coetànies a la refacción del safareig. Encara que es mostra i va ser interpretada posteriorment com una domus unitària, diversos indicis suggereixen que es compon de diverses fases i potser de diverses estructures, molt arrasades, però que segellen els potents nivells infrapuestos.

La domus 5F ha proporcionat una de les seqüències estratigràfiques més àmplies de l'Alcudia. Excavada per Rafael Ramos Fernández en 1980 sembla correspondre a una extensa domus, que presenta com a nucli central un peristil porticat amb un estany polilobulado, que desguassava en una claveguera. Al voltant se situen diverses estades, entre les quals destaquen dos rectangulars a banda i banda del seu eix nord%u2013sud. La seua planta incompleta no permet conèixer la seua forma ni la seua cronologia precisa més enllà de la seua adscripció imperial, potser severiana a tenor de la morfologia dels estanys polilobulados. El seu reestudio demostra l'existència de diverses fases. Per sota d'aquesta domus imperial es va trobar un conjunt d'habitacions amb el conegut mosaic de Sailacos, potser coetànies al conjunt vascular de ceràmica ibèrica d'estil Elx-Archena. Finalment, molt interessants resulten les fases de reocupación d'aquesta casa en època bizantina i visigoda.

La prospecció geofísica realitzada en 2006, en paral·lel a les domus, suggereix l'existència d'un cardus que permetria delimitar una o dues insulae de la trama ortogonal de la colònia.

Projecte Domus-L'Alcùdia. Viure en llici


INAPH
Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3886

Fax: (+34) 96 590 3464

Projecte finançat pel Programa Propi del Vicerectorat d'Investigació i Transferència de Coneixement per al foment de la R + D + I a la Universitat d'Alacant 2016

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464