Saltar apartados

Presentació Arxiu Canigó

Presentació Arxiu Canigó - Fons Xavier Dalfó i Hors

  Portada Canigo Editor: Xavier Dalfó i Hors Directora: Isabel-Clara Simó Monllor

Editor: Xavier Dalfó i Hors - Directora: Isabel-Clara Simó Monllor (Autor: Foto Inform Brangulí)

La revista Canigó és una referència periodística única al llarg de la seua dilatada trajectòria (1954-1983). Aquesta està dividida en dues etapes ben diferenciades:

  • Període comprés entre 1954 i 1974: publicació mensual creada i dirigida per Xavier Dalfó i Hors, amb continguts principalment culturals i d’àmbit empordanès. A finals de 1971, l’edició de la revista va passar a ser redactada majoritàriament en català (passa de mensual a setmanari), aprofitant l'interés de la gent de la Catalunya del Nord per promoure i fer avançar la llengua i cultura catalana i de la necessitat del Principat, les Illes i el País Valencià per trobar un espai de llibertat a les acaballes del règim. Amb motiu de la nova Llei de premsa de 1966, la revista Canigó  canvia de direcció l'any 1972. Serà la periodista i escriptora Isabel-Clara Simó Monllor qui continuarà la represa de la  llengua fins el tancament de la revista l'any 1983. Els números corresponents a aquesta primera etapa han estat digitalitzats per la biblioteca Fages de Climent de Figueres i es poden consultar en el seu repositori web.

Canigó, nº 378 (1975)   Canigó, nº806-807 (1983)

Canigó, núm. 378 (1975)       Canigó, núm. 806-807 (1983)

  •  Període comprés entre 1975 i 1983: setmanari català d’informació general editat a Barcelona que a posteriori esdevingué “Setmanari independent dels Països Catalans”. L’Arxiu de la Democràcia s’ha fet càrrec de la digitalització i catalogació dels 420 exemplars editats entre gener de 1975 i març de 1983, on es poden trobar articles i editorials que van servir durant aquells anys de transició com a plataforma d’expressió d’un desig de canvi social i polític que marcaria les pautes envers la normalització cultural i cívica de la cultura catalana. La reivindicació lingüística serà característica d’aquesta nova etapa.

Un gran nombre de personalitats del món de les lletres col·laboren en la revista durant els trenta anys de vida. Podem posar com a exemples algunes d'aquestes figures de la literatura catalana contemporània que aparegueren a les pàgines de la revista: Víctor Català, Pere Calders, Montserrat Roig, Octavi Saltor, Mercè Rodoreda o Joan Fuster, entre d’altres. Així, Canigó fou una de les opcions periodístiques per difondre l’obra literària d'aquest escriptors. De fet, des de les darreries de 1981 fins el tancament de la revista el 1983, Canigó dedicà una secció especial a la literatura anomenada “Papers”. Els continguts literaris prengueren força durant aquesta última etapa.

L’Arxiu de Democràcia, gràcies a la donació del matrimoni Dalfó-Simó, recupera la memòria històrica d’aquesta etapa i la posa a disposició dels ciutadans. Les revistes del segle XX ofereixen un retrat acurat del moment literari i cultural de la societat d’aleshores. Ací en teniu un bon exemple.

Xavier Dalfó i Hors (Figueres, 1933- Barcelona, 2016), periodista, que començà a treballar de molt jove en el negoci familiar de venda de roba, can Dalfó , i també de molt jove començà a participar en la premsa local i comarcal. El 1954 fundà la revista Canigó i la va dirigir fins el 1971. Xavier Dalfó, en companyia del seu grup de redacció –tots ells eren de l’Empordà– van iniciar una publicació que, poc a poc i sense l’oblit de les prohibicions, introduïa des del primer número alguna que altra referència a la llengua catalana, sense oblidar el subtítol de capçalera: “Revista Literaria, Cultural y Deportiva”. Canigó havia passat de ser una revista mensual a ser un setmanari d’informació general. A partir del trasllat de la revista a Barcelona l’any 1973, Canigó esdevé una revista d’àmbit nacional, sense renunciar als arrels. A partir d’aquell moment, Xavier Dalfó s’encarrega de l’edició i la seua dona Isabel-Clara Simó passa a dirigir la publicació. L'any 2010  el periodista fou guardonat amb la Mosca del Col·legi de Periodistes de Girona. A l’octubre de 2014, Dalfó fou premiat amb una placa d’homenatge de la seua ciutat natal, Figueres, per la seua tasca com a periodista i editor.

Isabel-Clara Simó (Alcoi, 1943-Barcelona, 2020), doctora en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona (1995) i llicenciada en Filosofia per la Universitat de València (1965). Ha estat professora d’ensenyament secundari i d’Universitat. Després de guanyar una plaça a l’Institut Ramon Muntaner de Figueres, ciutat on va conèixer a Xavier Dalfó, fundador de la revista Canigó i futur marit de l’escriptora, va començar a col·laborar en la publicació empordanesa fins aconseguir el seu trasllat definitiu a Barcelona l’any 1974, etapa clau per dues raons: l’edició completa en català i el cavi de mensual a setmanari. De fet, el 1972 aconsegueix el carnet de periodista que exigia la nova Llei de Premsa (1966) per tal de fer-se càrrec de Canigó durant l'etapa setmanal. Ja instal·lada al carrer Urgell, Canigó esdevingué principal focus de confluència entre la intel·lectualitat catalana en una etapa convulsa de canvis polítics, fins el seu tancament l’any 1983. A partir d’aquesta data, la periodista passarà a mostrar-nos la seua altra faceta de narradora que tots coneixem, reconeguda i premiada. Malgrat això, no abandonarà mai el periodisme militant. De fet, col·labora habitualment en la premsa en català (El Punt Avui “Keep calm”, entre d’altres). El 2013 també va ser reconeguda per l'Ajuntament d'Alcoi amb la concessió de la medalla d’or de la ciutat i el nomenament com a filla predilecta.

Autor: Miquel Cruz i Morente

 

Arxiu revista Canigó - Fons Xavier Dalfó i Hors


Arxiu General de la Universitat d'Alacant
Arxiu de la Democràcia
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9757

Facebook: https://www.facebook.com/archivodelademocracia

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464