Página principal Ayuda Índice de la sección

 

VI.5 GABINET D'INICIATIVES PER A L'OCUPACIÓ (GIPO)

 

Àrea d'ocupació

Àrea de pràctiques

Àrea de creació d'empreses

Àrea de formació

Àrea de R+D

Altres activitats

 

Gabinet d'Iniciatives Per a l'Ocupació

 

 

ÀREA D'OCUPACIÓ


Des d'una perspectiva global, el Gabinet d’Iniciatives per a l’Ocupació pretén facilitar la inserció dels nou llicenciats i diplomats de la Universitat d'Alacant en àrees pròximes a la seua formació.

Aquesta àrea s’encarrega de recollir les ofertes d’ocupació i de dur a terme la recerca activa de treball, mitjançant l’organització d’esdeveniments, les visites a empreses i els acords de cooperació en matèria de foment d'ocupació amb institucions i empreses privades.

Borsa de treball. Amb aquest objectiu vam crear la nostra borsa de treball, en què els nou titulats de la Universitat d'Alacant s'inscriuen i poden trobar una via d'inserció eficaç en el món laboral.

Al mateix temps, les empreses podran disposar d'un servei eficient per a cobrir les seues necessitats en recursos humans, amb titulats altament qualificats que s'adapten al perfil de la seua empresa.

Durant aquest període, més de 500 empreses locals, provincials i nacionals es van posar en contacte amb el GIPO per a contractar llicenciats i diplomats de la Universitat d'Alacant.

 

 

 

 

En aquest sentit, més de 2.300 llicenciats i diplomats de la nostra Universitat van tenir la possibilitat d’accedir a una entrevista de treball, dels quals més d'un 20% van superar les proves de selecció i van ser contractats.

Entre les carreres més sol·licitades destaquen:

- Enginyeria Informàtica, i també Tècniques de Gestió i Sistemes

- Administració i Direcció d'Empreses

- Diplomatura en Empresarials

- Econòmiques

- Arquitectura Tècnica

- Òptica i Optometria

Àrea d'Ocupació (bossa de treball, tauler d'anuncis...)

 

Beca Leonardo da Vinci. Per a aquells alumnes o titulats que vulguen millorar la seua formació treballant a l'estranger, o per a aquelles empreses estrangeres que vulguen incorporar un alumne o titulat universitari, posem a la seua disposició el Programa Europeu de Formació Leonardo da Vinci.

Gràcies al Programa Europeu de Formació Leonardo da Vinci, 50 alumnes de la Universitat d'Alacant han tingut l'oportunitat de conèixer el món laboral d’altres països.

 

 

 

Programa Europeu de Formació LEONARDO DA VINCI

 

Comienzo de la página

 

ÀREA DE PRÀCTIQUES


En aquesta àrea s'inscriuen els alumnes matriculats en els dos últims cursos de qualsevol titulació de la Universitat d'Alacant, a fi de compaginar els estudis amb un treball relacionat amb la seua carrera i com a primera forma de contacte amb el món empresarial, tant públic com privat. D’aquesta manera poden completar la seua formació fent pràctiques remunerades en empreses.

També és objectiu d'aquesta àrea aproximar activament alumnes i empreses, perquè aquestes puguen conéixer els futurs professionals i perquè els alumnes tinguen l’oportunitat d'oferir-los la seua preparació professional.

Borsa de pràctiques. Amb aquesta finalitat, el GIPO disposa d'una borsa de pràctiques perquè els futurs titulats puguen fer pràctiques en empreses i completar la seua formació. Així, les empreses es beneficien de la formació universitària que tenen els nostres alumnes, i posteriorment potser vulguen incorporar-los a la seua plantilla.

Enguany hem arribat a tenir 920 alumnes en pràctiques, una xifra que ha superat els 850 alumnes que van fer pràctiques en l'edició anterior. Això confirma el creixement de la demanda de pràctiques per part de l'empresariat alacantí, encara que potser l'increment no és tan notori com en edicions anteriors, perquè tant la demanda per part de les empreses com l'oferta per part dels estudiants tendeix a estabilitzar-se.

 

 

 

Paral·lelament, el nombre d'empreses participants ha passat de 522 a 728.

Dins les titulacions més sol·licitades destaquen: Informàtica, que inclou Enginyeria Informàtica, Enginyeria Tècnica en Informàtica de Sistemes i Gestió (88 pràctiques), i les tradicionals d’Economia (79) i Administració i Direcció d'Empreses (154), encara que, enguany, l'increment més important s'ha produït en Arquitectura Tècnica, amb 176 alumnes, i Obres Públiques, amb 222.

Entre els sectors més sol·licitats pels estudiants destaquen la construcció i els serveis financers dins l'empresa privada, encara que també és rellevant la demanda de becaris per part de l'administració pública.

Cal destacar que un important percentatge d’alumnes (entorn del 40%) que han estat fent pràctiques en una empresa, una vegada han finalitzat la seua estada com a becaris han sigut contractats per aquesta empresa o per alguna altra amb la qual han contactat a través de la seua pràctica.

 

Àrea de Pràctiques

 

Comienzo de la página

 

ÀREA DE CREACIÓ D'EMPRESES


L'Àrea de Creació d'Empreses està destinada a oferir un servei integral a tots aquells alumnes emprenedors que estiguen disposats a portar a terme un projecte empresarial.

Els serveis que ofereix l'Àrea de Creació d'Empreses són els següents:

- Atenció de consultes. Els alumnes formulen les seues peticions, plantegen preguntes o reben assessorament per al seu negoci.

- Pla d'empresa. Se’ls orienta en l'elaboració del seu pla de negoci, un document que els servirà per a determinar la viabilitat del seu projecte.

- Centre de Creació d’Empreses. Els alumnes que hagen presentat un dels projectes seleccionats tindran un despatx de treball al Centre de Creació d’Empreses.

- Jornades i cursos de formació. Durant el curs acadèmic es programaran cursos i jornades adreçats als estudiants, tenint en compte les seues demandes, necessitats i mancances.

 

L'any 2000 hem assistit al creixement i la consolidació de l'Àrea de Creació d'Empreses del GIPO, gràcies fonamentalment als recursos disponibles, tant humans com econòmics, que han permès l’augment de les activitats que s’hi duen a terme. A continuació detallem les noves accions que se sumen a totes les ja existents d'informació, tutela i assessorament d'emprenedors. Posteriorment s'inclouen unes estadístiques generals.

Jornades: Parlem de Negocis

- 10/01/00 "Ayudas y subvenciones a la empresa"

- 17/04/00 "Las personas, clave de éxito en la empresa moderna"

- 09/11/00 "La calidad del siglo XXI: la nueva norma ISO 9000 de 2000"

Activitats d'emprenedors al Centre de Creació d'Empreses:

- 03/10/00 Jornada d'Higiene Visual (SOQ.VISIÓ)

- 28/09/00 "I cinefòrum (Ciudadano Kane)" (JAIBO)

- 26/10/00 "II cinefòrum (Los olvidados)"(JAIBO)

Visites

- 17/05/00 Universitat de Mondragón. Mondragón (Guipúscoa). Visita per a conèixer les instal·lacions i la forma de fer creació d'empreses.

- Del 12 al 14 de juny del 2000. Universitat de Santiago de Compostel·la (campus de Lugo).

Presentació del GIPO i explicació de la nostra metodologia de treball.

- Del 15 al 16 de juny del 2000. Universitat de Santiago de Compostel·la (Santiago). Ponència: "Dinámica para la Creación de Empresas Innovadoras: Experiencias".

- Del 3 al 4 d’octubre del 2000. Universitat de Vigo. Baños de Molgas (Ourense). Ponència: "I Xornadas Galegas de Desemvolvemento Local. Experiencias"

- 06/08/00. Universitat de Santiago de Compostel·la (Campus de Lugo).

Formació als dos tècnics d'autoocupació

Al llarg de l'any 2000 s'han atès en l'Àrea de Creació d'Empreses (en avant ACE) un total de 80 projectes, els creadors dels quals han acudit en 148 ocasions bé al despatx de l'aulari II de la Universitat d'Alacant o bé al Centre de Creació d'Empreses, ubicat al polígon industrial de Canastell, a Sant Vicent del Raspeig.

Un total de 135 emprenedors ha passat pel despatx.

Porcentatge d'homes i dones

 

Les edats dels emprenedors oscil·laven entre els 39 i els 17 anys. L'edat mitjana de l'emprenedor que va acudir a l'ACE l’any 2000 era de 25 anys. En el gràfic següent podeu observar, si mireu els grups per any de naixement, que el grup més nombrós és el que es troba entre 24 i 22 anys i que el 93% dels emprenedors són nascuts entre els anys 1969 i 1980, és a dir, durant la dècada dels 70.

Activitats en què treballen les empreses que s'han donat d'alta

 

Relació de les carreres amb més representació d'emprendedors

 

Àrea de Creació d'Empreses

Viver d'Empreses (ubicat a Sant Vicent del Raspeig)

 

Comienzo de la página

 

ÀREA DE FORMACIÓ


Fa possible una orientació òptima cap a les noves i creixents demandes empresarials. El GIPO organitza i imparteix cursets que consideren tant el desenvolupament personal i professional com el disseny curricular i les tècniques de recerca d'ocupació.

 

Àrea de Formació


Comienzo de la página

 

ÁREA DE R+D


El GIPO subratlla la importància investigadora que tota empresa moderna ha de potenciar per a renovar i impulsar constantment els seus èxits i metes.

Dins d'aquesta àrea podem distingir dues subàrees:

- Àrea d'Investigació. L'activitat investigadora del GIPO se centra en la preocupació per descobrir oportunitats laborals, preveure les necessitats de formació dels futurs titulars i obrir-los noves perspectives.

- Àrea d'Informàtica. Acosta les tecnologies de la informació al GIPO i permet d’obtenir avantatges competitius que reforcen l'inestimable servei que el GIPO proporciona a la comunitat universitària i empresarial.

 

Comienzo de la página

 

ALTRES ACTIVITATS


A banda de les activitats pròpies del Gabinet, i continuant amb la filosofia de millora contínua dels serveis, durant aquest període el GIPO ha organitzat diverses activitats.

Jornades d'Inserció Social i Professional

El GIPO va assistir, els passats dies 13 i 14 de gener, a les Jornades d'Inserció Social i Professional, organitzades per la Xarxa d'Universitats Institut Joan Lluís Vives a la Universitat Autònoma de Barcelona. El Gabinet va ser invitat per a exposar el seu model de funcionament a la resta de participants en les jornades.

V Setmana Europea de la Qualitat

El GIPO va organitzar una taula redona on es va debatre el tema: "Implantació de sistemes de qualitat a Europa: les millors pràctiques per a l'èxit".

Congrés Internacional, Una Societat per a Totes les Edats

Del 5 al 7 de maig del 1999, el GIPO va participar en l'elaboració del Congrés Internacional, Una Societat per a Totes les Edats, organitzat per la CAM.

Sis beques d'estudi per als programes de postgrau

El GIPO i Fundesem van concedir sis beques d'estudi per als programes de Màster en Administració i Direcció d'Empreses (MADE), Màster en Assessoria Jurídica d'Empreses (MAJE), Màster en Assessoria Fiscal d'Empreses (MAFE).

Jornades, El Pont entre la Universitat i l'Empresa

El GIPO i la Fundació per al Desenvolupament Empresarial (FUNDESEM), van organitzar les jornades El pont entre la Universitat i l'empresa.

I Fira de Formació i Ocupació

El GIPO, en representació de la Universitat d'Alacant, va presentar un estand en la I Fira de Formació i Ocupació del 22 al 24 d'abril, en la Fundació Ficia d'Elda. Dins les activitats d’aquesta fira, Rosa M. Torres, directora del GIPO, va fer una xarrada amb el títol "Como 'NO' buscar trabajo".

Premi al millor projecte empresarial

Dos dels nostres emprenedors van ser guardonats amb el Premi al millor projecte empresarial pel pla d'empresa: Terra Ferma, Empresa de Senderisme.

Cloenda del programa de pràctiques

EL GIPO va organitzar una cerimònia de cloenda del programa de pràctiques 98/99. En aquesta cerimònia es van lliurar diplomes als alumnes i les empreses que van participar en el programa de pràctiques durant aquell període.

I Fira de Formació i Ocupació CREVIEMPLEO 2000

El GIPO va participar amb un estand en Creviempleo 2000, la I Fira de Formació i Ocupació, els dies 16 i 17 de febrer.

Curs de Braille

El GIPO va organitzar un curs sobre el sistema Braille com a via d'integració sociolaboral, amb l'objectiu de difondre aquest sistema entre el col·lectiu universitari i empresarial.

 

Comienzo de la página

 

Gabinet d'Iniciatives Per a l'Ocupació

 

Página principal Ayuda Índice de la sección