Página principal Ayuda Índice de la sección

 

 

 

XII. 1 INTRODUCCIÓ

XII.2 ACTIVITATS

XII.3 REPRESENTACIÓ DE LA UNIVERSITAT EN L'EXTERIOR

 

 

Consell d'Alumnes

 

INTRODUCCIÓ


El Consell d’Alumnes de la Universitat d’Alacant és el màxim organisme de representació estudiantil d’aquesta Universitat. Aquest fet implica que tot l’alumnat d’aquest campus està perfectament representat en tots els òrgans de govern de la Universitat. Si no fóra així serien silenciats més de 30.000 alumnes, els quals no podrien veure resolts ni els seus problemes més essencials i bàsics.

El Consell d’Alumnes és també una font d’associacions juvenils que abasten tot l’espectre de la comunitat estudiantil. N’hi ha des de les que són merament culturals fins a les que s’encarreguen de la representació estudiantil pròpiament dita. En l’actualitat, aquestes són les que canalitzen totes les activitats que ixen d’ací. Malgrat això, igual que la nostra Universitat, el Consell és un organisme obert i modern, que està a la vostra disposició per a donar eixida a totes les vostres inquietuds.

És clar que una cosa no pot funcionar si no s’utilitza, per això volem ser utilitzats per tots vosaltres. Una de les maneres d’aconseguir-ho és que ens conegueu i insistim que siga així. La nostra insistència de mostrar-nos més propers a les persones que representem ens ha portat a canviar d’estratègia i a eixir al carrer a parlar directament amb vosaltres, com demostren les últimes campanyes que hem fet i les que farem.

Per a finalitzar m’agradaria recordar-vos que la nostra seu, la vostra seu, és a l’aulari I (planta baixa) i que esperem poder veure-us a tots i a totes.

José Manuel Fuentes Cortés
President del Consell d’Alumnes

 

 

Comienzo de la página

 

ACTIVITATS


El volum d’activitats que el Consell d’Alumnes pot arribar a fer al llarg de l’any és enorme. Per aquesta raó es difícil resumir en unes poques pàgines el que ha estat la nostra activitat anual. No obstant això, hem seleccionat aquelles activitats que considerem més característiques del que pot haver estat el nostre funcionament.

- Conferència de Joaquín Almunia «Un proyecto alternativo para España»

El Consell d’Alumnes, en col·laboració amb l’associació Campus Jove, va organitzar una conferència amb el que aleshores era el secretari general del principal partit polític de l’oposició. L’envergadura de l’acte va fer necessària la mobilització d’un gran capital humà. Finalment, el gran èxit de l’esdeveniment va recompensar tots els esforços invertits perquè eixira tot avant. El dia 17 de gener, el Paranimf de la Universitat d’Alacant va acollir més de mil persones que van escoltar amb interès el que el conferenciant havia d’explicar.

 

- Campanya «Associació»

Ara com ara el Consell d’Alumnes, amb el seu Hotel d’Associacions, és l’organisme vertebrador de tot el moviment associatiu de la Universitat d’Alacant. Per aquest motiu, i amb la col·laboració del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana, es va dur avant una campanya anomenada «Associació», amb l’objectiu de fomentar l’associacionisme entre la comunitat universitària com a manera d’integració i participació en la vida de la institució. Des que va ser llançada aquesta campanya, el nombre d’associacions que són membres de l’Hotel ha augmentat considerablement.

 

- Cicle de conferències Identitat i Experiència Literàries dels segles XIX i XX

El cicle de conferències Identitat i Experiència Literàries dels segles XIX i XX va estar format per tres conferències: «El cuerpo y su historia en el siglo XIX», «Fascismo y tecnología del sexo en el modernismo: Djuane Barnes y la subversión del sexo político» i «La construcción de la masculinidad en la época Victoriana a través de los textos literarios», impartides respectivament per Asunción Aragón Varó, Universitat de Cadis; Esther Sánchez-Pardo, Universitat Complutense de Madrid i Antonio Ballesteros, Universitat de Castella-la Manxa. L’organització va ser a càrrec del Consell d’Alumnes, amb la col·laboració del Centre d’Estudis sobre la Dona i l’associació Campus Jove. El cicle va tenir lloc els dies 27, 28 i 29 de març. L’activitat estava dirigida a aquelles persones interessades en la construcció del gènere a través de models literaris, especialment als estudiants de Filologia. Les conferències van tenir una gran acceptació, amb una assistència mitjana de quaranta estudiants per conferència.

 

- Unicòmic 2000

Unicòmic ja s’ha convertit en un esdeveniment anual que ha aconseguit fer-se lloc entre les fires i els congressos més importants a escala de tot el país pel que fa al món del còmic. En aquesta ocasió, el Consell d’Alumnes, amb les associacions Universitaris Progressistes, La Trama i el Club Star Trek va organitzar aquesta edició que va tenir lloc els dies 23, 24 i 25 de març. L’èxit d’Unicòmic va ser formidable i augmenta cada any.

Per a l’ocasió van assitir els millors especialistes en el món del còmic i va ser organitzada una sèrie de conferències, projeccions i exposicions que van fer les delícies de centenars d’aficionats a aquest art.

 

 

- II Fòrum Estatal de Representants de les Universitats Espanyoles: L’Informe Universitat 2000 a Debat

Potser ha estat l’activitat més important que aquest Consell d’Alumnes ha fet enguany. La conferència de rectors havia encarregat un informe en què s’analitzaren els problemes i les possibles solucions de la universitat actual a Espanya. El fet que es filtraren algunes notícies al voltant del contingut de l’informe va fer que aquest provocara una expectació i controvèrsia inusitades. Davant d’aquest fenomen, el Consell d’Alumnes va decidir organitzar un fòrum a nivell estatal en el qual els representants de les universitats espanyoles pogueren parlar del tema i arribar a unes conclusions. Aquest fòrum va tenir lloc els dies 5, 6 i 7 de maig i hi van assistir el 75% de les universitats espanyoles. Per a comprovar la cobertura que els mitjans de comunicació van donar a aquest esdeveniment, recomanem que vegeu el dossier de premsa:

 

Dossier de premsa (6, 7 i 8 de maig de 2000)

 

- Campanya d’ajuda a Moçambic

El Consell d’Alumnes no solament mira pel benestar dels estudiants de la Universitat d’Alacant. Nosaltres anem més enllà. Per això sorgeixen campanyes d’aquest tipus que s’engloben dins el caràcter solidari que tenim. Amb l’ajuda de la Coordinadora per la Llengua i d’Universitaris Progressistes es van instal·lar vidrioles en tots els clubs socials i en les fotocopiadores per a poder recollir diners amb els quals ajudar, encara que fóra mínimament, al poble moçambiquès. Alhora es van organitzar xarrades amb nadius del país que ens van contar de primera mà la situació per la qual estaven passant.

- La ciutat sense el meu cotxe

Aquesta activitat s’emmarca dins el Dia Europeu sense Cotxe i de les activitats que l’Ajuntament d’Alacant havia organitzat. El Consell d’Alumnes i l’Oficina Verda van aportar el seu òbol ajudant l’equip humà encarregat d’organitzar-ho tot (Iván López Mazón, Juan González Hernández, Manuel Miroglio), amb el suport econòmic i institucional que l’activitat requeria. Es va organitzar una marxa ciclista des de la Universitat, fins a la Plaça de l’Ajuntament que va tenir un èxit considerable. La repercussió en els mitjans de comunicació d’aquesta activitat va excloure totalment la participació del Consell d’Alumnes. Adjuntem un CD amb una memòria completa de l’activitat feta per dos dels alumnes esmentats anteriorment i que són grans col·laboradors d’aquest Consell.

 

- Eurobike 2000

La idea va eixir dels mateixos tres alumnes que van emprendre l’activitat anterior i, encara que ara mateix el projecte es trobe en una fase de prova, l’avaluació dels primers resultats és francament positiva. Dins un campus universitari com el nostre, cal implantar un mitjà de transport ecològic i econòmic com la bicicleta, per això el Consell d’Alumnes, l’Oficina Verda i Decathlon han posat en marxa un sistema de lloguer de bicicletes per a l’alumnat d’aquesta Universitat que permeta el desplaçament dins i fora del campus.

 

 

 

- Medpark sí

No hi ha dubte que l’activitat diària d’aquesta Universitat s’ha vist afectada per la increïble repercussió que ha tingut, tant en els mitjans de comunicació com en la comunitat universitària, la polèmica generada pel projecte MEDPARK o Parc Científic de la Mediterrània. El Consell d’Alumnes no podia quedar al marge de tot això i, davant l’interès que considerem que té el projecte, ens hem llançat a defensar-lo amb tots els mitjans de què disposem. El primer acte que vam fer, a banda de les aparicions en premsa durant aquest estiu, va ser el repartiment d’unes xapes amb el lema «MEDPARK SÍ» en el solemne Acte d’Obertura del curs acadèmic. Després de l’èxit que vam tenir, com demostra l’ampli dossier de premsa d’aquell dia (vegeu les adreces més avall), ens vam animar a continuar amb una segona fase d’aquesta campanya en la qual repartirem 2000 xapes i fullets explicatius del Medpark entre l’alumnat de la Universitat.

 

Dossier de premsa (30 de setembre de 2000)

 

 

V.5 MEDPARK (PARC CIENTÍFIC DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT)

 

- Agenda Universitària 2000-2001. Ajuda a la Fundació Vicente Ferrer.

Amb l'edició de l'Agenda Solidària, en col·laboració amb la Llibreria Gamma, es pretenia aconseguir fons per a ajudar a la Fundació Vicente Ferrer, que porta més de 30 anys en l'Índia construint el futur dels més pobres.

 

 

 

Comienzo de la página

 

REPRESENTACIÓ DE LA UNIVERSITAT EN L'EXTERIOR


- I FEREUP: I Fòrum Estatal de Representants d’Estudiants de les Universitats Públiques a Santiago de Compostel·la

L’Informe Bricall és un dels temes que més ocupats ens ha tingut durant aquest any i, després del fòrum organitzat per nosaltres en aquesta Universitat, es va decidir que el debat havia de continuar. Per això, una delegació de 4 persones es va desplaçar a Santiago de Compostel·la. La tasca que hi vam dur a terme va ser decisiva i vam demostrar ser una de les universitats més actives i millor preparades per a discutir sobre l’Informe. Adjuntem un CD amb resums de les actes i les conclusions a les quals vam arribar.

- Trobada interuniversitària a Roma

Aquesta trobada va sorgir com a continuació del Congrés dels 500, que va tenir lloc a la Universitat d’Alcalá de Henares i va reunir estudiants de tot Europa i la resta del món. A Roma vam ser representats per tres companys i companyes que van defensar les nostres tesis al voltant de la problemàtica de l’educació en una Europa sense fronteres.

- CIVE: Consell Interuniversitari Valencià d’Estudiants

Els representants de l’alumnat de les universitats valencianes ens reunim sovint per determinar les línies d’actuació conjuntes que hem de seguir per a reivindicar la solució a problemes que ens afecten a tots i a totes, independentment de les particularitats de cada universitat. Les beques, les titulacions, etc., són les nostres principals preocupacions per a poder aconseguir que tots els universitaris valencians tinguem una qualitat docent adequada. La Universitat d’Alacant està representada en aquest òrgan pel president del Consell d’Alumnes i per la seua vicepresidenta.

 

Consell Interuniversitari Valencià d'Estudiants

 

- Institut Joan Lluís Vives.

Aquest és l’organisme que recull totes les universitats de parla catalana i que s’encarrega, a l’igual que el CIVE, de coordinar les actuacions per a solucionar els problemes generals que afecten l’ensenyament universitari de les universitats que el componen. La nostra representació és nombrosa i afecta no solament l’alumnat, sinó també altres estaments de la Universitat.

 

Institut Joan Lluís Vives

 

- Pla Jove de la Generalitat Valenciana.

El Consell d’Alumnes, igual que altres institucions, participa en les comissions per a la redacció del Pla Jove que regirà la política de joventut del govern de la Generalitat Valenciana. La nostra tasca és intentar que aquest Pla Jove siga el més adequat possible als interessos dels universitaris i universitàries. La nostra col·laboració serà activa i no ens conformarem a ser mers instruments propagandístics.


Comienzo de la página

 

Consell d'Alumnes

 

 

Página principal Ayuda Índice de la sección