Cabecera de la memoria
 

SECRETARIAT DE CULTURA Acceso a su página web

Exposicions

Sala AIFOS
Aulari II
Universitat Permanent

Sala AIFOS

- I Jornades i exposició de la Policia Científica (11 / 16 març 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, en col·laboració amb l'Institut Universitari de Criminologia, el Cos Nacional de Policia i la Policia Científica, van presentar les I Jornades de la Policia Científica i l'exposició sobre les tècniques d'investigació policial. La mostra va intentar aprofundir en els diversos mètodes emprats per a aconseguir l'esclariment de fets delictius. Es van exhibir els equips fora d'ús i les tècniques actuals que disposa la Policia Científica Espanyola per a aconseguir desvetllar certs fets, així com una història de la identificació policial.

 


- 100 Anys de la Història del Còmic (20 / 23 març 2002)

Dintre de les jornades dedicades al món de la historieta, es va efectuar la mostra 100 Anys de la Història del Còmic, realitzada amb els originals de la col·lecció particular de l'expert en còmics Jaume Vaquer.


- Imàgens per a la dignitat (6 / 29 maig 2002)

La mostra Imàgens per a la dignitat va ser un ampli recorregut pel treball que han realitzat 39 fotògrafs de tot el món. 25 institucions i ONG van presentar, amb breus textos introductoris, les temàtiques recollides per cada autor. Segons el comissari de l'exposició, Miguel Ángel Invarato: "En un món on la solidaritat i la justícia necessàriament han d'obrir-se camí entre tanta injustícia, barbàrie i intolerància, és necessari que mostrem i contemplem imatges que evidencien la dignitat de l'ésser humà com alternativa als codis i estereotips que s'aferren més a la negació que a l'afirmació de la vida". Els fotògrafs que van col·laborar en la mostra van ser, entre altres, Sebastiâo Salgado (Brasil), Cristina García Rodero (Espanya), Christine Spengler (França), Dario Mitidieri (Itàlia), Fernando Moleres (Espanya), Kim Manresa (Espanya), Zwelethu Mthetwa (Sud-àfrica), Nacjo Calonge (Espanya), Juan Manuel Díaz Burgos (Espanya), Liborio d´Avino (Itàlia) i Mónica Lleó (Espanya).


- Humor social I (4 / 28 juny 2002)

La Sala Aifos va albergar l'exposició Humor Social, en la mateixa vessant que l'any anterior. Una selecció d'acudits gràfics pertanyents a dibuixants integrats en la Federation of European Cartoonist Organisations (FECO), que van criticar mitjançant una mirada mordaz temes de l'actualitat i van posar en evidència les fallades de la política governamental. L'exposició va contenir dibuixos, entre altres, de Joaquín Aldeguer 'Zipal & Rotide', Santiago Almarza 'Almarza', J. Manuel Álvarez 'Napi', Fernando Bernabé 'Nano', Harry Beuster 'H. Beuster', Ubaldo Boyano 'Ubaldo', Jaume Capdevila 'Kap', José Luis Castro 'Lombilla', Rafael Clemente 'Clemente' i Antonio Fraguas 'Forges'.

 

 

Aulari II

- Tlalticpac Toquitchin Tiez. "La terra serà com els homens i les dones siguen" (15 / 30 abril 2002)

Solidaritat Internacional País Valencià va organitzar, amb la col·laboració del MUA i el patrocini del Ministeri d'Afers Exteriors i l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional, l'exposició Tlalticpac Toquitchin Tiez, dita maya que significa "la terra serà com els homes i les dones siguin". Aquesta mostra itinerant va buscar apropar al públic la vida i cultura de Centreamèrica a través de 21 aquarel·les seleccionades del Quadern de Viatge creat per Leticia Ruizfernández en el seu recorregut pels projectes de Solidaritat Internacional a El Salvador. El treball de reconstrucció després dels terratrèmols de l'any 2001 i la prevenció de noves catàstrofes va ser el tema central de l'exposició.


- Soledad de Soledades (15 / 18 abril 2002)

Soledad de Soledades va ser una exposició que va combinar fotografia i poesia. Les imatges van ser fruit del treball de l'artista Javier Serrano, i els poemes van ser escrits per alumnes de la Universitat Permanent. La mostra va aglutinar 30 fotografies de paisatges de Girona, Andalusia i texturas vegetals plenes de malenconia, en les quals la figura humana va introduir un element de misteri en la composició. I tots aquests motius van ser modelats amb una tècnica fotogràfica molt natural, allunyada de filtres i artificis, buscant l'equilibri de l'enquadre.


- Estampes de construcció (22 / 26 abril 2002)

La UA, en col·laboració amb la Federació de Construcció, Fusta i Afins de CCOO País Valencià, va presentar l'exposició Estampes de la Construcció. La mostra va plantejar la problemàtica de la seguretat i salut laboral en un sector castigat severament per la sinistralitat laboral. Mitjançant l'exhibició de cent fotografies, l'exposició va donar un enfocament crític de les manques i perills que envolten el món de la construcció. Així mateix, el 24 d'abril es va realitzar en el Saló d'Actes de l'Aulari II la taula rodona Enfocaments de la Seguretat i la Salut laboral des de la Universitat.


- Drogodependències. De la biomedicina a la antropologia (13 maig / 13 juny 2002)

L'exposició Drogodependències. De la biomedicina a la antropologia, va englobar referències sobre l'ús mèdic i ritual de les drogues des de la prehistòria fins la civilització grecollatina.

 

 

Universitat Permanent


- Imatge i fotografia (abril 2002)

En col·laboració amb el Vicerectorat d'Extensió Universitària, es van exposar els treballs del curs Imatge i fotografia realitzats pels alumnes de la Universitat Permanent.

 

 

Música i Dansa

- La Jove Orquestra Nacional d'Espanya (JONDE)

La JONDE va escollir aquest any el campus de la UA com punt de trobada per a la realització dels assajos parcials i de conjunt dels concerts programats en el Festival Internacional de Música Contemporània, celebrat en el Teatre Principal d'Alacant. La iniciativa va ser possible gràcies a la col·laboració del Vicerectorat d'Extensió Universitària i el MUA. En aquesta ocasió, la JONDE, integrada per 110 músics menors de 23 anys, es va dividir en dues parts. La UA va ser visitada per 70 dels intèrprets. Una vegada conclòs el període d'assaig, es van celebrar tres concerts. El primer, programat per al dia 27 de setembre, va ser un homenatge a Óscar Esplá, on es van interpretar les Canciones Playeras. El concert del dia 28 va estar dirigit pel belga Patrick Davin i el del dia 30 per l'italià Roberto Fabbriziani.


-
Música elecrtònica: LIEM-CDMC (1 / 6 octubre 2001)

En col·laboració amb el Centre per a la Difusió de la Música Contemporània (CDMC), l'Ajuntament d'Alacant, la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) i Ràdio Clàssica (RNE), es van projectar una sèrie d'activitats que van tenir com protagonista a la música en els seus vessants experimental i clàssica, incloses en les activitats paral·leles del Festival Internacional de Música Contemporània d'Alacant. Es van desenvolupar dos programes de creació radiofònica encarregats a Armando Pérez Mántaras i a Gonzalo de Olavide, es va portar a terme el Concert de Música Electroacústica Laboratori d'Informàtica i Electrònica Musical (LIEM)-Centre de Difusió de la Música Contemporània (CDMC) i Pedro Espinosa va impartir el Curs de Piano en el MUA.


- Al Tall (6 octubre 2001)

En l'Anfiteatre de l'Aulari II es va organitzar l'actuació del grup tradicional valencià Al Tall, que va celebrar els seus 25 anys en directe.


- Actuació musical grup cubà (11 /12 octubre 2001)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va col·laborar amb l'Associació de Veïns La Paz-San Evaristo, gestionant una actuació musical a càrrec d'un grup cubà per a la presentació de la Reina i les Dames de les festes del barri alacantí. L'actuació es va desenvolupar en el carrer Batalla de Otumba, en un escenari facilitat per l'Ajuntament d'Alacant.


- Gomaespamu (16 octubre 2001)

JJuan Luis Cano i Guillermo Fésser, components del duo Gomaespuma, van realitzar des del Paranimf de la UA, amb motiu de la celebració de la Setmana de Bienvenida als Estudiants, el programa d'humor radiofònic que cada matí emet la cadena M-80. Durant l'emissió del programa es van incloure les actuacions de Quique González i Riki López. Aquest acte va ser possible gràcies a la col·laboració de M-80 Ràdio i Universia.- Tontxu (17 octubre 2001)

Juntament amb Cadena Dial i Universia es va organitzar en el Paranimf el concert acústic del cantautor Tontxu (Bilbao, 1972) per a celebrar la Setmana de Bienvenida als Estudiants. Fins la data, Tontxu, que va començar a tocar en els locals de Bilbao als 22 anys, ha editat quatre CD: Se vende, Canción de mudanza, Con un canto en los dientes i Básico.


- Anda ya / Álex Ubago (19 octubre 2001)

En col·laboració amb Cadena SER i Universia es va celebrar l'actuació en directe des del Paranimf de l'equip del programa radiofònic Anda ya. El despertador dels 40 Principales, integrat per Susana, Juanma, Roberto, Carlos, Armando, Teo i Gustavo, acompanyats dels estudiants universitaris que van omplir l'aforo, van aconseguir fer del programa una autèntica festa de tres hores, des de les 7 a les 10 del matí. L'emissió del programa es va completar amb l'actuació del jove cantant donostiarra Álex Ubago.


- Indra (23 octubre 2001)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va organitzar en el Paranimf de la UA el concert del grup Indra. Al començament de 1995 va sorgir amb força en el panorama musical alacantí el grup acústic Indra, compostós per Charlie Arnaiz (veu), Vicente Carrasco (guitarra solista) i David García (violí, guitarra i cors). Després de la marxa de David, els altres membres de la banda van decidir donar un gir radical canviant el seu estil acústic per un més enèrgic i elèctric. En aquesta nova etapa combinen les seves pròpies cançons amb versions de Rolling Stones, The Beatles o Bob Dylan.


- Café Quijano (25 octubre 2001)

Amb la col·laboració de l'Ajuntament i la Diputació d'Alacant, Universia i la Cadena SER, es va efectuar com acte de comiat de la Setmana de Bienvenida als Estudiants el concert de Cafè Quijano, que es va celebrar en la Plaça de Toros d'Alacant. El trio lleonès, que va saltar a la fama amb el tema La Lola, nombre un a Espanya i Amèrica, s'ha convertit en un dels referents de la música pop espanyola pel seu ritme llatí i les seves poètiques lletres.

 

 


- The Jazz & Blues Influenze Project (30 octubre 2001)

Amb aquest projecte es va pretendre que els estudiants i el públic en general es familiaritzessin amb els ritmes i estils dels últims cent anys de la música occidental, necessaris per a comprendre i aprofundir en els moderns estils musicals. Una banda de músics, integrada per set intèrprets, va repassar les diferències rítmiques d'estils com el Country Blues, Ragtime, Gospel, New Orleans Jazz, Swing Jazz, Jump Boggie R & B, Jazz Vocal, Bebop Jazz, Clasic Xicago Blues, Rock and Roll-Pop, Soul-Funk i Latin.

 

 

- Efecto Mariposa (7 noviembre 2001)

Amb la col·laboració del Consell d'Alumnes i la Fnac, es va organitzar el concert del grup Efecte Mariposa en el Saló d'Actes del Paranimf per a presentar el Club d'Oci i Cultura del centre comercial.


- VII Certamen d'Etudiantines (10 nov
embre 2001)

Com ja ve sent habitual durant els últims anys, es va convocar la setena edició del Certamen d'Estudiantines, que es va celebrar en el Saló d'Actes del Paranimf.


- Concert de Nadal(18 desembre 2001)

El quartet de corda Almus i la Coral Universitària van oferir el tradicional Concert de en l'Església Nostra Senyora de Gràcia d'Alacant. El repertori de la Coral Universitària va estar integrat per O Bone Jesús de J. De Antxieta, Au Maria de T.L. de Victòria, Tourdion (anònim francès del segle XVI), La Bomba de Mateo Fletxa, Aleluya del Mesías de G.F. Haendel, Eli Eli de G. Bardos i una selecció de nadales de diversos llocs i èpoques. El quartet de corda Almus va interpretar de L. Boccherini Quartet de corda opus 33 nº 6 en La Major, i sis nadales de W. Bergmann.


- Novel Voz (15 gener 2002)

En el Paranimf es va portar a terme l'actuació del octeto vocal mixt a capella de L'Havana Novel Voz. Novel Voz és el nou so de l'orquestra vocal a capella, un combinat sui generis de vuit veus mixtes aplicat a composicions cubanes i internacionals de tots els temps a les quals imposen suggestius arranjaments d'harmonia contemporània. El seu repertori abasta des del bolero, el cha-cha-cha, el guaguancó, el so i altres ritmes tradicionals cubans, el afro, el jazz americà, la samba i altres gèneres brasileiros.


- II Festival de Música Experimental: nous instruments, nova música, nous paradigmes (22 / 23 gener 2002)

Per segon any consecutiu, el Festival de Música Experimental de la UA, que es va celebrar en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant, va reunir una selecció d'artistes i músics pioners que utilitzen ordinadors en actuacions en directe, amb instruments, sensors i interfícies. El festival va presentar una barreja de treballs musicals, teatre, dansa i vídeos d'artistes. Els intèrprets van ser Kreepa, Konic Theatre, Yolande Harris i Bert Bongers. .


- Cor Universitari i Conservatori Superior de Dansa d'Alacant (28 gener 2002)

Dintre de les celebracions de la Festivitat de Sant Tomás de Aquino, van tenir lloc les actuacions del Cor Universitari i el Conservatori Superior de Dansa d'Alacant, efectuades en el Paranimf. El programa, dividit en dues parts, va incloure: Divertimento de Vivaldi, O Bone Jesús de J. De Antxieta, Preludi de Chopin, Au María de T.L. Victoria, Mercromina de Bill Losvel, Tourdion (Anònim francès s.XVI), Somni de Nijhtnoise, La Bomba de Mateo Fletxa, Amor boig de C. Oller, J.P. Ivert i A. Piazolla. En la segona part es van interpretar: Kyrie i Gloria (Missa brevis nº 7, K.V. 194) de Mozart, Cuba de Albéniz, Les vegetacions de P. Neruda i M. Theodorakis, Selecció de temes de The Beatles i Sevilla de Albéniz.


- Amancio Prada: Cántigas y Romances (14 març 2002)

Amb la col·laboració de la CAM, es va efectuar el recital de Amancio Prada Cántigas yRomances, que es va celebrar en l'Aula de Cultura de la institució bancària. El concert va ser un dels actes programats dintre del Congreso de Alonso Zamora Vicente. Amancio Prada neix en Deveses, León, en 1949. Estudia Sociologia en la Universitat de la Sorbona de París i porta a terme estudis d'harmonia, composició i guitarra. Després de la seva presentació en la capital francesa al costat de Georges Brassens, durant desembre de 1973, les actuacions de Amancio Prada se succeeixen tant en ràdio i televisió com en distintes universitats del país veí. Allí grava el seu primer disc, Vida e Morte (1974).


- Kelvis (21 març 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària i Cadena 100, amb la col·laboració de la FNAC, Pan y Pasta i Hatu Haire, van organitzar en el Paranimf el concert de Kelvis (Les Estudiantines, Cuba, 1970). El més característic de Kelvis és la seva forma de projectar la cançó tradicional de Cuba i especialment el sucu-sucu (ritme autòcton de la Illa de la Joventut) fent-lo conviure amb totes les influències del rock i pop. Les seves melodies emboliquen amb textos apassionats i divertits, sorprenent la seva forma d'improvisar.


- Quarte de Corda Almus i Liviu Stanese (17 abril 2002)

El Quartet de Corda Almus i Liviu Stanese van donar un recital en l'Església Nostra Senyora de Gracia d'Alacant. El programa va incloure el Quartet de Corda opus 18 nº 3 en Re Major (Allegro, Errant amb moto, Scherzo Allegro, Prest) de Beethoven, i el Quinteto per a entenimentades nº 2 en Do Major (Allegro, Errant, Menuetto. Allegretto i Rondo. Allegro) de Mozart. Units pel plaer d'interpretar música de càmera, en 1989 els membres del Quartet Almus inicien el seu treball en comú i, a partir de 1993, consoliden el grup i desenvolupen una ininterrompuda activitat. En la seva formació influeixen decisivament Liviu Stanese (Quartet Via Nova) i Bretislav Novotny (Quartet de Praga).


- Dansa de Versos (20 abril 2002)

En el Paranimf va tenir lloc l'espectacle Dansa de Versos, un muntatge que va combinar la lectura de poemes del professor i poeta de la UA Guillermo Carnero, extrets del seu llibre Verano Inglés, amb la coreografia del Ballet de Càmera d'Alacant, dirigit per Boris Chirkovskii, i projeccions pictòriques a les quals es fa referència en l'obra de Carnero. La lectura dels poemes va estar a càrrec del reputat actor Emilio Gutiérrez Caba.


- Olga Román (23 abril 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària i Cadena 100 van organitzar, amb la col·laboració de la FNAC, Pan y Pasta i Hatu Haire, el concert d'Olga Román, que es va celebrar en el Paranimf. Olga Román va estudiar música en Boston, i es va graduar en la prestigiosa escola de Berklee en 1987. De Boston va viatjar a Nova York, on va actuar en el circuit de clubs de Greenwich Village. Al gener de 1993 va regressar a Espanya i des d'aleshores ha treballat amb Joaquín Sabina. Vueltas y vueltas és el seu primer CD en solitari, on la major part dels temes són de la seva autoria.


- Burí Burá (29 abril 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària i Cadena 100, amb la col·laboració de la FNAC, Pan y Pasta i Hatu Haire, van organitzar en el Paranimf el concert de Burí Burá.


- Pablo Carbonell (6 maig 2002)

Pablo Carbonell va actuar en el Paranimf en un concert on va destacar la música i l'humor. El reporter del programa Caiga quien Caiga i ex líder del grup Los toreros muertos va presentar el seu nou treball Aceitunas y estrellas en un show que va combinar nous temes amb clàssics del seu repertori.

 

 

 


- Pablo Milanés (11 maig 2002)

Un dels actes més destacats d'aquest any ha estat l'actuació del cantant cubà Pablo Milanès en l'Anfiteatre de l'Aulari II. Així mateix, la UA va organitzar un acte per a concedir l'Esment Honorífic al Mèrit Artístic "Laurel de Oro" al cantautor. La cerimònia va tenir lloc el mateix dia del concert en el Club Social I del Campus, on el Rector, Salvador Ordóñez, va imposar el galardó, que va revestit d'un alt significat humanístic. Pablo Milanès va néixer en Bayamo, Cuba, en 1943, i és un dels fundadors indiscutibles de la nova trova. Autor de Aniversario, Yo me quedo, El Guerrero, Proposiciones i Orígenes, entre altres cançons, ha servit d'inspiració a nombrosos artistes, que han gravat el seu so o cantat en concerts les seves obres, sempre poètiques i compromeses .


- Tarzán (4 juny 2002)

Amb la col·laboració amb la Facultat d'Educació, es va efectuar el musical Tarzán en l'Anfiteatre de l'Aulari II. 150 actors del col·legi Trinitario Seva de Rafal van escenificar la representació, a la qual van acudir més de 800 alumnes de col·legis de tota la província


- Sopar-Concert Universitatdad d'Estiu Rafael Altamira (18 juliol 2002)

El Sopar-Concert Rafael Altamira va incloure un menú literari-musical gastronòmic. Els intèrprets van ser Helena Estimat, Guillermo Martín, Vicente Gavira, José Manuel Gil i Manuel Valenzuela, que van delectar als comensals amb Hoy comamos y bebamos, de J. del Encina; In taverna quando sumus, Carmina Burana; Un sarao de la chacona, anònim; La ventura con el pan, anònim; Baco, sé bienvenido, Carmina Burana; D. Repollo y Dña. Berza, F. Quevedo; Berenjenas con queso, Baltasar d'Alcázar; Santa María abasteció de pescado al rey, Alfonso X; Naranjas y limones, Octavio Paz; La granada olorosa, Lorca i El menú, popular basca.

 

 

Teatre

- III Mostra de Teatre de Huí (8, 12 i 13 novembre 2001)

La III Mostra de Teatre de Huí: Tres monstruos, tres, va començar amb l'obra La vendetta del escatològic artista Leo Bassi. El dia 12 va ser l'ocasió de presenciar l'actuació d'un dels actors nacionals més prestigiosos, Rafael Álvarez "El Brujo", que va representar Arcipreste. Finalment, l'actor nord-americà Avner, mestre de mimos i clowns, va oferir l'espectacle Exceptions of Gravity. Totes les actuacions es van portar a terme en el Paranimf.


- Viejos cuentos del este y del oeste (22 novembre 2001)

En el Saló d'Actes de la Facultat de Dret va tenir lloc l'obra teatral Viejos cuentos del este y del oeste, que va incloure una escenificació dels relats La muerte repetida, de l'escriptor Nathaniel Hawthorne, i En el bosque, de l'escriptor japonès Ryunosuke Akutagawa. L'obra va contar amb una tercera part, Temas y variaciones de La muerte repetida, on mitjançant mímica, música i narració es van improvisar els distints punts de vista dels personatges. L'activitat va estar destinada principalment als alumnes de Filologia Anglesa, però oberta al públic en general. Dirigida per Luis Álvarez Auzzani, l'obra va ser organitzada pel departament de Filologia Anglesa i patrocinada pel Vicerectorat d'Extensió Universitària. La posada en escena va estar a càrrec Lo Boligni Teatre.


- Rubianes solament (30 novembre 2001)

Pepe Rubianes va actuar en el Paranimf amb el seu espectacle Rubianes, solament, una crítica irònica de la vida, on l'actor galaico-català va repassar en els seus monòlegs temes com l'amor, el matrimoni, la política i, en general, totes les qüestions que envolten a l'home d'avui. Rubianes, solament va incloure noves històries així com unes altres que ja són clàssics dintre del seu repertori.


 

 

- El hermano bastardo de Dios (12 enero 2002)

En el Paranimf es va representar l'obra teatral El hermano bastardo de Dios, per La Carátula Teatre.


- Catarsis Teatro. "A cuatro patas" (20 desembre 2001)

La Comissió de Teatre del Col·legi Major Universitari d'Alacant, Catarsis, amb el patrocini del Vicerectorat d'Extensió Universitària, va organitzar l'obra teatral A cuatro patas, que es va desenvolupar en el Saló d'Actes del Col·legi Major. En l'obra, escrita per Mª Carmen Ortuño, els protagonistes (un grup de la generació del 68 aferrats al passat) intenten fugir del present mitjançant les drogues, la violència, el treball i l'amor.


- I Jornades de Teatre Grecollatí (24 gener, 26 març i 15 maigyo 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, la Societat Espanyola d'Estudis Clàssics (delegació d'Alacant) i el Taller Universitari de Teatre Clàssic van organitzar les I Jornades de Teatre Grecollatí, coordinades per Juan José Chao Fernández, Mª Paz López Martínez i Juan Francisco Mesa Sanz, i representades en el Paranimf de la Universitat. El 24 de gener, el grup Séneca de la UA va dur a escena l'obra Mostellaria, de Plauto. El 26 de març, el grup Calatalifa de Villaviciosa de Odón (Madrid) va representar Electra, de Sófocles. Finalment, el 15 de maig, el grup Selene del IES Carlos III de Madrid va escenificar Edipo en Colono, de Sófocles.


- Historia de una escalera (16 maig 2002)

La comissió de Teatre del Col·legi Major, amb la col·laboració del Vicerectorat d'Extensió Universitària, va presentar l'obra d'Antonio Buero Vallejo Historia de una escalera, que es va representar en el Saló d'Actes del Col·legi Major. Fa més de deu anys que la comissió de teatre del Col·legi Major va encendre els focus per a presentar una estrena. Des dels seus inicis, la comissió ha experimentat una paulatina evolució. Diverses generacions d'actors han anat encadenant-se en el temps, de forma que a l'experiència dels més veterans ha anat afegint-se la ingènua espontaneïtat i la frescor dels més joves.- Romeo y Julieta (23 maig 2002)

L'Aula de Teatre de la UA va representar l'obra de Shakespeare Romeo y Julieta. L'actuació va tenir lloc en el Paranimf, sota la direcció de Juan Luis Mira. .

- VIII Mostra de teatre universitari (9 / 12 juliol 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària en col·laboració amb la Xarxa d' Universitats Institut Joan Lluís Vives, van organitzar la VIII Mostra de Teatre Universitari, que va tenir lloc en el Saló d'Actes del Col·legi Major de la UA. Es van realitzar dues representacions al dia, a les 12.15 i 19.30 hores: El dia 9, el Espai de Teatre de la Universitat de Lleida va dur a escena Perduda als Apalatxes, i l'Aula de Teatre de la Universitat Pompeu Fabra Un barret de palla d´Italià. El 10, l'Aula de Teatre de la UA va representar Romeo i Julieta, i el Grup de Teatre Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya Després de la pluja. El dia 11, al matí, es va organitzar el fórum El teatre universitari a la xarxa i, a la tarda, Morgana Teatre, de la Universitat de les Illes Balears, va escenificar L' estrany cas del doktor Jekyll i el senyor Hyde. El dia 12, l'Aula de Teatre de la Universitat Autònoma de Barcelona va portar a terme Cartes d' amor d' una monja portuguesa, i el Grup de Teatre de la Universitat de València va efectuar Dies d'ensalada.

 

 

Cinema en la Universitat d'Alacant

- Cicle de Cinema Britànico: la marginalidad (25 / 27 febrer 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, sota la coordinació de John. D. Sanderson, va presentar el cicle de cinema britànic La marginalidad. Les pel·lícules es van exhibir en V.O. amb subtítols en castellà en el Saló d'Actes de l'Aulari II. El primer dia es va projectar Snatch (Cerdos y diamantes) (2000), del director Guy Ritchie, amb Brad Pitt i Benicio del Toro; el segon dia altra pel·lícula de Ritchie, Lock & Stock (1998), amb Vinnie Jones i Jason Flemyng. L'últim dia, els espectadors van poder veure l'obra de Danny Boyle de 1996 Trainspotting, amb Ewan McGregor i Robert Carlyle.


- La ciutat dels cineastes. Cultura, societat i models urbans (28 febrer / 30 maig 2002)

El catedràtic de Geografia Humana de la UA, José Costa Mas, va organitzar el curs La ciutat dels cineastes. Cultura, sociedad y modelos urbanos, l'objectiu principal dels quals va ser potenciar el cinema com instrument de comprensió dels processos urbans, socials i culturals que s'estan desenvolupant actualment en el món global i posmoderno, i com arma per a articular la resistència al pensament únic. El curs es va estructurar en deu sessions de dues hores de durada, que van incloure la projecció en DVD d'una pel·lícula base i diversos fragments de pel·lícules centrades en la ciutat, combinats amb imatges de diversa naturalesa com pintures, gravats, mapes, plans i fotografies. A cada film li va seguir un col·loqui. Les sessions van tenir lloc en el Saló de Graus de l'Edifici C de Filologia (Història).


AULA DE CINEMA

1. Filmoteca

- Cicle de Cinema Francés (28 febrer i 7 i 21 març 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, a través de l'Aula de Cinema, va presentar el Cicle de Cinemas Francés. Les projeccions es van realitzar en el Saló d'Actes del Col·legi Major Universitari en VÓS. El dia 28 de febrer es va exhibir La vida soñada de los ángeles (La vie revee donis anges, 1998), de Erick Zonca, i Como en las mejores familias (Un air de famille, 1977), del cineasta Cedric Klapisch. El 7 de març es va projectar Hoy comienza todo (Ça Commence aujourd'hui, 1999), de Bertrand Tavernier, i Las confesiones del doctor Sachs (La maladie de Sachs, 1999), de Michel Deville. El dia 21 de març, última jornada del cicle, es va incloure El Odio (La Haine, 1995) de M. Kassovitz, i La Carnaza (L'appat, 1994), de Bertrand Tavernier.


- Cicle de Cinema Negre (17, 18 i 25 abril 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, a través de l'Aula de Cinema, va organitzar el Cicle de Cinema Negre, que es va desenvolupar en el Saló d'Actes del Col·legi Major. El 17 es van projectar dues pel·lícules: Sed de mal (Touch of evil, 1957-58), de Orson Welles, i El sueño eterno (The big sleep, 1946), de Howard Hawks. El dia 18 es va poder veure l'obra mestra de Howard Hawks Scarface, El terror del hampa (Scarface, Shame of a Nation, 1932) i Laura (Laura, 1944), de Otto Preminger. El dia 25 es van exhibir Perdición (Double Indemnity, 1944), de Billy Wilder, i Al rojo vivo (White Heat, 1949), de Raoul Walsh.


- Cicle de Cinema Dogma (9 i 16 maig 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, a través de l'Aula de Cinema, va organitzar el Cicle de Cinema Dogma en l'Aulari I. El 9 es va projectar La Celebración (The Celebration, 1998), de Thomas Vinterberg, i Los idiotas (Idioterne, 1998), de Lars von Trier. El 16 es va exhibir Mifune (Mifune, 1999), de Soren Kragh-Jacobsen, i Bailando en la oscuridad (Dancing in the dark), de Lars von Trier.


- Cicle de Cinema Iraní (23 i 30 maig 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, a través de l'Aula de Cinema, va presentar el Cicle de Cinema Iraní. Les pel·lícules es van projectar en el Saló d'Actes del Col·legi Major. El 23 es va exhibir El sabor de las cerezas (Tame guilas, 1996) i El viento nos llevará (Bad ma ra khabad bord, 1999), ambdues de Abbas Kiarostami. El 30 La manzana (Sib-La pomme, 1997), de Samira Makhmalbaf, i Gabbeh (Gabbeh, 1995), de Mohsen Makhmalbaf.

 

 


2. Col·laboració docent

- Marató de Cinema Espanyol (26 març 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, a través de l'Aula de Cinema, i la University Studies Abroad Consortium (USAC) van organitzar en el Saló d'Actes del Col·legi Major el Maratón de Cine Español amb les següents pel·lícules: Todo sobre mi madre, de Pedro Almodóvar; Belle Époque, de Fernando Trueba, i Solas, de Benito Zambrano.


 

- V Seminari Dret i Literatura Azorín (19 abril i 17 maig 2002)

L'Aula de Cinema va col·laborar amb el Departament de Filosofia del Dret en el V Seminari Dret i Literatura Azorín, dirigit pel catedràtic de Filosofia del Dret Manuel Atienza. El seminari va incloure la lectura de fragments dels llibres El buen juez, El político i La voluntad, d'Azorín; Camino de perfección i Paradox rey, de Baroja, i Amor y pedagogía i Vida de Don Quijote y Sancho, de Unamuno, i les projeccions de les pel·lícules Las inquietudes de Shanti Andía (1946), d'Arturo Ruíz Castillo (on Pío Baroja s'interpreta a si mateix), i La tía Tula (1963), de Miguel Picazo, basada en la novel·la homònima de Miguel de Unamuno.


- Cicle de Cinema Àrab (24 / 26 abril 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, a través de l'Aula de Cinema, en col·laboració amb el Departament de Filologia Àrab, van organitzar el Ciclo de Cine Árabe. El 24, en el Saló de Graus de l'Edifici C de Filosofia i Lletres, es va projectar El destino (1998), de Yousef Chamine (Alexandria, 1936). El 25, en el Saló d'Actes del Col·legi Major, es va exhibir la pel·lícula West Beirut (1998), de Ziad Doueiri. El 26, en el Saló d'Actes del Col·legi Major, Halfaouine (1990), de Férid Boughedir.


3. Filmoteca en els pobles

L'Aula de Cinema, a part d'organitzar cicles de cinema en la UA i col·laborar amb els distints departaments universitaris, realitza la funció de difondre el cinema per les localitats de la província dintre de les competències del Secretariat d'Extensió Universitària. Es projecten, sobretot, films d'índole familiar. Aquestes són les pel·lícules que s'han exhibit:

 • Benissa, 2 de gener, a les 18.00 hores: La gaviota y el gato que le enseñó a volar.
 • Hondón de las Nieves, 3 de gener, a les 18.00 hores: Chiken run.
 • Xaló, 4 de gener, a les 20.00 hores: Krampack
 • Benissa, 26 de gener, a les 11.00 hores: El mago de Oz.
 • L´Alguenya, 27 de gener, a les 18.30 hores: Matilda
 • L´Alguenya, 17 de febrer, a les 18.30 hores: Granujas de medio pelo
 • Novelda, 5 de abril, a les 22.00 hores: El diario de Briget Jones
 • Novelda, 6 de abril, a les 17.00 hores: Shrek
 • L´Alguenya, 7 de abril, a les 18.30
 • Novelda, 13 de abril, a les 17.00 hores: Socorro soy un pez
 • Novelda, 19 de abril, a les 22.00 hores: Chocolat
 • Alcalalí, 25 de maig, a les 17.00 hores Historia de una gaviota. A les 19.00 hores: La máscara del Zorro
 • Parcent, 9 de juny, a les 19.30 hores: Chocolat
 • Salinas, 13 de juny, a les 22.00 hores: Moline Rouge
 • Jalón, 21 de juny: El Zorro
 • Jalón, 28 de juny: Chocolat.
 • Banyeres de Mariola, 1 de juliol, a les 22.00 hores: El sexto sentido
 • Banyeres de Mariola, 2 de juliol: Asterix en América
 • Banyeres de Mariola, 3 de juliol: El golpe
 • Banyeres de Mariola, 4 de juliol: Chocolat
 • La Villajoyosa, 4 d'agost: Full Monty
 • Ortxeta, 9 d'agost: El bosque animado
 • La Villajoiosa, 11 d'agost, El Zorro
 • La Villajoiosa, 18 d'agost: Harry Potter
 • La Villajoiosa, 1 de septembre: Manolito Gafotas


4. Cursos

L´objectiu fonamental dels cursos que ofereix l´Aula de Cinema és configurar en l´alumne diferents nivells de coneixement de la història del cinema que li permenten adquirir els instruments necessaris per a tenir una visió més profunda, crítica i essencial del fenomen cinematogràfic, veure el cinema d´una altra manera. Es tracta d´ensenyar l´alumne a mirar el cinema amb ulls nous perquè siga capaç d´apreciar l´obra artística i conformar, alhora, les seues pròpies idees estètiques. Per a fer-ho, el fet de situar el cinema en el seu context històric i la seua evolució en el pla artístic, però, a més, com a font de coneixement històric, sociològic i literari, és vital per a trencar tòpics.

a) Curs d'Història del Cinema Universal

Aquest curs és impartit per José Luis Martínez Meseguer, coordinador de l´Aula de Cinema de la Universitat d´Alacant. Està compost per vuit unitats didàctiques:

 • Unitat I. Pioners, inventors i fundadors: la història del cinema.
 • Unitat II. Maduresa i esplendor del cinema mut.
 • Unitat III. La transició del mut al sonor.
 • Unitat IV. El cinema entre el totalitarisme i la democràcia (1929-1945)
 • Unitat V. El cinema modern.
 • Unitat VI. L´arribada de la televisió. Estats Units (1955-1975).
 • Unitat VII. Els nous cinemes.
 • Unitat VIII. L´era de l´audiovisual.

En el curs, d´una durada de 60 hores lectives i reconegut amb 6 crèdits de lliure elecció, s´han projectat deu pel.lícules que han donat suport als continguts de les unitats didàctiques i han estat una part essencial del curs. Les pel.lícules seleccionades, exhibides a les 16.00 hores al Saló D´Actes del Edifici Germán Bernácer, han estat:

 • (06/03/02) Good Morning Babilonia (Good morning, Babylon, 1987), de Paolo IVittorio Taviani (V.O. Subtitulada)
 • (20/03/02) Cantando bajo la lluvia (Singin' in the rain, 1952), de Stanley Donen. (V.D. Castellà)
 • (10/04/02) El crepúsculo de los dioses (Sunset Boulevard, 1950), de Billy Wilder. (V.D. Castellà)
 • (17/04/02) La niña de tus ojos, 1998. Fernando Trueba
 • (24/04/02) Celuloide (Celluloide, 1996), de Carlo Lizzani (V.O. Subtitulada)
 • (08/05/02) Fellini 8 ½ (Otto e mezo, 1963), de Federico Fellini (V.D. Castellà)
 • (15/05/02) Ed Wood (Ed Wood, 1994), de Tim Burton (V.D. Castellano)
 • (22/05/02) Alex in wordenland (Alex in wordenland, 1970), de Paul Mazurski (V.D. Castellà)
 • (29/05/02) La noche americana (Le nuit américaine, 1973), de François Truffaut (V.D. Castellà)

b) Curs de Història del Cinema Espanyol

A partir de l´atenció especial que volíem donar al cinema espanyol des de l´Aula de Cinema, Aramis López Juan, col.laborador de l´Aula de Cinema, va impartir un curs de 40 hores lectives, amb 4 crèdits de lliure elecció. El curs es va iniciar amb una anàlisi dels orígens del cinema a Espanya, i les diferents etapes històriques -República, Guerra Civil, dictadura, transició i democràcia-i escoles (Escola de Barcelona i Comedia Madrilenya), i va donar una panoràmica bastant completa del cinema espanyol.

Han estat projectades deu pel.lícules considerades il.lustratives d´etapes històriques o estètiques. Aquesta selecció, al marge de la seua qualitat intrínseca, ha tingut en compte les possibilitata didàctiques de les cintes, i ha inclòs en cadascuna de les projeccions una introducció i un estudi de cada pel.lícula.

 • (06/03/02) El Clavo, Rafael Gil, 1944
 • (20/03/02) Surcos, José Antonio Nieves Conde, 1951
 • (10/04/02) Canciones para después de una guerra, Basilio Martin Patino, 1974
 • (17/04/02) Muerte de un ciclista, Juan Antonio Bardem, 1955
 • (24/04/02) Viridiana, Luis Buñuel, 1961
 • (08/05/02) ¿Qué he hecho yo para merecer esto?, Pedro Almodóvar, 1984
 • (15/05/02) Arrebato, Iván Zulueta, 1979

 

Literatura

- Presentacions

 • LETRAS LIBRES (27 febrer 2002)
  Amb la col·laboració del Centre de Relacions d'Amèrica Llatina, Oficina de Relacions Internacionals i Cooperació, es va presentar la revista mexicana Letras Libres, a càrrec del seu director Ricardo Cayuelas i les intervencions dels escriptors Juan Villoro i Enrique Vila-Matas.

 • IDEARIO POLÍTICO DE RAFAEL ALTAMIRA (30 maig 2002)
  En la Seu Ciutat d'Alacant es va presentar l'obra Ideario Político de Rafael Altamira, publicada per la Biblioteca Valenciana. Van Intervenir al acte el Rector Salvador Ordóñez, el Director General del Llibre, Arxius i Biblioteques Luis Villacañas i el catedràtic de la UA Enrique Rubio.

 • DICCIONARIO DE HISTORIA MEDIEVAL DEL REINO DE VALENCIA (13 juny 2002)
  La presentació del Diccionario de Historia Medieval del Reino de Valencia, del catedràtic d'Història Medieval José Hinojosa Montalvo, publicat per la Biblioteca Valenciana, va contar amb la participació del Rector Salvador Ordóñez, el Director General del Llibre, Arxius i Biblioteques José Luis Villacañas i l'autor.

- Narració Oral

 • NARRACIONS ORALS (25 octubre 2001)
  En la Pinada dels Contes de la UA va tenir lloc la narració oral del conte Cuentifragilísticoespiralidoso.

 • PÓKER DE CONTES (22 novembre 2001)
  En la Pinada dels Contes es va celebrar una nova convocatòria de narració oral, en aquesta ocasió un Póker de Contes.

 • NARRACIÓ ORAL (13 gener 2002)
  En la Pinada dels Contes es va representar la narració oral Con música de fondo.

 • CUENTACUENTOS (25 / 27 març 2002)
  El Grup de Narració Oral va actuar durant la Setmana Cultural del C.P. Juan Ramón Jiménez. Les narracions van versar sobre el tema del paper.

 • FESTIVAL INTERNACIONAL DE L'ORALITAT (18 abril 2002)
  El Festival Internacional de l'Oralitat, en el qual van intervenir actors i narradors de diverses nacionalitats (Algèria, Argentina, Equador, Espanya, França, Gran Bretanya, Uruguai i Veneçuela), va celebrar la jornada del 18 d'abril en la UA. La Pinada dels Contes va acollir les històries de Jean-Marie Olive (França), Raymundo Zambrano (Equador), Luisa Calcumil (Argentina) i Soledad Felloza (Uruguai).

 

 

Jornades, Seminaris, Congressos i altres esdeveniments

- La Biografia Sanadora (3 / 7 octubre 2001)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària i la CAM van organitzar el cicle de xerrades La biografia sanadora. La terra com a escola, impartit pel metge antropòsof Roberto Crottogini. El seminari va proposar un camí de sanació basat en l'estudi de la pròpia biografia en el marc d'una dimensió més àmplia, amb la finalitat de construir un arc des del passat cap al futur per a establir una relació més sana amb el present.

- II Jornades d'Arquitectura: Les estratègies de l'Habitar (4 i 5 octubre 2001)

Per segon any consecutiu es van celebrar en el MUA les II Jornadas de Arquitectura Contemporanea que, en aquesta ocasió, van versar sobre les Estratègies del habitar, i van contar amb la presència dels reputats arquitectes Eduardo Soto de Moura, Manuel de les Cases, Joao Álvaro Rocha, Mario Biselli, Roberto Segre, Antón G. Capitel, Iñaki Ábalos, Juan Herreros, Alberto Kalach, Carlos Meri i Felipe Leal, i el filòsof Francisco Jarauta. El simposium, organitzat pel Col·legi Territorial d'Arquitectes d'Alacant (CTAA) i el Vicerectorat d'Extensió Universitària, va contar amb la col·laboració de la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports i Bancaixa.

- Semana Cultural Gitana (13 / 16 novembre 2001)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària i l'Associació Promoció Gitana 'Arakerando' van organitzar la Semana Cultural Gitana, que es va celebrar en el Saló de Graus de la Facultat de Dret. Les jornades van incloure nombroses ponències on es va evidenciar la situació de l'ètnia gitana en la societat actual. Així mateix, es va exposar en el restaurant La Charca l'obra pictòrica de Judea Heredia Heredia, que reflecteix el món gitano.

 


 

- VI Seminari de relacions entre el cinema i la literatura: personatges literaris en la pantalla cinematogràfica (12 / 14 novembre 2001)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, en col·laboració amb els departaments de Filologia Anglesa i Filologia Espanyola, va organitzar el VI Seminari de relacions entre el cinema i la literatura: personatges literaris en la pantalla cinematogràfica, que es va celebrar en el Saló d'Actes de l'Aulari II. El 12, les jornades es van inaugurar amb la presència de l'actor Rafael Álvarez "El Brujo", que va representar l'obra Arcipreste. Les conferències programades per al seminari van ser: "Philip Marlowe vence a Humphrey Bogart: el personaje contra su icono", pel novel·lista i guionista cinematogràfic Mariano Sánchez-Soler; "Alice through the lens: Lewis Carroll´s Alice on films", conferència impartida pel professor Steven Barfield de la Universitat de Westminster, Londres; "Sabatini´s Scaramouche: The mask and the revolution", per Stephen Knapper de la Universitat de Kingston; "L'amant de Verona en li cinema, El amante de Verona en le cine: Romeo y sus distintas representaciones", per Enza Montanella de la Universitat de Warwick, i "Romeo no debe morir: el guiño de Baz Lurhman al siglo XXI", per John Sanderson de la UA.

- II Jornades de Gestió Cultural (27 / 30 novembre 2001)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va organitzar les II Jornades de Gestió Cultural, un fòrum de reflexió a càrrec de professionals i teòrics del món de la cultura i la comunicació on es van analitzar els diferents aspectes de la gestió cultural: des de la seva producció fins la difusió de l'esdeveniment. En el seminari van participar, entre altres, la responsable dels Serveis Culturals i de Comunicació del Centri de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Berta Sureda, i Antonio López Campillo, filòsof i col·laborador de tertúlies radiofòniques i assessor especialitzat en programes de televisió culturals. El seminari es va desenvolupar en el Saló de Graus de la Facultat de Dret.

- Seminari Internacional Pax Romana (13 / 15 març 2002)

El Departament d'Humanitats Contemporànies de la UA, amb el patrocini del Vicerectorat d'Extensió Universitària i Bancaixa, va projectar el Seminari Internacional Pax Romana: La política europea d'Espanya durant la postguerra. La influència de les organitzacions catòliques.

- Jornades de Còmic de la UA. UNICÒMIC (21 / 23 març 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària i el Consell d'Alumnes van organitzar la quarta edició de Unicómic. Com en les anteriors convocatòries, es van realitzar taules rodones, conferències, projeccions de pel·lícules relacionades amb el món de la historieta i trobades amb els fans. Les taules rodones projectades van ser Història i còmic: els còmics de la transició, en la qual van participar l'editor de Glènat Joan Navarro i la professora de la Universitat de Balears i autora de Els còmics de la transició Francesca Lladó; Els professionals, amb els dibuixants Carlos Giménez, Adolfo Usero i Enrique Ventura, i la Trobada amb autors hispanoamericans, on van estar presents Juan Giménez i Horaci Altuna. Així mateix, els admiradors de Joe Kelly, Pascual Ferri, Steven T. Seagle van poder intercanviar impressions amb els seus autors favorits en les trobades amb els fans, i assistir a l'exposició 100 anys d'Història del CòmicCòmic, efectuada amb originals de la col·lecció particular de Jaume Vaquer en la Sala Aifos. Es va
projectar la pel·lícula Superman i films d'animació i imatge real basades en personatges del món del còmic.

- II Setmana cultural (6 / 11 maig 2002)

El Consell d'Alumnes i el Vicerectorat d'Extensió Universitària van organitzar la II Semana Cultural, que va conjuminar una gran diversitat d'activitats: recitals, exposicions, cinema, conferències, etc. El dissabte 11 de maig es va celebrar l'actuació de Pablo Milanès en l'Anfiteatre de l'Aulari II.

- I Setmana de Juventud i Cultura Pop (20 / 23 maig 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va organitzar la I Semana de Juventud y Cultura Pop: herencias y tendencias musicales en el nuevo siglo. Els actes es van celebrar en el Saló d'Actes de l'Aulari II. Les jornades van incloure tres sessions de Cinema-Fórum: "El futuro de las tribus urbanas", "Juventud, música y drogas" i "El universo de la música: el coleccionismo", i es van projectar les pel·lícules cedides per l'Aula de Cinema: Quadrophenia, Trainspottig i Alta fidelidad. L'últim dia es va organitzar la taula-debat El futuro de la música en Espanya, amb la participació de Alaska, el Director General de Subterfuge Records Carlos Galán, el Director del Festival Internacional de Benicássim José Morán, el periodista musical i locutor de RNE Jesús Ordovás i, com moderador, el sociòleg i professor de la UA Enric Bas. També es va projectar el documental La Edad de Oro del Pop Español (años 80) y el pop de los 90, i es va retransmetre en directe el programa Diaro Pop de Ràdio 3. A més, es va poder contemplar l'exposició-performance contínua, una mostra d'Art-Pop a càrrec de l'equip Dogma.

 

 

Tallers

 

El Secretariat de Cultura va organitzar per al curs 2001/02 setze cursos i tallers a fi de diversificar els ensenyaments universitaris, impartint classes relacionades amb les arts. Els estudiants universitaris van poder matricular-s´hi dels següents cursos:

- El Taller Coreogràfic de Dansa Moderna va tindre com a professor a Borís Chircovskii. El programa va tractar la iniciació a la tècnica de la dansa moderna; aprende a aïllar els moviments; moviments simples i globals; el moviment i el gest, i estilització dels moviments. En finalitzar el curs, els alumnes van exposar els seus treballs en una representació. El curs es va impartir els dilluns i dimecres de 15.30 a 18.00 hores a la Sala Blava del Poliesportiu, amb un total de 60 hores cada quadrimestre i 4 crèdits.

- El Taller de Dansa Contemporània (Iniciació a la Dansa), amb Ana Torres Martín com a professora, va desenvolupar els següents objectius: expressió corporal com a instrument; expressió de la dansa: pantomima, diferents tècniques, preparació física; creativitat musical i de dansa; relació ballarí-públic. En les classes, de dues hores de duració, es va dedicar mitja hora a la Teoria de la Dansa i una hora i mitja a la pràctica. En l'apartat de teoria es va tractar el panorama de la dansa contemporània; on va sorgir i la seua evolució; els grans mestres i figures: biografies; la seua influència a Europa i les múltiples ramificacions; visualització de vídeos d'obres de dansa contemporània. En l'apartat de pràctica es va portar a terme l'afinació de l'instrument corporal i activació general; moviments específics de la tècnica desenvolupada; l'estudi de desplaçaments en l'espai i el treball del taller coreogràfic. El curs es va impartir els dimarts i dijous de 14.30 a 16.30 a la Sala Polivalent (baixos del Paranimf), amb un total de 50 hores i 3 crèdits.

- El Taller de Narració Oral, desenvolupat en dos quadrimestres i impartit per Marisela Romero Castillo, va estar dividit en dos mòduls diferenciats. El primer mòdul, la Narració Oral, va tindre com a objectiu propiciar l'acostament del col·lectiu universitari a la Narració Oral com a ferramenta per als seus estudis i/o professió. El segon mòdul, Muntatge i Tractament del Conte, va tindre com a fi l'adquisició d'habilitats per al maneig de la narrativa literària i la seua projecció escènica. Durant el segon quadrimestre, el primer mòdul va incidir en el desenvolupament de destreses per a la utilització del propi cos i la seua expressivitat com a recurs complementari de la narració oral, i el segon mòdul, Veu i Interpretació, en l'adquisició de ferramentes, desenvolupament de les potencialitats i maneig de la veu com a recurs expressiu. El taller es va impartir els divendres de 15.00 a 19.30 hores a la Sala Polivalent dels baixos del Paranimf, amb 50 hores cada quadrimestre i 3 crèdits per quadrimestre.

- El Taller d'Escriptura Creativa, impartit per Rafael González Gosálbez, es va dividir en tres apartats: Conceptes bàsics, Elements diferenciadors i Elements constitutius. El primer apartat va estar conformat per una introducció sobre els materials de suport: diccionaris i llibres d'estil; les fonts de la creació literària; les fases de l'escriptura i les qüestions d'estil. El segon apartat es va basar en l'explicació de les lleis de la narrativa i dels gèneres narratius bàsics. El tercer apartat va repassar les característiques del conte, els elements principals de la seua construcció, el títol, el narrador i el punt de vista, els personatges i diàlegs, el to, ritme, acció, espai, temps i nivell de realitat, així com els recursos narratius: història emmarcada, etc. El curs es va realitzar els dijous de 17.00 a 20.00 hores a l'Aula 12 de l'Aulari III, amb un total de 30 hores i 2 crèdits.

- El Taller "La imatge a l'era digital", organitzat i coordinat per José Luis Martínez Meseguer, es va dividir en dues parts. Del 7 a l´11 de gener, l'artista José Antonio Mira Bernabeu, el professor Gabriel Villota de la Universitat del País Basc i el professor Pep Benlloch de la Universitat Politècnica de València van desenvolupar els següents temes: "La Fotografia i el seu paper dins del món de l'Art Contemporani", "El vídeo com a nou instrument de treball" i "Les noves preocupacions conceptuals en el camp del vídeo i la fotografia". La segona part del curs va ser impartida per l'artista Joan Fontcuberta i el professor de la Universitat de Granada Francisco José Sánchez Montalbán. Aquest últim va analitzar el paper de la imatge com a icona i Fontcuberta va desentranyar quins són els temes i els autors de la fotografia actual i els seus últims treballs fotogràfics. L'horari del curs va ser de 16.00 a 20.00 hores a la Sala d'Actes de l'Aulari II, amb un total de 40 hores i 4 crèdits.

- El Taller de Lectura i Creació Poètica, impartit per Julián López Medina, es va desenvolupar en dos apartats. El mòdul 1 va tractar els Aspectes Introductoris, on es van explicar els conceptes de Poesia i de Poeticitat. El mòdul 2, Elements constitutius de la creació i la lectura poètica, va desenvolupar els Aspectes rítmics, fonètics, sintàctics, estructurals, semàntics, gràfics i pragmàtics. El curs es va impartir els dimarts de 17.00 a 20.00 hores a l'Aula 12 de l'Aulari III, amb un total de 30 hores i 2 crèdits.

- El Taller de Formació Vocal, conduït pel professor Antonio J. Varona Peña, va presentar un programa teoricopràctic que va incloure Anatomia de l'emissió vocal; Fisiologia de la respiració; Fisiologia de la laringe i l'emissió vocal; La relaxació; La respiració; Relaxació de la laringe; Els ressonadors; Articulació vocal; Possibilitats de la veu; Veu i llenguatges; Higiene vocal; Mantindre en forma la musculatura de la respiració i Patologies vocals. El curs es va impartir els dilluns i dimecres de 16.30 a 18.30 hores a la Sala Tatami de Poliesportiu, amb un total de 40 hores i 4 crèdits.

- El Taller de Ioga, amb Carmen Agràs Casas i Joaquina López Gil com a docents, es va desenvolupat durant els dos quadrimestres del curs acadèmic. En el primer quadrimestre es van impartir dos mòduls, agrupats davall el títol "L´ésser: una globalitat". El segon mòdul va fer insistència en els temes de la polaritat: tensió dels oposats i l'autoregulació: el punt mitjà. Les classes de Carmen Agràs es van impartir els dimarts de 9.30 a 12.00 i de 18.00 a 19.30 hores i els dijous de 18.00 a 19.30 i de 20.00 a 21.30 hores. Les classes de Joaquina López, els dilluns, dijous i divendres de 9.30 a 12.00 hores. Els cursos van tindre un total de 30 hores cada quadrimestre i 2 crèdits per quadrimestre.

- El Taller de Tai-txi, impartit pel professor Francisco Antonio Terol García, va tindre com a objectius fonamentals utilitzar el cos de forma harmònica a través del moviment; millorar la circulació del Txi (Energia Vital Interna); aprendre a treballar sempre a favor del cos, sense forçar-lo; aprendre a escoltar les sensacions corporals; aconseguir un cos fort i, al mateix temps, elàstic, més resistent a les malalties i lesions, etc. L'horari del curs va ser: el primer grup els dilluns i dimecres de 18.00 a 19.30 hores, i el segon grup els dilluns i dimecres de 19.30 a 21.00 hores, amb un total de 36 hores i 2 crèdits per quadrimestre. El taller es va portar a terme a la Sala Polivalent dels baixos del Paranimf.

- El Taller de Guitarra Contemporània, impartit pel professor Santiago Jesús Iglesias Hurtado, es va estructurar en huit blocs temàtics: el principiant; el guitarrista rítmic; el guitarrista melòdic; el guitarrista harmònic; el guitarrista avançat; anàlisi d'estils; tècniques d'improvisació i tecnologia en l'actuació. El curs es va dirigir a les persones interessades a aprendre a tocar l'instrument o perfeccionar la seua tècnica de guitarra elèctrica fins a un nivell amateur o professional. També als alumnes de Magisteri i, en particular, als de l'especialitat d'Educació Musical per al coneixement i aplicació d'un instrument, harmònic i bàsic per a la seua labor professional. L'horari del curs es va establir en una hora setmanal, amb un màxim de deu alumnes per grup. Va tindre un total de 30 hores i 2 crèdits, i es va desenvolupar a la Sala de Música dels baixos del Paranimf.

- El Taller de Percussió, impartit per Francisco Javier Baeza Sòria, va girar entorn dels següents continguts: clau 3 x 2; patró de campana; corfes; tumbao per a conga; patró de bolero per a conga i tomba; patró de martell en "el bongo"; patró de "bolero" per a maraques; rudiments per a conga, el bongo i tabals; improvisació sobre són montuno i guaguancó; divisió rítmica de les mans; combo per a percussió per a latin-jazz i ritmes populars per a conga i tabal. El taller es va desenvolupar els dilluns de 16.00 a 18.00 hores i els dimecres de 10.00 a 14.00 hores a la Sala de Música dels baixos del Paranimf, amb un total de 30 hores i 2 crèdits.

- El curs de la Coral Universitària, dirigida per Juan Luis Vázquez González, va estar dividit en quatre mòduls: Tècnica vocal, Tècnica d'organització coral, Coneixements musicals i Tècnica de dirección. Els objectius del taller van ser desenvolupar les aptituds musicals de cadascún dels alumnes i generar una cultura musical en harmonia amb la resta de les arts i amb relació a la història. Per als alumnes amb intencions de dedicar-se professionalment a la música: tècnica de direcció, dinàmica d'assajos, formació i organització d'un cor, anàlisi de partitures i orientació del material a utilitzar. El taller es va efectuar els dilluns i dimecres de 18.30 a 21.30 hores en el Col·legi Major Universitari (dilluns) i en la Seu Universitària Parc Canalejas (dimecres), amb un total de 150 hores i 6 crèdits.

- El Taller de Capoeira, impartit pel professor Joseph Santos, es va desenvolupar a la Sala Tatami del Pavelló d'Esports durant els dies 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 i 29 de novembre. La capoeira és un art que integra dansa, música, joc, defensa personal i imaginació. De clara arrel africana, aquest ritual és també una forma de resistència cultural que va sorgir en les comunitats de lliberts africans a Brasil, durant el segle XVIII. Aquest art s'ha desenvolupat a través de generacions de mestres, figures històriques i llegendàries que, conservant una llarga tradició plena de saviesa popular, l'han enriquit i difós més enllà de les fronteres de Brasil. L'horari del taller es va distribuir en dos torns: el primer de 16.00 a 17.30 hores i el segon de 18.00 a 19.30 hores.

-
Aprendre a ballar tangos. Aquest taller, impartit per Nacho Arrieta, es va portar a terme durant els dies 19, 21, 26 i 28 de febrer i 5, 7, 12, 14, 26 i 28 de març a la Sala Polivalent dels Baixos del Paranimf, de 13 a 14.30 els dimarts i dijous
.

-
Curs de Dansa del ventre. El taller de dansa del ventre de es va desenvolupar del 25 de febrer a l'1 de març. Els dilluns i divendres al Gimnàs I, i els dimarts, dimecres i dijous a la Sala Tatami. El torn de matí va ser d'11 a 13 hores i el de la vesprada de 19 a 21 hores

-
Curs de sevillanes
El taller d'aprenentatge de sevillanes es va impartir del 18 de febrer al 27 de març a la Sala polivalent dels Baixos del Paranimf en torn de matí: de 13.15 a 14.45 hores. El professor va ser Nacho Arrieta.
.

 

 

Conferències

- Homenatge a la Democràcia i a la Llibertad d'Expresió. A Miquel Grau (2 / 6 octubre 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, el Consell de la Joventut d´Alacant, el Consell d'Alumnes de la Universitat d'Alacant, Universitaris Progressistes i la FNAC van desenvolupar els actes d'homenatge a Miquel Grau, un jove alacantí assassinat a l'octubre de 1977 per exercir el dret a la llibertat d'expressió. El dia 2 d'octubre, en el Fórum-Fnac, es va realitzar la conferència "Miquel Grau, 24 años después", a càrrec de diversos representants de la vida social, periodística i cultural d'Alacant. El dia 4, en la teteria "El Zoco", es va inaugurar l'exposició "Desde Miquel Grau hasta la represión policial al movimiento antiglobalización". Finalment, el dia 6 van tenir lloc dos actes: una concentració "Homenatge dels jóvens alacantins a Miquel Grau" amb ninots, dolçaines i tabalets en la Plaça dels Estels, i el concert del grup Al Tall en l'Amfiteatre de la UA.


- Els Jueus de la Península Ibèrica en l'Època Romana (19 octubre 2001)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va organitzar la conferència "Els Jueus de la Península Ibèrica en l'Època Romana", impartida per Heike Niquet, de la Universitat d'Heidelberg. La ponència es va desenvolupar a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres (Edifici C).


- Reptes del periodisme en la societat de la informació (23 octubre 2001)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va presentar la conferència "Reptes del Periodisme en la Societat de la Informació", impartida pel subdirector de Ràdio Barcelona (Cadena SER) i professor de Comunicació i Mitjans de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Maria Girona. La ponència va tindre lloc a la Sala d'Actes de l'Aulari II


- Cicle de Conferències de la Facultat de Ciències (15 novembre / 3 desembre 2001)

Durant els mesos de novembre i desembre, el Secretariat de Cultura i la Facultat de Ciències, van organitzar amb motiu de la festivitat de Sant Albert Magne (patró de la Facultat de Ciències) el següent cicle de conferències: el 15 de novembre, a la Sala de Graus de la Facultat d'Econòmiques, el Degà del Col·legi de Químics de València, Antonio Benlloch Giménez, va impartir la ponència "La profesión de químico: presente y futuro". El 19 de novembre, a la Sala de Graus de la Facultat de Dret, el GIPE va organitzar les I Jornades sobre Tècniques de Búsqueda d'Ocupació, que es van dur a terme també durant els dies 20 i 21 del mateix mes. El 21 de novembre, a la Sala de Graus de la Facultat de Dret, el professor Sebastián Montiel de la Universitat de Granada va fer una conferència sobre la "Superficie de curvatura media constante (o la geometría de las pompas de jabón)". El 22 de novembre, a l'Aula II de la Fase II de Ciències, el Director del programa de restauració forestal del CEAM, Ramón Vallejo, es va encarregar de plantejar el tema de "Los problemas y perspectivas de la restauración forestal". El 28 de novembre, a l'Aula Magna de Geografia i Història, Francisco Jesús García, de la Societat d'educació matemàtica Al-Klwarizmi, va impartir la conferència "Profesor de enseñanza secundaria de Matemáticas". El dia 30 de novembre es van impartir dues conferències: a l'Aula III de la Fase II de Ciències, el biòleg José Carlos Monzó de l'Ajuntament del Pinós va introduir el tema del "Papel del biólogo en la administración local", i a la Sala d'Actes EU d'Òptica, María A. Blasco, del Centre Nacional de Biotecnologia, va exposar la conferència "Cáncer y envejecimiento: una cuestión de estabilidad cromosómica". Finalment, el 3 de desembre, a l'Aula II de la Fase II de Ciències, Vicente Uríos del CIBIO de la Universitat d'Alacant va impartir la ponència "El tigre de Siberia. Expedición al extremo oriente siberiano".


- Els processos actuals de suburbanització en Xile (21 novembre 2001)

El Secretariat de Cultura i el Departament de Geografia de la Facultat d'Arquitectura i Urbanisme de la Universitat de Xile van organitzar la conferència "Els processos actuals de suburbanització en Xile", impartida per la professora xilena Gladis Armijo Zúñiga. La ponència, dirigida als alumnes de la Llicenciatura de Geografia i Història, va tindre lloc en l'Edifici de Geografia de la Facultat de Filosofia i Lletres.


- ¿El temps han canviat? (8 març 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària i el Centre d'Estudis de la Dona van organitzar la ponència "¿Els temps han canviat?", impartida per Gemma Lienas i presentada per Josefina Bueno. L'acte va tindre lloc en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.


- Els jovens realitzadors de cinema cubà: una relació polèmica amb la realitat (12 març 2002)

A la Sala d'Actes Germà Bernàcer es va efectuar la conferència "Els jovens realitzadors de cinema cubà: una relació polèmica amb la realitat", impartida pel professor Jorge Fernández de l'Institut Superior d'Art de la Facultat de Mitjans Audiovisuals de L'Havana. També s'hi van projectar alguns curtmetratges premiats en el Festival de Nous Cines Llatinoamericans.

 

Concursos

- III Concurs de grups musicals "Da la nota" (7 març / 30 maig 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, el Consell d'Alumnes, Promusic, 40 Principales, entre altres institucions, van organitzar el concurs musical Dóna la nota, que va tenir lloc als pubs Jam's, Búnker i Hangar de Sant Vicent del Raspeig. Durant març, abril i maig es van succeir les actuacions en directe dels grups Medicine Man, Electrik Larry, Ánimas, Local 38, Goody Alien, Konsumo Respeto, Conjuro Rivendell, The Lines, Freestate, Estación Raquel, ADN, Samsara Funká, Nitro, Axako, Imnótica, Voodoo Child i Los Ruinas. El 30 de maig es va efectuar la decisió del jurat i l'entrega de premis. El guanyador d'aquesta edició va ser el grup Goody Alien.


- Premis del Secretariat de Cultura (14 juny 2002)

En l'Auditori del MUA es va efectuar l'entrega dels premis convocats pel Secretariat de Cultura de la UA: VII Certamen de Narrativa Breu, VII Certamen de Poesia, IV Certamen de Guions per a Curtmetratges, VII Certamen de Fotografia, VII Certamen de Pintura i III Certamen de Còmic. Així mateix, es van entregar els premis de les dues convocatòries de Contes Menuts, el certamen de narrativa hiperbreu a través d´Internet. Els treballs guanyadors en les modalitats de fotografia, pintura i còmic es van exposar en l'Auditori del MUA, així com fragments dels textos i poemes premiats en els certàmens literaris. L'acte va concloure amb l'actuació del pianista de jazz Fabio Miano. L'edició de premis, que va aconseguir reunir a 370 participants procedents de la UA i de tot el territori nacional, es va tancar amb la següent relació de guanyadors:


- Contes menuts

 • I convocatòria 2001-2002
  Primer premi, Sirena, Santiago Moya Alía
  Segundo premi, Noche anterior, Noemí Caballer
  Tercer premi, Nomen, Sol Ruiz de la Cuesta

 • II convocatòria 2001-2001
  Primer premi, Refugiados, Martina Morell Gonzalo
  Segundo premi, Familia, Sabrina Brancato
  Tercer premi, Fin del trayecto, Ana Climent Baeza


- VII Certamen de narrativa breu

Primer premi: Juan Pedro Domingo Herrero, El cigarrillo que tenía miedo al fuego (500 €)
Accésit: Miguel Wulff Pérez, Tesoros (300 €)


- VII Certamen de poesia

Primer premi: Mercedes Durá Lizán, Melodía de silencio (400 €)
Accésit: Marcel.la Payá Senabre, Mi isla (200 €)


- IV Certamen de guions para curtmetratge

Primer premi: Pedro Manuel Carreño Gallego, Asfixiados (400 €)
Accésit: Jordi Llorca Llinares, El ascensor (200 €)


- VII Certamen de fotografia

 • Tema liure
  Primer premi: Carolina Martínez Martínez, Sin Título (200 €)
  Accésit: Marcello Fernando Bulhoes Marins, La caída del Imperio Católico (100 €)
 • Aspectes Socials
  Primer premi: Antonio Benítez Barrios, Hospital psiquiátrico de Sitges 2001 (200 €)
  Accésit: María del Carmen Bosch Domínguez, Samara (100 €)
 • Imatgens del Campus
  Primer premi: Noelia Verdú Martínez, Fotografía & Pintura (200 €)
  Accésit: Laura Pérez Doñate, Sala de lectura (100 €)
  Seleccionats: Juan Ángel Conca Pardo, Iter facite eius quae ascendit (60 €)


- VII Certamen de pintura

 • Tema lliure: Gaspar Belmonte Martínez, Roig i Temps (600 €)
 • Tema Campus: Asunción Díaz García, Único sentido (450 €)
  Accésits:
  Elena Martín Ciriquian, Autorretrato (300 €)
  Alicia Esteve Tébar, Recuerdos (300 €)

- III Certamen de cómic

Primer premi: José María Niimura del Barrio, 2 Instantes (400 €)
Accésit: Alfredo Campello Quereda, Alicante contra los platillos volantes (200 €)

 


Cursos

- Mig segle de sindicalisme a Espanya (22 / 24 abril 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària i el Departament d'Anàlisi Econòmica Aplicada van organitzar el curs Mig segle de sindicalisme a Espanya, amb la col·laboració de la Facultat de Ciències Econòmiques, l'Escola Universitària de Relacions Laborals, l'Institut de Ciències de l'Educació, el Consell d'Alumnes de la UA i la Delegació d'Alumnes de l'EU de Relacions Laborals. El curs, que va tenir lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Econòmiques, va pretendre abordar l'estudi de les organitzacions sindicals espanyoles durant els últims cinquanta anys i plantejar els nous reptes a què s'enfronta el sindicalisme en el segle XXI. El curs, dirigit per Ramiro Muñoz Haedo i Salvador Salort i Vives, va comptar amb les ponències d'especialistes acadèmics i els protagonistes de les principals organitzacions sindicals espanyoles.

 

 

Activitats realitzades o coordinades per aquest Vicerrectorat
Secretariat d'Extensió Universitària
Universitat Permanent
Secretariat de Cultura
Exposicions
Música i Dansa
Teatre
Cinema en la Universitat dAlacant
Literatura
Jornades, Seminaris, Congressos i altres
Tallers
Conferències
Concursos
Cursos
Secretariat de Esports
Museu Universitat d'Alacant
Cètedra Arquebisbe Loazes
 
 

Acceso al web de la UA