Universitat d'Alacant Memòria. Pàgina principal
Presentació
Òrgans de Govern
Defensor Universitari
Consell d'Alumnes
Societats
Fundacions
Vic. d'Alumnat
Vic. de Coordinació i Comunicació
Vic. de Desenvolupament Normatiu
Vic. d'Estudis i Innovació Educativa
Vic. d'Extensió Universitària
Activitats dutes a terme o coordiandes per aquest Vicerrectorat
Secretariat d'Extensió
Universitat Permanent
Secretariat de Cultura
Exposicions
Música i Dansa
Teatre
Cinema en la UA
Literatura
Jornades, Seminaris...
Conferències
Premi Maisonnave
Tallers
Cursos
Concursos
Sec. d'Esports
Museu de la UA
Càtedra Arquebisbe Loazes
Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti
Vic. d'Investigació
Vic. d'Ordenació Acadèmica i Professorat
Vic. de Planificació Econòmica, Infraestructures i Serveis
 

SECRETARIAT DE CULTURA Accés a la seua pàgina

 

Exposicions

· Sala Aifos
· Trànsit I
· Trànsit II
· Biblioteca General

 

Sala Aifos

- Tebeos. Retrat social d'una època (1 / 31 octubre 2002)

L'exposició "Tebeos. Retrat social d'una època" va reunir els originals d'historietes com Carpanta, Zipi y Zape, Anacleto, Agamenón, Deliranta Rococó, La terrible Fifí, Mortadelo y Filemón i Las hermanas Gilda, entre d'altres,Tebeoscedits per la Fundació Privada GIN, creada a partir de la iniciativa de la Universitat d'Alcalá de Henares, l'Ajuntament de Sitges, Edicions B i la col·laboració d'Ediciones El Jueves, amb la finalitat de promocionar i difondre l'humor gràfic tant en l'àmbit nacional com internacional. Va ser una ocasió excepcional per a contemplar les planxes d'autors que s'han convertit en clàssics del còmic espanyol, com Manuel Vázquez Gallego (1930-1995), creador de La familia Cebolleta; Anacleto, agente secreto o Las hermanas Gilda; Josep Escobar Saliente (1908-1994), que va donar vida a Petra, criada para todo; Carpanta o Zipi y Zape; Francisco Ibáñez Talavera (1936), inoblidable autor de Mortadelo y Filemón, La familia Trapisonda, Rompetechos, Sacarino, Pepe Gotera y Otilio o 13 Rue del Percebe; José Peñarroya Peñarroya (1910-1975), inventor de personatges com Gordito relleno, Pitagorín o Don Pío; Joan Rafart Roldán, Raf (1928-1997), prolífic autor d'historietes com Manolón, conductor de camión; Don Pelmazo o Sir Tim O' Theo.


- Art, literatura i pensament polític en El Salvador (11 / 14 novembre 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària i el Departament de Salut Pública de la Universitat d'Alacant (UA), amb la col·laboració de Bancaixa i el Curs Interuniversitari de Cooperació per al Desenvolupament, van organitzar les jornades Art, Literatura i Pensament Polític al Salvador que, a través de conferències i exposicions, van tractar d'aprofundir en la vida cultural i ideològica del poble centreamericà amb la finalitat d'enfortir la cooperació entre les universitats d'El Salvador i Alacant. En la Sala Aifos es van exposar les pintures de Camilo Minero, una selecció de la mostra "Roque Dalton, la palabra del volcán", procedent del Museo de la Palabra i la Imagen d'El Salvador, i "Nombres para no olvidar: un viaje a través de la memoria imborrable".

Arte, literatura y pensamieno político en El Salvador


- Altres suds. Silvia G. Ponzoda (20 novembre / 12 desembre 2002)

La Sala Aifos va oferir la mostra fotogràfica de Silvia G. Ponzoda (Alacant, 1969), "Altres suds", que va estar formada per 40 imatges d'Argentina i Xile, i va mostrar una nova visió del con sud, "aquest sud oblidat i desencantat" de què parla l'autora. "Altres suds" és el treball fotogràfic que Ponzoda va fer durant els anys 2000 i 2001 aprofitant un viatge de la Unitat Audiovisual de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, en la qual treballa. Ponzoda va captar imatges dels voltants de Buenos Aires que, segons comenta, "transmeten la sensació de crisi econòmica, de derrota, d'un passat gloriós que ja no existeix i d'un futur que es presenta incert i dur". Fotografies dels barris populars, del tango i, sobretot, de la gent, per a aconseguir expressar a través d'històries de vides la crisi econòmica i social que durant aquest any ha arribat al seu punt culminant.

Otros sures. Silvia G. Ponzoda

Però el treball de Silvia Ponzoda no es va detenir a Argentina, l'any següent va viatjar a Xile per a retratar ciutats com Santiago o Valparaíso, però va tenir la mala sort que li van furtar 16 rodets. Només van quedar les imatges dels paisatges del sud, "el Xile més indígena, més pur i menys civilitzat, de paisatges al·lucinants. El Xile en el qual es va inspirar Neruda per a escriure Veinte poemas de amor y una canción desesperada", comenta l'artista. L'estil de Ponzoda, clàssic en la composició i en l'ús del blanc i negre com a recurs expressiu, s'inscriu dins del documentalisme.


- Una mirada divertida. L'humor gràfic i les persones cegues (16 desembre 2002 / 30 gener 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, en col·laboració amb l'ONCE i la Fundació Universitat d'Alcalá, va presentar la mostra "Una mirada divertida. L'humor gràfic i les persones cegues". A la inauguració van assistir el director de l'ONCE a Alacant, Ruperto Ponz Lázaro, i el director del Departament de Gestió Cultural de la Universitat d'Alcalá, José Lorenzo. L'exposició va ser coordinada per l'humorista i dissenyador gràfic de la UA, Enrique Pérez, i va estar formada per trenta-set vinyetes gràfiques de dibuixants com Ricardo & Nacho, Forges, Gallego & Rey, Mingote, Chumy Chumes, Peridis i Máximo, entre d'altres. La mostra va apostar per la normalització de la vida comunitària de les persones invidents i deficients visuals a través d'una mirada amable, que va oferir una visió diferent del problema.

Una mirada divertida.


- Els Joglars: 40 anys de cartells (18 febrer / 18 març 2003)

La Sala Aifos de la UA (edifici C de Filosofia i Lletres) va exhibir la mostra "Els Joglars: 40 anys de cartells". L'exposició va reunir 33 cartells del grup Els Joglars: 40 años de cartelesteatral, des de l'any 1962 fins al 2001, amb obres clàssiques com Operación Ubú (1981), un psicodrama inspirat en l'obra Ubú Rei, d'Alfred Jarry, on es parodien els excessos de Jordi Pujol i de la qual, el 1995, es va fer una revisió en Ubú president; les primeres posades en escena de l'agrupació com Mimodrames (1962), L'art del mim (1963) o Pantomimes del Music-Hall (1965), en les quals Els Joglars construeixen les històries partint de l'escola del mim clàssic, i unes altres com La torna (1977), en què ja s'ha produït l'evolució i s'incorpora la paraula a l'espectacle com a instrument de denúncia politicosocial. La torna, una obra dura i càustica, amb grans dosis d'esperpent, va comportar la presó i el processament d'Albert Boadella, fet que va generar un ampli moviment popular en defensa de la llibertat d'expressió.


- L'anarquisme a Alacant. 1868-1945 (24 / 28 març 2003)

L'exposició "L'anarquisme a Alacant: 1868-1945", cedida per CGT, va reunir la història del moviment anarquista a Alacant a través de panells explicatoris que van integrar text i fotografia.

El anarquismo en Alicante


- L'art de Esteban Maroto (25 / 29 març 2003)

La mostra "L'art d'Esteban Maroto", mític dibuixant madrileny nascut el 1942 que va col·laborar assíduament en les publicacions de Josep Toutain i l'editorial Warren en l'època daurada del còmic espanyol, es va incloure en les jornades dedicades al món de la historieta Unicòmic. L'exposició va reunir les planxes originals d'algunes de les històries publicades per aquest il·lustrador, com Salambó.


- Migratio miGratia (3 abril / 7 maig 2003)

La tercera edició d'Humor Social, que en aquesta ocasió es va titular "Migratio miGratia", va ser organitzada, com en anteriors certàmens, pel Vicerectorat d'Extensió Universitària i la Federation Cartoonists Organisations [Federació d'Organitzacions de Caricaturistes] (FECO) d'Espanya. La mostra, formada pels treballs de dibuixants com Forges, Kap, Malagón, Nano, Zulet, Ozaluí, entre d'altres, va tractar el tema de la immigració. A més, va ser la primera ocasió en què es va lliurar el premi El Notari de l'Humor als dibuixants Arturo Rojas i Julio Sánchez, Harca, per la seua dedicació i contribució a la historieta espanyola.


- Bord de Mer (13 maig / 13 juny 2003)

La mostra va estar formada per 20 fotografies fetes per Claude Jacquot, acompanyades de textos de 21 escriptors que aporten la seua visió sobre el concepte de la vora del mar. Els textos van ser escrits per Janine Boissard, Nadine Brun-Cosme, Georges-Olivier Châteaureynaud, Xavier Company, Didier Daeninckx, Monique Bebruxelles, Florence Delaporte, Catherine Derbin, Shirley Dollé, Laure Fardoulis, Didier Goupil, Hubert Hadad, Michel Host, Charles Le Quintrec, Jacques Mazeau, Chantal Portillo, Claude Pujade-Renaud, Laurine Rousselet, Fréderick Tristan, Anita Vallejo i Cécile Wajsbrot.

Bord de Mer

 

Tornar

 

Trànsit I

- Dibuixos del tango (24 / 29 març 2003)

La mostra "Dibuixos del tango", feta per Marcela Troncoso, es va exhibir en la I Trobada Universitària de Tango Alacantango.

Dibujos del tango

 

 

Trànsit II

- Joguines a partir d'elements reciclays (6 / 28 febrer 2003)

La Sala Trànsit II (aulari II) va acollir aquesta exposició de joguines organitzada pels alumnes de la Facultat d'Educació a partir d'elements reciclats. S'hi van poder veure sis vitrines amb pots de suavitzant convertits en porquets; trenets de paper i cartolina, un futbolí fet amb els cilindres de cartró del paper higiènic i altres divertides, ecològiques i barates joguines.

Juguetes a partir de elementos reciclados
Juguetes a partir de elementos reciclados

 

- Karen Blixen (3 / 14 març 2003)

Aquesta exposició va estar dedicada a l'escriptora Karen Blixen, pseudònim d'Isak Dinesen, cèlebre pel seu nostàlgic llibre Lejos de África, en el qual es va basar la pel·lícula Memòries d'Àfrica. Setze panells van recórrer la seua vida i van tractar aspectes com l'entorn familiar, el retrat de l'artista adolescent, la seua faceta com a dibuixant i pintora, els primers passos en la literatura, la primera trobada amb el continent africà i la seua relació amorosa amb l'aventurer Denys Finch Hatton.

Exposición  Karen Blixen


- "Retrat de Farafina". Patricia Gajardo (4 març / 10 abril 2003)

La Sala Trànsit II va inaugurar la mostra "Retrat de Farafina. Itinerari fotogràfic per l'oest d'Àfrica: Mali, Burkina Faso, Ghana", de la xilena Patricia Gajardo, formada per trenta fotografies que recorren els paisatges i les gents d'aquestes regions africanes. L'exposició va sorgir d'un viatge fet per l'autora durant els anys 1998 i 1999, en el qual es va dedicar a descobrir les terres africanes de l'oest amb la intenció de conèixer la realitat d'aquests països i la idiosincràsia dels seus habitants, que van quedar reflectides en les belles imatges en blanc i negre que van formar la mostra. Un pastor, Peul de Bamako, Mali, que fuma mentre escruta l'horitzó; caçadors de Bambara, a Mali; xiquets de Ghana jugant en el terra ple de pols; les arenes dels Bellah, a Tombuctú, Mali; la mesquita de Djenne, a Mali; la terminal d'autobusos de Fada N'Gourma, a Burkina Faso, o imatges del riu Níger camí de Tombuctú són algunes de les escenes de la mostra, que van constituir un poderós document testimonial de l'Àfrica actual.

Retrato de Farafina
Retrato de Farafina


- L'art en blanc i negre (12 maig / 6 juny 2003)

Com a resultat del Taller de Fotografia de la Universitat Permanent, impartit per Javier Serrano, es va organitzar l'exposició "L'art en blanc i negre".


- Palestina en el cor (6 / 18 juny 2003)

L'Associació Entrepobles, amb la col·laboració del Vicerectorat d'Extensió Universitaria de la UA, va organitzar la mostra "Palestina en el cor", amb la qual va informar la comunitat universitària sobre el conflicte palestí-israelià a través de dotze panells que en van recollir diferents temes d'interès: la cronologia del conflicte; les resolucions de l'ONU; la ciutat de Jerusalem; els assentaments israelians; l'ocupació militar de Palestina; la intervenció militar; l'aigua; la terra; la primera i segona Intifada; els refugiats i les esperances de pau.

 

Tornar

Biblioteca General

- Eros Tango (24 / 29 març 2003)

L'exposició "Eros tango", a càrrec de David Zafra, es va exhibir a la Biblioteca General.

Eros Tango

 

Tornar

 

Música i Dansa

- "A dos voces". Mario Benedetti i Daniel Viglietti (10 octubre 2002)

L'escriptor Mario Benedetti i el cantador uruguaià Daniel Viglietti van oferir al cinema La Esperanza de Sant Vicent del Raspeig el concert recital "A dos voces", que estan interpretant des de fa vint anys. Benedetti i Viglietti van fer vibrar un públic totalment lliurat, que va corejar els temes clàssics del repertori i va ovacionar el duo per les seues poètiques, iròniques i emocionants lletres que continuen despertant l'admiració del públic més jove.

Mario Benedetti y Daniel Viglietti


- Daniel Viglietti (15 octubre 2002)

El cantador uruguaià Daniel Viglietti, un dels més importants exponents de la cançó de protesta llatinoamericana que va participar en el recital "A dos voces" al costat de Mario Benedetti, va oferir un concert a la sala d'actes del Club Información.

- La Gramola (16 octubre 2002)

En el marc de les activitats incloses en la Setmana Universitària, es va emetre en directe el programa de M-80 Radio La Gramola a la sala d'actes de l'aulari II de la UA, de les 21 a les 23 h. El programa radiofònic, conduït per Joaquín Guzmán, va incloure les actuacions del grup alacantí Estación Raquel i del solista Quique González, tots dos representants del millor pop rock alacantí.


- Anda Ya (18 octubre 2002)

El programa dels 40 Principales Anda ya es va retransmetre en directe des de la sala d'actes de l'aulari II, de 7 a 10 h, amb l'actuació en directe de Carlos Jean (El Ferrol, 1973). El 1998 va donar forma a un dels millors àlbums de música electrònica de la història d'aquest país (No Blood, al costat de Najwa Nimri); després va mostrar tot el que tenia cabuda en el seu planeta (Planet Jean), un compendi de les últimes tendències dance d'aquell moment, entre les quals cal destacar aquest Give Me The 70´s, que tant de ressò va tenir en emissores de ràdio i espots publicitaris. Són molts els artistes que treballen amb ell, entre el quals hi ha Alejandro Sanz, Bunbury, Fangoria, Hevia, Malabar, OBK, Presuntos Implicados, Nawja Nimri, La Unión, etc. Aquest esdeveniment va tenir lloc dins la Setmana Universitària.


- Concert de benvinguda (24 octubre 2002)

El Concert de Benviguda que va tancar els actes de la Setmana Universitària va oferir les actuacions de Goody Alien, Miranda Warning, Juan Benito i Revólver, que va tenir lloc a la Plaça de Bous d'Alacant, a partir de les 21 h.


- David Brozas (19 novembre 2002)

David Brozas va oferir un concert a la sala d'actes del Col·legi Major de la UA.


- Un campus de música (20 / 22 novembre 2002)

Un Campus de Música va oferir diverses actuacions que van omplir de ritme i música els diversos racons de la Universitat. El dia 20, el quartet Almus, al costat del clarinetista Nicolás Gálvez, va oferir un repertori de Mozart i Beethoven. El 21, la Pineda dels Contes va ser escenari de la representació de narració oral Amb música de fons. Així mateix, durant aquesta jornada, membres de la Coral Universitària i de la Banda Filharmònica de la UA van oferir concerts breus en diferents espais del campus. El dia 22, per a posar punt final a aquesta trobada musical, hi van haver concerts de diferents estils musicals en el Racó dels Poetes. L'amfiteatre va acollir les actuacions del grup de corda de l'Orquestra Simfònica d'Alacant, de la banda de jazz Toni Moltó Quartet i del grup alacantí de pop rock Estación Raquel.

Un campus de música


- Ismael Serrano (10 desembre 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, en col·laboració amb la cadena COPE, va oferir el concert d'Ismael Serrano (Madrid, 1974) a les instal·lacions del Col·legi Major de la UA. Conegut per les seues cançons reivindicatives i compromeses, Ismael Serrano es va iniciar en el món de la música per via paterna. El seu pare li va inculcar el gust pels cantadors i, al seu costat, va escoltar per primera vegada Serrat, Aute o Silvio Rodríguez. Molt prompte va començar a tocar la guitarra i a compondre els seus temes, que reflectirien versos de Pablo Neruda, Blas de Otero, Mario Benedetti o Luis García Montero. Amb el pas dels anys va participar en la Campanya Europea contra el Racisme i la Xenofòbia, en actes de suport a les Mares de Maig o a la lluita zapatista a Chiapas. Sempre compromès amb les causes socials, Ismael Serrano és un músic que tracta de despertar consciències a través de les seues lletres.


- Concert de Nadal (20 desembre 2002)

Com tots els anys, va tenir lloc a la Parròquia de Nostra Senyora de Gràcia d'Alacant el Concert de Nadal, a càrrec de l'Orquestra Simfònica d'Alacant, dirigida per Joan Iborra, i la Coral Universitària, per Juan Luis Vázquez.


- Presentació oficial de la Banda filharmònica de la UA (10 gener 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va celebrar el concert de presentació oficial de la Banda Filharmònica de la Universitat d'Alacant (FUA), amb un repertori integrat per les composicions Pequeña fuga en sol menor, de J.S. Bach; Obertura festiva, de Schostakovich; Pushing the limits, de Mertens; Viento del pueblo, de J.E. Canet; La revoltosa, de Chapí; Tarde de abril, de Blanquer; Danza húngara nº 5, de Brahms, i Malagueña, de Lecuona.
La Banda Filharmònica s'ha convertit en un dels referents musicals de la societat alacantina des que la va crear el Vicerectorat d'Extensió Universitària l'any 2002. Dirigida per Joan Iborra, director titular des de la fundació, l'any 1996, de l'Orquestra Simfònica d'Alacant, la Banda Filharmònica està integrada per 96 músics i músiques que no superen els trenta anys, procedents de diverses localitats de la província d'Alacant, amb experiència en les diferents especialitats de vent de fusta, vent de metall, percussió i corda. Aquesta gran banda ofereix una formació pedagògica i musical que contribueix al desenvolupament creatiu i moral dels seus integrants, i també al progrés social i cultural. La filosofia del director de la banda universitària, destacat representant de l'àmbit musical espanyol, catedràtic de Percussió del Conservatori Superior d'Alacant i col·laborador docent del grup de percussió de la Jove Orquestra Nacional d'Espanya (JONDE), Jove Orquestra d'Euskadi, Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i Jove Orquestra de Canàries, entre altres mèrits, és estimular la vida artística del seu alumnat i fomentar l'esperit de participació, solidaritat i treball en equip per a aconseguir un desenvolupament personal i afectiu.

Banda Filarmónica de la UA

La línia d'actuació plantejada és una estreta col·laboració amb docents d'altres universitats, que contribuïsquen amb les seues experiències a enriquir el coneixement musical, i també els diversos itinerants per les seus universitàries i localitats de la província que possibiliten l'acostament de la cultura al conjunt de la societat.


- Joan Manuel Serrat (25 / 26 febrer 2003)

El cantador Joan Manuel Serrat va actuar al paranimf de la UA en un concert organitzat per Cadena 100. El cronista de la quotidianitat va presentar el seu nou àlbum, Versos en la boca, que va significar la seua reaparició discogràfica i personal un any després de la lleu cardiopatia que el va obligar a reduir les activitats durant algun temps. Onze nous temes integren aquest disc que succeeix a Cansiones, aquella raresa publicada el 2000, en què el cantador simulava encobrir-se darrere d'un alter ego dit Tarrés.

Joan Manuel Serrat


- Banda filharmònica de la Universitat d'Alacant (28 febrer 2003)

La Banda Filharmònica de la UA (FUA) va oferir un recital al paranimf al costat del cantant José María Asencio. La primera part del concert va ser un homenatge per a commemorar el centenari del naixement del compositor armeni Khachaturian (1903-1978), en què es va interpretar La viuda valenciana. La segona part va incloure Fanfarrias para la libertad, de William; Viento del pueblo, de Canet; Elegía a Ramón Sijé i Nanas de la cebolla, de Miguel Hernández, amb música de Serrat


- Gemma Cuervo i el Quinteto Diapasón (4 març 2003)

El paranimf de la UA va acollir l'actuació de Gemma Cuervo i el quintet Diapasón. El quintet Diapasón, format per Armando García Fernández (violí), Herbert Pérez Jones (violí), Lesster F. Mejías Ercia (viola), Romany Luis Cana Flores (violoncel) i Serafí Rubens Petión (contrabaix), va nàixer el 1964 en un intent d'unir els sons tradicionals cubans amb la música clàssica i el jazz. Al costat de Gemma Cuervo, actriu espanyola esposa de Fernando Guillén i mare de Cayetana i Fernando Guillén Cuervo, han recorregut el país amb l'espectacle Sones de almendra... amarga, en el qual la seua inconfusible música es fon amb textos de diferents autors que reflexionen sobre la discriminació de la dona. El text i la selecció literària va anar a càrrec d'Ángeles Cáceres.

Gemma Cuervo & Quinteto Diapasón


- Juan Perro (11 març 2003)

Juan Perro, nom artístic de l'exlíder de Radio Futura, Santiago Auserón, va oferir un concert al paranimf de la UA, organitzat per Cadena 100. Juan Perro pren cos una vegada que Radio Futura (Santiago Auserón, Luis Auserón i Enrique Sierra) anuncia la seua dissolució la primavera de 1992 davant la necessitat de posar fi a una progressió excessivament planificada, massificada i impersonal. Sota aquest nom artístic, Santiago Auserón adopta la imatge d'un trobador llatí que ensuma arran de terra un sentiment musical més tribal, i tracta de fer la millor música i la millor poesia popular sense implicacions comercials. Amb Cantares de vela (2002), disc que va presentar en la UA, Juan Perro introdueix pinzellades jazzístiques en la construcció d'uns temes que qüestionen l'estatut de la cançó popular contemporània i la seua capacitat de recuperar la interpretació de la realitat.

Juan Perro


- Pedro Guerra (13 març 2003)

El cantador Pedro Guerra va oferir un repertori del seu nou disc, Hijas de Eva, i també dels seus grans èxits en un concert al paranimf de la UA, en el qual va fer una rotunda afirmació del seu NO A LA GUERRA d'Iraq. Nascut a Güímar, un poble del sud de l'illa de Tenerife (Illes Canàries) el 1966, Pedro Guerra comença a cantar als setze anys en festes i diferents locals canaris. Als divuit anys es trasllada a la ciutat universitària de La Laguna, on s'integra ràpidament en l'activitat musical de la ciutat. L'any 1985 forma amb Rogelio Botanz i Andrés Molina el Taller Canari de la Cançó i, l'any següent, ix a la llum el disc col·lectiu La nueva canción canaria. El 1993 viatja a Madrid, on comença la seua marxa en solitari. En 1994 Ana Belén enregistra el tema Nadie sabe amb lletra i música de Pedro Guerra, i Paloma San Basilio, Las gafas de Lennon. Però l'èxit arriba amb la cançó Contamíname, per al disc Mucho más que dos, d'Ana Belén i Víctor Manuel, que rep el premi Ondas a la millor cançó el 1994. L'any 1995 apareix el seu primer disc en solitari, Golosinas, al qual seguiran Tan cerca de mí (1997), Raíces (1999), Ofrenda (2001) i Hijas de Eva (2002).

Pedro Guerra


- José Menese (14 març 2003)

El cantador José Menese va actuar al paranimf de la UA en un concert ple d'emoció i profunditat. Nascut a Puebla de Cazalla, Menese va començar a cantar en les festes del seu poble en l'adolescència i, aviat, li va arribar el reconeixement dels seus paisans a través d'un contracte per a actuar en el bar Central de Puebla. Allí el va veure Francisco Moreno Galván, qui, impressionat pel seu cant, va intercedir davant Antonio Mairena, que el va cridar perquè actuara en el Teatre Osuna. El contingut contestatari de les seues lletres li va valer el fervor del progressisme de l'època i la persecució de la Guàrdia Civil. Malgrat tot, el 1965 va obtenir el premi d'honor Tomás de Nitri en el Concurs Nacional de Cant de Còrdova i el premi de la Càtedra de Flamencologia de Jerez de la Frontera. Durant els deu anys posteriors, es pot dir que va conquerir quasi tots els premis que s'atorguen en el país a un cantant de flamenc. Cantador llarg, sense pèls a la llengua, reconegut pels intel·lectuals, sempre ha seguit fidel a les seues conviccions polítiques a pesar del seu allunyament de la militància, i mai ha deixat d'arremetre contra el poder, cante en un tablao improvisat o a l'Olympia de París.


- I Concert trobada de corals universitàries: Alacant, Navarra i Vigo (29 març 2003)

Al paranimf de la UA va tenir lloc el I Concert Trobada de Corals Universitàries, amb la participació de les corals de les universitats de Navarra, Vigo i Alacant. La Coral de Navarra va interpretar Weep O Mine Eyes, de Madrigal (1599) i John Bennet (1534- ?); Vexilla regis, de Juan Francés de Iribarren (1699-1737); Surrexit pastor, de Juan Francés de Iribarren (1699-1737); Amor loco, amor loco, de Miguel Querol; Tota pulcra, de Buenaventura Íñiguez (1840-1902); Arrosa lore lore, de Luis Elizalde; La dama de Mallorca, de Baltasar Bibiloni, y Nerea izango zen, (Arm.) Javier Busto. La Universitat de Vigo va cantar Cantate domino, de A. Gretchaninof; Sound the trompet, de H. Percil; Ave Maria, de J. Domínguez; ¿Con qué la lavaré?, de J. Vázquez; Unha noite no muiño, de J. Alves; O temporal, de J. López; 2 nocturnos, de W.A. Mozart; Some body´s (Espiritual negre); Steal a way (Espiritual negre), i Festive gloria, de Jay Althouse. D'altra banda, la Coral de la UA va intrepretar O bone Jesu, de Juan de Antxieta; La Bomba, de Mateo Flecha; nº5 spanisches liederspiel, de R. Schumann; Moon river, de H. Manzini; Gabriel's oboe, de E. Morricone i La Bikina, de R. Fuentes.

Coral Alicante
Encuentro de corales

 


- Alacantango. Concert d'Amelita Baltar (29 març 2003)

El paranimf de la UA va acollir el concert de solidaritat amb Argentina a càrrec de la prestigiosa cantant de tangos Amelita Baltar, que va tenir lloc en el marc de les jornades Alacantango 2003. I Trobada Universitària de Tango. Des dels seus començaments com a cantant folklòrica, Amelita Baltar va destacar per la seua original veu i l'especial temperament dramàtic de les seues interpretacions. Després d'enregistrar el seu primer disc com a solista el 1968, va obtenir el primer premi en el Festival Nacional del Disc. Aquest mateix any va ser escoltada per Astor Piazzolla, que la va elegir per a interpretar l'opereta Maria de Buenos Aires, obra composta al costat d'Horacio Ferrer. Aquest espectacle, que després es va convertir en disc, va ser el començament d'una llarga i fructífera unió. Els compositors Piazzolla-Ferrer van trobar en Amelita Baltar la intèrpret ideal per a una sèrie de composicions que van marcar època en la història de la música popular argentina i que va arribar a la seua màxima expressió amb Balada para un loco.


- Recital de piano de música contemporània Japonesa i Haikus (31 març 2003)

El Centre d'Estudis Orientals, amb la col·laboració del Vicerectorat d'Extensió Universitària, va organitzar un recital de piano de música contemporània japonesa a càrrec dels concertistes Ricardo Descalzo i Anabel Sáez, acompanyats de les veus d'Enric Balaguer, Kaoru Kukui i Isabel Tomás, que van oferir una petita mostra de haikús. El concert va tenir lloc a la Sala de Graus de l'aulari II.


- Concert de música sinfònica d'inspiració gitana per a la pau i la solidaritat (9 maig 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària de la UA va organitzar al paranimf el Concert de Música Simfònica d'Inspiració Gitana per a la Pau i la Solidaritat, interpretat per la European Romani Symphonic Orchesta Yehudi Menuhin, amb el Spanish Flamenc Matipén Romanó Group. El passat any va tenir lloc el Primer Cicle de Concerts de Música Simfònica Europea d'Inspiració Gitana, dirigit pel compositor, director d'orquestra, intèrpret i creador del Spanish Flamenc Matipén Romanó Group, Francisco Suárez Saavedra. La iniciativa intercultural i transnacional, que va reunir un elenc de professors gitanos i no gitanos de formació clàssica, d'àmplia pluralitat d'orígens i procedències, va ser promoguda per la Comissió de Cultura i Belles Arts de l'Associació Nacional de Presència Gitana, i va incorporar al repertori clàssic temes gitanos autòctons i flamencs orquestrats.


- Emociónate. Orquestra sinfònica d'Alacante (15 maig 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va organitzar, al paranimf, el concert Emociónate, a càrrec de l'Orquestra Simfònica d'Alacant. L'Orquestra, dirigida per Joan Iborra, va interpretar Concert per a violí i orquestra, op. 64, amb el solista Slava Chestiglazov, i la Cinquena simfonia en Do menor Op. 67, de Beethoven.


- Quartet Almus. Concert de Clausura del curs acadèmic de la Universitat Permanent (26 juny 2003)

El quartet Almus va oferir un concert amb motiu de la clausura del curs acadèmic de la Universitat Permanent, que va tenir lloc a la sala d'actes de l'aulari II. El programa va incloure composicions de Beethoven i P. Heindrich.


- La Banda filharmònica de la UA: Concert clausura curs 2002/03" (3 juliol 2003)

La Banda Filharmònica de la UA va oferir el concert de clausura del curs 2002/2003 al paranimf de la UA, després de la I Trobada de la Banda Filharmònica, que va tenir lloc del 30 de juny al 2 de juliol. La Trobada, en el marc de les activitats didàctiques del taller universitari, va permetre la participació d'especialistes que van impartir classes magistrals als integrants de la formació musical.
Dirigit per Joan Iborra, que durant el curs s'ha encarregat de la coordinació del taller, en la Trobada van participar Luis Seguí com a director assistent; Antonio Moltó i Francisco Florido com a professors de l'especialitat de vent de fusta; Vicente López i Rafael Tortajada com a professors de l'especialitat de vent de metall, i Joan Iborra com a especialista en percussió.
Per a la Trobada es van fer assajos seccionals en diferents punts de la UA en horari de 18.30 a 21.30 hores, durant els quals es van interpretar les peces assajades durant el curs acadèmic. El repertori va estar constituït per Pequeña fuga en Sol menor, de Bach; La viuda valenciana, de Khachaturian; Obertura festiva, de D. Shostakovich; Pushing the limits, de H. Mertens; Caballería ligera, de Suppé; La danza del sable y Masquerade, de Khachaturian, i Suspiros de España, de Álvarez.
A més, el dia 3 de juliol es va portar a terme l'enregistrament d'un CD i un DVD amb els temes que van formar el programa, i es va fer una sessió fotogràfica amb la finalitat de disposar de material per a presentar la Banda Filharmònica en les diferents universitats espanyoles i estrangeres dins del programa de promoció i difusió cultural promogut pel Vicerectorat d'Extensió Universitària de la UA.

 

Tornar

 

Teatre

- Tic, tac (2 novembre 2002)

El Teatro Universitario de la UA actuó con la obra Tic, Tac en el Penitenciario de Fontcalent. El 6 de novembre , la obra se representó en el Festival de Teatro de la Universitat de Murcia y el 7 de novembre en Elda.


- Carta de amor. (Como un suplicio chino) (18, 19, 20 i 21 novembre 2002)

A càrrec del Centre Dramàtic Nacional es va escenificar Carta de amor (como un suplicio chino), del dramaturg i escriptor Fernando Arrabal. Escrita al desembre de 1998 a Jerusalem, i estrenada a la mateixa ciutat al Teatre Nacional sis mesos després, Carta de amor és el monòleg d'una mare abandonada, però també la pèrdua d'un amor edípic. L'obra es va representar a l'envelat col·locat davant la Biblioteca General de la UA.


- Poètica. Teatro del verbo (18 març 2003)

Dins la Setmana Cultural de Primavera es va escenificar l'obra Poética, a càrrec de Teatro del Verbo, basada en diversos textos llatins. L'obra es va representar de matí i de vesprada al paranimf de la UA.


- Mr. Hicginbothaem's Catastrophe (26 març 2003)

La sala Aifos va acollir l'espectacle de mímica Mr. Hicginbothaem's Catastrophe, de Nathaniel Hawthorne, dirigit per L. Álvarez.


- IV Mostra de teatre de hui ( 1 / 3 abril 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va organitzar la IV Mostra de Teatre d'Avui, que va incloure les actuacions de l'agrupació teatral Yllana, amb el seu espectacle Rock & Clown; El Gran Wyoming, que va presentar En la flor de la vida, i la companyia Albena, amb l'obra Espot. Les actuacions van tenir lloc al paranimf de la UA.

Yllana. Rock & Clown
Dimarts dia 1 d'abril va tenir lloc l'actuació d'Yllana, companyia que, des de la seua fundació el 1991, realitza espectacles humorístics sense emprar la paraula. Únicament les onomatopeies, la música i la mímica són els recursos per a escenificar els seus sketch que, tal com ells mateixos defineixen, "són històries truculentes de la vida diària: relacions humanes, sexe i mort, amb un humor cada vegada més negre que s'escuda en la ingenuïtat de la comèdia". En aquesta ocasió, Yllana va presentar Rock & Clown, el seu cinquè espectacle, en el qual la música rock es converteix en el mitjà conductor del seu peculiar i transgressor humor: un concert elèctric en el qual s'improvisa claqué, desastrosos números circenses, increïbles números de percussió i paròdies de l'exèrcit, en les quals la marxa militar es converteix en heavy metal amb una desimboltura desconcertant.

Yllana. "Rock & Clown"

El Gran Wyoming. En la flor de la vida
Dimecres 2 d'abril va ser el torn del Gran Wyoming amb En la flor de la vida, un espectacle que va reunir música i humor. La carrera del Gran Wyoming va començar amb el grup Paralcelso, amb el seu amic Reverendo, tocant cuplés, xotis, cançons de Machín, rock-and-roll i temes propis durant vuit anys en clubs i bars de Madrid. D'aquesta experiència sorgeix el disc que va presentar al paranimf, que va alternar amb les seues sarcàstiques opinions sobre la humanitat i la divinitat.

El Gran Wyoming

Albena. Espot
Dijous 3 d'abril la companyia Albena, formada per Toni Benavent i Carles Alberola, va presentar el novè espectacle de l'agrupació, Espot, que tracta amb humor el món de la publicitat i que ha recorregut Espanya amb un gran èxit de públic. Fundada el 1994, la companyia Albena ha fet les obres Currículum; Estimada Anuchka; Per què moren els pares?; Mandíbula afilada; Joan, el Cendrós; Besos; Novecento; El pianista de l'oceà i Paraules de penombra. Per aquests treballs Albena ha rebut més d'una dotzena de premis.


- El metge a garrotades (8 abril 2003)

El Departament de Filologia Catalana de la UA, juntament amb l'Escola Universitària de Treball Social i el Vicerectorat d'Extensió Universitària, van organitzar la representació teatral El metge a garrotades, a càrrec del grup Els Saineters. L'obra és una adaptació contemporània al valencià de la peça clàssica de Molière. Aquesta és la primera d'una sèrie de representacions que s'interpretaran en diferents centres educatius i davant diversos públics de la Comunitat Valenciana. La representació va tenir lloc a la Sala Multimèdia del Rectorat de la UA


- Tempestades, amb Ricardo Frazer (15 abril 2003)

Tempestades va ser un espectacle a càrrec de Ricardo Frazer, que va acostar la literatura clàssica i contemporània al públic de manera didàctica i pedagògica. El programa va incloure Qué lástima!, de León Felipe; Calígula (fragments adaptats), por Frazer; La vida es sueño (monòleg de Segismundo), de Calderón de la Barca; Hamlet (monòleg "Ser o no ser" i diàleg entre Hamlet i Ofèlia), de William Shakespeare; Peer Gynt (Final del III acte); monòleg de l'actor, de Shakespeare; fragment de La zapatera prodigiosa, de Federico García Lorca; Explico algunas cosas, de Pablo Neruda, i monòleg de Dion en El gran dios Brown, de Eugene O'Neill. L'activitat va tenir lloc al paranimf de la UA.


- Festival Internacional de l'Oralitat (13 maig 2003)

El Festival Internacional de l'Oralitat va tenir lloc el dia 13 de maig a la Pineda dels Contes de la UA, amb la participació del colombià Carlos Alberto Ortiz, Caoz; el canari Antonio López i la veneçolana Betty Henry.


- Sussi (un musical carnívoro) (19 maig 2003)

L'Aula de Teatre Universitari de la UA, dirigida per Juan Luis Mira, va estrenar al Teatre Principal d'Alacant l'obra Sussi (un musical carnívoro), basada en La pequeña tienda de los horrores. Els fons de la funció van ser destinats a diferents projectes de l'Associació de Malalts d'Alzheimer d'Alacant.

Sussi (un musical carnívoro)


- L'assamblea de les dones (21 i 27 maig 2003)

Els alumnes del Taller de Teatre Clàssic de la UA, sota la direcció d'Andrés Vinaches, van representar al paranimf la funció L'assemblea de les dones, d'Aristòfanes. El 27 de maig l'obra va tornar a escenificar-se davant un públic format per alumnes d'intituts de la província.

La asamblea de las mujeres


- Sussi (un musical carnívoro) (22 maig 2003)

L'Aula de Teatre Universitari de la UA, dirigida per Juan Luis Mira, va escenificar al paranimf l'obra Sussi (un musical carnívoro), basada en La pequeña tienda de los horrores.


- IV mostra marató de monòlegs "Solo ante el peligro" (22 / 24 maig 2003)

L'Aula de Teatre va organitzar la IV Mostra Marató de Monòlegs 'Sol davant el Perill', que va tenir lloc al Clan Cabaret d'Alacant. En la marató van poder participar tots els actors i actrius que van voler, amb un monòleg inèdit que no superara els cinc minuts. La mostra no va tenir caràcter competitiu, i s'hi va lliurar una menció especial al monòleg més destacat, concedida a través de la votació del públic assistent. Cadascun dels participants va rebre un diploma que hi va acreditar la participació. Després de la mostra es va fer una selecció amb tots els monòlegs presentats amb l'objectiu d'editar-los en una obra conjunta en l'àmbit de la Mostra de Teatre Espanyol d'Autors Contemporanis.


- Bajarse al moro (28 mayo 2003)

La companyia Blocus Teatro va escenificar al paranimf de la UA l'obra de José Luis Alonso de Santos Bajarse al moro.

 

Tornar

 

Cinema en la Universitat d'Alacant

· Taller de cine
· Col·laboracions
· Altres activitats

 

Taller de cine

- Cicle"Últim cinema hispanoamerià" (octubre / novembre 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, a través del Taller de Cine, va presentar els dies 17, 24, 31 d'octubre i 7, 14 i 21 de novembre del 2002 el cicle Últim Cinema Hispanoamericà, que va incloure les pel·lícules Amores perros, d'Alejandro González Iñarritu (Mèxic, 2000); Y tu mamá también, d'Alfonso Cuarón (Mèxic, 2000); Nueve reinas, de Fabián Bielinsky (Argentina, 2000); El hijo de la novia, de Juan José Campanella (Argentina, 2001); La Virgen de los sicarios, de Barbet Schroeder (Colòmbia, 2001) i La vendedora de rosas, de Víctor Gaviria (Colòmbia, 1998). Les pel·lícules es van exhibir en dues projeccions a la sala d'actes del Col·legi Major Universitari.


- Cicle de tardor (12 / 14 octubre 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, a través del Taller de Cine, va organitzar el Cicle de Tardor, en el qual es van programar les pel·lícules Septiembre, de Woody Allen (1987); Cuento de Otoño, d'Eric Rohmer (1998) i Sol de Otoño, d'Eduardo Mignogna (1996). Els films es van exhibir a la sala d'actes de la Facultat de Filosofia i Lletres.


- Cicle Michael Haneke (28 novembre , 12 i 19 desembre 2002)

El Taller de Cine va presentar el cicle dedicat al director Michael Haneke (Munic, 1942), que va tenir lloc a la sala d'actes del Col·legi Major de la UA, amb dues projeccions per sessió. El 28 de novembre es va projectar La pianista (La Pianiste, 2001); el 12 de desembre Funny games (Funny games, 1997) i el 19 de desembre Código desconocido (Code inconnu, 2000).


- Cicle Jim Jarmusch (16, 23, 30 de gener ; 6, 13 i 20 febrer 2003)

El Taller de Cine va dedicar un cicle al director Jim Jarmusch (Ohio, EUA, 1953), que va tenir lloc a la sala d'actes del Col·legi Major Universitari. El 16 de gener es va projectar Strangers than paradise (1984); el 23 de gener Bajo el peso de la ley (Down by law, 1986); el 30 de gener Noche en la tierra (Night on Earth, 1991); el 6 de febrer Dead man (Dead man, 1995); el 13 de febrer Ghost Dog: The way of the Samurai (1999), i el 20 de febrer Year of the Horse (1997).


- Cine & Rock (20 febrer 2003)

El Taller de Cine va idear el cicle Cinema i Rock, que es va exhibir a la sala d'actes del Col·legi Major amb projeccions a les 16, 18 i 20 hores. S'hi van projectar les pel·lícules Year of the Horse (1997), amb Neil Young & Crazy Horse, i El último vals (The last waltz, 1978), amb The Band, Bob Dylan, Van Morrison, Eric Clapton, etc.


- Cicle David Lynch (27 febrer / 10 abril 2003)

El Taller de Cine va organitzar el cicle dedicat a la figura de David Lynch (Missoula, Montana, EUA, 1946), que va tenir lloc al Col·legi Major Universitari. Cada pel·lícula va ser projectada dues vegades, a les 11 i 16 hores. La primera pel·lícula projectada va ser Cabeza borradora (Eraserhead, 1977), el dia 27 de febrer . El 6 de març El hombre elefante (The elephant man, 1980). El 13 de març Dune (Dune, 1984). El 20 de març Terciopelo azul (Blue velvet, 1986). El 27 de març Carretera perdida (Lost Highway, 1997), el 3 de abril Una historia verdadera (The straight story, 1999) i el 10 d' abril Mullholland drive (Mullholland drive, 2001).


- Cinema per la pau (14 / 15 abril 2003)

El Taller de Cine i el Consell d'Alumnes van organitzar el cicle Cinema per la Pau per a protestar davant la tragèdia de la guerra d'Iraq. El dia 14 es va projectar Apocalypse Now (1979), de Francis Ford Copolla; En tierra de nadie (No man's land, 2001), de Danis Tanovic, i Hair (1979), de Milos Forman. El 15 es va exhibir La gran guerra (La grande guerra, 1959), de Mario Monicelli; Johnny cogió su fusil (Johnny got his gun, 1971), de Dalton Trumbo, i Senderos de gloria (Paths of glory, 1957), de Stanley Kubrick. El cicle va tenir lloc a la sala d'actes de la Politècnica I.


- Cicle de ciència ficció (8 maig / 5 juny 2003)

El Taller de Cine va organitzar el Cicle de Ciència Ficció, que va tenir lloc al Col·legi Major Universitari. El 8 de maig es va projectar 2001: una odisea del espacio (2001: a space odyssey, 1971), de Stanley Kubrick; el 15 de maig Solaris (1972), d'Andrei Tarkovsky; el 22 de maig Blade runner (1982), de Ridley Scott; el 29 de maig Alphaville (1965), de Jean-Luc Godard, i el 5 de juny Fahrenheit 451 (1966), de François Truffaut.

 

Tornar

 

Col·laboracions

- 25 Aniversari de La guerra de les galàxies (21 octubre 2002)

El Taller de Cine de la UA va col·laborar amb l'Associació Los supervivientes de Endor en la realització del cinema fòrum dedicat al 25 aniversari de la mítica pel·lícula de George Lucas, La guerra de las galaxias. La projecció i posterior debat va tenir lloc a l'Aula Magna de la Facultat d'Història.


- Senderos de gloria (19 desembre 2002)

El Taller de Cine va col·laborar amb el Departament d'Humanitats Contemporànies en la projecció de la pel·lícula de Stanley Kubrick, Senderos de gloria, que es va exhibir a la sala d'actes del Col·legi Major de la UA.


- La caja 507 / Sin noticias de Dios (17 març 2003)

El Taller de Cine va col·laborar amb la University Studies Abroad Consortium (USAC) en la projecció de les pel·lícules La caja 507, d'Enrique Urbizu, i Sin noticias de Dios (2001), d'Agustín Díaz, que es van projectar a la sala d'actes del Col·legi Major Universitari.


- Hoy empieza todo (24 març 2003)

El Taller de Cine va col·laborar amb la Facultat d'Educació (professora Emilia Tonda) en la projecció de la pel·lícula de Bertrand Tavernier, Hoy empieza todo.


- La anarquia en el cinema (26 / 27 març 2003)

El Taller de Cine va col·laborar amb el Departament de Filologies Integrades en la realització del cicle L'Anarquia en el Cinema, que es va incloure en la Setmana Cultural de Primavera. L'activitat va tenir lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres (edifici C) a les 16 hores. El dia 26 es va exhibir Sacco e Vanzetti (1971), de Giuliano Montaldo; el 25 Germinal (1993), de Claude Berri, i el 27 Tierra y libertad (1995), de Ken Loach.


- La ciutat darreret el vidre (9 mayo / 30 mayo)

El Taller de Cine va col·laborar amb el Cinema Club d'Arquitectura de la UA en la realització del cicle La Ciutat darrere el Vidre. El 9 de maig es va projectar la pel·lícula Mi tío, de Jacques Tati. El 16 de maig Mallrats, de Kevin Smith. El 23 de maig Brazil, de Terry Gilliam. Finalment, el 30 de maig es va exhibir Alemania, año cero, de Roberto Rossellini.


- Cinema espanyol per a estrangers (19 i 26 juny 2003)

El Taller de Cine va col·laborar amb la Societat de Relacions Internacionals de la UA en la realització de l'activitat Cinema Espanyol per a Estrangers. El 19 de juny es va projectar El amor perjudica seriamente la salud, de Manuel Gómez Pereira, i el 26 de juny La buena estrella, de Ricardo Franco. Les pel·lícules es van exhibir en versió original amb subtítols en anglès. L'activitat va tenir lloc a la Sala Rafael Altamira de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

 

 

Altres activitats

Visites de directors

- José Luis Guerín. En construcción (19 / 20 mayo 2003)José Luis Guerín

El Taller de Cine va coordinar la visita del director de cine José Luis Guerín, que va estar present en la projecció de la seua última pel·lícula, En construcción. Després del film, hi va haver un debat amb la participació dels crítics cinematogràfics Luis López Belda (El Mundo), Gonzalo Eulogio (Localia TV i Radio Alicante SER), Beatriz Martínez (alacalle.com) i Antonio Dopazo (Información). A més, Guerín va seleccionar la pel·lícula El último, de F. W. Murnau, inspiradora del seu film. Els debats i les projeccions van tenir lloc a la sala d'actes de la Politècnica I.

Altres

- Presentació del curt La emoción (25 març 2003)

En el marc de la Setmana Cultural de Primavera es va presentar el curtmetratge La emoción, de David Méndez, a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres. Després hi va haver una taula redona.

 

Tornar

 

Literatura

- "La sonrisa trágica de Marín Sorescu" (14 abril 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va organitzar el recital de poesia de Ion Caramitru, "La sonrisa trágica de Marín Sorescu". Caramitru, actor romanès, president de la Unió Nacional de Teatres de Romania i exministre de Cultura (1996-2001), va estar acompanyat musicalment pel violinista de l'Orquestra de la Comunitat de Madrid, Constantin Gilicel, i dels alumnes del Teatre Universitari, que van recitar versions dels poemes en català i castellà. El conveni, en el marc del qual tindran lloc diverses activitats culturals i acadèmiques, s'inaugura amb el projecte d'intercanvi cultural "Dos extrems de llatinitat: continuïtat cultural i contigüitat lingüística entre el romanès i el català", basat en el muntatge d'obres d'autors joves de les dues llengües i en els dos països.


Aula de Poesia

- Jorge Riechmann (15 octubre 2002)
L'Aula de Poesia va acollir Jorge Riechmann (Madrid, 1962), que va inaugurar les lectures poètiques del curs 2002-2003. Poeta, assagista i traductor literari, Riechmann és professor titular de Filosofia Moral de la Universitat de Barcelona i redactor de la revista Mientras Tanto. Dirigeix, al costat de José María Parreño, la col·lecció de poesia "Hoja por ojo". Ha traduït extensament poetes com René Char i dramaturgs com Heiner Müller. Entre les seues últimes obres publicades destaquen els assajos de tema ecològic Necesitar, desear, vivir; el llibre de reflexió sobre poètica Canciones allende lo humano, i la traducció Indagación de la base y de la cima, de René Char, amb la qual va obtenir el premi de traducció Stendhal 2000. El recital va tenir lloc a la Sala Rafael Altamira de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

- José Luis Vidal (29 octubre 2002)
L'Aula de Poesia de la UA va organitzar la lectura poètica de José Luis Vidal (Vitòria, 1954), que va tenir lloc a la Sala Rafael Altamira de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant. Encara que va nàixer a Vitòria, la vida de José Luis Vidal ha transcorregut a Alacant. Actualment, a més de la seua tasca com a escriptor -ha publicat quatre poemaris-, fa l'assignatura de Grec a l'IES Miguel Hernández d'Alacant. José Luis Vidal va llegir una selecció dels seus poemes, i va incidir especialment en El Álamo, últim poemari publicat l'any 2002 per l'Institut de Cultura Juan Gil-Albert. En paraules de Juan Ramón Torregrosa, codirector de l'Aula de Poesia al costat de Jaime Mas, la poesia de José Luis Vidal és "altament vitalista i recrea móns i sensacions de la infància i la natura, busca un llenguatge essencial i pur que el porta a desenvolupar una poesia de rigor i autoexigència en la recerca d'un llenguatge líric".

- Luis Antonio de Villena (12 novembre 2002)
L'Aula de Poesia, que pertany al Vicerectorat d'Extensió Universitària de la Universitat d'Alacant (UA), va acollir la presència de Luis Antonio de Villena (Madrid, 1951). L'escriptor i poeta va llegir una selecció de poemes, "Hombre lobo", de Marginados; "La nave del crepúsculo", d'Asuntos de delirio, i "Ni memoria ni olvido" i "Epílogo", de Las herejías privadas. Luis Antonio de Villena va estudiar Filologia Clàssica i Romànica en la Universitat Complutense de Madrid, però, en acabar els estudis, es va dedicar a la carrera literària. La seua primera obra va ser Sublime Solarium, que va publicar amb 19 anys. El 1981 va obtenir el Premi de la Crítica pel poemari Huir del invierno. Vuit anys més tard, la seua obra poètica seria recollida en el volum La belleza impura i, posteriorment, publicaria Marginados, Asuntos de delirio i Las herejías privadas. Encara que Luis Antonio de Villena és principalment considerat poeta, també és autor de nombrosos estudis assagístics i periodístics, entre els quals destaquen El libro de las perversiones (1992), Biografía del fracaso (1997) i Caravaggio, exquisito y violento (2000). Quant a la narrativa, Villena ha publicat nombroses novel·les, com Amor pasión (1983), Chicos (1989), Fácil (1996), El charlatán crepuscular (1997) i Madrid ha muerto (1999). El Burdel de Lord Byron (1995) va rebre el premi Azorín. Així mateix, en els últims anys l'autor ha treballat en l'àmbit radiofònic. Els caps de setmana col·labora en el programa de la Cadena SER, A vivir que son dos días, i els divendres intervé en El ojo crítico de RNE.

- Ramón Fernández-Larrea (26 novembre 2002)
L'Aula de Poesia va organitzar la lectura poètica de Ramón Fernández-Larrea, que va tenir lloc a la Seu Ciutat d'Alacant. Ramón Fernández-Larrea (Bayamo, Cuba, 1958), escriptor i poeta, ha col·laborat per a diferents mitjans de comunicació com la ràdio o el cinema. Com a poeta ha publicat El pasado del cielo (1987); Poemas para ponerse en la cabeza (1989); El libro de las instrucciones (1991); Manual de pasión (1993); El libro de los salmos feroces (1995); Terneros que nunca mueren de rodillas (1998) i bCantar del tigre ciego (2001).


- Félix Grande (10 desembre 2003)
L'Aula de Poesia va rebre la visita del poeta i narrador Félix Grande (Mèrida, Badajoz, 1937), que va fer una lectura poètica amb una selecció d'obres de diferents poemaris. Félix Grande ha treballat durant 35 anys en Cuadernos hispanoamericanos, dels quals 13 ha sigut com a director de la publicació. L'autor ha publicat els llibres de poesia Las Piedras (1964); Música amenazada (1966); Blanco Spirituals (1967); Taranto. Homenaje a César Vallejo (1971); Puedo escribir los versos más tristes esta noche (1971); Las rubáiyátas de Horacio Martín (1978); La noria (1986); Biografía. Poesía completa (1958-1984); Cuaderno (1993); Con buenas formas (1997); Conversación (1997) i La canción de la Tierra (1998).En prosa ha publicat diverses novel·les i, com a assagista, han vist la llum un gran nombre de treballs seus.

- María Rosal (21 gener 2003)
L'Aula de Poesia va organitzar la lectura poètica de María Rosal (Fernán-Núñez, Còrdova, 1961), llicenciada en Filologia Hispànica. María Rosal, que treballa com a professora de Llengua i Literatura i dirigeix la col·lecció literària "Aula de Poesia Casa del Inca", ha publicat des de 1999 nombrosos poemaris. Durant el 2002 van veure la llum Travelling de acompañamiento, Resaca del fuego y A pie de página. La lectura poètica va estar integrada per obres de diferents treballs literaris com Otra vez Bartleby, Don del unicornio i Abuso de confianza, entre d'altres.

- Josep Piera (11 febrer 2003)
L'Aula de Poesia va organitzar la lectura poètica de Josep Piera (Beniopa, la Safor, 1947). Poeta, assagista i narrador, la seua obra poètica està recollida en Dictats d'amors, poesia 1971-1991 i en En el nom de la mar (1999). Piera ha estudiat i traduït els poetes arabicovalencians en l'assaig El paradís de les paraules (1995) i en la novel·la poètica El jardí llunyà (2000). Entre la seua obra narrativa destaquen el diari El cingle verd (1982), premi Josep Pla; el llibre de viatges Seduccions de Marràqueix (1996), les memòries El temps feliç (2001) i la biografia novel·lada Jo sóc aquest que em dic Ausiàs March (2001). També ha traduït l'antologia poètica d'Ibn Khafaja d'Alzira i Poemes (1927-1938), de Sandro Penna (1992).

- Juan Luque i Antonio López (25 febrer 2003)
L'Aula de Poesia va programar per a aquesta ocasió una interacció entre música i poesia. El tenor Juan Luque i el pianista Antonio López van interpretar Se equivocó la paloma, de Rafael Alberti; Viniendo de Chilecito (cançó argentina); En los surcos del amor (cançó argentina); La rosa y el sauce, de Francisco Silva y Valdés; La siempreviva, d'Arturo Vázquez, i altres composicions de clàssics com Lope de Vega, Ramón de Campoamor, etc.

Antonio Carvajal (1 abril 2003)
L'Aula de Poesia va organitzar la lectura poètica d'Antonio Carvajal. Nascut a Albolote, Granada, el 1943, és doctor en Filologia Romànica per la Universitat de Granada, de la qual és professor titular de Mètrica. El seu primer llibre de poesia, Tigres en el jardín, va aparèixer l'any 1968, al qual van seguir, entre altres publicacions, Serenata y navaja (1973); Casi una fantasía (1975); Siesta en el mirador (1979); Servidumbre de paso (1982); Extravagante jerarquía (1983); Del viento en los jazmines (1984); De un capricho celeste (1988); Testimonio de invierno (1990; Premio de la Crítica 1991); Miradas sobre el agua (1993); Raso milena y perla (1996) i Alma región luciente (1997). El 1987 va obtenir el premi Ciutat de Baeza pel conjunt de la seua obra, i el 2001, la Medalla d'Or de la Ciutat de Granada.

- Antonio Piedra (6 maig 2003)
Antonio Piedra (El Soto, Salamanca, 1948), que va visitar l'Aula de Poesia per a fer una lectura poètica d'una selecció dels seus poemaris, és director de la Fundació Jorge Guillén, professor de la Universitat de Valladolid i acadèmic numerari de l'Acadèmia Castellanolleonesa de la Poesia. Les seues publicacions poètiques es concreten en els llibres següents: Del rigor al desatino (1986); Calendario profano (1990); La moneda de Caronte (1995); Argumento de cal (1999) i Edades de la sonante espuma (2001). Com a estudiós de la literatura té un ampli historial de publicacions (llibres, edicions, monografies, articles, etc.), que van des de l'època clàssica als autors més recents. Com a articulista col·labora en diversos suplements literaris i en columnes setmanals d'opinió.

- Jaime Siles (20 maig 2003).
Jaime Siles (València, 1951), que va rebre el premi Loewe de Poesia el 1989, va ser l'encarregat d'articular la lectura poètica a partir d'una selecció d'obres de diferents poemaris. Siles és doctor en Filologia Clàssica per la Universitat de Salamanca i, des de 1983, catedràtic de Filologia Llatina de la Universitat de La Laguna (Tenerife). Aquest mateix any va ser nomenat director de l'Institut Espanyol de Cultura a Viena i agregat cultural en l'ambaixada d'Espanya a Àustria. Siles ha escrit els poemaris següents: Génesis de la luz (1969); Canon (1973); Alegoría (1977); Música del agua (1983); Poemas al revés (1987); Columnae (1987); La realidad y el lenguaje (1989); Semáforos, semáforos (1990); Himnos tardíos (1990); El Gliptodonte y otras canciones para niños malos (1990) i Poesía 1969-1990.


Narració Oral

El Grup Taller de Narració Oral de la UA va organitzar a la Pineda dels Contes les sessions de contes per a adults següents: el 24 d'octubre, El que a buen cuento se arrima...; el 21 de novembre Cuentos afrodisíacos; el 19 de desembre Cuentos desarmados; el 23 de gener Cuentos bajo cero; el 27 de febrer Si tú me dices ven...; el 20 de març Vivir del cuento; el 8 de mayo El sexo no es cuento, I el 22 de mayo Cuensession.


Presentacions de llibres

Entrevidas (22 gener 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària i el Club Información van organitzar la presentació del llibre Entrevidas, d'Adolfo Celdrán. L'acte va tenir lloc al Club Información.

 

Tornar

 

Jornades, Seminaris, Congresos, Trobades i altres actes

- La Biografía Sanadora (16 / 19 octubre 2002)

El Seminari Taller La Biografía Sanadora va incloure diverses ponències i sessions pràctiques que van tenir lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres, (edifici III). El 16, "La estructura cuaternario del ser humano". El 17, "Los cuatro órganos cardinales". El 18, "Los cuatro temperamentos", a l'Aula Magna, a la Facultat de Filosofia i Lletres (edifici II de Geografia i Història). El 18, "El misterio de la existencia humana", i el 19, "El misterio de la existencia terrena", les dues en l'Associació Proyecto Corazón Verde.


- VII Seminari de Relacions entre el Cine i la Literatura. ¿Cine de Autor? (21 / 23 octubre 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, sota la direcció del professor de Filologia Anglesa John Sanderson, va organitzar el Seminari Relaciones entre el Cine y la Literatura, que en aquesta setena edició va dur per títol "¿Cine de Autor?". El seminari, que va incloure conferències, exercicis pràctics d'anàlisi cinematogràfica i projeccions, va tenir lloc a la Sala Multimèdia del Rectorat en horari de matí i vesprada. Cal destacar la presència de l'actriu Rosana Pastor, que va explicar la seua experiència en el rodatge de Tierra y libertad, del director Ken Loach.


- I Setmana Cultural de Tardor (11 / 15 novembre 2002)

La Facultat de Filosofia i Lletres, amb la col·laboració dels vicerectorats d'Extensió Universitària, Coordinació i Comunicació i els departaments de Filologia Catalana, Filologies Integrades, Geografia Humana i Humanitats Contemporànies, va organitzar la I Setmana Cultural de Tardor, que va integrar conferències, taules redones, activitats esportives i projeccions cinematogràfiques. El dia 11, després de la inauguració, es va exhibir a la sala d'actes de l'aulari II Tres miradas, tres cortos. A continuació, a l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres, monsenyor Ricardo Urioste va impartir la ponència "La evolución del pensamiento de Monsenyor Romero y su impacto en la vida política de El Salvador". De vesprada, al mateix lloc, el professor Pelai Pagès, de la Universitat de Barcelona, va oferir una conferència sobre "El moviment obrer als Països Catalans". A continuació, a la sala d'actes de l'aulari II es va projectar la pel·lícula de Rafael Deltell, Shakespeare para besugos. Per a acabar el dia, a la sala d'actes del Col·legi Major va tenir lloc el concert de jazz a càrrec d'Antonio Moltó Quartet. El dimarts 12, les jornades es van reprendre amb l'esmorzar "Xocolate i Lletres", a l'entrada de l'edifici A de Filosofia i Lletres. Tot seguit, l'especialista en l'obra de Roque Dalton, José Luis Melgar Brizuela, va oferir la ponència "Realismo y vanguardia en la poética comprometida de Roque Dalton". A la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres, Rafael Rico va interpretar el monòleg De mayor quiero ser estudiante i, com a últim acte del dia, es va projectar la pel·lícula Cuento de Otoño, de Eric Rohmer,a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres. El dimecres 13, el pintor Camilo Minero va impartir la ponència "Influencia de la guerra, el exilio y los muralistas mexicanos en la formación de Camilo Minero" a l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres. A continuació, l'escriptor i professor de la Universitat Pompeu Fabra Alfred Bosch va oferir la conferència "L'autèntica màquina del temps: la creació. La novel·la històrica avui", a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres. Després de la xarrada, es va projectar la pel·lícula Sol de Otoño, d'Eduardo Mignogna. De vesprada, va tenir lloc la projecció del curtmetratge Tuizza, de Pablo González, i hi va haver la taula redona "La situació de les dones als campaments saharauis" a l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres. El dijous 14 va ser una jornada ludicofestiva, amb competicions esportives, una gran paella i l'actuació del grup Saürda. També s'hi va projectar la pel·lícula Septiembre, de Woody Allen. El divendres 15, a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres va tenir lloc el taller de teatre Acció, Música i Gest en un Text de Hawthorne, a càrrec de Luis Álvarez Auzzani.


- Arte, Literatura i Pensament Polític al Salvador (11 / 14 novembre 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària i el Departament de Salut Pública de la Universitat d'Alacant (UA), amb la col·laboració de Bancaixa i el Curs Interuniversitari de Cooperació per al Desenvolupament, van organitzar les jornades Art, Literatura i Pensament Polític al Salvador que, a través de conferències i exposicions, van tractar d'aprofundir en la vida cultural i ideològica del poble centroamericà amb la finalitat d'enfortir la cooperació entre les universitats d'El Salvador i Alacant. Les jornades van incloure les conferències "La evolución del pensamiento de Monsenyor Romero y su impacto en la vida política de El Salvador", a càrrec de monsenyor Urioste; "Realismo y vanguardia en la poética comprometida de Roque Dalton", per l'especialista en l'obra del poeta, José Luis Melgar Brizuela, i "Influencia de la guerra, el exilio y los muralistas mexicanos en la formación de Camilo Minero", per Camilo Minero. Totes les ponències van tenir lloc a l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres. A la Sala Aifos es van exposar les pintures de Camilo Minero, una selecció de la mostra "Roque Dalton, la palabra del volcán", procedent del Museu de la Paraula i la Imatge d'El Salvador, i "Nombres para no olvidar: un viaje a través de la memoria imborrable".


- Monarquía, República, Anarquía. La Adhesión Social. (12, 13, 19 y 20 novembre 2002)

El seminari Monarquía, República, Anarquía. La Adhesión Social va tenir com a objectiu analitzar els processos de formació de l'Estat modern i les diverses formes amb les quals s'ha organitzat, quina és la seua vigència i les perspectives de futur. Així mateix, s'hi van estudiar els mecanismes que van propiciar el consens i l'adhesió social. Les jornades van tenir lloc a la sala d'actes de l'aulari II els dies 12, 19 i 20, i a la sala d'actes de l'edifici Germà Bernàcer el dia 13. El dia 12, M. Teresa Molares, professora del Departament de Sociologia II, va presentar el seminari. Després d'aquest acte, va tenir lloc la ponència de Julio Anguita, "Hacia la III República". El 13, l'historiador Francisco Madrid va presentar la ponència "¿Es posible una sociedad sin Estado?". El 19, l'historiador Francisco Moreno va impartir la conferència "Los totalitarismos del siglo XX en Europa". El dia 20, Agustín Villanueva, professor de Ciències Polítiques de la Universitat Miguel Hernández, hi va participar amb la ponència "Monarquía, Constitución, Parlamento".


- Festivitat San Alberto Magne. Facultat de Ciències (12, 13, 18, 20, 22 y 28 novembre y 3 desembre 2002)

Els vicerectorats d'Extensió Universitària, Coordinació i Comunicació i Alumnat van patrocinar el Programa d'Actes Culturals que va projectar la Facultat de Ciències amb motiu de la Festivitat San Alberto Magne. El dimarts 12, les jornades van començar amb la presentació de la Societat Valenciana d'Història Natural i la conferència "Les àrees marines protegides al Mediterrani ibèric", a càrrec del professor del Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals de la UA, Alfonso Ramos Esplá, que es van fer al Saló de Graus de Dret. A la vesprada, es va desenvolupar la ponència "Oportunidades profesionales en el sector de las nuevas tecnologías", per Pascual García Zorzona, de Sinergia Tecnològica, Consultoria i Serveis Informàtics en l'Aula 4 de la Facultat de Ciències. Dimecres 13, la doctora Ana María Pecharromán i el doctor Fernando López Melián (SIDMAR) impartiren la ponència "La ocenografía aplicada en la empresa" al Saló de Graus de Dret. A la vesprada, es projectà la pel·lícula Shakespeare para besugos. Dilluns 18, començà la Jornada de Promoció de Pràctiques preprofessionals per a Alumnes al Saló de Graus de Geografia i Història. Dimecres 20, es va fer la ponència informativa dels programes Erasmus i Sòcrates per Elena Agulló i Marianne Pakula (Secretariat de Mobilitat de la UA). Divendres 22, al Saló de Graus de Dret, el professor Toribio Fernández Otero, de la Universitat Politècnica de Cartagena, donà la conferència "Electroquímica, una ciencia para el siglo XXI. ¿Es posible mimetizar electroquímicamente músculos, nervios y otros dispositivos biológicos?" A l'Aula 1 de la Facultat de Ciències, el doctor Enrique Sentana (CEMFI) va introduir el tema "Salidas profesionales relacionadas con la industria de los servicios financieros". Dijous 28, el professor José A. Martínez Lozano, de la Universitat de València, va parlar de "Efectos climáticos de los componentes atmosféricos" en la Sala d'Audicions de l'Aulari II. Dimarts 3 de desembre, les jornades es van clausurar amb la ponència del professor de la UA Ignacio Martín Gullón "Comparança de plans d'estudi d'Enginyeria Química a EEUU i a Espanya", en l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres.


- II Jornades d'Enginyeria Ecològica (18 / 22 novembre 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va col·laborar en el patrocini de les II Jornades d'Enginyeria Ecològica, organitzades per la Facultat de Ciències de la UA i l'Associació d'Estudiants d'Enginyeria Geològica. Les jornades van integrar les següents ponències: "Durabilitat del formigó", per Luis García Andino (UA); "Protecció enfront de la corrosió mitjançant la galvanització", per Fernando
Martínez Iniesta, de ATEG; "La corrosió dels metalls en el subsòl: factors i tècniques de protecció", per Joan Soldevila Bartolí; "Sobreexplotació d'acuíferos", per Antonio Pulit Bosch, de la Universitat d'Almería; "Recarrega natural i artificial d'acuíferos", per Francisco Alcalá (IGME); "Gestió i explotació de captacions d'aigua", per Arturo Albadalejo Ruiz (Aquagest); "Patrimoni geològic", per Juan José Durán Valsero (IGME); "Fonamentacions especials: pilotage prefabricat i in situ", per Francisco Javier Mosses Tancada, (Terratest-Tècniques Especials). El dijous 21 es va realitzar una visita guiada a la planta de Cemex, zona d'extracció de materials i planta de tractament. El divendres 22 es va portar a terme un recorregut geològic pel nord de la província d'Alacant.


- Construint Arquitectura (22 novembre / 5 desembre 2002)

Els dies 22, 26 i 29 de novembre i el 5 de desembre de 2002, el Departament de Construccions arquitectòniques de la UA, amb la col·laboració del Vicerectorat d'Extensió Universitària, van organitzar les jornades Construint Arquitectura, amb les conferències "Últimes obres: L'art de callar", per Ignacio Vicens; "No hi ha projecte sense matèria", per Heli Pinyó; "Arquitectura necessària", per Mariano Bayón, i "Obra recent", per Roberto Ercilla. Les ponències es van desenvolupar en el Saló d'Actes de la Politècnica I i en la Sala d'Audiovisuals de l'Aulari II.


- III Jornades de Gestió Cultural (25 / 29 novembre 2002)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va organitzar les III Jornades de Gestió Cultural que, per tercer any consecutiu, van oferir ponències, col·loquis i taules redones de gestors culturals de rellevants esdeveniments i institucions espanyoles, que hi van debatre diversos aspectes de la planificació estratègica cultural en els diferents àmbits d'actuació. Les conferències van tenir lloc a la sala d'actes de l'aulari II a partir de les 17 hores. Les Jornades van començar el 25 de novembre amb la presentació d'aquestes i el llibre Modelos culturales: teoría y práctica de la gestión cultural, que recopila les ponències de l'any passat. A les 17.30 hores va ser el torn del professor de Sociologia de la Cultura i les Arts de la Universitat d'Alacant (UA), Juan Antonio Roche, que es va encarregar d'explicar el tema "La gestión de la cultura entre la modernidad i la posmodernidad". El dimarts 26 de novembre, el director del Festival Internacional de Poesia de Barcelona, Gabriel Planella, va impartir la ponència "Una experiència de difusió cultural". De 18 a 18.30 hores hi va haver un col·loqui. A continuació, el director de Trànsit Projectes i professor del Màster en Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona, Ángel Mestres, va oferir la conferència "Perspectivas y prospectiva del sector cultural: algunos elementos para la reflexión". El dimecres 27, el director general d'Estrategia FOCUS, Xavier Mercé, hi va participar amb la ponència "El perfil del gestor cultural en España". A les 18.30 hores, la directora de la Unitat de Patrocini i Mitjans de Comunicació de l'Institut de Cultura de Barcelona, Judit Aviñó, va comentar la seua experiència en la gestió de l'"Any Gaudí: finançament i patrocini". El dijous 28, el cap de Premsa de La Mar de Músicas i responsable de comunicació i difusió de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cartagena, José Luis Cegarra, va parlar de "La Mar de Músicas. Una experiencia cultural". A les 18.30 hores, el gerent de la Fira de Teatre de Tàrrega, Pau Llacuna, va impartir la ponència "Fira de Teatre de Tàrrega: Fira Festival Festa". El divendres 29, l'animador cultural de l'Ajuntament de Benicàssim i creador de projectes culturals, José Antonio Portillo, es va encarregar del tema "Las culturas invisibles, un recorrido menos técnico sobre la gestión cultural". Després del col·loqui va començar una taula redona en la qual van participar el director de la Casa de la Cultura del Campello, Pere Reig; el professor de Sociologia de la UA, Juan Antonio Roche, i el vicedirector de la Mostra de Teatre Contemporani, Fernando Gómez Grande.


- Congrés Internacional Rafael Altamira (10 / 13 desembre 2002)

El Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura de la UA, amb la col·laboració del Vicerectorat d'Extensió Universitària i la CAM, van organitzar el Congrés Internacional Rafael Altamira, que va analitzar la figura del creador de l'Extensió Universitària a Espanya a començament del segle passat, quan va ocupar la Càtedra d'Història del Dret en la Universitat d'Oviedo (1898-1912). Rafael Altamira (Alacant, 1866), màxim especialista en dret indià, assagista i escriptor, va formar part del Tribunal de Justícia de la Haia i va ser proposat per al premi Nobel de la pau, que no va rebre perquè va morir poc abans de la decisió del tribunal. Vicerectors d'Extensió Universitària, tècnics superiors i directors de secretariats de cultura, cursos d'estiu i activitats culturals procedents de 32 universitats espanyoles es van reunir per a debatre i aprofundir sobre el pioner en aquest camp i l'actual estat de la qüestió de l'Extensió Universitària.

El 14 de desembre hi va haver a la Seu Universitària Ciutat d'Alacant una jornada de treball amb els vicerectors i responsables d'Extensió Universitària, que es va concretar en la Declaració d'Alacant sobre Extensió Universitària:

Declaració d'Alacant sobre Extensió Universitària

Els Vicerrectors i responsables d'Extensió Universitària de les Universitats que es relacionen al marge, reunits a Alacant els dies 13 i 14 de desembre de 2002 amb motiu del Congrés Internacional Rafael Altamira, impulsor de l'Extensió Universitària,

DECLAREN:

1.- La Universitat, a través de l'Extensió Universitària, té com una de les missions fonamentals erigir-se en promotora de la creació i difusió del pensament crític i del foment de la cultura entre la comunitat universitària i la societat en el seu conjunt, per a aconseguir una formació integral de la persona en el procés d'educació permanent. Entre els seus objectius s'estableix la cooperació al desenvolupament, la transformació social i cultural, la creació i difusió d'hàbits i formes culturals crítiques, participatives i solidàries, i també una formació permanent, oberta i plural. Per a fer-ho s'ha de propiciar l'existència d'espais, estructures i el desenvolupament de totes les accions que faciliten i promoguen la consecució d'aquests objectius.

2.- La intenció de donar resposta a les necessitats del seu entorn, i de detectar, diagnosticar i contribuir a la solució dels problemes plantejats en les societats contemporànies.

3.- La voluntat de constituir-se en una comissió sectorial dins la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE). Per això, amb aquest document, sol·licitem que des d'aquest moment se n'inicien els tràmits i, alhora, que siga comunicat al conjunt d'universitats espanyoles.

4.- La necessitat que els estatuts de les universitats recullen i desenvolupen els continguts d'Extensió Universitària.

5.- La constitució d'una Comissió Permanent de Vicerectorats d'Extensió Universitària -o amb la denominació que corresponga en cada Universitat- per a promoure objectius de coordinació i treball conjunt entre les diferents universitats, i també iniciatives que pogueren ser d'interès comú.

· Bedera Bravo, Mario. Vicerrector d'Extensió Universitària. Universitat de Valladolid
· Berruezo Albéniz, Reyes. Vicerrectora d'Estudiants i Extensió Universitària. Universitat Pública de Navarra
· Caridad Sebastián, Mercedes. Vicerrectora de Extensió Universitària. Universitat Carlos III de Madrid.
· Caride Losada, Alfonso. Tècnic Superior en Activitats Culturals. Universitat de Vigo.
· García Guatas, Manuel. Ex Vicerrector de Extensió Universitària. Universitat de Zaragoza.
· García Morilla, Antonio. Vicerrector d'Extensió Universitària. Universitat de Càdis.
· Giménez Martínez, Juan José. Vicerrector d'Extensió Universitària. Universitat d'Almeria.
· Gómez Hernández, José Antonio. Coordinador de Projecció Cultural del Vicerrectorat d'Extensió Cultural i Projecció Universitària. Universitat de Múrcia.
· Hernández del Pino, Amparo. Directora del Servei d'Extensió Universitària. Universitat Pontificia Comillas de Madrid.
· Hidalgo de la Vega, María José. Vicerrectora d'Assistència al Universitari. Universitat de Salamanca.
· Jaques Pi, Jessica. Delegada del Rector per a Cultura. Universitat Autònoma de Barcelona.
· León Arce, Alicia. Directora de l'Àrea d'Activitats Docents. Universitat d'Oviedo.
· Lorente Fernández, Leonardo. Vicerrector d'Extensió Cultural i Projecció Universitària. Universitat del País Vasc.
· Marco Mancebón, Vicente. Vicerrector de Projecció Externa. Universitat de la Rioja.
· Maya Frades, Antonio. Director del Secretariat de Cursos d'Estiu i Extensió Universitària. Universitat de León.
· Medina Canalejo, Luis. Director de l'Oficina de Relacions Internacionals i Projecció Universitària. Universitat de Còrdova.
· Porcar Miralles, Margarita. Vicerrectora de Promoció Universitària, Sociocultural i Lingüística. Universitat Jaume I.
· Rodríguez Merchán, Eduardo. Vicerrector d'Extensió Universitària. Universitat Complutense.
· Rovira Soler, José Carlos. Vicerrector d'Extensió Universitària. Universitat de Alicante.
· Vico Monteoliva, Mercedes. Vicerrectora de Cultura i Projecció Exterior. Universitat de Màlaga.
· Zaragoza Gras, Joana. Vicerectora de Comunitat Universitària. Universitat Rovira i Virgili.


- Jornades Contra la Guerra (18 / 19 desembre 2002)

La Plataforma Universitària Contra la Guerra va organitzar, amb la col·laboració del Vicerectorat d'Extensió Universitària, les Jornades contra la Guerra, que van integrar la conferència "Món àrab i canvi de segle", a càrrec del catedràtic de Llengua i Literatura Àrabs, Pedro Martínez Montávez. La conferència va tenir lloc el dimecres 18 a la sala d'actes de l'edifici Germà Bernàcer. El dijous 19, el professor de Ciències Polítiques de la UAM, Carlos Taibo, va impartir la ponència "Guerra entre barbàries: de Nova York a Bagdad", que va tenir lloc a la sala d'actes de l'aulari II.


- Homenatge, a Julián Antonio Ramírez i a la Memòria d'Adelita del Campo (7 / 8 març 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, l'Ajuntament de Mutxamel, la Cadena SER i el Club Información, amb el patrocini de la Llibreria Compas, van organitzar l'Homenatge a Julián Antonio Ramírez i a la memòria d'Adelita del Campo, matrimoni que va ocupar un paper fonamental en la lluita per la llibertat d'expressió amb el seu treball com a locutors en les emissions en espanyol de Radio París durant la Dictadura. Les jornades van començar el 7 de març, amb la visita a la tomba d'Adelita del Campo. Cap a les 12 hores, l'homenatge va continuar amb la connexió nacional del programa d'Iñaki Gabilondo, Hoy por hoy, de la Cadena SER. Van intervenir, entre altres, Ramón Chao i Mario Vargas Llosa. L'homenatge va continuar en Hoy por Hoy Alicante amb una retransmissió en directe des de la Casa de la Cultura de Mutxamel, dirigida per Vicente Hipólito, en la qual van intervenir diversos representants del món acadèmic, periodístic i polític. De vesprada, a la Casa de la Cultura de Mutxamel, el rector de la UA, Salvador Ordóñez, va inaugurar les jornades. A continuació, el president del Club Información, José María Perea, va presentar un vídeo commemoratiu i les intervencions dels convidats, que van parlar sobre diverses facetes de la vida del matrimoni. Després de les intervencions, va parlar Julián Antonio Ramírez, i l'alcaldessa de Mutxamel va tancar l'acte. Posteriorment, hi va haver l'actuació del cantador Adolfo Celdrán i de la Banda Filharmònica de la UA. L'homenatge va acabar amb un vi d'honor. A l'endemà hi va haver un dinar al qual va acudir un gran nombre de persones participants en l'homenatge.


- Alacantango. I Trobada Universitària de Tango (25, 26, 27 y 29 març 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va organitzar la I Trobada Universitària de Tango Alacantango. Les jornades van incloure ponències, exposicions i actuacions musicals, i van tenir lloc a les seus universitàries d'Alacant i Biar, i al Club Diario Información. A més, el dissabte 29 de març, la cantant de tangos Amelita Baltar va oferir un concert solidari al paranimf de la UA. La recaptació del recital es va destinar a projectes de solidaritat amb Argentina. El 25 de març, a la Seu Universitària Ciutat d'Alacant, Horacio Rebora va impartir la conferència "El tango, género urbano del siglo XX", que va ser il·lustrada amb l'actuació de dues parelles de ballarins acompanyades pel pianista Roque Martínez Ríos. A continuació, Carmen Huete va fer el monòleg El tiempo de Borges i, posteriorment, el grup Son del Sur va presentar l'espectacle de dansa Bailando con la voz. El 26 de març, a la Seu Universitària de Biar, el grup Buenos Aires Tango va fer l'actuació Inmigrantes.


- Unicómic. V Jornades de Còmic de la UA (27 / 29 març 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària i el Consell d'Alumnes van organitzar les V Jornades de Còmic Universitàries Unicòmic 2003, sota la coordinació del Club Star Trek Alacant i Universitaris Progressistes, que van tenir lloc a la sala d'actes de l'Escola Politècnica I. Les Jornades van començar el dia 27 amb la taula redona "Literatura i còmic", en la qual van intervenir els dibuixants Esteban Maroto, Adolfo Usero i Pablo Auladell. De vesprada s'hi va projectar Blood, el último vampiro, de Hiroyuki Kitakubo. Després de la pel·lícula, a la FNAC es va presentar el llibre Clásicos en jauja: Historia del cómic valenciano, de Pedro Porcel. El divendres 28, les Jornades van començar amb la taula redona "Els espanyols conquisten la Gàl·lia", a càrrec de Rafa Fonteriz i Ana Miralles. De vesprada, Carlos Trillo i Mandrafina van intervenir en la taula redona "El còmic a Argentina". A la nit va tenir lloc la tradicional festa del còmic en el pub Pixies. El dissabte 29, al matí, s'hi van projectar a la sala d'actes del Col·legi Major el capítol pilot de Smallville, tràilers de pròximes estrenes basats en còmics, Superman i El viaje de Chihiro, de Hayao Miyazaki. De vesprada va tenir lloc la trobada amb els autors Peter Milligan i Larry Hama a la Sala de Graus de la Facultat de Dret. Així mateix, la Sala Aifos va acollir l'exposició "L'art d'Esteban Maroto".

Unicómic


- Jornades sobre el Sàhara Occidental (2 / 3 abril 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va col·laborar en les Jornades sobre el Sàhara Occidental, organitzades per l'Associació Dajla Solidaris amb el Poble Sahrauí de Sant Vicent del Raspeig. El 2 d'abril es va presentar el llibre Sáhara:el laberinto de arena, del periodista del diari El País, Tomás Bárbulo, i hi va haver un col·loqui. El 3 d'abril es va presentar el llibre Las Naciones Unidas ante el conflicto del Sáhara Occidental, del professor de Dret Internacional de la UA, Jaume Ferrer Lloret. Després de la presentació hi va haver un col·loqui. Les Jornades van tenir lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres (edifici C). .


- Un Campus de Lectures (13 /15 maig 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va organitzar les jornades Un Campus de Lectures, tres dies en els quals la literatura es va ensenyorir del campus de Sant Vicent a través de conferències, seminaris, lectures itinerants, narració de contes, panells explicatius amb cites i reflexions d'escriptors i pensadors, exposicions, teatre i projeccions cinematogràfiques dirigides a fomentar l'interès pels llibres i els seus autors. Aquest any, Un Campus de Lectures va rebre la visita de les escriptores Espido Freire (premi Planeta 1999) i Rosa Regás (premi Nadal i premi Planeta 2001).

Un Campus de Lecturas

 


- "Parada de Projectes. Fòrum per a la Discussió i l'Elaboració d'Agendes i Programes Docents d'Arquitectura. (19 / 20 juny 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, Cemex Espanya i Bancaixa van patrocinar el fòrum "Parada de projectes. Fòrum per a la discussió i l'elaboració d'agendes i programes docents d'arquitectura", organitzat per la Facultat Politècnica d'Arquitectura de la UA i la Unitat Docent Q de Projectes de l'Escola d'Arquitectura de Madrid. Com a representants de les escoles convidades van estar presents Iñaki Ábalos (Escola Politècnica de Madrid), Antonio Sanmartín (Escola d'Arquitectura de Barcelona) i José Morales (Escola d'Arquitectura de Sevilla). Els convidats de les escoles d'arquitectura del món van ser José Luis Mateo (ETH Zurich), Ciro Nadje (Architectural Association School of Architecture), Xavier Vendrell (Universitat d'Illinois a Chicago), Miquel Adrià (Escola d'Arquitectura UNAM de Mèxic) i l'Escola d'Arquitectura de la Universitat Catòlica a Valparaíso, Xile. Així mateix, també hi va tenir lloc l'exposició "Projectes Parsons Architectural School de New York".

 

Tornar

 

Conferències

- "Venezuela: vía truncada de los ajustes macroeconómicos neoliberales en el medio rural" (6 novembre 2002)

Juan Carlos Rivero, de l'Escola de Geografia de la Universitat de Los Andes (Mérida, Veneçuela), va impartir la ponència "Venezuela: vía truncada de los ajustes macroeconómicos neoliberales en el medio rural". La conferència va tenir lloc a l'aula SIG de l'edifici de Geografia, Facultat de Filosofia i Lletres.Conferencias 2002

- Les Rutes de la Civilització (18 novembre 2002)

El cicle de ponències Les Rutes de la Civilització va començar el 18 de novembre amb "Las rutas de los mercaderes", impartida pel professor del Departament d'Història Antiga i Paleografia de la Universitat Autònoma de Madrid, Adolfo J. Domínguez Monedero, a l'Aula Magna. El 20 de novembre, Emilio Soler (UA) va impartir la ponència "Las rutas de la ciencia: Jorge Juan y Antonio de Ulloa", al mateix lloc. El 25 de novembre, el codirector del Projecte Atapuerca, José María Bermúdez Castro, va impartir una conferència sobre "Las rutas de nuestros antepasados: los nietos de Lucy" a la Sala de Graus. El 2 de desembre, sota la temàtica de Les Rutes de les Guerres, Pere Anguera Nolla, de la Universitat Rovira i Virgili, va impartir la conferència "Les rutes dels conflictes hispans: les guerres carlistes". El 5 de desembre, sota el títol genèric de Les Rutes de la Desesperació, Nuria Tabanera, de la Universitat de València, va impartir a l'Aula Magna la ponència "Las rutas de las migraciones: España en América".


- "La última novela negra norteamericana" (4 desembre 2002)

El professor David Hall va impartir a l'edifici Germà Bernàcer de la UA la conferència "La última novela negra norteamericana.


- "España, Europa y la Globalización" (11 març 2003)

El professor de la UA Fernando Díaz va impartir la conferència "España, Europa y la globalización", que va tenir lloc a l'aula B12 de l'aulari II.

- Cicle de Conferències Ornitologia a Alacant (26 març / 28 maig 2003)

El grup local de la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO Alacant) i el Departament d'Ecologia de la UA, patrocinats pel Vicerectorat d'Extensió Universitària de la UA, van organitzar el cicle de conferències Ornitologia a Alacant. Les conferències presentades van ser: el 26 de març, "Introducción a los nombres vernáculos de las aves en la provincia de Alicante", pel naturalista Luis Fidel Sarmiento; el 9 d'abril, "El proyecto de atlas predictivo de las aves reproductoras en la provincia de Alicante", pel professor del Departament d'Ecologia de la UA, Germán López; el 14 de maig, "Historia de la ornitología alicantina", pel professor del Departament de Psicologia de la Salut de la UA, Abilio Reig; el 21 de maig, "Los parques eólicos y su impacto sobre las aves manchegas", pel naturalista Benedicto Campos; finalment, el 28 de maig, "Las aves de la desembocadura del río Segura", pel naturalista Sergio Arroyo.


- "La literatura vista por sus autores" (24 març 2003)

En el marc de la Setmana Cultural de Primavera, l'escriptora Isabel-Clara Simó va impartir la ponència "La literatura vista por sus autores". La conferència va tenir lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Dret.

Conferencias 2003
- "Introducción a la historia de Salta: desde la independencia hasta nuestros días" (24 març 2003)

La professora Bárbara Marisa Aramendi Pérez, de la Universitat de Salta, va impartir la ponència "Introducción a la historia de Salta: desde la independència hasta nuestros días", que va tenir lloc a l'aula 4 de la Facultat de Geografia i Història.


- "La reunificación alemana a través del cine" (24 març 2003)

A la Sala Aifos va tenir lloc la xarrada "La reunificación alemana a través del cine". A continuació s'hi va projectar el documental Tras la caída. Claudia Thümler va coordinar les dues activitats.


- "Historia del anarquismo en Alicante" (27 març 2003)

Francisco Moreno va impartir la ponència "Historia del anarquismo en Alicante", que va acompanyar l'exposició "El anarquisme a Alacant", exhibida a la Sala Aifos.


- "Otro mundo es posible" (26 març 2003)

Els membres del Moviment de Resistència Global d'Alacant van impartir la ponència "Otro mundo es posible" a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres.


- Los territorios imaginarios" (28 març 2003)

A l'Aula Magna de Filosofia i Lletres va tenir lloc la conferència "Los territorios imaginarios", a càrrec de Luis Mateo Díaz.

- "La pérdida de la capacidad de amar como origen del sufrimiento" (7 abril 2003)

Juan José Albert Gutiérrez va impartir la conferència "La pérdida de la capacidad de amar como origen del sufrimiento", que va tenir lloc a l'Aula Magna de Geografia i Història.

- Cicle de conferències: Els Almogàvers (9 maig / 6 juny 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va col·laborar en la realització del cicle de conferències Els Almogàvers, organitzat per Acció Cultural del País València i el Centre Ovidi Montllor d'Alcoi. El 9 de maig, el professor d'Història Medieval de la Universitat de València, Josep Torró, va impartir la ponència "Els orígens del fenomen de l'almogaveria". El 16 de maig, "La historiografia i la llegenda almogàver. De Desclot ençà. Creació del mite romanticonacionalista", impartida pel doctor en Història Medieval, Pau Viciano; el 23 de maig, "L'expansió mediterrània: Roger de Llúria i la conquesta de Sicília. Roger de Flor. Expedició contra grecs i turcs", pel professor del Departament de Filologia Grega de la Universitat de Barcelona, Ernest Marcos; el 30 de maig, "El ressò de la conquesta de Constantinoble en la literatura catalana. Tirant lo Blanc", pel professor de Filologia Catalana de la UA, Joan Perujo. Finalment, el 6 de juny, "Pobladors i almogàvers al Regne de València", pel professor d'Història Medieval de la Universitat de València, Josep Guinot.


- Cicle de conferències: Oblidar, descobrir, inventar Espanya (12, 13, 14 i 26 maig 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària i el Departament d'Humanitats Olvidar, descubrir, inventar España Contemporànies, sota la coordinació de Fernando Miguel Pérez Herranz i José Miguel Santacreu Soler, van organitzar el cicle de conferències Oblidar, Descobrir, Inventar Espanya, que va tenir lloc a l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres. L'objectiu d'aquest cicle va ser plantejar una reflexió històrica sobre el terme Espanya. El 12 de maig, José Álvarez Junco, de la Universitat Complutense de Madrid, va impartir la ponència "La identidad española en la era de las naciones"; el 13 de maig, Justo Beramendi González, de la Universitat de Santiago de Compostel·la, va parlar sobre "La conciencia nacional española y los procesos de nacionalización"; el 14 de maig, Juan Sisino Pérez Garzón, de la Universitat de Castella-la Manxa, es va encarregar del tema "Usos de la Historia y nacionalismo español"; finalment, el 26 de maig, Josep Maria Fradera Barceló, de la Universitat Pompeu Fabra, va intervenir amb "¿Cómo se mide la nación? Una reflexión sobre la cultura nacional y el patriotismo en el marco regional y nacional".

 

Tornar

 

Premi Maisonnave. José Luis Lassaletta

La Universitat d'Alacant (UA), per a premiar una activitat continuada en defensa dels valors cívics o la promoció de l'educació i la cultura a la ciutat d'Alacant, atorga anualment el premi Maisonnave. El premi podrà ser rebut per una persona o entitat i no podrà ser compartit. La concessió del premi va tenir lloc en sessió ordinària de Consell de Govern, el dia 26 de novembre del 2002, i va ser concedit a José Luis Lassaletta Cano com a reconeixement dels valors cívics i democràtics que concorren en la seua trajectòria personal i professional. El premi, consistent en una peça escultòrica que recrea lliurement l'estàtua d'Eleuterio Maisonnave, primer alcalde elegit democràticament en la història de la ciutat d'Alacant, va ser lliurat en un solemne acte a la Seu Universitària Ciutat d'Alacant, en el marc de la celebració del Dia de la Constitució.

 

 

Tallers

El Secretariat de Cultura va ampliar de forma significativa l'oferta de tallers en relació al curs 2001-2002. Durant el passat curs, els alumnes van poder assistir a 16 tallers, mentre que aquest han pogut elegir entre 41 tallers de diverses modalitats, dels quals es van dur a la pràctica 38. L'assistència als tallers, a més de proporcionar una formació integral, va permetre l'obtenció en alguns casos de crèdits de lliure elecció. El Secretariat de Cultura va optar per oferir una àmplia gamma de possibilitats dins dels diversos blocs temàtics.

Talleres del Secretariado de Cultura

· Literatura, llengua, poesia i altres recursos comunicatius
· Cinema
· Dansa i Música
· Teatre
· Tècniques de relaxació
· Tecnologia
· Gestió cultural
· Altres

Literatura, llengua, poesia i altres recursos comunicatius

- Correcció d'estil (1r quadrimestre)

Aquest taller, impartit per Concepción Agüero Jiménez, va estar dirigit a persones interessades en la presentació dels seus treballs amb claredat i correcció en qualsevol dels suports habituals, especialment informàtics. Els continguts conceptuals van ser: Comunicació oral i escrita; Tipus de llenguatge; Caracterització i trets lingüístics; Normes ortogràfiques; Normes gramaticals; Errors més comuns; Barbarismes, estrangerismes, llatinismes; Tòpics; Locucions; Sinònims i parònims. El taller va tenir lloc els dijous, de 16.30 a 19 hores, a l'edifici Germà Bernàcer.

- Escriptura de ficció (1r quadrimestre)

Aquest taller, impartit per Rafael González Gosálbez, va tractar diversos aspectes: Per a què serveix un taller literari; Què és la ficció; Consells per a començar a escriure; Sobre què escriure: fonts de l'escriptura; La versemblança: què és i com s'aconsegueix; L'estil literari en la narrativa: naturalitat, visibilitat, personalitat i continuïtat; Els gèneres narratius de ficció: el conte, la novel·la curta, la novel·la, el conte ultracurt i el guió de cinema; Elements que conformen el relat de ficció: història, personatges, diàleg, narrador i punt de vista, el començament (i el títol) i el final, el to, l'espai i el temps. El taller va tenir lloc els dilluns, de 18 a 20.30 hores, a l'edifici Germà Bernàcer.

- Escriptura per a Internet (1r quadrimestre)

Aquest taller, impartit per Ángel Luis Seoane Vicente, va analitzar els continguts següents: 1) Regles de l'escriptura en general. Consells bàsics per a escriure. La construcció del paràgraf. 2) Principis de l'escriptura per a Internet. Les teories de Jacob Nielsen sobre elaboració de continguts per a la xarxa. Lectura en pantalla. Principi de la piràmide invertida. Parts de l'escrit: títol, comentari i text. 3) Periodisme actual. Ús de plantilles i d'aplicacions informàtiques. Llibres d'estil (generalistes i d'un portal). Les tasques de documentació: enciclopèdies, diccionaris i Internet. Il·lustracions i els drets d'autor. 4) Anàlisi dels components d'un relat literari i de la seua possible aplicació a l'entorn virtual. Espai i temps. Personatges i objectes. Accions i suspens. Un exemple: De ratones y hombres, de John Steinbeck. 5) La narrativa hipertextual: l'hiperenllaç com a motor de la trama argumental en el ciberespai. Subgèneres literaris virtuals: el microrelat, el conte i el relat virtual. 6) Literatura en Internet: revistes literàries i portals institucionals. 7) Introducció als llenguatges de programació d'Internet: HTML i Javascript. 8) Altres tasques del creador digital: la comunicació amb l'internauta (gestió de fòrums i de xat). El taller va ser impartir els dijous, de 16.30 a 19 hores, a l'edifici Germà Bernàcer, amb un total de 2 crèdits de lliure elecció.

- Lectura i creació poètica (1r quadrimestre)

Aquest taller, impartit per Julián López Medina, va tenir entre els seus objectius: 1) Reconèixer diferents recursos lingüístics no exclusius de la poesia, però especialment importants en aquesta: comprovar les possibilitats estètiques, lúdiques, cognoscitives del llenguatge; reconèixer la importància de cada element que apareix en un poema; valorar l'anàlisi i comentari dels poemes. 2) Llegir i interpretar textos poètics. Augmentar la capacitat de conèixer i valorar textos de la poesia espanyola de qualsevol època, amb especial èmfasi en el segle XX. 3) Produir textos poètics dirigits. 4) Produir textos poètics lliures. Adquirir l'hàbit d'escriure poesia. El taller va tenir lloc els dimarts, de 16 a 18.30 hores, a l'edifici Germà Bernàcer, amb un total de 3 crèdits.

- Novela negra (1r quadrimestre)

El taller de Novel·la Negra, impartit per Mariano Sánchez Soler, va tenir el pla d'estudi següent: 1) Tots els noms del gènere. Introducció i panoràmica general. Lliurament de les lectures recomanades i plantejament argumental de cada alumne. 2) El naixement de la novel·la criminal. Poe i El crimen de la calle Morgue. Claus del text. 3) Novel·la burgesa i novel·la enigma. Ágata Christie i Conan Doyle. Poirot contra Holmes, la lògica deductiva davant la lògica dialèctica. 4) Dashiell Hammett crea la novel·la negra. El gènere a través de Cosecha roja. Diferències amb la novel·la enigma. Textos sobre Hammett de Cernuda i Chandler. 5) El decàleg de Raymond Chandler. Com s'ha d'escriure una novel·la policíaca. 6) Marlowe i la poètica de la novel·la negra moderna a través de El largo adiós. 7) El punt de vista del narrador. La persona narrativa del gènere negre. El detectiu i la seua visió del món. De Chandler a Ross McDonald. 8) L'assassí dins del novel·lista. Jim Thompson, el Dostoiewski de les novel·les barates. El crim com a activitat social inevitable en 1280 almas. 9) Les novel·les de procediment policial. Ed McBain i la seua comissaria del districte 87. 10) Escriptors socialment radicals. D'Horace McCoy, James Cain i Charles Williams a James Ellroy. Convidat: David May. 11) L'infern en els carrers. Novel·la urbana i racisme. Un ciego con una pistola, de Chester Himes. Convidat: John Sanderson. 12) La psicologia de l'assassí esforçat. El Tom Ripley de Patricia Hightmith. 13) L'humor i l'assassí professional en Donald Westlake, entre Parker i Dontmurder. 14) Europa, de Simenon al neopolar francès. Manchette, Penac, Vilar... Convidat: Georges Tyras. 15) Trencar les regles del gènere. Experiments quasi en la postmodernitat. De Paul Auster a Marc Behm. 16) La versemblança. La força dels diàlegs. Cada línia oculta una història. 17) A Espanya. Des del Tatuatge de Vázquez Montalbán. La novel·la negra espanyola avui. Convidat: Andreu Martín. 18) Intrusos: autors que han fet incursions en el gènere. Borges, Bioy, Torrent, Faulkner... 19) Qüestió d'estil. La construcció d'una novel·la negra. L'acció, la trama, els personatges, la documentació... Elaboració final dels relats. Discussió dels plantejaments i punts de vista de cada història. 20) Lliurament de relats escrits durant el taller. Discussió sobre les dificultats i troballes. Conclusions i revisió final de textos. El taller va tenir lloc els dimecres, de 16 a 18.30 hores, a l'edifici Germà Bernàcer, amb un total de 3 crèdits.

- Aprèn a fer un periòdic o una revista (1r quadrimestre)

Aquest taller, dirigit per Jorge Sánchez Navas, va tenir entre els seus objectius: 1) Adquirir els coneixements necessaris, tant tècnics com editorials, per a elaborar una publicació de caràcter informatiu o divulgatiu. 2) En acabar el curs, els alumnes van poder tractar, d'una manera molt pròxima a la que s'utilitza en els mitjans professionals, la confecció de publicacions, butlletins, revistes i periòdics, com també la seua producció. En relació amb el temari, es van incloure els continguts següents: A. Contingut i redacció. 1) Principals gèneres periodístics: notícia, reportatge, crònica, anàlisi, entrevista. Opinió vs. informació. 2) L'estil periodístic. 3) Estructura de la informació. B. El disseny. 1) L'esbós o l'arquitectura d'una pàgina. 2) Els elements tipogràfics. 3) Els elements gràfics. C. Relacions entre tractament gràfic i contingut editorial. 1) Periodisme informatiu. 2) Periodisme interpretatiu i divulgatiu. 3) Premsa popular i sensacionalista. D. Producció. 1) Edició i maquetació. 2) Processos de producció i impressió. 3) Art final. 4) Edició digital. Els periòdics i revistes en Internet. El taller, amb un total de 3 crèdits, va tenir lloc els dimarts i els dijous, de 17 a 20 hores, a l'aula A-0010 de l'aulari III.

- Narració Oral. Iniciació i Recursos de Suport (1r i 2n quadrimestre)

El taller de Narració Oral, desenvolupat en dos quadrimestres i impartit per Marisela Romero Castillo, va estar dividit en dos mòduls diferenciats. El primer mòdul, La Narració Oral, va tenir com a objectiu acostar el col·lectiu universitari a la narració oral com a eina per als seus estudis o professió. Els continguts del primer mòdul van ser: a) Característiques generals: criteris de selecció del conte. b) Anàlisi del text i adaptació per a ser narrat. c) Treball bàsic per al muntatge (cos, veu i moviment). d) Eines per a la narració del conte. e) Procés creador del narrador. Procés d'evolució del conte. Versions. f) Ampliació i integració de nous elements. El segon mòdul, Muntatge i Tractament del Conte, va tenir com a objectiu l'adquisició d'habilitats per al maneig de la narrativa literària i la seua projecció escènica. Els continguts van ser: a) Recursos corporals i vocals. El llenguatge verbal i no verbal. b) Adaptació del conte a la personalitat del narrador. c) Caracterització de personatges. d) Presència escènica i domini de l'espai escènic. e) Revisió de l'adaptació del conte original. Conversa escènica. Durant el segon quadrimestre, el primer mòdul va incidir en el desenvolupament de destreses per a utilitzar el cos i la seua expressivitat com a recurs complementari de la narració oral, i el segon mòdul, Veu i Interpretació, en l'adquisició d'eines, desenvolupament de les potencialitats i maneig de la veu com a recurs expressiu. El taller, amb una durada de 50 hores i 3 crèdits per quadrimestre, va tenir lloc els divendres, de 15 a 19 hores, a la Sala Polivalent dels baixos del paranimf.

Narración Oral. Iniciación y Recursos de Apoyo

- Taller de Veu i Comunicació (1r i 2n quadrimestre)

Aquest taller, dirigit per Antonio J. Varona Peña, va tenir com a objectius: 1) Ajudar a alliberar i controlar l'aparell fonador i la veu, potenciar-ne l'ús correcte i obtenir el major rendiment possible per a evitar les dificultats derivades d'un ús incorrecte. 2) Prevenir els problemes derivats de l'ús incorrecte de la veu. 3) Conèixer els principis de la cura de la veu. 4) Millorar l'ús i la força del llenguatge i la paraula com a elements de comunicació. 5) Millorar l'ús de la comunicació no verbal davant l'audiència integrant el moviment, l'espai, la mirada i els recursos necessaris per a mantenir l'atenció i comunicar un missatge. El contingut teoricopràctic del curs va ser: 1) Anatomia de l'emissió vocal. 2) Fisiologia de la respiració. 3) Fisiologia de la laringe i l'emissió vocal. 4) Postura i relaxació. 5) La respiració. 6) Relaxació de la laringe. 7) Els ressonadors. Nocions de timbre, volum i to. 8) Articulació vocal (vocalització). 9) Possibilitats de la veu. Obrir possibilitats. 10) Veu i llenguatge. Comunicació paraverbal. Entonació, pauses, expressivitat vocal gestual i ritme. 11) Higiene vocal. Hàbits per a cuidar la veu. 12) Comunicació no verbal. Diferents tipus de llenguatge: visual, sonor, moviment. Expressió corporal: rostre, mans, mirada, postura, moviments, etc. La imatge: el color, el vestit, els adorns.13) Emoció. Superar la por escènica. El "trac" inicial i com superar-lo. Trobar la força comunicativa personal. Comunicació emocional. L'emoció i els llenguatges: verbal, paraverbal, no verbal. 14) Creativitat i improvisació. El taller, amb 2 crèdits per quadrimestre, va tenir lloc els dilluns i els dimecres, de 16 a 18 hores, a la Sala de Música del PIC.

 

Tornar


Cinema

- Història del Cinema Espanyol (1r i 2n quadrimestre)

El taller Història del Cinema Espanyol, impartit per Aramis López Juan, es va organitzar al voltant de 20 temes: 1) Els orígens del cinema a Espanya. 2) El primer cinema espanyol. 3) El cinema durant la República. 4) La producció cinematogràfica durant la Guerra Civil. 5) El cinema durant la dictadura del general Franco (I). Els anys de postguerra. 6) El cinema durant la dictadura del general Franco (II). El nou cinema espanyol. Dècada dels 50. 7) El cinema durant la dictadura del general Franco (III). Fins a la Transició. Nous plantejaments. 8) El cinema de la Transició. 9) La democràcia. La dècada dels 80. 10) El cinema contemporani. Els 90. 11) El cinema espanyol d'animació. 12) El curtmetratge. 13) El cinema documental. 14) Els cinemes nacionals. 15) La indústria del cinema a Espanya. 16) Figures destacades del nostre cinema. Directors: Segundo de Chomon i Luis Buñuel. 17) Figures destacades del nostre cinema. Directors: Luis García Berlanga, Carlos Saura, Pedro Almodóvar. 18) Figures destacades del nostre cinema. El cinema experimental. Val de Omar. 19) Figures destacades del nostre cinema. Directors de fotografia: Luis Cuadrado. Guionistes: Rafael Azcona. 20) Figures destacades del nostre cinema: Actors. Les 20 unitats didàctiques van tenir lloc els dimarts, de 18 a 20 hores, a la sala d'actes de l'edifici Germà Bernàcer, i les deu projeccions, els dijous de 18 a 20 hores, a la sala d'actes de l'aulari II. El curs va tenir un total de 6 crèdits.

- Història Universal del Cinema (1r i 2n quadrimestre)

El curs Història Universal del Cinema, impartit pel professor José Luis Martínez Meseguer, es va desenvolupar al voltant de vuit grans temes. El primer tema, Pioners, Inventors i Fundadors, va tenir com a punts fonamentals: 1) La història del cinema. 2) El cinema francès en els orígens (1896-1908), i 3) El naixement del cinema als Estats Units i Alemanya (1895-1907). En el segon tema, Maduresa i Esplendor del Cinema Mut, els punts que s'hi van tractar van ser: 1) Els Estats Units (1908-1928). 2) L'organització industrial. 3) Els independents. 4) La consolidació dels estudis de Hollywood. 5) Star-system. Els gèneres. 5) Aportacions europees al cinema americà. 6) El director és l'estrella. 7) Europa (1907-1930). 8) França. Països nòrdics. Itàlia. Regne Unit. Alemanya. Rússia. 9) Tradició documental i cinema de propaganda. Cinema d'animació. El cinema com a art. Cinema d'avantguarda. En el tercer tema, La Transició del Mut al Sonor, es va explicar l'arribada del so. En el quart tema, El Cinema entre el Totalitarisme i la Democràcia (1929-1945), es va incidir especialment en: 1) Europa: França, Itàlia, Alemanya, Regne Unit, l'URSS. 2) Els Estats Units (1932-1945): El New Deal. La Guerra Mundial. 3) Els Estats Units (1945-1955): l'edat d'or dels estudis. La censura i el codi de producció. El color, els nous formats i el so. Els gèneres. El tema cinquè, El Cinema Modern, es va ocupar de: 1) Els orígens del cinema modern. Incidència de Hollywood en la indústria europea. 2) Itàlia i el neorealisme. 3) França, Regne Unit, Alemanya, països escandinaus, centre i est d'Europa. En el tema sisè, L'Arribada de la Televisió, es van explicar els punts: 1) Redefinició del sistema d'estudis de Hollywood. 2) Els nous directors. El tema setè, Els Nous Cinemes, es va encarregar d'aprofundir en: 1) Teories i poètiques. L'Estat assistencial. El model industrial. La renovació temàtica. 2) França: Nouvelle Vagui. Regne Unit: Free Cinema. Itàlia i Alemanya. 3) New America Cinema. Cinema underground. 4) Txecoslovàquia. L'URSS. Països socialistes sense nou cinema. Polònia. Iugoslàvia. Hongria. El tema vuitè, L'Era de l'Audiovisual, va analitzar: 1) Les transformacions industrials en el cinema mundial. 2) La incidència de la tecnologia en la realització. 3) La noció d'espectador en el cinema contemporani. 4) La passió teòrica. 5) El concepte de cinema nacional. 6) El cinema postmodern. Noves ficcions audiovisuals. 7) Altres mirades, altres representacions. El cinema després del cinema. L'horari del curs, amb un total de 60 hores lectives i 6 crèdits, va ser: les 30 unitats didàctiques, de 18 a 20 hores, a la sala d'actes de l'edifici Germà Bernàcer, i les projeccions, els dimecres, de 16 a 18 hores, al mateix lloc.

Taller de cine

- Els Gèneres Cinematogràfics (1r i 2n quadrimestre)

Aquest taller, coordinat per Israel Gil, es va desenvolupar al voltant del programa següent: 1) Sessió introductòria. Breu introducció a la història del cinema i als gèneres cinematogràfics. 2) La comèdia: Billy Wilder i els germans Marx. 3) Terror i suspens: Alfred Hitchcock i James Whale. 4) Avantguarda i independent: Woody Allen i Luis Buñuel. 5) Realisme i documental: Roberto Rossellini i Robert J. Flaherty. 6) Aventura i acció: Steven Spielberg i Akira Kurosawa. 7) Western: John Ford i Sam Peckinpah. 8) Musical: Stanley Donen i Gene Kelly. 9) Cinema negre: Howard Hawks i Fritz Lang. 10) Altres gèneres: ciència ficció, bèl·lic, poema, etc. El curs, que va tenir lloc a l'edifici Germà Bernàcer, de 18 a 20 hores, va tenir 40 hores de sessions teòriques i 10 projeccions, amb un total de 4 crèdits.

- La Ciutat dels Cineastes: Cultura, Societat i Models Urbans (1r quadrimestre)

Aquest taller, impartit per José Costa Mas, va tenir com a objectius: 1) Potenciar el cinema com a vehicle idoni per a ajudar-nos a comprendre els processos urbans, socials i culturals. 2) Emfatitzar un enfocament interdisciplinari, no estrictament limitat al cinema per se ni a la ciutat per se, sinó bolcat a la relació i conjunció entre els dos. El programa va ser el següent: 1) Cultura per a tots (8 octubre). La llibertat d'expressió artística al voltant del teatre, música i pintura, i el debat sobre les subvencions públiques. Film base: Bajo el telón, de T. Robbins. 2) Escola i educació: els fonaments de la ciutadania (22 octubre). Els reptes de l'ensenyament, d'instrument de l'establit a aposta per alternatives de llibertat, justícia i solidaritat. Film base: Hoy empieza todo, de B. Tavernier. 3) L'art de l'arquitectura (29 octubre). "Roma influeix més per les seues ruïnes; el que no es veu és imaginat". Des de Boullée i Piranesi als arquitectes postmoderns. Film base: El vientre del arquitecto, de P. Greenaway. 4) La ciutat com a negoci il·lícit (5 novembre). Agents, instruments i mecanismes intervinents en la producció, entesa malament, d'espai urbà. Corrupció i especulació. Film base: Las manos sobre la ciudad, de F. Rosi. 5) El treball en la ciutat actual (12 novembre). Estratègies empresarials i situació laboral. Moviments socials urbans. Films base: cinema de Loach, Cantet, Becker. 6) Els exclosos del somni (19 novembre). La ciutat dels suburbis, els problemes socials i de l'habitatge, la vida quotidiana del barri. Film base: una selecció de cinema social europeu. 7) La ciutat difusa i fragmentada (26 novembre). El prototip urbà anglosaxó (Los Ángeles): la laxitud, habitatge unifamiliar, mobilitat rodada. Debat: La seua inviabilitat ecològica i social. Films base: American Beauty, La tormenta de hielo, Grand Canyon. 8) La ciutat blindada (3 desembre). La deserció urbana dels privilegiats. El nou apartheid: les ciutats privades, les comunitats fortalesa, asèptiques, reductores, excloents. Film base: El show de Truman, de P. Weir. 9) Àgores i mercats. Salvem els espais públics (10 desembre). Cada vegada més la vida moderna es desenvolupa, no al carrer i les places, sinó als centres comercials, temples -privats- de l'oci i del consum. Films base: Mallrats i Scenes from a Mall. 10) La ciutat futurista (17 desembre). De com el cinema ha entès l'esdevenir de la ciutat i de la societat urbana, anticipant-se no poques vegades a la realitat present. Quines són les últimes propostes? Films base: Metrópolis, Alphaville, Playtime, Brazil i Blade Runner. El curs, amb un total de 2 crèdits, va tenir lloc els dimarts, d'11 a 13 hores, a la sala d'actes de l'edifici C de la Facultat de Filosofia i Lletres.

 

 

Dansa i Música

- Dansa Contemporània (1r i 2n quadrimestre)

El taller de Dansa Contemporània (Iniciació a la Dansa), amb Ana Torres Martín com a professora, va desenvolupar els objectius següents: 1) Expressió corporal com a instrument. 2) Expressió de la dansa: pantomima, diferents tècniques, preparació física. 3) Creativitat musical i de dansa. 4) Relació ballarí-públic. En les classes, de dues hores de durada, es va dedicar mitja hora a la teoria de la dansa i una hora i mitja a la pràctica. En l'apartat de teoria es va tractar: a) Panorama de la dansa contemporània. b) On va sorgir i la seua evolució. c) Els grans mestres i figures: biografies. d) La seua influència a Europa i les múltiples conseqüències. e) Visualització de vídeos d'obres de dansa contemporània. En la part de pràctica es va portar a terme: a) Afinar l'instrument corporal i activació general. b) Moviments específics de la tècnica desenvolupada. c) Estudi de desplaçaments en l'espai. d) Treball del taller coreogràfic. El curs, amb un total de 50 hores, va tenir lloc els dimarts i els dijous, de 15 a 17 hores, a la Sala Polivalent (baixos del paranimf.

Danza

- Taller Coreogràfic de Dansa Moderna (1r i 2n quadrimestre)

El Taller Coreogràfic de Dansa Moderna, amb Boris Chircovskii com a professor, va constar de les parts següents: 1) La iniciació a la tècnica de la dansa moderna: desenvolupament de l'elasticitat, coordinació i col·locació del cos i control de la respiració. 2) Aprendre a aïllar els moviments. Tècnica de caiguda i recuperació. 3) Moviments simples i globals. Desimboltura, suspensió i continuïtat dels moviments com a base principal de la dansa moderna. 4) El moviment i el gest. Creació dels moviments en l'espai i en el temps. Motivació per a la creació d'una coreografia. 5) Estilització dels moviments. Expressivitat de la dansa. 6) En acabar el curs, els alumnes van exposar els seus treballs en una representació. El curs, amb un total de 60 hores cada quadrimestre, va tenir lloc els dilluns i els dimecres, de 15.30 a 17.30 hores, a la Sala Blava del Poliesportiu.

- Tango Argentí, Milonga i Vals Tanguer (1r i 2n quadrimestre)

Aquest taller, impartit per l'Associació Sociocultural Argentina, va tenir els continguts següents: 1) Introducció al pas base i a la pràctica d'aquest. 2) Compenetració amb la parella. 3) Videohistòria. 4) Aprenentatge i pràctica de vuits. 5) Introducció a les figures. 6) Tècnica. Estil i postura. 7) Enllaç i pràctica. 8) Festa i exhibició de fi de curs (opcional). El taller, amb un total de 22 hores per quadrimestre, va tenir lloc a la Sala Polivalent del PIC, els divendres, de 19 a 20.30 hores.

- Dansa Oriental (2n quadrimestre)

El curs Dansa Oriental va ser impartit per Cristina Krimmling. El ball oriental és conegut als països àrabs com el "ball de l'alegria". El canvi continu entre moviments fluids, accents bruscs i vibracions donen la seua fascinació. Milers d'anys de velles tradicions han desenvolupat aquesta forma d'art. Aquest ball dóna a les dones la meravellosa oportunitat de desenvolupar la seua personalitat i la seua feminitat siguen els ideals de bellesa que siguen. A més, aporta energia i elasticitat, allibera tensions i ensenya les dones a prestar-se més atenció a si mateixes. El curs es va fer en dos grups durant tota la setmana. El primer grup, d'11 a 13 hores, al Gimnàs I, i el segon grup, de 18 a 20 hores, a la Sala Tatami.

- Guitarra contemporània (1r i 2n quadrimestre)

Aquest taller, coordinat per Santiago Jesús Iglesias Hurtado, va constar del programa següent: 1) El principiant. 2) El guitarrista rítmic. 3) El guitarrista melòdic. 4) El guitarrista harmònic. 5) El guitarrista avançat. 6) Anàlisi d'estils. 7) Tècniques d'improvisació. 8) Tecnologia en l'actuació. El taller va tenir lloc els dimarts, de 17 a 21 hores, i els dissabtes, de 10 a 14 hores, a la Sala de Música del PIC.

- Percussió (1r i 2n quadrimestre)

El Taller de Percussió, impartit per Pakito Baeza, va tenir els continguts següents: 1) Clau 3×2. 2) Patró de campana. 3) Escorces. 4) Tumbao per a conga. 5) Patró de bolero, per a conga i tumba. 6) Patró de martell en el bongo. 7) Patró de bolero per a maraques. 8) Rudiments per a conga, el bongo i els timbals. 9) Improvisació sobre so montuno i guaguanco. 10) Divisió rítmica de les mans. 11) Combo de percussió per a jazz llatí. 12) Ritmes populars per a conga i timbal. El taller va tenir lloc els dilluns, de 20 a 22 hores, i els dimecres, de 10 a 14 hores, a la Sala de Música del PIC.

Percusión

- Coral Universitària (1r i 2n quadrimestre)

Aquest taller, dirigit per Juan Luis Vázquez González, va tenir el programa següent: Mòdul I. Tècnica vocal; Mòdul II. Tècnica d'organització coral; Mòdul III. Coneixements musicals; Mòdul IV. Tècnica de direcció. Els objectius van ser: 1) Desenvolupar les aptituds musicals de cadascun dels alumnes (vocals, rítmiques, auditives i de lectura musical). 2) Generar una cultura musical en harmonia amb la resta de les arts i en relació amb la història, ampliar al màxim els coneixements que cada alumne ja en tinga. 3) Per als alumnes amb intencions de dedicar-se professionalment a la música: tècnica de direcció, dinàmica d'assajos, formació i organització d'un cor, anàlisi de partitures i orientació del material utilitzable. Tot això des de la praxi. 4) Aconseguir tot això des d'un ambient de companyonia, distès però seriós, en el qual tots tinguem el nostre lloc i tots siguem importants. El taller, amb un total de 6 crèdits, va tenir lloc els dilluns i els dimecres, de 19.30 a 22 hores, a la Sala Polivalent del PIC.

Coral Universitaria

- Món i Formes del Flamenc: Curs Audiovisual sobre la seua Història, Desenvolupament i Continguts en el Cant, el Ball i la Guitarra (2n quadrimestre)

Aquest taller, impartit per José Antonio Martínez Bernicola, va ser una aproximació al flamenc per a conèixer el seu origen, història, formes, desenvolupament i continguts, dels quals es nodreix i representa a través de les variants del cant i les lletres, el ball i la guitarra. El temari va constar dels punts següents: 1) Els orígens i les fonts de coneixement del fenomen flamenc. 2) El flamenc com a raó socioartística del poble andalús. 3) Folklore i flamenc. 4) El gitano i el flamenc. 5) Els estils de cant. 6) De què parla el cant flamenc? 7) Un art pobre? Un art cult? 8) El temps de cristal·lització del flamenc. 9) La consagració de la dignitat. 10) Els canvis en el nou espai. 11) El nou espai: José Menese. 12) El nou espai: Camarón de la Isla. 13) El nou espai: Paco de Lucía. 14) El nou espai: Enrique Morente. 15) El ball, la guitarra i les arts plàstiques: un art total. El curs, amb un total de 30 hores i 3 crèdits, va tenir lloc els dimecres i els divendres, de 19 a 21 hores, a la Sala de Música del PIC.

 

Tornar

 

Teatre

- Teatre, educació i expresió (1r i 2n quatrimestre)

Aquest taller, dirigit per Rosa Fraj Pla, va tindre per objectius 1) Conèixer diferents disciplines en la formació dramática: veu, expressió corporal, mim, improvisació. 2) Conèixer i practicar els diferents generes teatrals: drama, comèdia, sainet, clàssic, contemporani amb la finalitat formativa i didáctica. 3) Conèixer i practicar diferents tècniques teatrals: Teatre de titelles, ombres, Teatre negre, Teatre de carrer, Teatre de sala. 4) Aprendre a utilitzar els recursos dramàtics per a millorar la comunicació. 5) Conèixer la historia del teatre i l'importància amb l'evolució i la cultura del ésser humà. 6) Aprendre a utilitzar el teatre com a recurs didàctic. Els continguts van ser
Psicomotricitat. Control del espai. Expressió corporal. Gest. Cos. Postura. Respiració. Relaxació. Veu. Jocs dramatics. Tecniques d'improvisació. Dramaturgia del teatre de titelles. Direcció i adaptació de textes. Mutatge escènic: mim, contes, poesia, creació colectiva, text teatre. El curs es va fer el dimecres de 15 a 17 hores, a la Sala Polivalent del PIC.

- Teatre Clàssic Grecollatí. Teoria i Pràctica (1r i 2n quadrimestre)

L'objectiu d'aquest curs, dirigit per M. Paz López, va ser que l'alumnat obtinguera una lectura crítica des del punt de vista teatral dels textos clàssics grecollatins i poguera desenvolupar la seua capacitat per a la direcció i interpretació de les escenes fonamentals de la tragèdia i la comèdia grecollatines, amb una atenció especial a la pràctica de l'art teatral. Es pretenia, per tant, buscar la capacitat d'anàlisi i comprensió de personatges des d'una perspectiva dramàtica que facilitara que l'alumnat poguera interpretar i dirigir qualsevol escena de la tragèdia grecollatina. En conseqüència, l'alumnat va aprendre a diferenciar entre les tragèdies gregues i romanes, les diferències entre els seus personatges, la diferència entre comèdia grega i comèdia llatina i els seus diferents personatges; va conèixer la música que acompanyava les representacions teatrals antigues, el desenvolupament arquitectònic dels teatres des dels seus orígens fins al monumental teatre romà i les diverses tendències interpretatives del moment clàssic, i va poder establir les diferències amb l'espai teatral actual i conèixer els recursos d'adaptació del teatre antic a aquest. Així mateix, l'alumnat va tenir informació detallada de la història de la literatura teatral grecollatina, i va poder dur a la pràctica diferents escenes del teatre grecollatí, i adoptar, finalment, el paper de direcció. Es pretenia, al capdavall, que, des del coneixement teòric, la interpretació i la direcció del teatre grecollatí, es comprenga la importància dels clàssics en la història de la literatura, i també les seues influències en el panorama teatral actual. El curs va tenir lloc els divendres, de 16 a 20.30 hores, al Seminari de Grec de la Facultat de Filosofia i Lletres (edifici C).

- Aula de Teatre Clàssic (1r i 2n quadrimestre)

Impartit per Andrés Vinaches, l'Aula de Teatre Clàssic va preparar durant el curs el muntatge de l'obra d'Aristòfanes, L'assemblea de les dones. Els assajos van ser els dilluns i els divendres, de 15 a 17.30 hores, en la sala d'actes del Col·legi Major. Així mateix, l'Aula de Teatre Clàssic va rebre el passat 5 de juny de 2003 el premi al millor espectacle del II Certamen Palmireno de la Universitat de València pel muntatge La asamblea de las mujeres, que l'Aula de Teatre Clàssic va estrenar el 21 de maig al paranimf de la UA.


- Teatre Universitari (1r i 2n quadrimestre)

Impartit per Juan Luis Mira, el Teatre Universitari s'ha centrat aquest curs en la preparació del muntatge Sussi (un musical carnívoro), una comèdia musical basada en la pel·lícula d'Enzo Corman, La tienda de los horrores, i en el posterior musical americà d'Ashman i Menken. Els assajos es van iniciar la primera setmana d'octubre amb la participació de 37 alumnes, que van dedicar les primeres sessions a fer improvisacions a partir de la dramatúrgia escrita pel mateix director. D'entre tots els assistents, van ser seleccionats els 14 que van formar part del repartiment definitiu. Els assajos de l'obra van començar al mes de desembre.
Paral·lelament al treball de text i musical, l'alumnat va rebre un curs de dramatúrgia impartit per la ballarina Mar Mira, que va dissenyar la coreografia dels diferents números de l'obra. Així mateix, l'actor i ballarí Pedro del Rey va impartir un curs sobre Iniciació al Claqué, i la cantant Margot Cortes, que va fer els arranjaments musicals del muntatge, va impartir diverses sessions de Tècnica Coral per a Actors.
De setembre del 2002 a febrer del 2003, l'Aula de Teatre va fer nombroses representacions del muntatge del passat curs, Romeu i Julieta, pels pobles de la província i a les ciutats de València i Múrcia. Com a tancament a l'exhibició d'aquest muntatge, l'Aula va ser convidada a representar l'obra a la Facultat de Drama de la Universitat de Kingston, Londres, el 26 de febrer.

Romeo y Julieta

El muntatge Sol@ ante el peligro ¾selecció de monòlegs¾ va participar en el Festival de Teatre de la Universitat de La Laguna, el dia 13 de maig. Finalment, el 16 de maig van començar els assajos de l'obra Minim.mal show, de Sergi Belbel i Miquel Górriz, dins del projecte conjunt Universitat d'Alacant - UNITER de Romania, que implicarà un intercanvi de propostes escèniques i que culminarà amb un procés d'immersió lingüística que serà dut a terme a Bucarest, del 5 al 27 de juliol, i la posterior representació del muntatge, en llengua romanesa, durant la pròxima tardor.


· Teatre Universitat Permanent (1r i 2n quadrimestre)

El Taller de Teatre de la Universitat Permanent, dirigit per Etel Sánchez, va tenir els continguts següents: 1) La imatge pròpia. La imatge de l'altre. Descobriment i sensibilització. 2) Anàlisi del moviment: naturalitat i mecanització. Màscares. Situacions. 3) Construcció del personatge. Característiques. Anàlisi de la situació. 4) Iniciació al text dramàtic. Anàlisi de textos. 5) Muntatge d'una obra. Posada en escena. 6) Tots els aspectes del programa seran completats amb exercicis pràctics. El taller va tenir lloc a la sala d'actes del Col·legi Major, els dimecres, de 17.30 a 20.30 hores.

- Com Ser Actor en Trenta Hores (i no Morir en l'Intent) (1r i 2n quadrimestre)

Aquest taller, coordinat per Etel Sánchez, va tenir com a objectius: 1) Potenciar la sociabilitat a través de l'expressió i la comunicació. 2) Desenvolupar la memòria i la capacitat intel·lectual per mitjà del treball actoral. 3) Estimular la capacitat de joc a través de la interpretació teatral. La metodologia va consistir en el desenvolupament individual adaptat a les característiques de cadascú; la interacció de tots els individus del grup i la participació de tots els individus en el conjunt del treball. El curs va tenir lloc els dimarts i els divendres, de 18 a 20 hores, a la sala d'actes del Col·legi Major.

 

Tornar

Tècniques de relaxació

- Aprén a Cuidar la teua Esquena (2n quadrimestre)

Impartit per Giussepa Caputo, els objectius del curs van ser: 1) Millorar la forma física i prevenir els problemes d'esquena. 2) Millorar la postura. 3) Millorar la mobilitat i la força. 4) Millorar el control de la tensió muscular. 5) Desenvolupar hàbits motors saludables. El temari va ser: 1. L'esquena i el seu funcionament. 2. Les postures i la pressió entre les vèrtebres. 3. Els factors de risc. 4. Molèsties d'esquena. 5. La prevenció. 6. La gimnàstica reeducativa per a l'esquena. El taller va tenir lloc a la Sala Polivalent del PIC, els dilluns i els divendres, de 12 a 13.30 hores.

- Taller de Dinàmica i Teràpia del Riure I i II (1r i 2n quadrimestre)

Coordinat per Ana María Giandinoto Altamore, aquest taller es va establir sota el principi bàsic de la teràpia del riure, que resideix a estimular la producció de diferents hormones que genera el mateix organisme amb exercicis i jocs grupals. La seua comesa és potenciar el sistema immunitari en general i facilitar la superació de diferents bloquejos. Riure mobilitza els músculs, augmenta el ritme cardíac i respiratori i renova l'oxigen de les cèl·lules. El bon humor fa disminuir els nivells de cortisol, hormona de l'estrès i, alhora, estimula la secreció d'endorfines i serotonina que provoquen la sensació de benestar i relax. El taller es va dur a la pràctica els dimarts i els dijous, de 10 a 13 hores, a la Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

- Tai-chi (1r i 2n quadrimestre)

El Taller de Tai-txi, impartit pel professor Francisco Antonio Terol García, va tenir com a objectius fonamentals: 1) Ser educat per a utilitzar el cos de manera harmònica a través del moviment. 2) Millorar la circulació del txi (energia vital interna). 3) Aprendre a treballar sempre a favor del cos, sense forçar-lo. 4) Aprendre a escoltar les sensacions corporals. 5) Aconseguir un cos fort i, alhora, elàstic, més resistent a les malalties i lesions. 6) Corregir defectes posturals i prevenir els dolors crònics de la columna i les articulacions. 7) Augmentar la circulació limfàtica i sanguínia. 8) Millorar el metabolisme cel·lular. 9) Estimular els aparells i sistemes de cos tant externs (locomotor) com interns (circulatori, nerviós, digestiu, respiratori, urogenital i endocrí). 10) El moviment és un magnífic aliat per a transformar les emocions conflictives i aprendre a eliminar-les. 11) Aconseguir un moviment lent, harmoniós i coordinat seguit d'una respiració profunda per a: a) aconseguir calma mental, b) disminuir l'ansietat, c) eliminar l'estrès acumulat, d) descarregar la tensió, e) potenciar la concentració i evitar la dispersió mental. El curs va tenir lloc a la Sala Polivalent del PIC, els dilluns i els dimecres, de 18 a 19 hores.

- Ioga. Consciència Corporal i Moviment Creatiu (1r i 2n quadrimestre)

Impartit per Joaquina López Gil i Carmen Agraz Casas, com és habitual des de fa tretze anys, el Taller de Ioga ha tingut lloc des d'octubre fins al juny sense interrupció, fet que permet que un bon nombre de persones repartides en quatre grups s'hagen pogut beneficiar de la pràctica d'una activitat cada dia més necessitada i preuada en qualsevol àmbit social. A part de les classes setmanals en horari de matí, vesprada i nit, s'han desenvolupat com a activitats complementàries en els mesos de novembre i març dos cursos de cap de setmana sobre El Ioga en la Veu, impartit per Leandro Brandi, de l'Escola de Ioga Sadhana d'Itàlia, per a tractar de transformar la part emocional retinguda i donar-li una forma verbal creativa per mitjà del cant, la pròpia veu o de jocs verbals en grup. En els mesos de febrer i març, Juan José Albert Gutiérrez, psiquiatra i psicoterapeuta de l'Institut de la Gestalt d'Alacant, va oferir dues conferències: "El carácter como sistema contenedor de la angustia" i "La perdida del amor a uno mismo como origen del sufrimiento". Al llarg del curs i durant els matins d'alguns dissabtes, la professora Joaquina López Gil, de l'Escola Sadhana, va crear el Taller de Consciència Corporal com a "espai de treball creatiu i lliure de condicionaments que permeta establir una relació amorosa amb un mateix basada en el respecte i l'estima al cos".


· Capoeira (1r i 2n quadrimestre)

El Taller de Capoeira, impartit pel professor Joseph Santos, va tenir lloc a la Sala Tatami del Pavelló d'Esports de la Universitat d'Alacant durant els dies 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 i 29 de novembre. La capoeira és un art que integra dansa, música, joc, defensa personal i imaginació. De clara arrel africana, aquest ritual és també una forma de resistència cultural que va sorgir en les comunitats de lliberts africans al Brasil durant el segle XVIII. I com diuen els vells mestres, la capoeira no és solament una combinació de dansa i art marcial, sinó també música, cant, història, cultura, coneixement, filosofia, malícia, teatre, dansa, sagacitat, ritme i vida. I, sobretot, és important subratllar que la capoeira no és violència. Aquest art s'ha desenvolupat a través de generacions de mestres, figures històriques i llegendàries que, conservant una llarga tradició plena de saviesa popular, l'han desenvolupat, enriquit i difós més enllà de les fronteres del Brasil. La capoeira d'Angola és l'estil més tradicional i proper a Àfrica. Al so de diversos instruments (berimbau, panderos, atabaque, reco-reco i agogo) té lloc la roda, sessió del joc de capoeira, que és acompanyada amb aplaudiments i cants que narren la rica història del capoeira. Dins del jogo tenen lloc moviments d'atac i defensa, salts, jocs i paranys, i s'hi desenvolupa un diàleg entre els participants. Un element essencial de tot angolès és la malícia. Aquest art integral és essencialment col·lectiu, proporciona destresa de moviments, elements de defensa personal, seguretat, estimula qualitats musicals, etc. L'horari d'aquest taller es va distribuir en dos torns: el primer, els dimarts i els dijous, d'11 a 13 hores i, el segon, els dimarts i els dijous, de 16 a 18 hores.

 

Tornar

 

Tecnologia

- Crea la teua Música amb Ajuda d'un Ordinador (2n quadrimestre) )

Aquest taller, coordinat per Juan José Galiana Merino, va tenir el temari següent: 1) Introducció a la música en format digital. 2) Reproductors de música: WinAmp, Windows Media Player, MusicMatch JukeBox, etc. Estudi de les principals característiques. 3) Enregistrament de música des de CD, ràdio, televisió, cassette, Internet, etc. 4) Formats d'enregistrament o compressió d'arxius: WAV, MP3, WMA, OGG, etc. 5) Creació d'àlbums de música propis. 6) Programes de classificació de la discografia. 7) Composició de melodies pròpies. 8) Programes d'edició d'àudio: Sound Forge, Cool Edit 2000, etc. 9) Enregistradors de CD. Característiques principals a tenir en compte. 10) Formats d'enregistrament de CD: CD-ROM, Vídeo-CD, CD-Text, etc. 11) Programes d'enregistrament en CD. Característiques principals. 12) Programes d'edició de caràtules de CD. El taller va tenir lloc a l'aula I23 de l'aulari II, els dimarts i dijous, de 17 a 20 hores.

- Imitar el Cinema en Vídeo Domèstic Digital (2n quadrimestre)

Aquest taller, impartit per Cristian Font Soriano i Pascual Ibáñez Fernández, va tractar els continguts següents: Muntatge; El guió de vídeo; L'enregistrament; El sistema de vídeo digital; Edició digital no lineal; So en vídeo digital; Efectes digitals i formats. El curs va tenir lloc, del 3 al 14 de març del 2003, de 16 a 20 hores, a l'aula G1 de Geografia i Història. El taller es va tornar a repetir del 10 al 18 de juliol del 2003.


- La Imatge en l'Era Digital (1r quadrimestre)

Aquest taller va tenir quatre apartats, que van ser desenvolupats per diferents professors. A) La fotografia, per Felipe Iguíñiz. B) Com arribar a l'era digital: fotografia i vídeo, per Mira Bernabeu. C) Imatge sense màquina, per Javier Codesal. D) L'impacte de la cultura digital en la imatge fotogràfica, per Enric Mira Pastor. Les classes van tenir lloc a la Biblioteca del MUA, de 18 a 20 hores.

 

Tornar

 

Gestió cultural

- III Jornades de Gestió Cultural (1r quadrimestre)

Les III Jornades de Gestió Cultural, coordinades per Joaquín Quílez, van aprofundir en la gestió cultural i els seus camps d'aplicació. La gestió de la cultura s'ha convertit en un territori en expansió, com a jaciment d'ocupació i com una opció professional marcada per la vocació i per l'experiència de la cultura des de dins. Aquestes Jornades, amb una trajectòria consolidada, estan dirigides a tots els interessats per la cultura en les seues diverses manifestacions: cinema, art, literatura, música, teatre…, des de gestors culturals, estudiants d'humanitats, filosofia i lletres i ciències, etc., ja que en la gestió cultural conflueixen diverses disciplines. En aquestes Jornades s'analitzaran diferents aspectes de la cultura, des de com programar o com gestionar centres culturals, com ara cases de cultura, etc., i es convertiran en un fòrum que plantejarà el present i el futur d'un dels camps professionals més atractius del moment.

 

Tornar

Altres

· Què és una ONG? Guia per al Voluntari Solidari (2n quadrimestre)

En les últimes dècades el voluntariat solidari s'ha consolidat en les actuals societats com un dels principals mecanismes a través dels quals els ciutadans cooperen en la correcció de les injustícies socials, però també com una opció que possibilita el desenvolupament personal i comunitari. El curs, dirigit per José Luis Cividanes Hernández, té com a objectiu introduir els alumnes, des d'una perspectiva tant conceptual com pràctica i específica, en el voluntariat solidari a través de la participació en organitzacions no governamentals. El temari va constar dels apartats següents: 1. L'esperit del voluntariat solidari. 2. Objectiu de les ONG. 3. Tipologia de les ONG. 4. La participació institucional de les ONG. 5. El marc jurídic de les ONG. 6. Com exercir el voluntariat solidari? (taller de treball amb ONG).

- Tast de Vins (2n quadrimestre)

El taller de Tast de Vins, coordinat per Óscar Carrión, Víctor Marco i F. Javier Martínez (Restaurant La Charca), va programar els continguts següents: 1) Tipus de tast. 2) Condicions per a tastar. 3) Tècniques de tast. 4) Vocabulari del tast. 5) Valoració del vi. 6) La fitxa de tast. Les pràctiques de tast van incloure vins blancs (Rueda, Penedés, Alacant, Ries Baixes) i caves (dolç, semisec i extrabrut). Així mateix, també es va fer una guia per a la degustació dels vins: La degustació. Consells per a arribar a coneixedor; La vista. Colors dels vins. L'evolució del color; L'olfacte. Tipus d'aromes i bouquet; El gust; En la pràctica. Com degustar un vi i pràctiques de tast: vins negres (negre jove passat, negre ordinari, negre collita, negre de criança, negre de reserva). El taller va tenir lloc al reservat del restaurant La Charca del Club Social II, el 4, 5, 11 i 12 de febrer de 2003, de 18 a 20.30 hores.

- Taller de Ceràmica (2n quadrimestre)

Aquest taller, impartit per Maida Gomis i Elías Guerrero, del taller de ceràmica El Alfahar, va treballar amb argila roja i va incloure: 1. Tècniques manuals. Serveixen per a formar la peça (Pressió manual. Mètode dels rotlles. Mètode dels pilots. Mètode de les plaques. Buidatge. Modelatge). 2. Tècniques decoratives. Serveixen per a decorar la peça (Relleu imprès. Deformacions. Incrustacions. Aplicacions. Calat i perforat. Engalba. Pintura amb òxids. Esmaltat. Decoració sota coberta. Decoració sobre coberta. Cocció). El taller va tenir lloc a l'Aula de Formes de la Politècnica IV, els dilluns i els dimecres, de 15 a 17 hores.

 

Tornar

 

Cursos

- El segle XVIII a Amèrica: il·lustració i enciclopedisme (11 / 20 novembre 2002)

El siglo XVIII en América: ilustración y enciclopedismoLa Unitat d'Investigació Recuperacions del Món Precolombí i Colonial en el Segle XX Hispanoamericà, amb la col·laboració del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti, va organitzar el curs El Segle XVIII a Amèrica: Il·lustració i Enciclopedisme, impartit per Nelson Osorio, membre d'aquesta Unitat d'Investigació i catedràtic de Literatura de la Universitat de Santiago de Xile, en la qual dirigeix el programa de doctorat en Estudis Americans. El curs, dirigit per Carmen Alemany Bay, va tractar de revisar la producció literària i criticoliterària del segle XVIII a l'Amèrica hispana amb la finalitat d'examinar les seues característiques específiques i la seua articulació amb la Il·lustració a Espanya i Europa. El curs va tenir lloc a l'aula 1C2 de l'aulari I, entorn dels vuit temes següents. El dia 11, el curs va començar amb "La Ilustración europea y española y sus antecedentes en el siglo XVII. Renacimiento, Barroco e Ilustración". El dia 12, es va tractar el tema "Barroco e Ilustración en América. Elementos transicionales en Sor Juana y Sigüenza y Góngora". El 13, va ser el torn de "La obra de Feijoo y su recepción en América". El dia 14, "La Biblioteca Mexicana de Eguiara y Eguren y los antecedentes de la Polémica del Nuevo Mundo. La valoración de la civilización indígena". El 15, s'hi van tractar els "Rasgos específicos de una Ilustración americana. La Iglesia Católica americana y la llamada Ilustración católica". El dia 18, s'hi va parlar de "La obra de los jesuitas expulsos y la Polémica del Nuevo Mundo (Clavijero, Juan de Velasco, el Abate Molina, el Abate Viscardo, etc.)". El dia 19, el curs va continuar amb "Modalidades del enciclopedismo americano: los casos de Santa Cruz y Espejo, Eusebio Llano Zapata, Alcedo y Bejarano, Antonio Navarrete y otros". El dia 20, el curs va concloure amb la "Revisión crítica de las características de la Ilustración Americana en la perspectiva de una nueva historia cultural".

- Cantant la teua veu (15, 16 i 17 novembre 2002)

Cantando tu vozEl Secretariat de Cultura va organitzar el curs Cantant la teua Veu, impartit pel cantant, músic i professor de tècniques d'expressió verbal, Leandro Brandi. El curs va estar dirigit a totes les persones interessades, sense necessitat de formació específica, i també als professionals de l'expressió, cantants, ballarins, pedagogs, actors, comunicadors, etc., per als quals alliberar certs espais interns relacionats amb l'expressió o comunicació serveix d'ajuda, suport o indagació personal. El curs va girar entorn de quatre eixos: bases posturals per a desenvolupar uns espais respiratoris necessaris per a l'emissió de la veu i la seua col·locació; harmonització i desenvolupament auditiu espacial i sensorial; tècniques d'improvisació amb la veu a partir del nostre material memorístic infantil, i tècniques d'expressió i sensibilitat a partir de treballs de grup rítmics i de percepció interna dels sons a través dels Mantram.

- El verb i les seues classificacions: aplicacions lexicogràfiques, traductològiques, computacionals i metateòriques. (28 febrer / 1 abril 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, el Laboratori de Lingüística Informàtica (Lablingua), USI en Lingüística cognitiva, USI en Lexicografia i Lingüística de Còrpora, i el Vicerectorat de Comunicació i Coordinació, amb la col·laboració de l'Àrea d'Estudis Àrabs i Islàmics, l'Àrea de Filologia Catalana, l'Àrea de Filologia Francesa, l'Àrea de Filologia Anglesa, l'Àrea de Filologia Llatina, l'Àrea de Filologia Espanyola, l'Àrea de Traducció i Interpretació i les universitats de Bremen, C. Portuguesa, Dusseldorf, Lovaina, Múrcia, València, Lexía Traductors i l'Oficina d'Harmonització del Mercat Interior (OAMI), van organitzar el curs europeu El Verb i les seues Classificacions: Aplicacions Lexicogràfiques, Traductològiques, Computacionals i Metateòriques, que va incloure 43 ponències de diversos representants de les entitats organitzadores i col·laboradores. El curs va tenir lloc a l'aulari I i a la Sala de Graus de la Facultat de Dret, en horari de matí i vesprada.

- Joves gitanos hui. La música com tret cultural dels gitanos (21 / 26 juliol 2003)

Jóvenes gitanos hoyArakerando, amb el patrocini del Vicerectorat d'Extensió Universitària i Bancaixa, va organitzar
la IV edició del curs Joves gitanos avui. La música com tret cultural dels gitanos, amb la finalitat d'aprofundir en el flamenc i en altres aspectes com costums, valors i perspectives de futur, que es van debatre en les conferències i fòrums de debat. En el curs es van realitzar tallers simultanis de canti i composició, guitarra, ball, percussió, improvisació i acompanyament; es van impartir les conferències Joventut gitana i diversitat, a càrrec de Valentín Suárez; Perspectives laborals dels
joves gitanos, per Pedro Aguilera, i Dona gitana i cultura, a càrrec de Francisca Fernández i Celia Gabarri. El dia 25, Antonio Carmona (Ketama), Antonio Rebladura i Ximo Bustamente van conferenciar sobre Música i composició.


- Curs europeu. Integració de minories i comunicació intercultural (25 agost / 6 setembre 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, juntament amb la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat Valenciana i els ajuntaments d'Alacant i Sant Vicent del Raspeig, van patrocinar el curs europeu Integració de Minories i Comunicació Intercultural, organitzat per Acció Erasmus. Es va tractar d'un curs intensiu impartit en anglès i format per dos mòduls: "La realitat migratòria: identificació de problemes i descripció de la situació" i "Del particular al general: recerca de solucions". A més, les sessions teòriques es van completar amb vista a ONG i institucions, tallers en els quals els alumnes van aplicar els coneixements adquirits.

- IV Curs d'interpretació musical Costa Blanca (1 / 6 setembre 2003)

IV Curso de interpretación musicalEl Vicerectorat d'Extensió Universitària va col·laborar en la realització del IV Curs d'Interpretació Musical Costa Blanca, patrocinat per l'Ajuntament d'Alacant. El curs va estar dirigit a alumnes del pla LOGSE, postgraduats i instrumentistes, i com a professors hi van participar els catedràtics del Conservatori Superior de Música d'Alacant Òscar Esplà: Margherita Marseglia (violí), Francesc Pastor Sempere (violoncel), Octavio de Juan Ayala (viola) i Josep Hernández Navarro (contrabaix).


 

 

Tornar

 

Concursos

- Proves d'accés per a la Banda Filharmònica de la UA (16, 17, 18 i 29 octubre 2002)

Les proves d'accés per a la Banda Filharmònica de la UA van tenir lloc a l'Aula de Música de la Facultat d'Educació amb la finalitat de seleccionar els músics en les modalitats de vent de fusta, vent de metall, percussió i corda. La prova va consistir en la interpretació de fragments d'obres o estudis de lliure elecció. Per a formar part de la Banda Filharmònica es van considerar els requisits següents: residir a la província d'Alacant o a la Comunitat Valenciana; no patir cap malaltia ni limitacions físiques o psíquiques, i tenir una edat màxima de trenta anys. A més, es va tenir en compte la pertinença a la comunitat universitària, el fet de ser estudiant del Conservatori Superior de Música, del Conservatori Professional o del Conservatori Elemental, i tenir experiència en l'instrument que s'aspira perfeccionar amb l'ingrés en la Banda.

- Concursos del Secretariat de Cultura

Concursos

El Secretariat de Cultura de la UA, que depén del Vicerectorat d'Extensió Universitària, va lliurar el 19 de juny del 2003, a la Sala Aifos (edifici C de Filosofia i Lletres), els premis dels concursos que convoca anualment: VIII Certamen de Fotografia, VIII Certamen de Pintura, VIII Certamen de Narrativa Breu, VIII Certamen de Poesia, V Certamen de Guions per a Curtmetratges, IV Certamen de Còmic, III Contes Breus (Concurs de Narrativa Hiperbreu a través de la Xarxa). A més, aquest any s'han posat en marxa el I Concurs de Curtmetratges, I Concurs de Narrativa de la Universitat Permanent i I Concurs de Poesia de la Universitat Permanent. Els treballs premiats i altres obres seleccionades es van exhibir fins al dia 19 de juliol a la Sala Aifos. A aquests concursos, convocats a l'inici de l'any, han pogut concórrer tots els estudiants matriculats a qualsevol de les universitats del territori nacional (i personal vinculat de la Universitat d'Alacant). Els participants van tenir fins al 9 de maig per a presentar els seus treballs, excepte els concursos de la Universitat Permanent que van tenir de termini fins al 15 de maig. Pel que fa al I Concurs de Curtmetratges, que ha tingut una gran acollida i una excel·lent participació (més de vint treballs presentats d'excel·lent qualitat), les pel·lícules premiades es poden veure en la pàgina web del Taller de Cine de la UA (http://www.tallercine.ua.es/concurso).

Els guardonats van ser:

VIII Certamen de Fotografía

-Primer premi de tema lliure: Fernando Linares García (Barcelona)
-Accèssit tema lliure. Pablo Sánchez Moreno.
- Primer premi aspectes socials. Jaime Lancelot Montesdeoca Rocha. Tu y yo.
- Accèssit aspectes socials. Enrique José Ruiz Crespo. Primera línea.
- Primer premi imatges del campus. Vicente Carrillo Paños. Fent l'espai nostre.
- Accèssit imatges del campus. Félix Romero Iborra. Cae la noche.
Així mateix, la Universitat d'Alacant va adquirir tres fotografies no guanyadores que pertanyien a Montserrat Pascual Barciela, Javier Córdoba Romero i Laia Esteban Guinea.

VIII Certamen de Pintura

-Primer premi tema lliure. Senen López Rodríguez. Estudio
-Primer premi tema campus. Juan Antonio Pastor Blanca. Retrato a contraluz del escritor Mario Benedetti
-Accésit. Sergio Cruz Pozuelo

VIII Certamen de Narrativa Breu

-Primer Premi. Andrés Navarro García. Bosque
-Accèssit. José Antonio Gómez Rodero. Saga

VIII Certamen de Poesia

-Primer Premi. Eduard Baile López. Fondàries
-Accèssit. Enrique Pérez Tudela. El tiempo desdoblado

V Certamen de Guions per a Curtmetratges

-Primer Premi. Susana López Rubio. Wally y Pipo
-Accèssit. Casimiro Manuel López Esteban. Freddy´s coming to you

IV Certamen de Còmic

-Primer Premi. José María Ken Niimura del Barrio. Horchata
-Accèssit. Juan Carlos Ballester Cecilia. Meltdown

III Certamen de Contes Breus (Narrativa Hiperbreu a través de la Xarxa)

-Primer Premi. Remi Perni Llorente. Billie Holiday y el hombre triste
-Segon Premi. Pedro de la Ossa Antón. Adiós, hola
-Tercer Premi. Miguel Gallardo Albajar. Una noche más

I Concurs de Curtmetratges

-Primer Premi. Julio César Robledo Camacho. El show de Trumouse
-Segon Premi. Jean Pierre Gauchi Sendra. Mate
-Tercer Premi (ex aequo). Pablo Lozano Ortega. Noche; Gaspar Díez Pomares. Agonía

I Concurs de Narrativa de la Universitat Permanent

-Primer Premi. Javier Serrano Sánchez. Luz de noche
-Accèssit. Carmen Sáenz Aymamí. El fotomatón

I Concurs de Poesia de la Universitat Permanent

-Primer Premi. María Rosario Mohinelo López. Gemelas (lema)
-Accèssit. Javier Serrano Sánchez. Cal (lema)

Tornar