Universidad de AlicanteMemoria. Página principal
Presentación
Órganos de Gobierno
Defensor Universitario
Consejo de Alumnos
Sociedades
Fundaciones
Vic. de Alumnado
Vic. de Ampliación del Campus
Vic. de Convergencia Europea y Calidad
Vic. de Coordinación y Comunicación
Activitats realitzades o coordinades per aquest Vicerrectorat
Unitat de Relacions Internacionals
Unitat de Cooperació Internacional
Centre d'Estudis Orientals
Introducció
Cursos
Activitats culturals
Relacions externes
Gabinet de Relacions Internacionals
Gabinet de Protocol
Gabinet de Convenis
Oficina de Comunicació
Gabinet d'Imatge [14,84 MB]
Centre d'Estudis sobre la Dona
Vic. de Desarrollo Normativo
Vic. de Extensión Universitaria
Vic. de Investigación
Vic. de Ordanación Académica y Profesorado
Vic. de Planificación Económica, Infraestructuras y Servicios
Vic. de Sociedades y Fundaciones

CENTRE D'ESTUDIS ORIENTALS Accés a la seua pàgina / Acceso a su página

 

Introducció

Les activitats del Centre durant el curs 2003-2004 s'han desenvolupat en tres fronts:

El Centre d'Estudis Orientals té com objectiu l'organització de cursos quadrimestrals i intensius d'estiu de Llengua, Cultura i Economia Xinesa i Japonesa per a la Comunitat Universitària i cursos intensius de Llengua Xinesa per a Professionals d'empreses exportadores i importadores de la província d'Alacant.

El Centre d'Estudis Orientals informa i gestiona de les beques existents per a estudiantes del mateix (Ruy de Clavijo, Casa Asia, Bancaixa, Fundación ICO, Japan
Foundation, Ministeri d'Educació Xinès, etc.) i promou les pràctiques en empreses dels seus alumnes.

El Centre d'Estudis Orientals facilita tant l'aprenentatge de la llengua espanyola per a asiàtics com el de les llengües asiàtiques per a espanyols.

 

Subir / Tornar

 

Cursos

En aquest apartat incloem els cursos de Llengua, Cultura i Societat que es realitzen tots els anys, juntament amb els cursos especials de Cal·ligrafia Japonesa, Art Floral Japonès i Tai Chi. S'han realitzat cursos intensius d'estiu i cursos de primer i segon quadrimestre.

Estiu 2003: 28 matrícules realitzades en dos cursos d'iniciació a la Llengua Xinesa i a la Llengua Japonesa.

1r quadrimestre 2003-2004: 104 matrícules realitzades en distints nivells de Llengua Xinesa, Llengua Japonesa i Tai Chi.

2n quadrimestre 2003-2004: 129 matrícules realitzades en distints nivells de Llengua Xinesa, Llengua Japonesa i Tai Chi.

Estiu 2004: 60 matrícules en set cursos intensius de Llengua Xinesa, Llengua Japonesa, Cal·ligrafia Japonesa, Ikebana-Zen i Decàleg sobre la Xinesa Mil·lenària.

Planificació de cursos de Lliure Elecció a impartir en 2004-2005:

Primer i segon quadrimestre 2004-2005

· Xinès: Llengua, Cultura i Societat 1, 2, 3 i 4
· Japonès: Llengua, Cultura i Societat, 1, 2, 3, 4 i 5
·
Cal·ligrafia Japonesa 1 i 2
· Tai Chi Chuan 1, 2 i 3
· Cursos Intensius de Llengua Xinesa 1 i 2, per a Professionals d'empreses d'exportació-importació.
· Com fer negocis a Xina.
· Seminaris sobre art asiàtic.
· Cursos de Ikebana.
· Seminaris sobre Literatura Xinesa i Japonesa.
· Seminaris sobre Història Contemporània Xinesa i Japonesa.
· Cursos Intensius d'estiu

 

Subir / Tornar

 

Activitats culturals

Al llarg del curs s'han projectat 8 pel·lícules en la sèrie Cicle de Cinema Xinès i Japonès, ha hagut un total de 11 conferències pronunciades per experts en diferents àrees del món oriental, una presentació de llibre, tres recitals musicals i la celebració, com cada curs, de l'Any Nou Xinès.

Octubre

· 2 d'octubre, 20:15 h, Seu Ciutat d'Alacant, Sala Rafael Altamira, presentació del llibre Apunts de Medicina Xinesa, publicat per Edicions Miraguano, a càrrec de la seva autora, la doctora Electra Peluffo.

· Cicle de cinema xinès i japonès, del 13 al 31 d'octubre, 20:30 h, Seu Ciutat d'Alacant, Sala Rafael Altamira:

13 d'octubre, El rey de las máscaras .
15 d'octubre, Vivir .
17 d'octubre, La ducha .
21 d'octubre, Keep cool .
22 d'octubre, El verano de Kikujiro .
29 d'octubre, Yojimbo .
30 d'octubre, Ikiru .
31 d'octubre, Onibaba .

Novembre

· 5 de novembre, 19:30 h, saló de graus de dret: Meditació. tècniques per a una vida millor, conferència a càrrec del professor Eduardo Luis Xalabarde.

· 19 de novembre, 19:30 h, saló de graus de dret: Els quatre canvis històrics del model cultural japonès, conferència a càrrec del professor Federico Lanzaco.

· 26 de novembre, 19:30 h, saló de graus de l'Aulari II: Concert de pipa (laúd xinès), instrument determinant en la música popular xinesa, a càrrec de la virtuosa i premi nacional d'intèrprets de pipa de xinesa, Lan Xi Huang,

Desembre

· 10 de desembre, 19:30 h, saló de graus de Dret: Tai Chi Chuan i Salut, conferència a càrrec del doctor Vicente Arráez Jarque, metge especialista de medicina intensiva en l'hospital general universitari d'Elx i director de l'Escola de Tai Chi Chuan d'Alacant.

· 15 de desembre, 19:30 h, saló de graus de Dret: L'Art en la Cal·ligrafia Oriental, conferència a càrrec de la doctora en Belles Arts i professora d'art asiàtic, Paloma Fadón Salazar.

Gener

· 22 de gener, 20:30 h, celebració Any Nou Xinès, amb la presència de 130 persones.

· Col·laboració amb el MUA en l'exposició de "Gravats Japonesos" de Museu d'Eivissa. Gener i febrer.

Febrer

· 17 de febrer, 19:30 h, sala multimèdia del Rectorat: Imatges de Japó a Espanya: repercussions polítiques; conferència a càrrec del doctor en Història Contemporània i president de l'Associació Espanyola d'Estudis del Pacífic.

· 24 de febrer, 19:30 h, sala multimèdia del rectorat: Els desafiaments de l'economia xinesa en el segle XXI; conferència a càrrec de l'economista i experta en comerç exterior, Liao Yanping.

Març

· 18 de març, 19:30 h, sala multimèdia del rectorat: A Japó per la senda de l'haiku, conferència a càrrec del japonòleg Ángel Ferrer i Casals.

Abril

· 5 d'abril, 19:30 h, sala multimèdia del rectorat: El Siang Mian, antic art xinès de la lectura dels trets de la cara, conferència a càrrec del professor Eduardo Luis Xalabarde.

· 29 d'abril, 19:30 h, sala multimèdia del rectorat: Les Nacionalitats Minoritàries de Xina i les seves Llengües, conferència a càrrec del xinòleg Michael Michael Prosser van der Riet.

Maig

· 6 de maig, 19:30 h, sala multimèdia del rectorat: Japó, del miracle econòmic a la incertesa: la fi de la reciprocitat, conferència a càrrec del professor Miguel Vidal (UPV).

· 10 de maig, 19:30 h, sala multimèdia del rectorat: Los cambios en la situación política a Àsia", conferència a càrrec de Fernando Delage, Sotsdirector de la revista "Política Exterior".

Juny

· No va haver activitats en aquest mes per coincidir amb el període d'exàmens en la UA.

Juliol

· 6 de juliol, en col·laboració amb la Seu Universitària Ciutat d'Alacant, Concert de *Laud Xinès en la terrassa de la Seu, a càrrec de la intèrpret Lan Xi Huang.

· 21 de julilo, en col·laboració amb la Seu Universitària Ciutat d'Alacant, concert d'arpa japonesa en la terrassa de la seu, a càrrec de la intèrpret Yoshie Sakai.

 

Subir / Tornar

 

Relacions externes

Al llarg dels dos últims anys el Centre d'Estudis Orientals s'ha donat a conèixer a nivell local, provincial, nacional i internacional i està reconegut com un centre dinàmic i emprenedor i s'han obert nombroses expectatives per al seu creixement i consolidació.

El Centre d'Estudis Orientals participa activament en les reunions de definició de polítiques educatives i comercials amb el Ministeri d'Afers exteriors, el Ministeri d'Educació, i un grup d'universitats espanyoles interessades a desenvolupar estudis asiàtics en els seus respectius campus i col·labora com membre del Consell Assessor de Casa Àsia, institució depenent del Ministeri d'Afers exteriors Espanyol, fundada al novembre de 2001 a Barcelona per a centralitzar els projectes que involucren a Espanya amb els països d'Àsia-Pacífic. El CEO participa en la creació d'una xarxa interuniversitaria espanyola per a coordinar una àmplia gamma d'activitats culturals que fomentin el coneixement mutu entre Espanya i Àsia-Pacífico.

L'equip del Centre d'Estudis Orientals ha participat en quants esdeveniments i reunions s'han organitzat a Espanya, en relació amb Àsia-Pacífic; assistència a les reunions anuals de professors de Xinès i Japonès, als Diàlegs d'Orient i Occident del Fòrum de Barcelona, a les reunions del Consell Assessor de Casa Àsia, a conferències i seminaris específics, etc.

El Centre d'Estudis Orientals realitza funcions de suport a la gestió d'estades de professors asiàtics en departaments de l'UA i les visites de professors de la Universitat d'Alacant a institucions xineses i japoneses, així com la creació de fons per al finançament de beques d'estudi i investigació.

El Centre ha mantingut les seves relacions amb universitats asiàtiques. Durant l'any acadèmic 2003-2004, s'ha signat un acord de col·laboració amb la Universitat d'Estudis Estrangers de Shanghai i amb la Universitat d'Estudis Estrangers de Xi'an. Arran de l'acord amb aquesta última institució, quatre estudiants de la Universitat de Xi'an realitzaran una sèrie de crèdits en la Universitat d'Alacant que seran reconeguts en la seva institució com equivalents del seu quart any de carrera.

Per a l'any acadèmic 2004-2005 s'ha planificat un viatge institucional a Xina, amb la finalitat d'estrènyer les relacions i promoure l'Intercanvi d'estudiants i professors entre l'UA i universitats xineses en el qual es pretén signar convenis amb la Universitat d'Estudis Estrangers de Beijing i amb la Universitat d'Estudis Estrangers de Guangzhou, així com l'establiment de relacions amb el Ministeri d'Educació Xinès. Es pretén establir un marc de col·laboració amb l'elaboració de cursos curts de postgrau, cursos d'expert, cursos de doctorat, cursos especials en anglès i cursos de formació de professors d'espanyol com llengua estrangera per a ser impartits a estudiants xinesos en el seu país, amb la participació de professorat de la Universitat d'Alacant.

Així mateix s'ha planificat un viatge institucional a Japó per a establir relacions d'intercanvi i col·laboració.

 

Subir / Tornar