Universidad de AlicanteMemoria. Página principal
Presentación
Òrgans de Govern
Defensor Universitari
Consell d'Alumnes
Societats
Fundacions
Vic. d'Alumnat
Vic. d'Ampliació del Campus
Vic. de Convergència Europea i Qualitat
Vic. de Coordinació i Comunicació
Vic. de Desenvolupament Normatiu
Vic. d'Extensió Universitària
Activitats realitzades o coordinades per aquest Vicerectorat
Activitats d'Extensió Universitària
Universitat d'Estiu Rafael Altamira
Activitats en Municipis
Seus Universitàries
Patrimonio Cultural Universitario
Universitat Permanent
Sec. Cultura
Sec. d'Esports
Càtedra Arquebisbe Loazes
Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti
Vic. d'Investigació
Vic. d'Ordanació Acadèmica i Professorat
Vic. de Planificació Econòmica, Infraestructures i Serveis
Vic. de Societats i Fundacions

SECRETARIAT D'EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA
( Pàgines  12 , 3,)

 

Universitat d'Estiu Rafael Altamira

La Universitat d'Alacant ha posat en marxa per tercer any consecutiu la Universitat d'Estiu Rafael Altamira a partir d'un plantejament humanista i multidisciplinari, una completa formació innovadora a nivell didàctic que inclou tallers i activitats fora de l'aula, fomentant l'aspecte lúdic de l'aprenentatge i promovent la convivència entre alumnes i professorat.

La tercera edició de la Universitat d'Estiu Rafael Altamira, dependent del Secretariat d'Extensió Universitària, ha dut a terme 23 cursos de temàtica diversa, ampliant 6 respecte a la segona edició, i 17 respecte de la primera. Els cursos es van desenvolupar al llarg de tres setmanes, del 5 al 23 de juliol del 2004, sent la seua temàtica molt diversa:

· Ciències Socials («Nuevas Fórmulas en Turismo», «Movimientos Sociales Hoy: Avanzando hacia una Democracia Transformadora», «Las Políticas de Juventud en el Siglo XXI: Perspectivas y Balance», «Los Retos de las Políticas Sociales y las Relaciones Laborales en el Sigo XX», «La Epidemia por Violencia del Compañero Íntimo en España. Respuestas Sociales y Políticas», «El Auge de la Mediación. Perspectivas Actuales y Futuras»)

· Ciències de l'Educació (La Enseñanza del Español a Extranjeros en Educación Primaria y Secundaria)

· Literatura (La Literatura Infantil: Comienza el Espectáculo)

· Dret(«La Protección de los Derechos Fundamentales en el Espacio de Libertad, Seguridad y Justicia en la UE», «La Responsabilidad Penal de los Menores a Debate)

· Art i Humanitats («Beethoven y la Constitución Europea: Ética y Democracia en el Arte», «Las Tres Culturas Hispánicas (Judíos, Musulmanes y Cristianos)», «Mito y Realidad», «Escena Teatral y Sociedad en la Grecia Antigua», «Masonería y Ciudadanía)

· Ciències econòmiques («Valoración de Empresas y Proyectos de Inversión Mediante Opciones Reales», «La Gestión Deportiva en España y las Licenciaturas en Ciencias de la Educación Física ante los Nuevos Retos Educativos y Profesionales»)

· Ciències de la terra (Sismicidad y Riego Sísmico)

· Agroeconomia (Cálculo Informatizado de la Fertirrigación por Goteo de los Cultivos Arbóreos)

· Ciències de la Salut (Avances en nutrición humana. Ventajas e inconvenientes, Perspectivas terapéuticas. La farmacología del futuro)

· Ciències de la Informació (Ecología de la información. Análisis de los sistemas informativos y propuestas para establecer un quinto poder ciudadano)

· Bioantropologia (Mente y cerebro: pasado, presente y futuro) y Nuevas tecnologías (La robótica en los albores del siglo XXI).

Aquesta evolució ascendent quant al nombre de cursos ha permés un augment del 44% en el nombre d'alumnes respecte a l'edició anterior, aconseguint les 1.368 matrícules.

Dels 1.368 matriculats, el 79.31% pertanyen a la Universitat d'Alacant, mentres que el 20.69% són externs a esta universitat. És pertinent destacar l'alta participació d'alumnat femení en la participació dels cursos, sent esta d'un 79%, enfront del 21% d'alumnat masculí. El 68.1% dels alumnes correspon al 1er i 2n cicle acadèmic.

L'afluència d'alumnat procedent de l'estranger, així com d'altres universitats espanyoles (de 12 comunitats autònomes distintes) ha complit amb escreix les expectatives.


Alumnes de la Universitat d'Estiu durant el curs
Mente y Cerebro: Pasado, Presente y Futuro

Coneixent la importància que ha adquirit Internet com a principal mitjà d'informació i comunicació, la Universitat d'Estiu Rafael Altamira ha potenciat especialment l'impuls a les noves tecnologies, tant en la difusió de la totalitat dels cursos a través de la xarxa com en l'agilització del procediment de matriculació on-line, rebut amb àmplia satisfacció per part de l'alumnat.


La Consellera per a la Igualtat i el Benestar Social
de la Junta d'Andalusia, SRA Micaela Navarro

Esta edició 2004 ha comptat amb la presència de 296 ponents procedents tant de l'àmbit acadèmic (165 professors, dels quals 74 són catedràtics) com a professional (131). Tots ells gaudixen del reconeixement i del prestigi internacional en les seues respectives àrees d'actuació. Citarem, per exemple, als periodistes Jon Sistiaga, Fran Sevilla i Olga Rodríguez (Ecología de la Información. Análisis de los Sistemas Informativos y Propuestas para Establecer un Quinto Poder Ciudadano), als catedràtics Francisco Matte Bon (Enseñanza del Español para Extranjeros en Educación Primaria y Secundaria) i Vianel Rodríguez (Cálculo Informatizado de la Fertirrigación por Goteo de los Cultivos Arbóreos)), al músic i musicòleg Luis Delgado (Las Tres Culturas Hispánicas: Judíos, Musulmanes y Cristianos. Mito y Realidad), al pintor Pedro Cano (Beethoven y la Constitución Europea: Ética y Democracia en el Arte), a la Consellera de la Junta d'Andalucia Micaela Navarro (La Epidemia por Violencia del Compañero Íntimo en España. Respuestas Sociales y Políticas), al jutge de menors de Granada Enrique Calatayud (La Responsabilidad Penal de los Menores a Debate), a Thelma Butts Griggs mediadora en conflictes internacionals (El Auge de la Mediación. Perspectivas Actuales y Futuras), a Norberto M. Grywack catedràtic de la University of Southern California (Mente y Cerebro: Pasado, Presente y Futuro) o a Manuel Toharia Director del Museu de las Ciències Príncipe Felipe de València (Nuevas Fórmulas en Turismo), entre altres.

Dins de la pròpia dinàmica dels cursos, s'ha potenciat la compaginació de ponències amb tallers de teatre (Teatre "Al. Davila" de Xiulestu, Romania), concerts (quartets Almus i Iturriaga), eixides de camp i visites culturals (Castillo Santa Bárbara, Unitat de Registre Sísmic de la província d'Alacant); a més, les activitats de la Seu de la Universitat en la ciutat d'Alacant: concerts de música clàssica, nit de cabaret, café-teatre, teatre, projecció de pel·lícules i curtmetratges… van servir com a complement ideal dels nostres cursos.


Professors i alumnes durant el curs
El auge de la Mediación: Perspectivas Actuales y Futuras

Com cada any, hem arreplegat, a través d'una enquesta en cada curs, les opinions dels alumnes i alumnes de l'Edició 2004 de la Universitat d'Estiu Rafael Altamira. Des d'ací agraïm a tots les seues aportacions i opinió les quals ens ajudaran sens dubte a millorar esta oferta educativa per a l'any que ve.
L'enquesta va ser resposta pel 75% dels matriculats, a continuació presentem alguns dels resultats:

· El 98% dels alumnes van valorar al professorat en general de forma satisfactòria.

· La disposició dels professors cap a l'explicació o el debat, així com l'ocupació del temps disponible van destacar com dos aspectes molt apreciats pels alumnes.

· Quant a l'organització general dels cursos, un 97% va contestar estar molt satisfet.

· L'atenció a l'alumne en Secretaria i el procediment de matrícula són aspectes que van millorar especialment en la seua qualificació amb respecte de l'any anterior.


Subir

 

Activitats en municipis

ALBATERA

ConferènciesCartel informativo / Cartell informatiu

· 25 Aniversario de la Constitución. 'La Constitución española de 1978' (19 desembre 2003)

Amb motiu del 25 Aniversari de la Constitució es va erectuar al Centre Cultural Reina Sofía aquesta ponència a càrrec de M. Rafaela Seguí Terol.

Música

· Cuartet de corda 'Almus' (28 maig 2004), en la Casa de la Cultura.

Teatre

· 'IV Muestra. Albatera en el Medievo' (14 / 16 novembre 2003)

En col·laboració amb l'Ajuntament d'Albatera, la Regidoria de Festes i la Càtedra Arquebisbe Loazes, es va organitzar la mostra medieval Albatera en el Medievo, que es configurà en torn a diverses activitats. El dia 14, el professor titular de Història Medieval de la UA, Juan Antonio Barrio Barrio, desenvolupà la ponència "La Vega Baja, una ciudad cristiana fronteriza". El dia 15, el grup Cremallera Teatre efectuà el pregó d'inauguració i el cercavila La juerga medieval. De vesprada es van fer activitats de percusió i y xanques, i es va mostrar l'epectàcle El Gran Rufus. El dia 16, es van fer diverses activitats: El Gran Torneo, La Profecía de Monseñor, El circo de los chiflados i l'espectàcle de focMitos Nocturnos.


DAYA VIEJA

Música

· Quinteto Clásico de Viento Akraleuka de la Banda Filarmònica Universitària (14 desembre 2003)

Concert de Nadal en l'Esglèsia Parroquial Ntra. Sra. de Montserrate, que va incloure peces de Mozart, Pachelbel, Tschaikowsky, Rossini, Ravel i Sartori-Quarontotto.


DOLORES

Música

· Cuartet de Corda Almus (13 desembre 2003)

Recital de Nadal en l'Esglèsia Arciprestral Ntra. Sra. de los Dolores que va incloure peces de Beethoven, E. Toldrá y W. Bergmann.

LOS MONTESINOS

Teatre

· 'Sussi. (Un musical carnívoro)'. Teatre Universitari (25 octubre 2003

· 'Jornadas de Teatre Universitario en el Bajo Segura' (8 / 29 novembre 2003)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària i la Càtedra Arquebisbe Loazes van organitzar les Jornades de Teatre Universitari en el Baix Segura. El 8 de novembre, el Teatre Clàsic Universitari escenificà La asamblea de las mujeres, de Aristófanes; el 15 de novembre l'Aula de Teatre de la Universitat Permanent va interpretar No son todos los que están; el 22 de novembre Blocus Teatre representà Bajarse al moro, i el 29 de novembre, el Teatre Universitari va posar en escena Sussi (un musical carnívoro).

ALCALALÍ

Cinema

· 'La Navidad para mayores y niños' (21 / 22 desembre 2003)

El Taller de Cinema va projectar, dins el cicle La Navidad para mayores y niños, el 21 de desembre Plácido, de Luís García Berlanga, i el 22 Pesadilla antes de Navidad, de Tim Burton.

ALCOI

Conferències

En l'Arxiu i Biblioteques Municipals es van desenvolupar les següents ponències: el 23 de novembre, Miguel Ors Montenegro va efectuar La represión de la guerra y posguerra en la provincia de Alicante; el 27 novembre Miguel Ors Montenegro va conferenciar sobre Memoria histórica y Guerra Civil; el 12 de febrer José Manuel González va efectuar la ponència Ausias March, Cervantes y Shakespeare; el 2 d'abril José Manuel González va efectuar la ponència Hamlet y Don Quijote; el 5 d'abril José Manuel González va realitzar la ponència Shakespeare in love.

ALFAÇ DEL PÍ

Conferències

· 'El proceso de paz en Oriente medio' (27 maig 2004), per Ignacio Álvarez Osorio, en la Casa de la Cultura.

· El 24 de maig, Carlos Gómez Gil realitzà la ponència "Inmigración y empleo: la espada de doble filo" en la Casa de la Cultura.

ALACANT

Conferències

El 15 de gener Carles Cortés va realitzar la ponència Creació literària; el 18 de març Javier García Martínez va efectuar en la OAMI la ponència Nuevas tecnologías para un desarrollo sostenible; el 22 de abril Carmen Mañas va realitzar en la OAMI la ponència Atención a la diversidad de los alumnos de altas habilidades; el 10 de maig Eliseo Fernández Daza va desenvolupar la ponència Globalización y desarrollo sostenible en el IES Leonardo Da Vinci. Per últim, el 14 de maig Eliseo Fernández Daza va realitzar en el IES Leonardo Da Vinci la ponència Economía y medio ambiente: instrumentos de la política medioambiental.

Exposicions

· 'Arteduca, letras para las niñas' (7 / 31 maig 2004)

En la Sala d'Exposicions del Club Diari Información es va exhibir aquesta exposició en col·laboració amb la Fundació General de la UA, UNICEF, el Club Diari Información i la Galeria Aural d'Alacant, que va mostrar l'obra recent de més de quaranta artistes plàstics espanyols entorn dels drets de la infància i, especialment, a l'educació de les nenes en els països subdesenvolupats.

· 'El rostro efímero' (juliol / desembre 2004)

Aquest projecte d'art contemporani, en col·laboració amb la Fundació General de la UA, l'Ajuntament d'Alacant i la CAM, entre altres col·laboradors, va treure l'art al carrer fent ús dels mupis urbans publicitaris, repartits per la ciutat. Deu artistes plàstics espanyols van ser convidats a participar en aquest projecte d'art públic que va intentar aproximar l'art contemporani a tots els ciutadans des d'una perspectiva més innovadora.

Teatre

· La asamblea de las mujeres. Teatre Clàsic Universitari (5 desembre 2003) en el Teatre Principal.

· Quatre esquetxos multilingües i Els gegants de la muntanya. Teatre Lampenfieber (25 novembre 2003)

El grup de teatre Lampenfieber és una companyia teatral integrada per alumnes i exalumnes de l'IES Jorge Juan, que es va fundar en 1992 sota l'adreça del professor Rafael Valdueza. En el Col·legi Major van representar quatre sketchs multilingües i Els gegants de la muntanya, de Luigi Pirandello.

· 'BuenHumorAdos'. Lokaga Falta (2 desembre 2003)

El Restaurant La Charca del Club Social I de la UA va acollir l'actuació de Lokaga Falta, amb el seu espectacle còmic-musical BuenHumorAdos, en el qual es van repassar de forma irònica i divertida temes com la religió, l'amor / desamor, el sexe segur, les il·legalitats, les infidelitats, la xenofòbia i les drogues. Aquest espectacle va iniciar les actuacions de Circuit Cafè-Teatre d'Alacant, que ha nascut amb la inquietud de consolidar el teatre en petit format en locals d'oci amb l'objectiu de promoure el teatre professional i amateur d'una forma estable i continuada.

· Lilí Berlín. Cabaret alemán (25 i 26 març 2004)

L'espectacle de cabaret alemany Lilí Berlín, que va contar amb les actuacions de Suso Alonso, Blanca Cendan i Carlos Ariel, es va realitzar el 25 de març en el restaurant La Charca del Club Social I de la UA. A l'endemà l'espectacle es va efectuar en la sala Clan Cabaret d'Alacant.

· 'V Maratón de Monólogos Solo ante el Peligro' (21 / 23 i 29 maig 2004)

El V Maratón de Monólogos Solo ante el Peligro es va saldar amb els següents guanyadors: el primer premi va ser per Marina Torrecilla amb el monòleg Morirse es una mierda; el segon premi va ser per Juan M. Poyatos amb el monòleg Soy un pene; el tercer premi per Olguita Dinamita per el monòleg Vaya mierda de monólogo i en quart lloc Óscar Mora amb el monòleg Ser padre: tú también puedes hacerlo.

ALMORADÍ

Conferències

El 1 de març Eliseo Fernández va realitzar la ponència Globalización y desarrollo sostenible; el 3 de març va realitzar la ponència Economía y medio ambiente en el IES Azud de Alfeitamí.

ASPE

Cinema

· 'Cine al Margen de la Ley' (8 / 29 gener 2004)

El Taller de Cinema va organitzar el cicle Cine al margen de la ley, que va incloure les següents pel.lícules: el 8 de gener Nueve reinas; el 15 de gener Mulholland Drive; el 22 de gener El hombre que nunca estuvo allí, y el 20 de gener Atrápame si puedes.

Conferències

· 'Las grandes reformas de París en la mirada de los impresionistas' (29 abril 2004), per José Costa Más, en la Casa de la Cultura.

Teatre

· La asamblea de las mujeres. Teatre Clàsic Universitari (12 desembre 2003), en el Ajuntament.

· Minim.mal Show. Teatre Universitario (26 març 2004), en la Casa de la Cultura.

BANYERES DE MARIOLA

Conferències

· 'Introducción a la historia de la Comunidad Valenciana' (12 novembre 2003), por José Miguel Santacreu Soler, en la Casa de la Cultura.

Exposicions

· 'Retrato de Farafina. Itinerario fotográfico por África del Oeste: Mali, Burkina Faso, Ghana' (17 octubre / 7 novembre 2003)

La mostra fotogràfica de la xilena Patricia Gajardo va estar conformada per trenta fotografies que recorren els paisatges i les gents d'aquestes regions africanes. L'exposició va sorgir d'un viatge efectuat per l'autora durant els anys 1998 i 1999, en el qual es va dedicar a descobrir les terres africanes de l'oest amb la intenció de conèixer la realitat d'aquests països i la idiosincràsia dels seus habitants, que van quedar reflectides en les belles imatges en blanc i negre que van compondre la mostra.

Teatre

· La asamblea de las mujeres. Teatre Clàsic Universitari (5 març 2004), en la Casa de la Cultura.

BENEIXAMA

Cinema

· Cicle de cinema 'El Derecho en el Cine' (8, 15 i 22 febrer 2004)

Es va exhibir en l'Auditori Municipal el cicle cinematogràfic El derecho en el cine, que va integrar les següents pel·lícules: el 8 de febrer Matar a un ruiseñor (1962), de Robert Mulligan; el 15 de febrer El proceso (1963), de Orson Welles, i el 22 de febrer Doce hombres sin piedad (1957), de Sydney Lumet.

Conferències

· 'Significado de la Constitución de 1978' (5 desembre 2003), per Justo Gil Sánchez, en l'Ajuntament.

Literatura

· Grup de Narració Oral de la UA (15 gener i 16 d'abril 2004), contacontes en el Centre Cultural.

Música

· Banda Filarmònica Universitària (8 octubre 2003), en el Centre Cultural.

Teatre

· La asamblea de las mujeres. Teatre Clàsic Universitari (24 gener 2004), en el Centre Cultural.

BENIMANTELL

Conferències

El 22 de març Josep Xavier Esplugues i Pellicer va impartir la ponència "Ni gordos ni flacos: lo que se debe comer" en el Saló d'Actes de la Cooperativa; el 23 de març Eliseo Fernández Daza va efectuar la ponència "Globalización y desarrollo sostenible" en el Saló d'Actes de la Cooperativa; el 24 de març Tomás Mazón Martínez va impartir "El turismo emergente: turismo rural, de interior, ecoturismo" i el 25 de març Maria Ángeles Alonso Vargas va impartir la ponència "Flora y vegetación en áreas de interés". Espacios protegidos en el Saló d'Actes de la Cooperativa.

BENITATCHELL

Conferències

de setembre Juan Antonio Marco Molina va efectuar la ponència "Conservación de la biodiversidad y desarrollo sostenible" en la Casa de la Cultura; el 26 de setembre Antoni Mas i Miralles va conferenciar sobre "L'ecolingüística: el futur de les llengues del món" en la Casa de la Cultura.


CALLOSA D'EN SARRIÀ

Conferències

El 4 de març José Luís López Loriente va efectuar la ponència "Nutrición saludable: una aproximación a la dieta saludable" en la Casa de la Cultura; el 7 de juny Josep Xavier Esplugues i Pellicer va efectuar la ponència "Ni gordos ni flacos: lo que se debe comer" en la Casa de la Cultura; el 8 de juny Rafaela Casanova Valero va fer la conferència "Enfermedades de transmisión sexual" en la Casa de la Cultura; el 9 de juny Joaquín de Juan Herrero va realitzar la ponència "¿Por qué envejecemos?" en la Casa de la Cultura; el 10 de juny Ana María García Martínez va efectuar la ponència "La actividad física después de los 55" en la Casa de la Cultura.

Exposicions

· 'Arte rupestre levantino' (abril 2004), en el Museu Arqueològic de Callosa.

CALPE

Conferències

El 6 d'abril Joaquín Juan Herrero va realitzar la ponència "¿Por qué envejecemos?" en la Casa de la Cultura; el 7 d'abril Ana María García Martínez va efectuar la ponència "La actividad física después de los 55" en la Casa de la Cultura; el 4 de juny Mª Teresa Ruíz Royo va realitzar la ponència "La lactancia materna: una cuestión de salud pública" en la Casa de la Cultura; el 25 de juny José María Esteve Fauvel va conferenciar sobre "La música y su forma: cómo entender una audición musical" en la Casa de la Cultura.

CAMP DE MIRRA

Conferències

· 'Artrosis y Osteoporosis: cómo prevenirlas y tratarlas' (20 octubre 2003), per Manuel Herrera y Lara, en l'Ajuntament.

· 'Les epidèmies del segle XXI: vells i nous problemes' (21 octubre 2003), por Josep Bernabeu Mestre, en l'Ajuntament.

Literatura

· Grup de Narració Oral UA (26 octubre i 12 de desembre de 2003), contacontes al Centre Cívic Social.

CASTALLA

Literatura

· Grup de Narració Oral UA (4 març 2004), contacontes en el Centre Cívic Social.

Teatre

· Sussi. (Un musical carnívoro). Teatre Universitari (22 febrer 2004), en la Casa de la Cultura.

Sussi (un musical carnívoro)

DENIA

Teatre

· La asamblea de las mujeres. Teatre Clàsic Universitari (26 novembre 2003), en el Centre Social.

DOLORES

Música

· Quartet de corda 'Almus' (13 desembre 2003), en la Casa de la Cultura.

EL CAMPELLO

Conferències

El 20 de abril Mª Ángeles Francés va impartir la ponència Els contes de les escriptores contemporànies en el CP Pla Barraques; el 21 d'abril Mª Ángeles Francés va impartir la ponència Dones que escriuen en el CP Pla Barraques; el 26 d'abril Carles Cortés va efectuar la ponència La creació literària en l'actualitat en el CP Pla Barraques; el 27 d'abril Carles Cortés va desenvolupar la ponència La literatura en l'Alacantí en el CP Pla Barraques.

Teatre

· Sussi (Un musical carnívoro). Teatre Universitari (19 juny 2004), en la Casa de la Cultura.

· Antígona. Teatre Clàsic Universitari (26 juny 2004), en la Casa de la Cultura.


ELDA

Conferències

El 13 octubre José María Esteve Faubel va impartir la ponència "La música y su forma: cómo entender la música" en les Aules 3ª Edad; el 14 d'octubre José María Esteve Faubel va realitzar la ponència "Música en la Comunidad valenciana" en les Aules 3ª Edad; el 12 novembre José Miguel Santacreu Soler va efectuar la conferència "Introducción a la historia de la Comunidad Valenciana" en la Casa de la Cultura; el 18 novembre José Miguel Santacreu Soler va efectuar la ponència "La peseta en la historia de España" en la Casa de la Cultura; el 1 desembre Carolina Doménech Belda "Pinturas y relieves en el antigio Egipto" en la Casa de la Cultura; el 4 desembre Carolina Doménech Belda "La arqueología de la muerte en el Egipto Faraónico" en la Casa de la Cultura; el 12 de gener Joaquín de Juan Herrero "¿Por qué envejecemos? Causa y teoría sobre el envejecimiento" en la Casa de la Cultura; el 17 de febrer Antonio Díez Mediavilla "La voz y la palabra: una aproximación a la poesía" de Juan Gil Albert; el 23 de febrer Antonio Díez Mediavilla "Leer para vivir, el secreto de los libros"; el 27 de febrer José Ramón Valero Escandell "Elda, 100 años de ciudad (la gran transformación. 1920-1936)" en la Casa de la Cultura; el 15 de març Adrián Espí Valdés "El arte religioso contemporáneo" en la Casa de la Cultura; el 16 de març Adrián Espí Valdés "Miguel Ángel escultor" en la Casa de la Cultura; el 18 de març Eliseo Fernández Daza "Globalización y desarrollo sostenible" en el IES Tortea; el 18 de març Antonio Poveda Navarro "Arte y religión de los íberos" en la Casa de la Cultura; el 23 de març José Ramón Valero Escandell "Elda, 100 años de ciudad (desarrollismo y restauración demográfica)" en la Casa de la Cultura; el 26 de març Eliseo Fernández Daza "Globalización y desarrollo sostenible" en el IES Tortea; per últim, el 29 de març Antonio Moya Montoya "La Antártida a través de la cámara" en la Casa de la Cultura.

Teatre

· Sussi. (Un musical carnívoro). Teatre Universitari (12 novembre 2003), en la Casa de la Cultura.


EL PINÓS

Conferències

El 15 de enero gener es va efectuar "Historias de casas", a càrrec de Javier Sánchez Merina en el IES José Marhuenda Prats; el 17 de febrer Albert Gras Martí realitzà la conferència "Efectes dels móbils, ordinadors… sobre la salut" en l' IES José Marhuenda Prats.

ELX

Conferències

El 21 d'abril Eliseo Fernández va desenvolupar la ponència "Globalización y desarrollo sostenible"; el 23 d'abril Millán Requena i Casanova "La política d'inmigració europea davant l'ampliació" en el Centro de Congresos; el 27 de maig Miguel Ors Montenegro "El siglo XX: un recorrido a través de la prensa de la ciudad de Elche" en el Centro Cultural Altábix; el 3 de juny Ana María García Martínez "La actividad física después de los 55" en el Centre Polivalent de Carrús.

FINESTRAT

Exposicions

· 'Arte rupestre levantino' (3 / 30 maig 2004), en el Museu Arqueològic i Etnogràfic.

GATA DE GORGOS

Conferències

El 15 de novembre José Costa Mas va realitzar la ponència "El comercio y la sociedad de consumo interpretados por los artistas" en el Salón Antiguas Escuelas Públicas; el 20 de desembre José Costa Mas "Orientaciones para comprender y valorar una ciudad al visitarla" en el Salón Antiguas Escuelas Públicas; el 3 d'abril José Costa Más "Las grandes reformas urbanas de París en la mirada de los impresionistas" en la Casa de la Cultura.

HONDÓN DE LAS NIEVES

Conferències

El 16 de julio José Luís López Loriente va impartir la ponència "Alimentación saludable. Una aproximación a la dieta mediterránea" en la Casa de la Cultura; el 9 d'octubre José Miguel Santacreu Soler "Introducción a la Historia de la Comunidad Valenciana" en la Casa de la Cultura; el 16 de juliol José Luis López Loriente "Alimentación saludable: una aproximación a la diete mediterránea".

IBI

Exposicions

· 'Sempere espiritual. Luz de Salmos y Cántico Espiritual' (16 gener / 21 febrer 2004)

Aquesta exposició, que inclou les sèries Luz de Salmos i Cántico Espiritual, així com les proves realitzades per a la primera sèrie, va mostrar no només el virtuosisme d'aquest artista amb la tècnica serigráfica (no en va Sempere és considerat el introductor de la serigrafia a Espanya), sinó també la sensibilitat d'aquest artista, que queda reflectida en el gran lirisme d'aquest conjunt d'obres. Aquestes s'acompanyen dels textos que completen les dues carpetes de serigrafies. La mostra es va exhibir en el Centre Cultural.

Sempere espiritual

Música

· Banda Filarmònica Universitària (24 abril 2004)

La Banda Filarmònica Universitària va dur a terme un concert en el Centre Cultural de la Vila d'Ibi. La FUA, dirigida per Joan Iborra, interpretà el programa Festival preludio, de A. Reed; Viento del pueblo, de J. E. Canet; Ross Roy, de J. de Haan; Sinfonía nº 9 'Nuevo mundo', de A. Dvorak, i Música para un festival, de P. Sparke.

LA CAÑADA

Conferències

El 8 de març Pamela Stoll Dougall va fer la ponència "Cómo hablan las mujeres: lenguaje y género" en la Casa de la Cultura.

L'ORXA

Conferències

El 30 d'octubre Manuel E. Herrera Lara va impartir la ponència "Artrosis y Osteoporosis: cómo prevenirlas y tratarlas" en la Casa de la Cultura; el 22 octubre Raúl Gutiérrez Fresneda "Dificultades de aprendizaje" en la Casa de la Cultura; el 13 de novembre Ramón Rizo Aldeguer "Perspectivas actuales de la inteligencia artificial" en la Casa del Pueblo; el 20 de novembre Salvador Peiró i Gregori "Problema del fracàs estudiantil, què fer?" en la Casa de la Cultura; el 27 de novembre Manuel E. Herrera Lara "La enfermedad de Alzheimer" en la Casa de la Cultura; el 18 de desembre Victoria Tur Viñes "El consumo de los medios audiovisuales en el público infantil" en la Casa de la Cultura.

LA NUCÍA

Conferències


El 7 octubre José Santacreu Soler va realitzar en el Ayuntamiento la ponència "Introducción a la historia" de la Comunidad Valenciana; el 31 d'octubre Joaquín Melgarejo Moreno "Repercusiones del PHN en la provincia de Alicante" en el Teatro El Sindicat; el 6 novembre Carlos Gómez Gil "La inmigración en Alicante: situación actual y perspectivas" en el Teatro El Sindicat; el 20 novembre Josep Bernabeu Mestre "Les epidèmies del segle XXI: vells i nous problemes" en el Teatre El Sindicat; el 4 desembre Justo Gil Sánchez "Significado de la Constitución de 1978" en el Salón de Plenos del Ajuntament; el 11 de desembre José Ramón Martínez Riera "La atención domiciliaria. De la cultura hospitalaria a la cultura del domicilio" en el Teatro El Sindicat; el 18 desembre José Ramón Martínez Riera "La comunidad ante los problemas de salud emergentes" en el Teatro El Sindicat; el 20 de febrer José Antonio Pérez Turpín "El año europeo de la educación a través del deporte" en la Casa de la Cultura; el 6 de maig Victoria Tur Viñes "El consumo de televisión en el público infantil" en la Casa de la Cultura; el 7 de maig Juan Francisco Mesa "Del libro en Roma al libro electrónico" en la Casa de la Cultura; el 27 de maig Elena Ronda Pérez "Tabaquismo un problema de salud del siglo XXI" en la Casa de la Cultura; el 3 de juny Juan Luís Castejón Mora "Motivación escolar" en la Casa de la Cultura; el 16 de setembre Joaquín de Juan "La enfermedad de Alzheimer".

Teatre

· Sussi (Un musical carnívoro). Teatre Universitari (12 desembre 2003), en el Teatre El Sindicat.

Folleto informativo / Fullet informatiu

Música

· Banda Filarmònica Universitària (18 octubre 2003), en el Centre Cultural.

LA VILA JOIOSA

Conferències

· 'Tot allò que vosté volia saber sobre el valencià i mai no s'havia atrevit a preguntar' (7 octubre 2003), per Joan Borja Sánz, en la Casa de la Cultura.

· 'Alimentos transgénicos. Hechos y mitos' (4 novembre 2003), per Roque Bru Martínez, en la Casa de la Cultura.

· 'La arqueología de la muerte en el Egipto Faraónico' (2 desembre 2003), per Carolina Doménech Belda, en la Casa de la Cultura.

· El 3 de febrer Adrián Espí Valdés efectuà la ponència "Tres centenarios: Gauguin, Van Gogh y Picasso" en l'Ajuntament; el 26 de febrero Carles Cortés va impartier la conferència "Escriptures des d'Alacant. Una imatge singular de la literatura en valencià" en l'IES La Malladeta; el 26 de febrer Mari Ángels Francés va efectuar la ponència "Una imatge singular de la literatura en valencià" en l'IES La Malladeta;

MONÓVAR

Conferències

· 'La comunidad ante los problemas de salud emergentes' (26 maig 2004), per José Ramón Martín Riera, en la Casa de la Cultura.

MURO D'ALCOI

Conferències

El 30 de març Albert Gras Martí va fer la ponència "Elecció de carrera, tècniques d'estudi i influència dels pares" en l'IES Serra de Mariola.

MUTXAMEL

Conferències

El 17 de març Eliseo Fernández Daza efectuà la ponència "Globalización y desarrollo sostenible" en l'IES Mutxamel; el 24 de març Eliseo Fernández Daza efectuà la conferència "Economía y medio ambiente: instrumentos de la política medioambiental" en l'IES Mutxamel; el 29 d'abril Pamela Stoll Dougall conferencià sobre "Entre nosotras: la construcción de la feminidad en las revistas femeninas" en l'IES Mutxamel; el 26 de maig José Ramón Martín Riera realitzà la ponència "Escritores ingleses en la Guerra Civil española" en l'IES Mutxamel.

Música i Dança

· Homenaje a Óscar Esplá. Chircovskii Dance Project (25 abril 2004)

La companyia de dansa Chircovskii Dance Project va oferir una representació del Homenaje a Óscar Esplá en el Ajuntament.

NOVELDA

Cinema

· Col·laboració amb la Unió Musical La Artística (16 novembre 2003)

El Taller de Cinema col·laborà amb la Unión Musical La Artística exhibint les pel·lícules Tocando al viento, de Mark Herman, i Ensayo de orquesta, de Federico Fellini.

Conferències

· 'La creació literària: el repte d'avuí' (4 desembre 2003) per Carles Cortés, en el IES La Mola.

ONDARA

Conferències

· 'Nutrición saludable' (15 octubre 2003), per
José Luís López Loriente, en el Casal Jove.

ONIL

Conferències

El 4 de març Francisco Molina Azorín realizó la ponencia "Turismo y medio ambiente. Influencias recíprocas" en el Centro Cultural; el 18 de març Marta Sanz González impartió la conferencia "La aplicación de la Agenda 21 en el ámbito local" en el Centro Cultural.


ORIOLA

Exposicions

· 'Soledad de soledades' (19 novembre / 14 desembre 2003)

"Soledad de Soledades" va ser una exposició que va combinar fotografia i poesia. Les imatges van ser fruit del treball de l'artista Javier Serrano i els poemes van ser escrits per alumnes de la Universitat Permanent. La mostra va aglutinar 30 fotografies de paisatges de Girona, Andalusia i teixidures vegetals plenes de malenconia, en les quals la figura humana va introduir un element de misteri en la composició. La mostra es va exhibir en la Sala Museu San Juan de Déu.

PEDREGUER

Conferències

El 14 d'octubre José Costa Mas va efectuar la ponència "Orientaciones para comprender y valorar una ciudad al visitarla" en la Casa Municipal de la Cultura; el 4 de novembre José Costa Mas "Imágenes de a ciudad burguesa: París y los pintores impresionistas" en la Casa Municipal de la Cultura; el 6 de novembre Biel Sansano "El teatre valencià tradicional: el sainet" en el Casal Jove; el 9 de juny Carlos Frau Marhuenda "Ojo con los medios de comunicación" en la Casa de la Cultura; el 16 de juny Carlos Frau Marhuenda "Nuevas experiencias de participación ciudadana" en la Casa de la Cultura.

PEGO

Conferències

El 24 d'abril Joan Borja i Sanz va efectuar la ponència "Rondalles i llegendes: una aproximació a l'imaginari popular valencià"; el 30 d'abril José Costa Más "Las grandes reformas de París en las miradas de los impresionistas" en la Casa de la Cultura.

Música i Dança

· 'Homenaje a Óscar Esplá'. Chircovskii Dance Project (30 abril 2004)

La companyia de dansa Chircovskii Dance Project va realitzar un muntatge que va incorporar la música del gran compositor alacantí Óscar Esplá. Boris Chircovskii, director i coreògraf, va expressar a través de la dansa contemporània el món alegórico d'Esplá, amb reminiscències de la tradició llevantina de l'autor. L'obra va abastar des de peces sinfòniques com Simfonia Aitana, a obres intimistas per a piano, així com fragments d'una cantata escènica (Nochebuena del Diable). El fermall final va ser l'escenificació de La pájara pinta, obra que Esplá va compondre basant-se en una peça per a nens escrita pel seu amic Rafael Alberti. L'actuació es va efectuar en el Teatre Municipal.

· 'Concierto 725 Aniversario Carta de Poblament'. Banda Filarmònica Universitària (15 maig 2004)

La Banda Filarmònica Universitària va dur a terme el "Concierto 725 Aniversario Carta de Poblament" en el Teatre Municipal de Pego. La FUA, dirigida per Joan Iborra, interpretà el programa Festival preludio, de A. Reed; Viento del pueblo, de J. E. Canet; Ross Roy, de J. de Haan; Sinfonía nº 9 'Nuevo mundo', de A. Dvorak, i Música para un festival, de P. Sparke.

· 'Buenos Aires Hora Tango' (3 abril 2004), en La Casa de la Cultura.

PETRER

Conferències

El 31 de març Joaquín de Juan Herrero va realitzar la ponència "¿Por qué envejecemos?" en la Casa de la Cultura; el 28 d'abril Josep Xavier Esplugues i Pellicer "Ni gordos ni flacos: lo que se debe comer" en la Casa de la Cultura; el 26 de maig Mª Covadonga Jiménez Torrecillas "Prestaciones económicas de maternidad y de riesgo durante el embarazo" en la Casa de la Cultura; el 27 de maig Ana María García Martínez "La actividad física después de los 55" en la Casa de la Cultura; el 2 de juny Isaac Carlos Bernabeu Pérez "Consideraciones jurídicas en torno al trabajo" en el hogar en la Casa de la Cultura; el 16 de juny Remedios Martínez Verdú "Mujer y violencia" en la casa de la Cultura.

Exposicions

· 'Sempere espiritual. Luz de Salmos y Cántico Espiritual' (27 febrer / 21 març 2004)

Aquesta exposició, que inclou les sèries Luz de Salmos i Cántico Espiritual, així com les proves realitzades per a la primera sèrie, va mostrar no només el virtuosisme d'aquest artista amb la tècnica serigráfica (no en va Sempere és considerat el introductor de la serigrafia a Espanya), sinó també la sensibilitat d'aquest artista, que queda reflectida en el gran lirismo d'aquest conjunt d'obres. Aquestes s'acompanyen dels textos que completen les dues carpetes de serigrafies. La mostra es va exhibir en el Centre Cultural.

· 'La Habana Vieja. Recuperación del patrimonio arquitectónico' (4 març / 4 abril 2004), En la Sala d'Exposicions del Museu Arqueològic.

Teatre

· Sussi. (Un musical carnívoro). Teatre Universitari (15 gener 2004), en la Casa de la Cultura.

· La asamblea de las mujeres. Teatre Clàsic Universitari (20 febrer 2004), en la Casa de la Cultura.

SALINAS

Conferències

El 6 novembre Luís Fernando Barrios Flores va efectuar la ponència "Reclamaciones por asistencia médica" en la Casa de la Cultura; el 20 novembre Elena Ronda "El tabaco, lo malo y lo bueno" en la Casa de la Cultura; el 27 novembre Faustino Larrosa Martínez "Los valores de la participación en los centros educativos. La mejora de las relaciones padres-profesores" en la Casa de la Cultura; el 4 desembre José Luís López Loriente "Nutrición saludable" en la Casa de la Cultura; el 15 de gener Javier Sánchez Merina "Historias de casas" en la Casa de la Cultura; el 16 de març Joaquín Melgarejo Moreno "Repercusiones socioeconómicas del Plan Hidrológico Nacional en la provincia de Alicante"; el 31 de març Ana María García Martínez "La actividad física después de los 55" en la Casa de la Cultura; el 28 d'abril Leandro Navas Martínez "Estrategias de aprendizaje" en la Casa de la Cultura.

Literatura

· Grup de Narració Oral de la UA (26 desembre 2003), contacontes en la Casa de la Cultura.

· Taller Literari de la Universitat Permanent (4 març 2004), en la Casa de la Cultura.

· Grup de Narració Oral de la UA (6 març 2004), contacontes en la Casa de la Cultura.

Música

· Coral Universitària (14 novembre 2003), en la localitat de Salinas.

· Cuarteto de cuerda 'Almus' (3 abril 2004), en la Casa de la Cultura.

· Zyklus Percusión (4 juny 2004)

El grup de la Banda Filarmònica Universitària, Zyklus Percusión, va oferir un recital en la Casa de la Cultura.

· Buenos Aires Hora Tango (11 juny 2004), en La Casa de la Cultura.

· Quinteto de metales Purcell Brass de la Banda Filarmònica Universitària (18 juny 2004), en la Casa de la Cultura.

Teatre

· Sussi (Un musical carnívoro). Teatre Universitari (12 desembre 2003), en la Casa de la Cultura.

SANTA POLA

Exposiciones

· 'Abordaje' (30 abril / 30 maig 2004)

En la Sala d'Exposicions Castillo Fortaleza es va realitzar la mostra Abordaje, que va reunir a sis escultors contemporanis alacantins.

Abordaje

SANT JOAN

Conferències

El 27 de novembre Carles Cortés i Orts va realitzar la ponència "La creació literaria: el repte d'avuí" en el IES de Sant Joan; el 28 de novembre Carles Cortés i Orts "La dona com a personatge narratiu" en el IES de Sant Joan; el 29 de gener Vicente Viana Martínez "El número de oro. Historia y aplicaciones en el arte y las matemáticas" en el IES Lloixa; el 4 de febrer Vicente Viana Martínez "Construcción de relojes de sol" en el IES José Marhuenda Prats; el 6 de abril Carlés Cortés "Els personatges literaris de l'escriptora Isabel Clara Simó" en el IES Platja de Sant Joan.

SANT VICENT DEL RASPEIG

Conferències

El 24 de març Juan Antonio Conesa Ferrer va realitzar la ponència "Dioxinas: qué son, cómo se producen y cómo reducir su emisión" en el Auditori del Centre Social Municipal; el 25 de març Ana Isabel Martínez Sánchez "El papel de los animales como biondiadores de calidad ambiental"; el 27 de maig Juan Luís Castejón Costa 2Motivación escolar y características" en el IES Haygon; el 8 de juny Sergio Biete Bañón "Soluciones ante el fracaso escolar" en el IES Haygón.

SAX

Conferències

· 'Actividad física como fuente de salud' (26 novembre 2003), por Ana María García Martínez, en la Casa de la Cultura.

Exposicions

· 'El Signo y el Espacio. Escritura y Texto desde los Orígenes hasta la Modernidad Occidental' (12 febrer / 20 març 2004)

La mostra El signo y el espacio. Escritura y texto desde los orígenes hasta la modernidad occidental va presentar un recorregut pels signes i imatges de la cultura occidental, abastant un ampli lapse de temps: des de la prehistòria fins la modernitat.

El signo y el espacio

Teatre

· La asamblea de las mujeres. Teatre Clàsic Universitari (15 novembre 2003), en el Teatre Cervantes.

· Teatre de la Universidad Permanente (29 novembre 2003). Representó la obra No son todos los que están en el Teatre Cervantes.

· Sussi. (Un musical carnívoro). Teatre Universitari (23 abril 2004), en el Teatre Cervantes.

SÉNIJA

Conferències

El 9 de juny Josep Xavier Esplugues i Pellicer va portar a terme la ponència "Ni gordos ni flacos: lo que se debe comer" en la Casa de la Cultura; el 23 de juny José Luís López Loriente "Alimentación saludable, una aproximación a la dieta mediterránea" en la Casa de la Cultura; el 15 de setembre Rafaela Casanova Valero "Climaterio y menopausia" en la Casa de la Cultura.

XÀVEA

Conferències

· 'Cultura popular' (7 novembre 2003), per Joan Borja i Sanz, en la Casa de la Cultura.

VILA DE PLANES

Conferències

· 'Control de peso corporal. Dietas hipoenergéticas' (23 setembre 2004), per José Luís López Loriente, en la Casa de la Cultura.

VILLENA


Conferències

El 17 novembre Vicent Beltrán va impartir la ponència "Història de la Llengu" en el IES; el 17 novembre Joan Borja "Recuperació i normalització lingüística en la societat valenciana contemporània" en el IES; el 1 desembre Josep Bernabeu Mestre "Les epidèmies del segle XXI: vells i nous problemes" en la Casa de la Cultura; el 4 desembre José Chofre "Constitución Española e integración europea"; el 11 de febrer Salvador Peiró i Gregori "Són importants els valors per a educar? Tan sols valors" en el Ajuntament; el 4 de març Ramiro Muñoz Haedo "La globalización económica y su repercusión en los estados democráticos" en la Casa de la Cultura; el 30 de març Joaquín de Juan Herrero "¿Hablan las mujeres más que los hombres?" en el IES Hermanos Amorós; el 1 d'abril Millán Requena i Casanova "Las Naciones Unidas después de la crisis de Irak" en la Casa de la Cultura; el 6 d'abril Pablo Ortega "Mujer y series televisivas" en el IES Hermanos Amorós.

Teatre

· Minim.mal Show. Teatre Universitari (22 febrer 2004), en la Casa de la Cultura.

· Adosadas. Teatre Universitari (4 juny 2004), en la Casa de la Cultura.


EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA. ALTRES COMUNITATS AUTÒNOMES

ARCHENA (Múrcia)

Música

· Banda Filarmònica Universitària (14 maig 2004)

La Banda Filarmònica Universitària, amb la direcció de Joan Iborra, efectuà un recital en la localitat murciana d'Archena que inaugurà la primera seu universitària que posa en marxa la Universitat de Múrcia.

BADAJOZ

Exposicions

· 'Arte y ciencia' (maig / juny 2004)

El objetivo de esta exposición de carácter didáctico fue enseñar la Ciencia a través de los ojos del Arte, sirviéndose para ello de reproducciones de clásicos del arte, desde el Renacimiento hasta los grandes maestros modernos del siglo XX. La muestra se exhibió en la Sala de Exposiciones de la Universidad Popular de Castuela y en la Sala de Exposiciones de la Universidad Popular de Talarrubias.

Arte y Ciencia

CÁDIZ

Exposicions

· 'Soledad de soledades' (21 abril / 16 maig 2004)

En la Sala Elipse de la Universidad de Cádiz se expuso la muestra Soledad de soledades, una combinación de fotografía y poemas realizada por Javier Serrano en colaboración de los alumnos de la Universidad Permanentee.

Soledad de soledades

MURCIA

Teatre

· Sussi. (Un musical carnívoro). Teatre Universitari (17 novembre 2003), en el Saló d'Actes de l'Escuela Superior de Art Dramàtic.

PALMA DE MALLORCA

Teatre

· Sussi. (Un musical carnívoro). Teatre Universitari (4 novembre 2003)

El Teatre Universitari va viatjar fins Palma de Mallorca per a participar en la Xarxa de Teatre Universitari Joan Lluis Vives, on interpretaren l'obra Sussi. (Un musical carnívoro).

VALÈNCIA

Exposicions

· 'Arte y Ciencia' (octubre / novembre 2003)

L'objectiu d'aquesta exposició didàctica va ser ensenyar la "Ciencia a través de los ojos del Arte", amb reproduccions de clàsics de l'art, des del Renaixement fins als grans mestres moderns del segle XX. La mostra s'expusà en la Universitat de València.

Subir