Universidad de AlicanteMemoria. Página principal
Presentación
Òrganos Universitarios
Vic. de Ordenación Económica y Profesorado
Vic. de Investigación, Desarrollo e Innovación
Vic. de Extensión Universitaria
Vic. de Planificación Económica
Vic. de Alumnado
Vic. de Relaciones Institucionales y Cooperación Internacional
Vic. de Calidad y Armonización Europea
Vic. de Infraestructuras y Ampliación del Campus
Vic. de Estructura y Desarrollo Institucional
Vic. de Tecnología e Innovación Educativa

PROGRAMES INSTITUCIONALS

 

Programa: Cervantes, El Quixot i la seua projecció cultural

La Universitat d'Alacant es va sumar als actes de commemoració del IV Centenari de la publicació de la primera part del Quixot amb un ampli programa que va comprendre seminaris científics, exposicions, representacions teatrals i actuacions musicals, activitats dirigides a escolars i una jornada cultural especialment dedicada a la divulgació de l'obra i de la figura de Cervantes.

· Museu de la Universitat d'Alacant

Al MUA es van programar cinc exposicions que, inaugurades el dia 5 de maig, van estar obertes fins al 30 de juliol de 2005. A més, es van programar visites guiades i diversos tallers dirigits als estudiants no universitaris dins del programa la CAM visita el MUA.

· Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes posa a la disposició dels usuaris la biblioteca d'autor Miguel de Cervantes, en la qual es reuneix una àmplia informació sobre Cervantes, la seua obra i la seua projecció cultural. A més d'una acurada biografia de Miguel de Cervantes, els usuaris poden accedir a una col·lecció en línia d'edicions príncep, edicions crítiques, atribucions, traduccions, imitacions, versions en diferents llengües, estudis crítics, una nodrida bibliografia, diccionaris específics, fonoteca, col·leccions d'imatges, filmografia i videoteca, com també una completa relació de pàgines web dedicades a Cervantes i la seua obra.
Igualment, la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes dedica un portal específic a la commemoració del IV Centenari del Quixot, en el qual s'ofereix una detallada informació sobre les diferents iniciatives acadèmiques i culturals (convocatòries, activitats, cursos, concursos, congressos, representacions, etc.) relacionades amb la celebració, en l’àmbit nacional i internacional, del IV Centenari del Quixot (seccions Actualitat i Activitats).

· Seminaris i reunions científiques

Per al primer trimestre del curs acadèmic 2005/2006 es van organitzar diversos seminaris i trobades científiques organitzats i dirigits per professors de la Universitat d'Alacant, en les quals participen qualificats especialistes en Cervantes i El Quixot de la mateixa Universitat d'Alacant i d'altres centres espanyols i internacionals.

· Col·loquis

- Primer Col·loqui Alacantí de Traducció. Directors: Prof. Dr. Fernando Navarro i Prof. Dr. Miguel Ángel Vega.

· Seminaris

- El Quixot, llibre obert. Direcció: Prof. Dr. Miguel Ángel Lozano
- Cervantes entre dues ribes. Direcció: Prof. María Jesús Rubiera
- El Quixot i altres clàssics. Direcció: Prof. Dr. Enric Balaguer
- Dret i institucions en l'Espanya del Quixot. Direcció: Prof. Dr. Agustín Bermúdez.
- El Quixot en el segle de les llums. Direcció: Prof. Dr. Enrique Giménez.
- Cervantes i Shakespeare avui. Direcció: Prof. Dr. José Manuel González Fernández de Sevilla.
- Cervantes, referència magistral en la cultura contemporània. Direcció: Prof. Dr. Emilio Laparra i Prof. Dr. Glicerio Sánchez Recio

· Altres activitats

Al llarg de 2005 diversos centres de la Universitat d'Alacant van programar diferents actes per a commemorar el IV Centenari de la publicació de la primera part del Quixot, entre els quals es troben les setmanes del Quixot a la Seu i de la Primavera de la Facultat de Filosofia i Lletres, coincidint amb la celebració de la mort de Cervantes i el Dia del Llibre, que el SIBID va complementar amb una exposició sobre La Biblioteca i El Quixot a la planta baixa de la Biblioteca General.‘DISSABTE CULTURAL’. IV CENTENARI DEL QUIXOT

La Universitat d'Alacant, amb ocasió de la commemoració del IV Centenari del Quixot, va organitzar el 7 de maig el ‘Dissabte Cultural’, dedicat a la divulgació de l'obra immortal de Miguel de Cervantes.

A les 11.30 hores es va fer l'obertura de les exposicions “Cervantes i el Quixot al MUA” que, sota aquest títol genèric, va incloure les mostres La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i el Quixot, El Quixot imaginat, El Quixot, una figura universal, Alacant en temps de Cervantes i Els escriptors alacantins i el Quixot.

A les 12 hores es va oferir el concert de la Banda Filharmònica de la UA a l'Auditori del MUA , sota la direcció de Joan Iborra. El programa va estar compost per Petita Fuga en sol menor, de Bach; La divina comèdia, de Smith; TheKingsonForth, de Gregson; Malagueña, de Lecuona, i Amapola, de la Calle.

A les 13 hores, el Paranimf va acollir la representació Don Quijote y Sancho Panza, pel Jove Teatre Clàssic, sota la direcció de Gemma Miralles, una recreació del Quixot destinada a tots els públics, en la qual es posa l'accent en les situacions més divertides de l'obra cervantina, i on es reflecteix la humanitat dels personatges com a homenatge a la comèdia.

A les 14 hores, gastronomia cervantina. El menjador universitari del Club Social I es va transformar en posada, i ofereix als visitants la possibilitat de participar en un menú de degustació d'alguns dels plats que apareixen esmentats en el Quixot.

- Activitats per als més menuts:

Des de les 11.30 hores es va desenvolupar també el següent programa d'activitats dirigides als convidats més joves al pati del MUA i a la plaça d'Europa: marcallibres i disfresses, contacontes, taller de cançons i animació itinerant.

També des de les 11.30 es va efectuar Coneix la UA: visites guiades a les instal·lacions de la UA i visites a la Biblioteca General, on s'exhibeix una exposició sobre el Quixot.CONCERT ‘EL QUIXOT - IV CENTENARI’ DE MANUEL MORENO BUENDÍA PER A ORQUESTRA DE CORDA, INTERPRETAT PER IL CONCERTO ACCADEMICO.

El 5 de maig, a les 20 hores, es va oferir al MUA el concert El Quixot-IV Centenari de Manuel Moreno Buendía per a orquestra de corda, una obra encarregada per la Universitat d'Alacant que va ser interpretada per l'orquestra Il Concerto Accademico. Concertino-directora: Margherita Marseglia.