Logotipo de la Universidad de Alicante con enlace a la página de inicio del servicio Cabecera de la página con enlace a la página de inicio del servicio
mover menú hacia arriba mover menú hacia abajo
 

Contenido de la página

INVESTIDURA DE DOCTORS HONORIS CAUSA

 

· Mª del Carmen Andrade Perdrix
· Antonio García Berrio
· Pedro Martínez Montávez
· Muhammad Yunus

 

 

 

Mª del Carmen Andrade Perdrix

És professora d'investigació del CSIC. Ha dedicat tota la vida professional a l'estudi de la durabilitat de les construccions, amb atenció especial al fenomen de la corrosió de l'acer en el formigó armat. És autora d'un gran nombre de publicacions cientificotècniques de la seua especialitat i té concedides diverses patents nacionals i internacionals sobre procediments industrials. També ha dirigit nombroses tesis doctorals i altres treballs d'investigadors en formació. Ha sigut directora de l'Instituto de Ciéncias de la Construcción Eduardo Torroja (CSIC), presidenta de diversos organismes internacionals relacionats amb la seua especialitat (UEAtc, RILEM, WFTAO i del Comitè de Liaison de CIB, FIB, IABSE, IASS, RILEM i ECCE). Ha rebut diversos premis internacionals en reconeixement a la seua labor investigadora i formativa.
L'any 2003 va ser nomenada doctora honoris causa per la Universitat de Trondheim, Noruega.

 

La doctora honoris causa Sra. Mª del Carmen Andrade Perdrix

 

 

 

Antonio García Berrio

Catedràtic d'universitat de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada en la Universitat Complutense de Madrid. Amb anterioritat també ho ha sigut en les universitats de Múrcia, Màlaga i Autònoma de Madrid. Ha sigut, així mateix, professor visitant o associat en cursos de llarga durada, entre d'altres, en les universitats de Bielefeld, Llemotges, París X (Nanterre), com també en la Federal de Rio de Janeiro, AnnArbor, Harvard i el Collage de France.
La influència del seu pensament i de les seues propostes teoricocrítiques han contribuït a la renovació dels estudis teoricoliteraris i criticoliteraris de les últimes dècades tant a Espanya com fora de les nostres fronteres. En l'actualitat no hi ha cap dubte sobre la consideració general de l'obra cientificoliterària del professor García Berrio com a pilar fonamental en què s'assenta una part molt important de la teoria i de la crítica literàries espanyoles.
És doctor honoris causa per la Universitat de Valladolid.

 

El doctor honoris causa Sr. Antonio García Berrio

 

 

 

Pedro Martínez Montávez

Arabista. Professor emèrit de la Universitat Autònoma de Madrid. Va nàixer a Jódar (Jaén) el 30 de juny de 1933. Llicenciat en Història i Filologia Semítica per la Universitat de Madrid (després anomenada Complutense). Doctor en Filosofia i Lletres per la mateixa universitat el 1963. Ha sigut professor en les universitats d'‘Ayn al-šams (El Caire), Complutense de Madrid, Sevilla i Autònoma de Madrid.
Ha sigut degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma i rector de la mateixa universitat, el primer rector elegit democràticament després de la dictadura (1978-1982).
És autor de nombrosos llibres i articles sobre el món àrab i la seua literatura, com a assagista, estudiós i traductor.

 

El doctor honoris causa Sr. Pedro Martínez Montávez

 

 

 

Muhammad Yunus

El Dr. Muhammad Yunus va nàixer a Chittagong, Bangla Desh, el 1940. Estudiant de Ciències Econòmiques, va obtenir una beca Fulbright que li va permetre doctorar-se en la Universitat de Vanderbilt (EUA) el 1970. Va treballar com a professor en la Universitat de Tennesse entre 1969 i 1972, any en què va tornar a la seua pàtria, on es va incorporar com a cap del Departament d'Economia en la Universitat de Chittagong fins 1976.
Convençut que les teories que explicava als seus alumnes no servien per a solucionar els terribles problemes d'extrema misèria i fam, va iniciar en col·laboració amb alguns alumnes, l'aproximació a l'anàlisi de casos concrets de persones les activitats productives de les quals depenien d'explotadors i usurers locals, i va arribar a la conclusió que amb 27 dòlars, que va posar de la seva butxaca, podia solucionar 42 casos de persones subjectes a aquesta dependència.
A partir d'aquest moment, va posar en marxa el Grameen Bank el 1986, l'activitat del qual és prestar diners sense cap tipus de document, paper, signatura, garantia ni aval, basada exclusivament en la confiança de les persones i els seus projectes. Fins al present, el Grameen Bank ha concedit préstecs per un import total de 5.400 milions de dòlars a més de 5,89 milions de persones, el 96% dones, amb una taxa de recuperació de més del 98%. Disposa de 17.600 empleats, 1.900 sucursals i s'estén per 63.700 llogarets del país.
El professor Yunus ha sigut capaç de donar a conèixer la metodologia del Grameen Bank a més de 80 països. Ha rebut més de 50 premis internacionals de la màxima categoria, entre els quals figura el Príncep d'Astúries de la Concòrdia de 1998, i 22 títols de doctor honoris causa concedits per universitats dels cinc continents.

 

El doctor honoris causa Sr. Muhammad Yunus