Logotipo de la Universidad de Alicante con enlace a la página de inicio del servicio Cabecera de la página con enlace a la página de inicio del servicio
mover menú hacia arriba mover menú hacia abajo
 

Contenido de la página

JORNADES, SEMINARIS, CONGRESSOS, TROBADES I ALTRES ESDEVENIMENTS

 

· I Setmana d'Art a Callosa (SAC 2005) (23 / 30 de setembre i 7 d’octubre)

Es va celebrar a Callosa d'en Sarrià (Marina Baixa) la I Setmana d'Art a Callosa (SAC 2005),organitzada per la Regidoria de Cultura de  l'Ajuntament de Callosa d’en Sarrià, amb la col·laboració del Secretariat de Cultura de la Universitat d'Alacant i la Facultat de Belles Arts de la Universitat Miguel Hernández. La Setmana d'Art Callosa va servir d'espai per a mostrar diverses intervencions artístiques i performances realitzades per alumnes de la Facultat de Belles Arts d'Altea.

 

· Canvi climàtic (29 de setembre)

Jorge Olcina Cantó va fer una conferència sobre el canvi climàtic, a la sala Aifos, amb motiu de l'eclipsi anular de Sol.

 

· L'eclipsi de sol anular (30 de setembre)

Enrique Aparicio Arias va llegir aquesta ponència a la sala d'actes de l'Escola Politècnica Superior.

 

· Eclipsi de sol anular (3 d’octubre de 2005)

El 3 d'octubre, des d'Alacant es va poder contemplar un eclipsi anular de Sol. L'Escola Universitària d'Òptica i Optometria (EUOO) d'Alacant va instal·lar, al campus de la UA, dos llocs de repartiment d'ulleres amb filtres específics per a l'observació de l'eclipsi i va disposar un espai de seguiment de l'esdeveniment davant de la Biblioteca General, al costat de l'edifici de l’antiga Torre de Control i del de Rectorat, per a totes aquelles persones que van observar el fenomen.

 

· Xarrades sobre els drets humans i la impunitat a Guatemala (17 / 20 d’octubre de 2005)

Organitzades per Entrepobles, les Brigades Internacionals de Pau i Ak'ab'al, amb la col·laboració de la Universitat d'Alacant, el Club Información i la Diputació d'Alacant, es van programar una sèrie de xarrades, per a tractar la situació dels drets humans i la impunitat a Guatemala. Per a això, es va comptar amb la presència de la directora del Secretariat d'Extensió Universitària, Josefina Bueno; Miguel Ángel Albizurez, membre del Centre per a l'Acció Legal en Drets Humans (CALDH), periodista i ex dirigent sindical; la coordinadora de les Brigades Internacionals de Pau, Projecte Guatemala i David Rodríguez Gullén, d’Entrepobles.

 

· Don Quijote y lo maravilloso: la aventura de la Cueva de Montesinos. Jean Canavaggio (21 d’octubre)

L'hispanista Jean Canavaggio va impartir la ponència “Don Quijote y lo maravilloso: la aventura de la Cueva de Montesinos”, a l'aula magna de la Facultat de Filosofia i Lletres.

 

· Seminaris i cicles de conferències. IV Centenari d’ElQuixot (octubre / 19 de desembre)

D'octubre a desembre de 2005 es van desenvolupar set cicles de conferències i seminaris, organitzats per la Universitat d'Alacant dins del programa institucional “Cervantes i El Quixot”. Més de 35 ponents van abordar la figura del Quixot des de diferents punts de vista, hi van concórrer al voltant de 2000 assistents als actes.

Ponents de la conferència

 

- El Quixot i els clàssics valencians

Del 18 d'octubre al 13 de desembre es va desenvolupar el seminari “El Quixot i els clàssics valencians”, coordinat pel catedràtic de Filologia Catalana Enric Balaguer. Es va dur a terme a la sala Aifos.

Fullet d'El Quixot i els Clàssics Valencians

 

- El Quijote, referencia magistral en la cultura contemporanea

Del 19 al 28 d'octubre es va realitzar el seminari ”El Quixot, referència magistral en la cultura contemporània, coordinat pels catedràtics d'Història Contemporània Glicerio Sánchez i Emilio la Parra, que es va efectuar els dies 19 i 21 d'octubre a la sala Aifos i el 20 i 28 a la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres.

- El Quijote, libro abierto

Del 20 d'octubre al 19 de desembre es va celebrar el seminari “El Quijote, libro abierto”, coordinat pel catedràtic de Literatura Espanyola de la UA, Miguel Ángel Lozano. El seminari, que es va efectuar a la sala Aifos, va reunir ponències de professorat de Literatura Espanyola de diverses universitats d’arreu de l’estat.

Fullet d'El Quijote, Libro abierto

 

- Cervantes y Shakespeare Hoy

Els dies 9 i 10 de novembre va tenir lloc el cicle de conferències “Cervantes y Shakespeare hoy”, coordinat pel professor de Filologia Anglesa de la UA José Manuel González Fernández, que es va realitzar a la sala d'actes de l'edifici III de Filosofia i Lletres.

Fullet de la conferència Cervantes i Shakespeare

 

- Del 14 al 16 de novembre, es va efectuar el seminari “Cervantes entre las dos orillas”, coordinat per la catedràtica d'estudis àrabs i islàmics de la UA María Jesús Rubiera Mata. El seminari va incloure dues ponències per dia, a les 10.00 h i 12.00 h, que es van presentar a la sala Aifos.

- El Quijote, en el Siglo de las Luces español

Els dies 16, 17 i 20 de novembre es va realitzar el cicle de conferències “El Quijote, en el Siglo de las Luces Español”, coordinat pel catedràtic d'Història Moderna de la UA Enrique Giménez, que es va desenvolupar en la sala Aifos i la sala de Graus de Dret.

- I Coloquio Lucentino de Traducción “La traducción, vehículo de ElQuijote universal. La didáctica de la traducción en Hispanoamérica”

De 14 al 17 de desembre, se celebrarà I Coloquio Lucentino de Traducción “La traducción, vehículo de ElQuijote universal. La didáctica de la traducción en Hispanoamérica”, sota la direcció de Fernando Navarro i Miguel Ángel Vega. Es va realitzar a la sala d'actes de l'Aulari II.

 

· Cuba: història natural (2 novembre) 

A la sala Aifos, Regla C. Balmori Álvarez, del Departament de Relacions Públiques i Col·laboració Internacional del Museu d'Història Natural de l'Havana, va impartir la conferència “Cuba: historia natural”, en el marc de l'exposició homònima.

 

· IV Simposi Internacional de Literatura Autobiogràfica. Diaris i Dietaris (10 / 12 novembre)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va col·laborar en la realització del simposi que va organitzar el Grup de Recerca de Literatura Catalana Contemporània, del Departament de Filologia Catalana de la UA.

Fullet del IV Simposi "Diaris i Dietaris"

 

· Ovidi Montllor (16 novembre)

La conferència, a càrrec de Núria Cadenas, biògrafa d’Ovidi Montllor, es va emmarcar en els actes d'homenatge a l’artista alcoià, als deu anys de la seua mort.

 

· Rubén Darío: Cien años de Cantos de vida y esperanza (26 / 28 octubre)

Organitzat pel Vicerectorat d'Extensió Universitària, mitjançant el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti, i la Diputació d'Alacant, a través de l'Institut de Cultura Juan Gil Albert, es va celebrar el seminari “Rubén Darío: cien años de Cantos de vida y esperanza”. El seminari, que va commemorar el centenari d'aquesta obra clau del modernisme, que va influir de manera decisiva en corrents poètics posteriors, va comptar amb la presència d'especialistes de reconegut prestigi que aprofundiren en els diversos aspectes que van envoltar la publicació, l'èxit i les ressonàncies d'aquest llibre i del seu autor, tots dos referències fonamentals per a la cultura del segle XX.  El seminari es va desenvolupar a la sala Aifos.

Seminari "Rubén Darío"

 

· VAIA 2005. IV Mostra de Video Art Internacional d’Alcoi (12 novembre)

Organitzada per la Plataforma Videoraumonet, amb la col·laboració del Vicerectorat d'Extensió Universitària, es va realitzar VAIA 2005. IV Mostra de Vídeo Art Internacional d'Alcoi. La Mostra va tenir l’objectiu de donar a conèixer treballs de vídeo art de joves creadors de diversos països, des d'una perspectiva plural, amb treballs arriscats, multidisciplinars, onírics, inquietants, subversius i amb un caràcter criticosocial. El Secretariat de Cultura va posar a la disposició de l’alumnat de la UA un autobús per a assistir a la trobada.

Cartell de VAIA 2005

 

· Homenatge a Ovidi Montllor (16 novembre)

La UA va organitzar l'homenatge a una de les figures representatives de la cultura valenciana, el poeta, cantant i actor alcoià Ovidi Montllor, amb la celebració d'una sèrie d'actes que es van incloure en la Setmana Cultural de Tardor de la Facultat de Filosofia i Lletres. L'homenatge va incloure l'actuació de Verdcel i el concert de Toti Soler, músic que va acompanyar Ovidi durant molts anys. Al costat de Llúcia Vives i Jordi Janés, Soler va representar l'espectacle Deu catalans i un rus. La celebració també va incloure la ponència de la biògrafa de l’Ovidi Núria Cadenas, la projecció de Furtivos, una exposició realitzada per Antoni Miró, cedida pel centre Ovidi Montllor d'Alcoi, i el testimoniatge d'amics de Ovidi i alumnes de la UA, en un acte que es va realitzar abans de l'actuació Deu catalans i un rus en el Paranimf.

La ponent Núria Cadenas
Sala de l'Homenatge

 

· Setmana Cultural de Tardor (21 / 28 novembre) 

La Setmana Cultural de Tardor, organitzada per la Facultat de Filosofia i Lletres amb la col·laboració del Vicerectorat d'Extensió Universitària, va incloure conferències, degustacions, actuacions musicals, presentació de llibres i exposicions.

Fullet de la IV Setmana Cultural de Tardor

 

· IV Setmana de la Cultura Pop “Sexe, drogues i rock & roll” (22 novembre / 1 desembre)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va col·laborar en la realització de la Setmana de la Cultura Pop. Les activitats programades per a aquesta setmana van ser cinema, un taller d'innovació audiovisual, el dia 30, i una taula redona l’1 de desembre. A aquestes dues últimes activitats, van acudir com a convidats Juan Fran Vaquer, creatiu publicitari de Grey Publicidad; Jesús Orbea, creatiu publicitari i professor de la UA; Pablo J. Rico Lacasa director del SEA i del projecte MACA; Antonio Muñoz, professor de Sociologia Visual de la UA i Ramiro Seva, creatiu publicitari de I AM I CAN.

 

· Diumenge Cultural Cienciatec‘05 (18 de desembre)

La Universitat d'Alacant va organitzar el Diumenge Cultural Cienciatec’05, una jornada de portes obertes emmarcada dins del projecte institucional homònim, concebut com una acció integral, l'objectiu de la qual va ser mostrar l'activitat científica i tecnològica que es realitza al campus. El Diumenge Cultural, que va reunir a més de 2000 persones, va incloure diverses activitats: visites a les exposicions de Cienciatec situades al MUA i visites guiades per la Universitat, una exhibició de robòtica, un espectacle de màgia, projeccions de documentals i pel·lícules relacionades amb el món de la ciència i, per als més menuts, tallers de ciència i demostracions científiques de química i física. Les activitats es van efectuar en diversos espais del campus: MUA, paranimf i sala de graus de la Facultat de Dret.

Fullet del Cienciatec '05

Demostració científica de química i física

 

Exhibició de robòtica

 

· Presentació del CD Música para El Quijote (29 de desembre)

La UA va clausurar els actes d'homenatge del IV Centenari de la publicació de la primera part d’El Quixot, amb la publicació d'un disc compacte titulat Música per al Quixot. Produït per RTVE, el CD està basat en l'obra El Quijote Centenario (concert per a orquestra de corda), una composició original del mestre Manuel Moreno Buendía, interpretada per Il Concerto Academico, que dirigeix la violinista alemanya Margarita Marseglia.

Presentació del CD Música per a El Quixot

 

· Blocs culturals (20 de gener)

Gonçal López va ser l'encarregat d’impatir la ponència sobre blocs culturals que es va desenvolupar a la sala Aifos.

 

· I Setmana Eròtica (13 / 21 febrer) 

Tallers de carícies, d'elaboració d'objectes decoratius eròtics, de l'erotisme en la publicitat, degustacions d'aliments afrodisíacs, la inauguració de l'exposició “Nus entre tants”, conferències, una vetlada de contes eròtics i la presentació del llibre EXXXpaña: historia del cine porno español, van ser algunes de les activitats emmarcades en la I Setmana Eròtica. Les jornades van ser organitzades per Universitaris Progressistes, amb el patrocini del Vicerectorat d'Extensió Universitària.

Fullet de la I Setmana Eròtica

Degustació d'aliments afrodisíacs

 

Exposició Nus entre tants

 

· I Setmana Cultural de Dret (20 / 24 febrer)

Es va desenvolupar la I Setmana Cultural de Dret, organitzada per la Facultat de Dret amb el patrocini del Vicerectorat d'Extensió Universitària. Les jornades van comptar amb un extens programa que va incloure nombroses i variades activitats: pel·lícules relacionades amb la pràctica del dret com Testigo de cargo, de Billy Wilder, o JFK, d'Oliver Stone, els concerts de la Vargas Blues Band i del Quintet de Vent Akra-Leuka i l'espectacle de carrer Sólo Mediterráneo, a càrrec de Maracaibo Teatre. La conferència inaugural va anar a càrrec del catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia Política, Javier Lucas. Així mateix, el dia 23 es van celebrar els actes oficials del dia de Sant Raimon Penyafort, patró de la Facultat de Dret.

Fullet de la I Setmana Cultural de Dret

 

· 8 de Març. Dia Internacional de la Dona (23 febrer / 8 de març)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària, amb la col·laboració del Centre d'Estudis Orientals, el Centre d'Estudis sobre la Dona, l’Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig, el MUA i els sindicats CCOO, CGT, UGT i STEPV, va organitzar un ampli programa a l’entorn del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona. El programa va incloure la presentació del documental El túnel, les obres teatrals Olimpia o la pasión de existir i Otras mujeres, d'Antonia San Juan, un cicle de cinema de directores no occidentals, la inauguració de la mostra del MUA Dones artistes: La col·lecció del MUA, la taula rodona “Legalitzar la prostitució?” i una lectura pública en la Plaça d'Europa.

Cartell del Dia Internacional de la Dona

Inauguració de la mostra

 

Lectura pública en la Plaça d'Europa

 

· Festival de l'Oralitat (28 febrer / 2 març)

El Festival de l'Oralitat enguany va girar a l’entorn de Mèxic, amb actuacions a les seus universitàries de Villena, Cocentaina i al campus. La narració oral al campus la va realitzarÁngela Arboleda (Equador), Linda Gallo (Colòmbia) i Marcela Romero (Mèxic) en la sala Ernest Lluch de la Facultat d'Econòmiques.

Cartell del Festival de l'Oralitat
Narració oral d'Angela Arboleda, Linda Gallo i Marcela Romero

 

· Cultura i rutes per les muntanyes d’Alacant (18 març i 8 d'abril) 

El Secretariat de Cultura i el Secretariat de Promoció del Valencià van organitzar dues rutes per les muntanyes d'Alacant. La primera jornada va ser a la penya Oriola pel pas del Gat i la segona a la Font de Sant Cristòfol-Montcabrer.

Cartell de "Cultura i rutes per les muntanyes d'Alacant"

 

· De José Donoso a la Joven Narrativa Chilena (24 març)

A la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres va tenir lloc una trobada amb els més prestigiosos escriptors de la narrativa xilena actual: Carlos Franz, Mauricio Electorat  i Marcelo Simonetti. La directora del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti, la professora Carmen Alemany Bay, va conversar amb els narradors sobre la importància de l'actual narrativa xilena, sobre la influència de José Donoso en els joves narradors i sobre la narrativa llatinoamericana recent. La trobada va ser presentada pel vicerector d'Extensió Universitària, Jesús Pradells, i l'agregat cultural de l'Ambaixada de Xile, José Cayuela. L’acte va finalitzar amb la projecció del vídeo de l'escriptor  i periodista Emilio Ruiz Barrachina, Tinta y piedra. Calaceite (poble on van conviure els autors del boom), que versa sobre la figura de José Donoso.

Presentació en el Saló de Graus

 

· VI Unicòmic (23 / 25 març) 

Els amants del còmic van assistir a la sisena edició d'aquestes jornades dedicades al món de la historieta, que van emmarcar conferències de dibuixants i guionistes, taules redones, projeccions i exposicions. Les jornades, organitzades pel Consell d'Alumnes i el Vicerectorat d'Extensió Universitària i coordinades per Universitaris Progressistes i el Club Star Trek d'Alacant, es van fer a la sala Aifos.

Fullet del VI Unicòmic

 

· Diumenge Cultural. Seus, 10 anys de docència, formació i cultura (4 juny)

La Universitat d'Alacant va celebrar, d’11.00 h a 21.00 h, la jornada de portes obertes Diumenge Cultural, que va comptar amb un gran nombre d'activitats enfocades a l’esbargiment de la família i els més menuts. Concerts de bandes musicals procedents de les localitats on hi ha seus universitàries, tallers de disfresses, titelles, jocs malabars, pallassos i dibuix, contacontes, jocs populars, castells unflables, Machine Balle, exposicions, un trenet que va recórrer el campus i la representació de dansa contemporània Tempo de Mozart, a càrrec de la companyia Chircovskii Balle Project, van ser les múltiples propostes que la UA va programar per a aquesta data. L'esdeveniment es va emmarcar en el projecte institucional Seus, 10 anys de docència, formació i cultura, una exposició que recull el patrimoni artístic, etnogràfic i cultural de les localitats amb seus universitàries (Alacant, Benissa, Biar, La Nucia, Oriola, Villena, Xixona i L'Havana), que es va poder visitar en el MUA.

Fullet del Diumenge cultural

 

Concert d'una Banda músical
Trenet que va recórrer el campus

 

taller de disfresses

 

Contacontes

 

· El Pati de la Ciència (4, 11 i 18 juliol)

El Pati de la Ciència va consistir en un conjunt d'activitats per a divulgar la ciència de manera divertida i amena entre els xiquets, que es va desenvolupar a la sala Aifos. Després de l'èxit aconseguit el curs passat, enguany es van fer demostracions i experiments de química, matemàtiques i física per divulgadors de renom. Aquest curs, les samarretes dels xiquets lluïen un motiu al·lusiu al científic Santiago Ramón i Cajal, en commemoració del centenari de la concessió del Premi Nobel al científic espanyol. 

Activitats en la Sala Aifos
Demostració als xiquets

 

· XI Setmana de la Guitarra de Petrer i el V Concurs Internacional José Tomás-Vila de Petrer (10 / 22 juliol)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va col·laborar en la realització de la XI Setmana de la Guitarra de Petrer i el V Concurs Internacional José Tomás-Vila de Petrer, organitzats per l'Associació de Guitarra Clàssica PIMA i les regidories de Cultura i Joventut de l'Ajuntament de Petrer. La col·laboració de la UA es va plasmar en la incorporació de les seus universitàries com a escenaris per a la promoció dels guanyadors del concurs José Tomás.

Cartell de la XI Setmana de la Guitarra