Logotipo de la Universidad de Alicante con enlace a la página de inicio del servicio Cabecera de la página con enlace a la página de inicio del servicio
mover menú hacia arriba mover menú hacia abajo
 

Contenido de la página

PROGRAMES INSTITUCIONALS

 

· Programa Institucional CIENCIATEC ‘05
· Projecte Institucional SEUS: 10 anys de Formació, Docència i Cultura

 

 

 

Programa Institucional CIENCIATEC ‘05

El programa institucional Cienciatec ’05 es va concebre com una acció integral per a mostrar a la societat alacantina l'activitat científica i tecnològica que es realitza en la Universitat d'Alacant.

El Museu de la Universitat d'Alacant, MUA, va acollir una sèrie d'exposicions, activitats científiques i programes divulgatius dirigits a tots els nivells de l'ensenyament que van culminar en una jornada de convivència: el Diumenge Cultural del 18 de desembre dedicat a la ciència i a la tecnologia.

En CIENCIATEC van participar 22 grups d'investigació vinculats a la Facultat de Ciències i 11 més de l'Escola Politècnica. En total es van presentar projectes desenvolupats i resultats obtinguts per més de 170 grups vinculats d'una manera o altre a la Universitat d'Alacant i que han contat amb finançament tant de convocatòries i projectes públics com de col·laboracions d'entitats i empreses externes.

Actualment la Universitat d'Alacant disposa d'un catàleg de grups d'investigació, al que es pot accedir a través de la pàgina web de la Universitat, en el qual es reuneix a més de 1.100 investigadors repartits en 134 grups d'investigació pertanyents ales àrees de Ciències Socials i Jurídiques, d'Humanitats, ciències Experimentals, Tecnològiques i de la Salut. En aquests moments existeixen contractes de col·laboració amb més de 940 empreses i els índexs demostren que la Universitat d'Alacant ha incrementat molt per sobre de l'evolució mitja d'altres universitats, tant els projectes com els ingressos per investigació aplicada.


· Diversos mesos d'activitats científiques en la UA

A més de les exposicions que van poder veure's en el MUA, durant diversos mesos es van desenvolupar com iniciativa dels diferents centres, departaments i instituts d'investigació, un conjunt d'activitats científiques, seminaris, conferències, simposis, taules rodones, etc, relacionats directament amb la investigació científica, la transferència tecnològica, així com fòrums d'anàlisis sobre les relacions de la Universitat amb el teixit industrial de la província, especialment amb les petites i mitjanes empreses.

A través de CIENCIATEC es van donar a conèixer les característiques de la investigació que es realitza en la UA, al mateix temps que va mostrar a la societat les possibilitats de formació que oferix als alumnes universitaris.


· Diumenge cultural

El diumenge 18 de desembre, la Universitat d'Alacant va celebrar el Diumenge Cultural Cienciatec ’05, una jornada de portes obertes emmarcada en el projecte institucional homònim. La jornada va incloure diferents activitats culturals i científiques: visita a exposicions de Cienciatec situades en el MUA, recorreguts per la Universitat, una exhibició de robòtica, l'espectacle La màgia de la ciència -amb actuacions de pallassos i mags-, projeccions cinematogràfiques relacionades amb la ciència -com El professor boig o El jovenet Einstein-, així com una sèrie de tallers i demostracions de física i química aplicades als més petits. La jornada va transcórrer en diferents escenaris del Campus de San Vicente com el MUA, el Paranimf o el Saló de Graus de la Facultat de Dret.

L'amfiteatre del MUA va albergar els tallers del pati de la ciència, una iniciativa de gran èxit que tracta d'adaptar els continguts de la física i la química als més petits. Amb el nom de Química exòtica, o Jugant amb la física, els nens es van familiaritzar amb el llenguatge científic i van poder participar dels experiments.


· Exposicions en el MUA

El Museu de la Universitat d'Alacant, MUA, va acollir set exposicions que van poder visitar-se fins al 7 de gener.

En la Sala 365 es van mostrar exemples dels últims avanços portats a terme pels diferents grups d'investigació de la Universitat: Biotecnologia, Tecnologia química,Materials, Tractament de residus, Automatització i robòtica, Gestió intel·ligent de la informació i tecnologia del programari, Tecnologia Informàtica i computació, Informàtica industrial i intel·ligència artificial, Visió robòtica, Construcció, Fitopatologia i control biològic, Geologia marina, Petrologia aplicada, Astrofísica,… Els diferents panells expositius van oferir algunes mostres de la naturalesa, l'abast i els resultats de la investigació que s'està fent en la Universitat d'Alacant.

La Sala Sempere va acollir dues mostres: Microcòsmics i Promenade in nanoland. En Microcòsmics varis autors donaven la seva mirada sobre la ciència. Van participar: Barbara Held, Ivan Bercedo i Jorge Mestre, Carles Hac Mor i Ester Xargay, Isaki Lacuesta, Sylvie Bussières, Perejaume i Joan Fontcuberta.

Promenade in nanoland, de Víctor Franc Puntes, va anar un acostament als altres mons, a aquells que només són accessibles per mitjà de la microscopia electrònica. La mostra es va compondre d'una sèrie de fotografies preses per microscopia electrònica durant un projecte d'investigació portat a terme durant quatre anys.

En la Sala Altamira es van exposar mostres de les col·leccions del patrimoni científic de la Universitat. Sota el títol de La ciència i la tècnica en les col·leccions alacantines es van agrupar tres mostres: una sobre instruments científics de la col·lecció de la Facultat de Ciències, altra amb holografies i una mostra de llibres científics d'especial rellevància conservats en la Biblioteca del Seminari d'Oriola.

La Sala Naias va mostrar el resultat de dos dels seleccionats dintre del Certamen Espais Digitals, que vincula art contemporani i noves tecnologies: Artesanies digitals, de PSJM. Pablo San José i Cosmètica, d'Alfred Porras.


· Trobades empresa-investigadors

Organitzats pel secretariat de Transferència de Tecnologia del Vicerectorat d'Investigació i la Fundació Empresa-Universitat (Fundeun), les trobades van constar de cinc sessions, en les quals van participar pràcticament tots els departaments de la Facultat de Ciències i l'Escola Politècnica Superior. Cada sessió es va dedicar a un sector específic: plàstic i cautxú, robòtica i TIC, marbre i construcció, químic-cosmètica i tèxtil i calçat. Celebrades en forma de taula rodona, en cadascuna d'elles va participar una mitjana de cinc empreses.

 

 

 

Projecte Institucional SEUS: 10 anys de Formació, Docència i Cultura

El projecte institucional Seus: 10 anys de formació, docència i cultura es va articular entorn d'una gran mostra en la qual es va reunir el patrimoni artístic, històric i etnogràfic de les localitats en les quals se situen les seus universitàries de la Universitat d'Alacant: Oriola, Cocentaina, Benissa, Biar, Xixona, Villena, La Nucia, Alacant i L'Havana (Cuba). En aquesta gran exposició, que va ocupar tres sales del Museu de la Universitat d'Alacant, MUA, es va commemorar el desè aniversari de la creació de la primera seu universitària a Cocentaina i l'inici de la política d'extensió cultural portada a terme per la Universitat en diferents municipis de la província.

Gràcies a la col·laboració dels diferents ajuntaments es va aconseguir preparar una mostra que sintetitzava les principals riqueses culturals de les poblacions representades. El MUA va exposar peces d'Eusebio Sempere fins a aquest moment mai exposades, arribades del Museu de l'Assegurada gràcies a l'Ajuntament d'Alacant; la BíbliaSacra de Cocentaina, considerada el còdex manuscrit més valuós de la província; una rèplica del Tresor de Villena, la Carta de poblament de La Nucia, així com una mostra de ceràmica, productes artesanals i gastronòmics van completar la visió dels municipis representats

Una de les sales del Museu va albergar una exposició sobre les activitats del Secretariat de Cultura del Vicerectorat d'Extensió Universitària, en la qual ésser oferia un recorregut per la programació d'arts escèniques, els cursos i tallers, etc. A través de panells explicatius i de la pàgina web del Vicerectorat (www.veu.ua.es) es va poder accedir al treball dels grups estables com el teatre universitari, la dansa, el taller de cinema o l'Orquestra Filharmònica de la Universitat.

L'exposició va contar amb la presència del Centre d'Estudis Orientals i el d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti. Es van abordar qüestions com els programes de Cooperació Internacional, l'Espai Europeu d'Educació Superior, la Universitat Permanent o la incorporació de les tecnologies digitals en àmbits com la docència, l'educació i la formació permanent. En la Sala 365,la labor de la Fundació Universitària d'Investigació Arqueològica L’Alcúdia d'Elx i els projectes culturals de l'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig, completaven aquesta mostra sobre la labor d'extensió cultural de la UA.

En el marc d'aquest projecte institucional, va destacar la celebració de la jornada de portes obertes del 4 de juny amb un Diumenge Cultural en el qual es convidava a la societat alacantina a visitar aquesta gran mostra expositiva i a participar en un ampli programa d'activitats culturals. Els concerts, exposicions, tallers infantils, demostracions, etc, van aconseguir reunir en el Campus a més de 5.000 visitants.

k