Logotipo de la Universidad de Alicante foto de capçalera
mover menú hacia arriba mover menú hacia abajo
 

Contenido de la página

EXPOSICIONS: MUA, AIFOS I TRÀNSIT
(Pàgines 1, 2)

 

· MUA
· Sala Aifos
· Sala Trànsit

 

 

 

Museu de la Universitat d'Alacant (MUA)

· Exposicions
· Meses redones
· Altres activitats
· Àrea didàctica
· Publicacions
· Assistència

 

 

 

Exposicions:

SALA 365

- VIII Trobades d’Art Contemporani (27 setembre 2006 / 7 gener 2007)

Fruit del conveni de col·laboració mantingut entre l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert i la Universitat d’Alacant, el MUA, va albergar el VIII Concurs de les Trobades d’Art Contemporani (EAC) que organitza anualment la Diputació d’Alacant.

Cinquanta-cinc van ser les propostes nacionals i internacionals enviades a la VIII EAC i catorze van ser els artistes distingits pel jurat en aquesta edició. Les peces exposades abastaven des de la pintura fins a la fotografia o el vídeo.

Els artistes seleccionats foren:M. Teresa Bonastre (Alacant, 1973), Víctor Cámara (Montpeller, França, 1973), Cristina Ferrández (Alacant, 1974), Cayetano Navarro (Elx, Baix Vinalopó, 1973), Ascensión González (Alacant, 1973), Álvaro Jaén (Elx, Baix Vinalopó, 1983), Miguel Rael (Múrcia, 1974), Teresa Martínez (Altea, Marina Baixa, 1973), Tatiana Martins (Brasil, 1978), Daniel Olmo (Alcoi, Alcoià, 1973), Maribel Pérez (València, 1975), Melissa Provezza (Orzinuovi, Itàlia, 1978), Gabriel Rufete (Sant Fulgenci, Baix Segura, 1977), Salvador Vivancos (Alacant, 1977).

Cartell de les "VIII Trobades d'Art Contemporàni"
Exposició de les "VIII Trobades d'Art Contemporàni"

 

- Riccardo Cordero. Obra de 1960 a 2006 (19 gener / 24 març 2007)

Comisariada per Luciano Carameli promocionada per la Direcció d'Activitats Culturals, Instrucció i Espectacles de la Regione Piemonte, la mostra de Riccardo Cordero, proposava un complet recorregut per la carrera artística d’aquest reconegut escultor originari del Piemont italià, a través d’una selecció de seixanta obres

En aquests més de quaranta-cinc anys de treball es poden constatar diverses etapes que queden reflectides tant en la concepció de les obres com en els materials que utilitza per a les seues escultures. Abstracció, figuració i informalisme en materials tan diversos com bronze, guix, polièster, ferro, alumini, polietilè laminat, fusta, terracota o acer, és prova d’una trajectòria rica en matisos, en la qual alterna sense solució de continuïtat l’obra pública de grans dimensions amb l’escultura íntima de format petit.

Diferents obres de l'exposició "Riccardo Cordero. Obra de 1960 a 2006"
Obra escultòrica exposada

 

- IX Trobades d’Art Contemporani (26 abril / 26 maig 2007)

La IX Trobada d’Art Contemporani 07 es produeix com a resultat de la novena edició del concurs, EAC 07, convocat de nou amb la finalitat de facilitar la selecció de joves artistes i l’organització d’exposicions col·lectives i fruit del conveni de col·laboració entre l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert i la Universitat d’Alacant.

En aquesta ocasió van ser quaranta-quatre les propostes nacionals i internacionals presentades al concurs des de diferents llocs de la geografia nacional i internacional.

Pintura, gravats, instal·lacions, fotografies i escultures dels quinze artistes seleccionats han compost la mostra col·lectiva d’enguany: Rosana Antolí Gisbert (Alcoi, 1981), Kristoffer Ardeña (Filipines, 1976), Daniel Cortès Mollà (Alacant, 1980), Francisco Julián Martínez Cano (Alacant, 1983), Jesús Navarro Garcia (Alacant, 1976), Begoña Baeza Bonmatí (Alacant, 1975), Jérôme Combrier (París, França, 1972), Lilia Miralles Llorens (Alacant, 1980), Ana Vivoda, (Rijeka, Croàcia, 1979), Beatriz Carbonell Ferrer (València, 1974), Joan Saló Braut (Sabadell, Vallès Occidental, 1981), Álvaro Tamarit (Alacant, 1976), Anna Talens Pardo (Carcaixent, Ribera Alta, 1978) i María Zambrana Aliaga (Alacant, 1981).

Exposició de les "IX Trobades d'Art Contemporàni"

 

- L’abstracció en la col·lecció del MUA (14 juny / 29 setembre 2007)

Mostra escollida d’entre els fons del museu que componen 60 creacions realitzades entre 1972 i 2006 per 31 artistes contemporanis. Algunes de les obres exposades foren adquirides en el seu moment per la Universitat d’Alacant, com el cas de les serigrafies d’Eusebi Sempere, però en la seua gran majoria les obres seleccionades per a aquesta exposició formen part del patrimoni universitari gràcies a les donacions dels artistes mateixos.

El recorregut per la sala s’inicia amb set serigrafies d’Eusebi Sempere, en què s’aprecien els trets característics de l’obra gràfica de l’artista: geometria i juxtaposició de línies que provoquen en l’espectador il·lusions òptiques i cinètiques. Molts dels quadres de l’exposició tenen com a suport el paper. En principi, podria ser un element que duguera cap a una certa homogeneïtzació creativa, però no resulta així, ja que la multiplicitat de llenguatges i de tècniques que utilitzen els diferents artistes representats en la mostra, ens permet apreciar les innombrables possibilitats que ofereixen els materials. Dionisio Gázquez i Josep Ginestar fan ús del grafit; José Díaz Azorín, de la barra grassa; Maria Dolores Mulà, del pastís; María Chana, de l’aquarel·la; Aurora Valero, de l’acrílic, i Eduardo Lastres, de la pintura plàstica.

Altres maneres de fer abstracció són les que desenvolupen, entre altres, José Antonio Martín Lázaro, mitjançant la ceràmica; Alfonso Sánchez Luna i Ricardo Junio, a través del gravat; Miguel Ángel Català i Rafael Navarro, amb la fotografia, o Eugènia Agustí, per mitjà de càlculs vectorials per ordinador i impressió digital.

Obres de l'Exposició "L'abstracció en la col·lecció del MUA"
Obres de l'Exposició "L'abstracció en la col·lecció del MUA"

 

 

SALA SEMPERE

- Col·lecció permanent MUA: Obra sobre paper (22 novembre 2005 / 31 octubre 2006)

Aquesta mostra va inaugurar un nou espai expositiu amb caràcter permanent en el MUA. Es tracta d’una sala que es destinarà a les «col·leccions del Museu», amb el propòsit de donar a conèixer el patrimoni artístic propietat de la institució universitària.

Aquesta primera mostra es compon d’un total de vint obres sobre paper estructurades entorn de tres eixos marcats pels artistes seleccionats. El recorregut s’inicia amb obres de José Gutiérrez Solana, Joan Miró i Pablo R. Picasso, figures destacades de l’art que van jugar un paper fonamental en el primer terç del segle xx, per a continuar amb els treballs d’Amadeo Gabino, Eduardo Chillida, Manuel H. Mompó, Francisco Farreras, Salvador Victoria, Eusebi Sempere i Agustín Ibarrola, artistes d’una mateixa generació, que desenvolupen la seua carrera a partir de la segona meitat de segle xx amb un llenguatge i uns mitjans de expressió creativa molt personals. La col·lecció permet també una aproximació al panorama artístic valencià i alacantí dels últims decennis, ja que hi són representats un bon nombre d’artistes destacats que han vingut desenvolupant el seu treball durant aquests anys: Arcadi Blasco, José Díaz Azorín, Aurora Valero, Joan Castejón, Josep Ginestar, María Dolores Mulà, María Chana, Elvira Pizano, Aurelia Masanet i Eduardo Lastres.

Exposició de la "Col·lecció permanent MUA: Obra sobre paper"

 

- Col·lecció permanent MUA: Diversitat contemporània (6 novembre 2006 / 30 octubre 2007)

La col·lecció permanent del MUA, iniciada a mitjan decenni dels noranta, reuneix quasi un miler d’obres d’art contemporànies, de les quals s’exposen en aquesta mostra una vintena.

Davant la pluralitat de llenguatges, tendències i tècniques presents en la col·lecció, el criteri de selecció d’aquest conjunt ha estat eminentment pedagògic. S’ha plantejat un recorregut pel panorama artístic espanyol del segle xx procurant entendre la creació plàstica com un espai per a l’experimentació. Des del gran innovador Picasso fins a la fotografia de el segle xxi, assistim a la ruptura d’una estètica unitària i a la creació d’un llenguatge propi no representatiu i amb valor en si mateix: des del cubisme a l’abstracció més gestual.

Aquesta selección d’obres testimonia que l’art del segle xx és fill del seu temps i com a tal és expressiu, innovador, contradictori i polisèmic. Desperta la nostra curiositat i examina la nostra sensibilitat, afavoreix l’acostament a nous punts de vista i ens guia pel suggeridor camí de l’expressió plàstica.

Els artistes presents en aquesta exposició són: José Gutiérrez Solana, Pablo Picasso, Joan Miró, Manuel Hernández Mompó, Amadeo Gabino, Eduardo Chillida, Eusebi Sempere, Salvador Victoria, Agustín Ibarrola, Arcadi Blasco, Joan Castejón, José Azorín, Albert Agulló, Vicente Rodes, Dis Berlin, Isidro Blasco, Santi Tena, Paloma Muñoz i Walter Martin.

Exposició de la "Col·lecció permanent MUA: Diversitat contemporània"
Obres exposades

 

- Vidre Contemporani. Biennal d’Alcorcón 2006 (5 octubre / 15 novembre 2006)

En col·laboració amb el Museu d'Art en Vidre i l'Ajuntament de Alcorcón, aquesta mostra va exposar una selecció de les obres guardonades i seleccionades en el Primer Certamen Internacional d’Escultura en Vidre, convocat pel MAVA (Museu d’Art en Vidre de Alcorcón) durant la primera meitat de l’any 2006. L’exhibició es va compondre de 22 peces realitzades per artistes de vuit països: Espanya, l’Argentina, Xile, Colòmbia, els Estats Units, Hongria, Itàlia i el Regne Unit. Entre les obres es troben dues de les tres premiades en el certamen, Cos de Cristall, de Javier Velasco, i S/T, de David Israel. Malgrat que el vidre era el material essencial de la mostra, es tractava d’una exposició pluridisciplinària, en què altres mitjans com la fotografia i el vídeo compartien protagonisme amb l’escultura en cristall. D’igual manera, en moltes de les obres podíem observar com altres materials escultòrics com fusta o acer, es fusionaven magistralment amb el vidre.

- Del morat al negre. Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina (21 novembre / 9 desembre 2006)

Organitzada amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona, aquesta exposició aquestamostrava estar comisariada pel fotògraf de premsa Ángel García Catalá. La coordinació de tots els actes de commemoració d'aquesta data va córrer a càrrec de Josefina Bueno, Directora del Secretariat d'Extensió Universitària de la UA, en col·laboració amb el Centre d'Estudis sobre la Dona, també de la Universitat d'Alacant. Aquesta exposició es va acostar a la greu tragèdia humana i social que suposa la violència domèstica,des de les referències visuals més pròximes geogràficament i temporal; açò és, a través de les fotografies de premsa que quasi diàriament donen testimoniatge de la por, el dolor i la impotència que han patit centenars de dones en el nostre país durant els últims anys.

Les fotografies, cedides per 11 periodistes gràfics de diferents mitjans de comunicació alacantins, ens van enfrontar brutalment als rostres de víctimes i botxins, ens van allunyar de les estadístiques anònimes per a convertir-nos en el jurat popular que emet una condemna unànime, sense fissures, contra la barbàrie del terrorisme domèstic.

Exposició "Del Morat al Negre"
Fotografies de l'exposició "Del Morat al Negre"

 

- 10 anys. Projecte Havana. Un pont entre cultures (13 desembre 2006 / 5 gener 2007)

El projecte Havana és una iniciativa institucional de la Universitat d’Alacant en el marc de la seua política d’internacionalització i específicament en l’àmbit de la cooperació.
L’any 1996 es va iniciar la marxa de cooperació amb la signatura d’un acord de col·laboració entre l’Oficina de l’Historiador de la Ciutat de l’Havana i la Universitat d’Alacant.
L’Oficina de l’Historiador és una institució estatal que té per objectiu salvaguardar el patrimoni tangible i intangible, els béns històrics, arqueològics i artístics de la ciutat de l’Havana i de la nació, contribuint a la sostenibilitat de la labor cultural.
El projecte Havana s’ha anat consolidant en aquests deu anys, desenvolupant iniciatives en diversos àmbits: suport a la formació del professorat, accions de formació d’alumnes de grau i postgrau, formació del personal de les organitzacions cubanes, voluntariat, afavoriment de l’intercanvi d’informació i experiències, difusió d’idees innovadores i coneixements pràctics, ajuda bibliogràfica i documental, accés a recursos a través del préstec interbibliotecari, orientació en línies d’investigació, projectes de col·laboració en investigacions convergents, accions d’investigació conjunta, participació en projectes de tesis, millora en el coneixement mutu i propostes de treball futur.

Exposició "10 anys. Projecte Havana. Un pont entre cultures "
Obres de l'exposició "10 anys. Projecte Havana. Un pont entre cultures"

 

- Cinc propostes per a una didàctica de l’abstracció (24 gener / 28 febrer 2007)

A través de l’obra de cinc artistes que resideixen a Alacant, el Museu de la Universitat d’Alacant, volgué acostar el concepte artístic de l’abstracció al públic universitari. Aurora Alcaide proposava una reflexió sobre la posició de l’ésser humà en l’espai per mitjà d’una pintura en què les formes intenten ser una guia del pensament. Utilitza també la fotografia, i amb aquesta tècnica el que aconsegueix és descontextualitzar imatges reals de manera que es converteixen en pura abstracció en llevar-los referències. Iluminada García-Torres utilitza la pintura, la imatge de síntesi digital i l’escultura per a acostar-nos a la seua concepció de l’obra artística com una infinitat que transcendeix els límits de la unitat de l’obra. Dionisio Gázquez és un exemple singular de pintor amb una idea estètica equilibrada: les seues composicions són música o matemàtiques. Eduardo Lastres presentà en aquesta mostra, escultura i fotografia, i fins i tot peces que es componen gràcies a les dues tècniques; la seua proposta ens facilità la comprensió de com se sintetitza una idea en una imatge; utilitza amb gran mestria la composició de les figures per a resoldre les seues peces. I Martín Noguerol és un model de precisió convertida en poesia; l’ús de la geometria en les seues mans es traduí en una sèrie de pintures d’exacta bellesa.

Exposició "Cinc propostes per a una didàctica de l'abstracció"
Obres de l'exposició "Cinc propostes per a una didàctica de l'abstracció"

 

- Mulier, mulieris, I Convocatòria d’Arts Plàstiques (6 de març / 28 d’abril 2007)

Amb ocasió del Dia Internacional de la Dona, el MUA va convocar la I Convocatòria d’Arts Plàstiques Mulier, mulieris, en col·laboració amb el Secretariat d'Extensió Universitària de la UA, i el Centre d'Estudis sobre la Dona. En aquest certamen es van presentar 34 projectes dels quals van ser seleccionats 19, realitzats per 20 artistes: Fabiola Andreu, Milagros Angelini, Teresa Bonastre, Víctor Cámara, Cristina Cano Valle, Jorge Castro Gómez, Juan Ramón Cortés Gonzálvez, Cristina de Middel, Helena Ferrando, Pepa Marhuenda, Ana Maya, Javier Moreno, Marian Navarro, María Padilla, Eva Pereiro, José Luis Pérez, Fernando Pérez Martín, Rosa Fernanda Sánchez, Sibylle Schorlemmer i Bibiana Soledad.

Aquesta iniciativa, articulada dins del marc universitari, pretenia analitzar aspectes com la nova situació de les dones en l’art, la interacció de noves formes artístiques i la influència de les teories feministes en els corrents artístics actuals. En qualsevol cas, Mulier, mulieris no és propietat exclusiva d’un grup social, sinó de totes aquelles persones que han volgut participar a partir d’aquests pressupòsits. Va ser una exposició plural, oberta a artistes d’ambdós sexes que abordaven les qüestions de gènere en la creació plàstica.

Escultura de mujer de la exposición "Mulier, mulieris, I Convocatoria de Artes Plásticas"
Obras de la exposición "Mulier, mulieris, I Convocatoria de Artes Plásticas"

 

- Ciència i suggeriment (2 / 31 de maig 2007)

Exposició produïda pel Consell Superior d'Investigacions Científiques del Ministeri d'Educació i Ciència, amb motiu de l'any de la Ciència, lamostra arreplegava l'obra desetze artistes plàstics i setze poetes, entre els quals hi ha més de quinze premis nacionals, que van voler compartir les seues sensacions per mitjà de la seua interpretació artística. Es van unir als científics i van posar la seua imaginació al servei de micrografies de materials procedents de laboratoris d’investigació de tot l’Estat. D’aquesta manera, creadors tan reconeguts i premiats com Alberto Corazón, Cruz Novillo, Alfredo Alcaín o Juan Ballesta, i poetes tan prestigiosos a Espanya i a Llatinoamèrica com Luis Alberto de Cuenca, Fernando Beltrán o Carlos Marzal, per esmentar-ne només uns quants, donaren generosament el seu temps per conformar unes obres inèdites realitzades al servei de la imatge científica.

CarteLl de l'exposició "Ciència i suggeriment"
Un dels artistes de l'exposició "Ciència i suggeriment"

 

- Japan prints 1950-1990 (8 / 25 de juny 2007)

Aquesta exposició va ser organitzada en col·laboració amb el Consolat General del Japó a Barcelona, la Japan Foundation y el Centre d’Estudis Orientals de la AU, amb la finalitat de presentar una visió general del gravat contemporani al Japó des del final de la Segona Guerra Mundial, quan el Japó començava a reconstruir-se dels greus danys patits, fins a quasi els nostres dies.

El gravat és un gènere popular dins de l’art contemporani d’avui en dia. El practiquen tant pintors com escultors, i ja no queda reduït a l’àmbit dels gravadors professionals. Aquesta expansió en el seu ús ha provocat el desenvolupament de noves tècniques els resultats de les quals van més enllà del concepte tradicional de gravat.

La mostra constava de 46 artistes seleccionats entre una àmplia varietat. Alguns d’ells gaudeixen d’una llarga trajectòria artística, i altres són joves artistes que acaben d’entrar en la nova escena de l’art contemporani japonès. Es van presentar 75 obres, totes pertanyents a la col·lecció Japan Foundation i realitzades a partir de 1950 fins a 1990.

Exposició "Japan Prints 1950-1990"

 

- Angèle Etoundi Essamba. Figuracions de l’arbre (6 / 28 de juliol 2007)

Les fotografies que es mostraren en aquesta exposició van ser preses fa poc per l’artista a l’illa de Zanzíbar, a Tanzània, i posteriorment va treballar sobre aquestes en el seu taller a Amsterdam, on resideix habitualment. Constava de 33 imatges en blanc i negre en diferents formats.

S’hi repeteix una temàtica constant al llarg de tota la trajectòria d’Angèle Etoundi Essamba, centrada en la representació de la dona.

Angèle intenta per mitjà de la seua fotografia rompre amb els clixés i els estereotips creats entorn de la dona africana. Les seues fotografies mostren dones que evolucionen en el seu propi medi, que són capaces de triar, d’assumir i de decidir el seu propi destí. La seua determinació i el seu combat anuncien que són mereixedores d’una major visibilitat i d’un canvi en les mentalitats.

Una nova concepció del vel vol transmetre’ns Angèle Etoundi Essamba en el vídeo que es presenta dins d’aquesta exposició, titulat Vels, on suggeridores imatges s’intercalen amb textos i versos de l’artista mateixa i de Ndachi Tagle.

Obres de l'exposició "Angèle Etoundi Essamba. Figuracions de l’arbre"
Obres de l'exposició "Angèle Etoundi Essamba. Figuracions de l’arbre"

 

 

SALA ALTAMIRA

- José María Soler García, 1905-1996 (10 octubre /30 octubre 2006)

Exposició produïda per la Fundació José Mª Soler, en col·laboració amb l'Ajuntament de Villena i la Seu Universitària de Villena, per a commemorar el centenari del naixement de José Mª Soler García.La Fundació Municipal que porta el seu nom i és dipositària del seu llegat, va realitzar aquesta mostra en la qual, al costat dels seus objectes més preats, es fa un recorregut per la seua vida –que no ha estat gens fàcil–, els seus treballs i les seues investigacions. La música, la lectura de documents i l’arqueologia foren les seues preocupacions intel·lectuals, juntament amb unes incontenibles ganes de gaudir de la vida. Historiador, musicòleg, etnògraf i arqueòleg, els seus estudis sobre Villena i el seu entorn tenen repercussió internacional i el seu nom està lligat a extraordinaris descobriments arqueològics, entre els quals es troba el Tresor de Villena.

Objectes personals de l'exposició sobre "José María Soler García, 1905-1996"
Vitrines amb objectes personals de l'exposició sobre "José María Soler García, 1905-1996"

 

- Alacant: De la diligència al TRAM ( 6/ 30 de novembre 2006)

Comisariada por Inmaculada Aguilar Civera y Virginia García Ortells, aquesta exposició fou fruit d’una col·laboració entre la càtedra Demetrio Rives de la Universitat de València i el Museu de la Universitat d’Alacant. La mostra va arreplegar l’evolució històrica del tramvia en terres alacantines, des dels seus començaments l’any 1893 fins que es va retirar el 1969, així com els nous traçats i la futura estació intermodal del TRAM sota la plaça dels Cavalls. De manera paral·lela es van fer unes jornades sobre la història del transport urbà i metropolità a la ciutat d’Alacant.

Exposició "Alacant: de la diligència al TRAM"

 

Presentació de les "Jornades sobre la Història del transport urbà i metropolità en la ciudad de Alicante"

 

- Les dones artesanes de la comunitat Gallardo-Tranamil, Xile (11 desembre 2006 / 5 gener 2007)

La exposició va reunir quasi una trentena de fotografies i les conclusions d’un estudi realitzat des de la Universitat d'Alacantque ens acostava a la vida quotidiana d’un grup de dones artesanes de la comunitat maputxe de Gallardo-Tranamil, a Nueva Imperial, Xile. La investigació de la Universitat d’Alacant penetrava en el desenvolupament sociolaboral, en l’estructura familiar i de parentiu, així com en l’estructura econòmica del col·lectiu de dones dedicades a l’artesania tèxtil d’aquesta comunitat indígena xilena.

- Saharauís: Un poble encallat en sec (16 gener / 17 febrer 2007)

Aquesta exposició reuní 45 fotografies que abastaven deu anys d’exili del poble sahrauí, de 1996 –data en què es complí el vintè aniversari de la proclamació de la RASD– a 2006.

Les instantànies que recollia aquesta exposició foren preses al llarg de diversos viatges pels periodistes gràfics alacantins Rafa Arjones (diari Información), José Manuel Carratalà (diari Información) i Ángel García Català (semanari Costa Blanca Nachrichten). Amb el seu compromís afectiu i professional, donaren testimoniatge de les dures condicions de vida en els campaments aïllats en el desert del Sàhara: Arjones per mitjà de fotografies que plasmaven el recorregut de la major caravana de la història de l’exili sahrauí que va tenir lloc el febrer de 1996; García Català, per mitjà de retrats replets de resignació i humanitat, i Carratalà, narrant la crònica fotoperiodística dels dos darrers anys.

Els textos que acompanyaren aquesta galeria d’imatges ens acostaven d’una manera encara més descarnada a la complexa realitat sahrauí. Els seus autors, Joaquín Collado, Òscar Llopis i Enrique Cerdán Tato, són coneixedors de la necessitat d’un compromís personal i social que contribuïsca a fer que la comunitat internacional prenga consciència de la vigència del conflicte sahrauí.

Exposició "Saharauís: Un poble encallat en sec "
Obres de l'Exposició "Saharauís: Un poble encallat en sec"

 

- Els orígens de l’art a Alacant. Reproduccions de Miguel Guerrero (12 març / 5 maig 2007)

L’any 1988 la UNESCO va incorporar a la seua llista de Patrimoni de la Humanitat l’art rupestre de l’arc mediterrani, entre el qual s’inclogueren més d’un centenar de localitats amb pintures i gravats rupestres de cronologia prehistòrica en les terres alacantines de l’Alcoià, el Comtat, la Marina Alta i la Marina Baixa.

S’han identificat quatre horitzons artístics: art paleolític, art macroesquemàtic, art llevantí i art esquemàtic. Dels tres darrers hom oferí en aquesta ocasió una acurada selecció d’excepcionals reproduccions a escala natural realitzades per Miguel Guerrero.

Exposició "Els orígens de l’art a Alacant".
Reproduccions de Miguel Guerrero

 

- Alexander von Humboldt. Viatger en la ciència (17 maig / 10 juny 2007)

Exposició produÏda por el Goethe –Institut y la Asociación Alexander Von Humboldt, va estar comisariada per Sandra Rebok (CSIC Madrid Institut d’Història) y les professores de la UA María Rosario Martí Marco e Irene Prüfer Leske.

L’any 1799 va prendre principi, a Espanya, el gran viatge d’exploració d’Alexander von Humboldt (1769-1859) pels territoris espanyols de Amèrica (1799-1804). Amb aquest motiu, la Universitat d’Alacant presentà una exposició documental del Goethe-Institut sobre aquest famós viatger i científic, que constava de dues parts: la primera constituïda per una sèrie de panells que representaven, d’una forma general, els diferents aspectes de la persona, la vida i les activitats científiques de Humboldt. En la segona part, l’exposició dedicava un espai concret als seus vincles amb Espanya documentant la seua estada en diferents llocs de l’Estat, les seues trobades amb la cort espanyola i els seus vincles amb el món científic, sense oblidar les investigacions científiques realitzades per Humboldt, tant a la península Ibèrica com a l’illa de Tenerife.

Cartell de l'exposició "Alexander von Humboldt. Viatger en la ciència"
Exposició "Alexander von Humboldt. Viatger en la ciència"

 

- I Premi Edificació Sostenible (juliol 2007)

Durant el mes de juliol, la sala Altamira va albergar el I Premi Edificació Sostenible: Projectes d’Arquitectura per a un Habitatge en Harmonia amb l’Entorn i els Seus Recursos, un projecte d’intervenció arquitectònica a Guardamar (Baix Segura), organitzat per l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant.

Cartell del "I Premi Edificació Sostenible"


SALA NAIAS

- Circuits tancats: David Trujillo (3 octubre / 12 novembre 2006. Naia 1)

Primer artista seleccionat en el concurs Galeria Jove convocat per la Fundació General de la Universitat d’Alacant,i dirigit a joves artistes en el qual es van triar quatre projectes expositius que han estat exposats en el MUA.

David Trujillo va plantejar quatre instal·lacions interactives que reflexionaven sobre els nous mètodes de vigilància i seguretat. Els sistemes de gradació capturaven permanentment la imatge del visitant quan entrava en el camp d’acció, els seus moviments i incertesa eren part de l’escena, imatges en circuit tancat a les quals no sempre tenia accés el visitant mateix, en el seu paper d’«intèrpret» d’una narració espontània, a causa del fet que la intencionada disposició dels equips no feia possible al «protagonista» ser simultàniament «espectador», bo i fent-lo debatre entre la possibilitat de veure o ser vist.

Un dels projectes exposats de David Trujillo

 

 
Altre dels projectes exposats de David Trujillo
 

 

- Visions nocturnes: Cristina Fontsaré (3 octubre / 12 novembre 2006. Naia 2)

Artista seleccionada en el certamen bianual Espais Digitals, convocat pel MUA, Cristina Fontsaré va presentar una exposició que, seguint la trajectòria de l’artista, es basava en la descontextualització i recontextualització d’imatges que, partint d’un significat, eren dotades de nous significants. Visions nocturnes repletes de suggeriments. Un gronxador, una piscina, unes xiquetes enfilades a uns arbres, una caravana… El moment, la llum i la càmera transformaven aqueixes imatges tornant-les misterioses i fantasmagòriques. Llavors deixàvem de mirar-les per a veure-les.

Les imatges de Cristina es miren, sorprenen i tot seguit es lligen. Inquietants i sinistres juguen amb el clarobscur i alhora amb nosaltres. Imatges aparentment innocents, que a la llum del dia serien, simplement, el dia a dia de qualsevol zona de vacances, però que ella dota de nous significats.

Exposició d'imatges de "Visions nocturnes: Cristina Fontsaré"

 

- Trompe-l’oeil: Begoña Baeza (22 novembre 2006 / 7 gener 2007. Naia 1)

Segona artista alacantina seleccionada en el concurs Galeria Jove convocat per la Fundació General de la Universitat d’Alacant. En l’exposició va presentar una sèrie de peces a través de les quals jugava amb el canvi d’escales a narrar una història que n’engloba, al seu torn, moltes altres. A aquest fi, es valia d’efectes visuals dins de la més pura tradició barroca. Les seues projeccions estaven concebudes com a artificis, enganys de la mirada, en les quals els objectes, el mobiliari i els personatges perdien les seues proporcions reals per a traslladar-nos a un espai imaginari, propi, no se sap si producte de la realitat o del somni.

Les imatges projectades es combinaven amb objectes a petita escala amb la intenció de fer real la fantasia reflectida en les projeccions, de fer visible la irrealitat. Crear escenes en què l’espectador propi en fóra partícip, en què s’admetera l’engany com una forma de seducció i de joc.

Imatgenes projectades sobre objectes de l'exposició "Trompe-l’oeil: Begoña Baeza"
Altra de les imatgenes projectades sobre objectes de l'exposició "Trompe-l’oeil: Begoña Baeza"

 

- Malenconials: Eugènia Agustí (22 novembre 2006 / 7 gener 2007. Naia 2)

Artista seleccionada en el certamen bianual Espais Digitals, convocat pel MUA, Eugènia Agustí ens introduïa mitjançant els seus gràfics en les bases identificatòries d’una particular abstracció, com a grafia, acció i resultat. Si l’abstracció suposa un acte reflexiu, en un afany per concretar i definir mitjançant una codificació sintètica, el plantejament que subjau en aquesta pràctica consisteix en què seria projectar, què seria dibuixar i què seria resoldre l’abstracció. L’aspecte formal on radica la incògnita d’aquesta abstracció és la geometria: el més descriptiu i al mateix temps el més abstracte.

Simultàniament, aquesta proposta permetia constatar que hi ha certs comportaments inherents al fet seqüencial del mitjà digital que procedeix etapa per etapa, és a dir, per seqüències d’operacions elementals. D’igual manera, les possibilitats del dibuix digital augmenten considerablement l’experimentació i la formulació de conjectures entorn del dibuix i de l’abstracció.

Gràfics abstractes de l'exposició "Malenconials: Eugènia Agustí "

 

- Ritornelli laborals: Paisatges sonors d’una població activa. Milagros Angelini (8 febrer / 22 d’abril 2007. Naia 1)

Tercera artista alacantina seleccionada en el concurs Galeria Jove, de la Fundació General de la UA. Aquesta mostra va ser definida com a anàlisi de les interaccions sensorials entre espai i so, entre música i habitacle. L’artista prenia com a punt de partida la vida laboral del ciutadà mitjà per portar a terme una reflexió sobre el treball, el capitalisme, la competitivitat i el territori que marquen els seus protagonistes amb el so com a instrument. La utilització dels mitjans tecnològics marcaven les pautes d’aquesta instal·lació, en què imatge i so s’integraven per a explorar la relació entre subjecte i medi laboral.

Milagros Angelini s’atreveix amb una innovadora visió dels espais laborals; indaga en els sons associats a les activitats laborals que l’ésser humà realitza de manera mecànica i que, segons l’autora, serveixen d’evasió, de protecció enfront de la quotidianitat i que, a més, són un reflex de la personalitat. L’artista va basar la seua proposta en una sèrie d’imatges projectades en pantalles.

Exposició d'imatgenes projectades en pantalles
Demostració de imatgenes projectades en una pantalla d'ordinador

 

- A.S.O. Anonymous Standardization Odyssey. Jérôme Combrier (8 febrero / 22 abril 2007. Naia 2)

El projecte ASO, que Jérôeme Combrier va realitzar per al Museu de la Universitat d’Alacant, transmetia una interessant visió sobre l’ordenació de l’espai habitable. A través de la repetició sistemàtica de mòduls fotogràfics, aquest artista configura nous paisatges irreals però plausibles, ordenats i organitzats fins a l’absurd.

L’acció d’habitar de l’ésser humà es manifesta en les zones urbanes, uns espais creats per a viure i que són reproduïts contínuament, destinats a una població massiva i anònima. Aquesta ordenació sistemàtica de l’entorn ens duu a la uniformitat del paisatge, un món monòton, solitari i sense personalitat, habitat per personatges anònims i desorientats. L’ésser humà en el seu intent de modelar l’entorn, crea un món artificial mancat d’identitat, on el color es difumina i les línies es desdibuixen a favor d’una estandardització anònima de l’espai.

Exposició de "A.S.O. Anonymous Standardization Odyssey. Jérôme Combrier"
Obres de l'Exposició de "A.S.O. Anonymous Standardization Odyssey" de Jérôme Combrier

 

- Restes de família: L’entranyable de les entranyes. Lorena Amorós (4 maig / 23 juny 2007. Naia 1)

Amb aquesta exposició es va clausurar el programa del concurs Galeria Jove promogut per la Fundació General de la UA. A «Restes de família», a més de l’ús del vídeo artístic que ha estat una constant en les anteriors mostres, es torna a la pintura. L’autora gira la vista cap a la infància i utilitza l’autoretrat com a base del seu treball, per a aquest complicat viatge d’escenes quotidianes carregades de tensió. Són de destacar en aquesta exposició els violents contrastos cromàtics juntament amb les mirades infantils carregades de connotacions sinistres, que fan de la infantesa i del seu record un espai misteriós i enigmàtic.

Obres cromàtiques de l'exposició "Restes de família: L’entranyable de les entranyes" de Lorena Amorós
Obra de l'exposició "Restes de família: L’entranyable de les entranyes" de Lorena Amorós

 

- Tots els meus jos. Ibarí Ortega (6 juliol / 29 setembre 2007. Naia 2)

Aquesta exposició de l’artista mexicana Ibarí Ortega va presentar conceptes sobre la cerca de la identitat i el domini sobre el cos que s’entrecreuen en un laberint d’autorepresentació per mitjà de l’autoretrat.

A través de l’ús de la fotografia digital, assumeix en la seua persona l’acceptació d’un jo fragmentat mostrant-nos un reflex de la ideologia postmoderna i de la pressió que exerceixen els diferents jos en la conducta i en la pròpia construcció de la identitat. Ibarí Ortega té la necessitat d’explorar entre els seus jos, de buidar el seu jo autèntic, fugint de la vacuïtat que tota fragmentació imposa; una deconstrucció forçada per a reprendre una construcció cap a un jo que ha superat la postmodernitat.

Les sis imatges que ens mostra Ibarí Ortega van més enllà de la subtil i efímera aparença de la realitat; són una nova realitat creada i organitzada digitalment que pren origen en el seu interior, un lloc de batalla amb ella mateixa, en què l’única victòria possible serà l’encontre amb el seu autèntic jo.

Exposició "Tots els meus jos" de Ibarí Ortega

 

 

 

· Meses redones

- Imatge i paraula contra el maltractament a les dones (21 novembre 2006)

Organitzada en el marc dels actes commemoratius del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona, aquesta taula redona va tenir lloc després de la inauguració de l’exposició fotogràfica «Del morat al negre: Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina». Hi van intervenir: Etelvina Andreu, subdelegada del Govern; Piruja Ardelius, periodista i membre del grup Dones i Comunicació; Ángel García Català, comissari de l’exposició i periodista gràfic del setmanari Costa Blanca Nachritchten; Luz López, representant del Consell d’Alumnes de la UA, i Inma Serrano, cantant i compositora. Va moderar la taula Josefina Bueno, directora del Secretariat d’Extensió Universitària de la Universitat d’Alacant.

Intervinients de la Mesa Redona "Imatge i paraula contra el maltractament a les dones"

 

- Panorama de l’Art Contemporani 3: EAC 06 (29 novembre 2006)

Entorn de les VIII EAC 06, les Trobades d’Art Contemporani organitzades per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert de la Diputació d’Alacant en col·laboració amb el MUA, es va organitzar aquesta taula redona a què estaven convidats els catorze artistes seleccionats en la vuitena edició d’aquesta convocatòria. En la taula van estar presents: M. Teresa Bonastre (Alacant, 1973), Víctor Cámara (Montpeller, França, 1973), Cristina Ferrández (Alacant, 1974), Cayetano Navarro (Elx, Baix Vinalopó, 1973), Ascensión González (Alacant, 1973), Álvaro Jaén (Elx, Baix Vinalopó, 1983), Teresa Martínez (Altea, Marina Baixa, 1973), Daniel Olmo (Alcoi, Alcoià, 1973), Maribel Pérez (València, 1975), Melissa Provezza (Orzinuovi, Itàlia, 1978), Gabriel Rufete (Sant Fulgenci, Baix Segura, 1977). La taula redona fou moderada per Sofía Martín i Remedios Navarro, tècniques del MUA.

La intenció era oferir una plataforma per al diàleg, la posada en comú d’experiències i la reflexió entorn de la creació artística més jove.

 

 

 

· Altres activitats

Durant el curs 06/07, el MUA fou escenari de diverses activitats organitzades des de diversos àmbits:

- VIII Reunió Nacional d'Òptica (18 / 22 setembre 2006)

Organitzada per l'Escola Universitària d'Òptica i Optometria, aquesta reunió va donar a conèixer les principals aportacions de la Societat Espanyola d'Òptica, que es reuneix des de 1988, i va generar un fòrum obert d'intercanvi i discussió amb la finalitat de potenciar el desenvolupament de l'Òptica i disciplines afins. En el MUA es van realitzar les sessions de pòsters.

Pòsters exposats en la "VIII Reunió Nacional d'Òptica"
Forum obert de la VIII Reunió Nacional d'Òptica

 

- V Setmana Universitària de la Cultura Pop (16 / 19 octubre 2006)

Organitzada pel Departament de Sociologia II de la UA, durant quatre dies el MUA va acollir el cicle audiovisual Concepte, Mitjà, Comunicació: El Cinema Fet per Publicistes, en què es projectaren pel·lícules com ara American History X (EUA, 1998), de Tony Kaye; El club de la lluita (EUA, 1999), de David Fincher; Smoking room (Espanya, 2002), de Rogel Gual i Julio Wallovits, o Mi vida sin mí, d’Isabel Coixet (Espanya-Canadà, 2003).

- Setmana de la Ciència i la Tecnologia (2 / 4 de novembre 2006)

Durant tres dies el MUA va albergar unes Jornades de Divulgació de la Robòtica emmarcades dins la Setmana Europea de la Ciència i la Tecnologia 2006. El seu objectiu és difondre conceptes i tecnologies relacionats amb la robòtica. Les organitza el Grup d’Investigació sobre Visió Robòtica i el Departament de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial.

Demostració de robòtica

 

- Concert de música electrònica a càrrec de Giorgio Valeta (28 novembre 2006)

Organitzada per la Regione Piemonte, amb l’objectiu depromocionarel seu sistema universitari i els Jocs Universitaris de Torí 2007. El 28 de novembre a l’amfiteatre del MUA, Giorgio Valeta va donar un concert de música electrònica com a part del programa d’aquesta visita.

Concert de música electrònica a càrrec de Giorgio Valeta

 

- Jornades d’Història del Transport Urbà i Metropolità a la Ciutat d’Alacant (6 / 7 novembre 2006)

Organitzades per la càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València, l’objectiu d’aquestes jornades va ser analitzar i debatre sobre la història i evolució del transport urbà i metropolità a la Comunitat Valenciana, posant-lo en comú amb la història del transport de la resta de l’Estat. Les Jornades es van acompanyar de l’exposició «Alacant: De la diligència al TRAM» (6-30 de novembre 2006).

Presentació de les "Jornades Història del transport urbà i metropolità en la ciutat d'Alacant"

 

- VII Fòrum Alacant 2007: I + D. Idees + Debats sobre la Ciutat (26 / 28 març 2007)

Amb el títol «La Transformació de la Ciutat: Un Diàleg sobre el Futur dels Nostres Territoris i Ciutats des d’una Visió Creativa i Financera», aquest fòrum internacional va ser organitzat per SUMA Gestió Tributària de la Diputació d’Alacant, la Fundació Metròpoli i la Universitat d’Alacant. Les jornades van tenir lloc en la sala 365 del MUA.

- V Trobada de Secundària i Batxillerat en Valencià de l’Alacantí (27 abril 2007)

Organitzada per Escola Valenciana Federació d’Associacions per la Llengua i la Associació Cívica per la Normalització del Valencià de l'Alacantí, en col·laboració amb el Secretariat de Promoció del Valencià de la UA, aquesta trobada aplega una sèrie d’instituts de línia valenciana de la comarca de l’Alacantí, que duen a cap tallers, concerts, xarrades i cercaviles. En aquesta ocasió el MUA va acollir més de 1.300 alumnes i professors. A les 20.30 h va tenir lloc en l’auditori del museu un concert amb l’actuació de Mugroman i Tinc Ladilles.

Taller de la "V Trobada de Secundària i Batxilleraten valencià de l’Alacantí"
Altre dels tallers de la "V Trobada de Secundària i Batxilleraten valencià de l’Alacantí "

- Premis EMYA al Millor Museu Europeu de 2007 (5 maig 2007)

El dissabte 5 de maig, el Museu d’Universitat de Alacant va acollir la presentació dels projectes actuals que porta a terme el European Museum Forum, i es van lliurar els certificats als museus nominats en la present edició dels premis al millor museu europeu del any 2007,organitzat pel MARQ de la Diputació d'Alacant. Un total de 27 candidatures procedents de 18 països s’han disputat enguany el premi al Millor Museu Europeu de l’Any 2007. L'acte va contar amb la presència de la Regna Fabiola de Bèlgica.

Presentació dels Premis EMYA al Millor Museu Europeu de 2007

 

- Reunió Juliol 2007: Equador dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (6 juliol 2007)

Organitzada pel Secretariat d'Estat per a la Cooperació Internacional del Ministeri d'Afers Exteriors, el MUA va acollir la reunió dels secretaris d’Estat de Cooperació d’Espanya, d’Itàlia i de Portugal que van signar la primera declaració conjunta d’aquests tres països per a sumar esforços en la lluita contra la pobresa. Aquesta iniciativa, impulsada per la Campanya del Mil·lenni de les Nacions Unides coincideix amb el termini fixat per a assolir els objectius del mil·lenni (ODM) per l’ONU. Després de la signatura va tenir lloc la inauguració de l’exposició de la fotògrafa camerunesa Angèle Etoundi Essamba «Figuracions de l’arbre».

Presentació de la Reunió Juliol 2007: Equador dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni
El rector de la UA i els Secretaris d'Estat de Cooperació

 

 

 

· Àrea didàctica

- Visites guiades a les exposicions del museu

Durant el curs 06/07 s’han realitzat 2 exposicions permanents i 26 exposicions temporals en les quatre sales del museu que han estat visitades per 8.163 alumnes d’educació infantil, primària, secundària i batxillerat, així com per grups d’adults inclosos en diferents programes de visites.

L’objectiu que es plantegen les visites guiades del MUA és el d’afavorir una aproximació emotiva a l’objecte artístic que ens permeta comprendre les motivacions i els processos creatius de l’art de tots els temps. Es pretén, per sobre de tot, fer accessibles al visitant els diferents tipus de llenguatges artístics, contribuint al fet que l’espectador conceba el museu com un centre d’aprenentatge, gaudi i experimentació. Es fomenta l’aproximació del visitant a l’art contemporani –que ocupa una bona part de la programació del MUA– com a reflex de les preocupacions d’uns artistes que aboquen en les seues obres experiències vitals, socials i culturals comunes a tots.

Les exposicions ens ofereixen una excel·lent oportunitat per a ensenyar a l’alumne a gaudir de l’art, facilitant el despertar sensorial que produeix la contemplació de les obres i aportant les claus per a comprendre els missatges que l’artista proposa mitjançant les seues peces. D’aquesta manera fomentem el respecte i la valoració envers qualsevol tipus de creació plàstica.

Visita guiada d'alumnes a les exposicions del museu
Visita guiada de xiquets a les exposicions del museu

 

- Tallers didàctics permanents

Durant el curs 06/07 s’han organitzat dos tallers didàctics permanents, l’un dirigit a alumnes d’educació primària, titulat «Art del segle XX en la col·lecció del MUA», i l’altre dirigit a educació secundària i batxillerat, denominat «Art a crits». En aquests tallers han participat 1.860 alumnes procedents de 55 centres d’ensenyament de tota la província d’Alacant, més un d’Ontinyent (Vall d’Albaida) i un altre de Cabdet (avui en dia, dins la província d’Albacete).

· Taller d’educació primària: Art del segle XX en la col·lecció del MUA (novembre 2006 / maig 2007)

El taller analitzava un conjunt d’obres de la col·lecció d’art del MUA, i plantejava un recorregut pels diferents llenguatges artístics desenvolupats per alguns dels principals artistes espanyols del segle xx: Pablo Picasso, Joan Miró, Eduardo Chillida, Manuel Hernández Mompó o els alacantins Eusebi Sempere i Arcadi Blasco.

En la primera part del taller, mitjançant un diàleg molt obert entre l’educador i el grup, es treballaven conceptes relacionats amb llenguatges artístics del segle xx com el cubisme, el surrealisme o l’abstracció, les tècniques artístiques (oli, gravat, collage, fotografia, etc.), la capacitat expressiva i emotiva de les línies i els colors o la relació entre diferents manifestacions artístiques com la música, la poesia i l’art.

En la segona part del taller, proposàvem als xiquets una sèrie d’activitats:

1. Interpretació molt personal de l’obra de la col·lecció que més els haguera agradat.
2. Elaboració d’un poema que després havien de pintar.
3. El retrat d’un company "a la manera" de Picasso
4. El dibuix de les emocions d’una festa de natalici però mitjançant l’abstracció.
5. Puzle al voltant d’una obra de la exposició Diversitat contemporània.

Aquests treballs i els que vam demanar que realitzaren de manera voluntària a casa, inventant una història i creant una escenografia que calia fotografiar, fou el que valoràrem a l’hora de seleccionar els millors treballs de cada classe en la secció de primària del VII Concurs de Tallers Didàctics del MUA.

En aquest taller van participar 570 alumnes de 19 centres escolars de tota la província d’Alacant.

Diversos alumnes realitzant activitats en el Taller d'educació primària: Art del segle XX en la col·lecció del MUA
Alumnes en el Taller d'educació primària: Art del segle XX en la col·lecció del MUA

 

· Taller d’educació secundària i batxillerat: Art a Crits (octubre 2006 / maig 2007)

Aquest taller plantejava un recorregut històric per la creació artística posada al servei de la reivindicació social. Analitzàvem com guerres, immoralitats o abusos han estat contrarestats pels artistes per mitjà de les seues obres.

En la primera part del taller, mitjançant una projecció d’imatges, plantejàvem com, des del Bosch en el segle xv fins als grafiters actuals, molts creadors han alçat el pinzell com a única arma per a lluitar contra les injustícies socials, com a crit desesperat davant la perversitat humana.

El nostre propòsit en aquest taller fou oferir als alumnes les eines apropiades per a analitzar la creació artística, reflexionar sobre aquesta, experimentar i gaudir amb aquesta, valorant l’obra d’art com a testimoniatge i document de la història, com a força capaç de modificar el món o, almenys, com a element de reflexió al voltant dels problemes que afecten el nostre temps. A través de «cartells-protesta», els alumnes que van participar en aquest taller van tenir l’oportunitat de plasmar les seues preocupacions, de criticar les injustícies i de reivindicar tot allò que consideraven just defensar.

Els temes tractats s’allunyaven del tòpic de la joventut «pasota» i egoista: es va denunciar la violència de gènere i la violència escolar, la guerra, el racisme, l’anorèxia, la discriminació entre races, el maltractament dels animals, la televisió o el «menjar escombraries», la contaminació i la destrucció del planeta, etc. Es va defensar la llibertat d’opció sexual, la conducció sense alcohol, que el consum materialista no dóna la felicitat, i que un altre món més igualitari pot ser possible.

En aquest taller van participar 1.290 alumnes de 40 centres d’ensenyament de les províncies d’Alacant, de València i d’Albacete.

Varis alumnes realitzant activitats en el Taller d’educació secundària i batxillerat: Art a Crits
Un alumne realitzant un dels cartells-protesta del Taller d’educació secundària i batxillerat: Art a Crits

 

- Visites dinamitzades a l’exposició VIII EAC (octubre / desembre 2006)

Amb la intenció de fer més interactiva la visita guiada a l’exposició VIII EAC: Trobades d’art contemporani, organitzada per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert de la Diputació d’Alacant i el MUA, es va dissenyar un full didàctic concebut d’una forma molt oberta, en el que es treballava amb les preferències personals de cada alumne. Entre altres qüestions, se’ls demanava que triaren l’obra que més els agradava i que en dibuixaren les línies bàsiques, també que reconegueren sentiments com ara l’alegria, la tristesa i la por en les obres exposades. L’objectiu era transmetre la càrrega emotiva i expressiva de les obres artístiques contemporànies.

Cartell de l'exposició VIII EAC: Trobades d’art contemporani
Grup de xiquets realitzant activitats en el VIII EAC: Trobades d’art contemporani

 

- Tallers didàctics específics:

· Taller d’escultures Riccardo Cordero (gener / març 2007)

Amb motiu de l’exposició de l’artista italià Riccardo Cordero «Obres 1960-2006», es va dissenyar un taller didàctic que pretenia facilitar la comprensió de l’obres exposades i aprofundir en el procés d’elaboració d’una peça escultòrica. Mitjançant filferro i plastilina, els 533 alumnes participants en aquesta experiència creativa van tenir l’oportunitat d’aprofundir en aspectes tècnics i conceptuals de l’obra tridimensional.

Alumnes participants en el Taller d'escultures Riccardo Cordero
Peça escultòrica de Riccardo Cordero

 

· Pràctica-taller amb alumnes de mòduls formatius

Durant el curs 06/07, els alumnes dels mòduls formatius d’educació infantil de l’IES Victòria Kent, d’Elx, i d’Animació Sociocultural de l’IES Andreu Sempere, d’Alcoi, van realitzar una pràctica-taller entorn del material didàctic dissenyat per al taller Art del Segle XX en la Col·lecció del MUA. Després de conèixer les peces de la col·lecció del MUA seleccionades en l’exposició «Diversitat contemporània» i la gènesi del disseny del material, els alumnes van realitzar les activitats proposades en el quadern didàctic.

Alumnes en el Taller de Pràctica de mòduls formatius
Treball realitzat en el quadern didàctic

 

- Col·laboració amb la Facultat d’Educació de la UA

Durant el curs 06/07 es va iniciar una col·laboració senzilla i puntual entre la professora Dori Martín Lázaro, de l’assignatura Dramatització i Titelles, de la Facultat d’Educació de la UA, i el MUA. El Museu va disposar durant unes sessions de col·laboradors que van atendre escolars d’educació primària que visitaven el museu universitari, i els alumnes de la Facultat d’Educació van tenir l’oportunitat de viure experiències educatives en un àmbit d’art obert a les experiències amb escolars. Els alumnes universitaris van utilitzar titelles per a introduir la visita a l’exposició Diversitat contemporània: Col·lecció del MUA i el recorregut per algunes peces de la col·lecció.

Representació amb marionetes per a l'exposició "Diversitat contemporània: Col·lecció del MUA"
Sessió de titelles als alumnes d'educació primària

 

- Dia Internacional dels Museus 2007

El Consell Internacional de Museus (ICOM) invita cada any tots els museus a celebrar el 18 de maig el Dia Internacional dels Museus. Amb el lema d’enguany, «Museus i patrimoni universal», es pretenia mostrar l’estreta relació entre diversitat cultural i patrimoni universal, entès en les seues més diverses expressions. La voluntat del MUA va ser convertir la vesprada del 18 de maig en una gran festa en la qual el museu es va transformar en un espai de comunicació, entreteniment i aprenentatge per a tots, especialment per als xiquets.

Les activitats dissenyades van versar sobre els tres patrimonis de la humanitat que atresora la província d’Alacant: l’art rupestre de l’arc mediterrani, el Palmerar d’Elx i el Misteri d’Elx. Es van realitzar dos tallers, l’un de pintura prehistòrica i l’altre de palma blanca, hi hagué una sessió de contacontes inspirats en el patrimoni cultural alacantí i gran xocolatada per a tots els assistents.

Escolars en el Taller de pintura prehistòrica
Escolars en el Taller de Palmell blanc

 

- VII Concurs de Tallers Didàctics del MUA (16 juny 2007)

Tots els alumnes participants en els tallers didàctics del MUA 06/07 van participar en la VII edició del Concurs de Tallers Didàctics del Museu Universitari. Cada any aquest concurs premia els alumnes que elaboren els millors treballs, que són valorats des del punt de vista tècnic, expressiu i conceptual.

En la secció de primària, es van seleccionar i van premiar les obres de 22 xiquets i xiquetes participants en el taller Art del Segle XX en la Col·lecció del MUA. Entre els 570 alumnes de 19 centres escolars que van realitzar el taller, es van seleccionar els millors treballs de cada classe per a exposar-los en el MUA el dia del lliurament de premis, que va tenir lloc el 16 de juny a les 12.00 h en l’auditori del MUA. En aquesta secció es van establir dues categories: de 1r a 3r i de 4t a 6è d’educació primària, amb un primer premi i dos finalistes cadascuna d’aquestes.

En la secció de secundària i batxillerat, es van seleccionar i premiar 126 alumnes participants en el taller Art a Crits. Entre els quasi 1.300 alumnes de 40 centres d’ensenyament es van seleccionar els millors treballs col·lectius de cada classe per a la seua exposició en el MUA amb motiu del lliurament de premis. En aquesta secció es van establir dues categories: de 1r a 3r d’ESO i de 4t d’ESO a 2n de BATX. Hi hagué un primer premi i dos finalistes per categoria.

Els premis van consistir en consoles artístiques i lots de material artístic per als més menuts, i DVD portàtil, càmera fotogràfica digital i MP4, per als més grans. Tots els centres participants foren obsequiats amb un lot de llibres per a la biblioteca escolar.

A l’acte de lliurament de premis van assistir els xiquets i joves seleccionats i premiats amb les seues famílies i professors. Aproximadament 400 persones van poder gaudir de l’exposició de les obres guardonades, el lliurament de premis i l’aperitiu posterior. El museu es va convertir en un espai de interacció entre la comunitat educativa i la Universitat.

Acte de lliurament dels premis del taller Art a crits
Exposició de treballs en el taller Art a crits

 

- Tallers per a l’Escola d’Estiu de la UA

Durant el mes de juliol es dissenyaren set tallers didàctics per als alumnes de l’Escola d’Estiu de la Universitat d’Alacant. Els tallers es van portar a terme en la Sala Aifos i el MUA:

· Taller de Mural Marí
· Taller de Constel·lacions
· Taller de Fanalets
· Taller d’Abstracció amb Plastilina
· Taller de Dibuix en la Col·lecció MUA
· Puzle Col·lecció MUA
· Taller de Dibuix Abstracte

En cada sessió de taller van participar cent xiquets de edats compreses entre tres i cinc anys.

Escolars en el Taller didàctic Constel·lacions
Escolars en el Taller didàctic de Dibuix abstracte

 

- Programa La CAM et duu al MUA

Gràcies a la inestimable col·laboració de l’Obra Social de la CAM, mitjançant el programa La CAM et duu al MUA, durant el curs 06/07, 1.860 alumnes de centres escolars d’educació infantil, primària, secundària i batxillerat de tota la província d’Alacant van poder assistir de forma totalment gratuïta als tallers didàctics organitzats pel museu universitari.

 

 

 

· Publicacions

Catàlegs d’exposició:

- VIII Concurs Trobades d’Art Contemporani 06 [EAC]. Edita: Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert i Museu de la Universitat d’Alacant, 2006.
- Del morat al negre. Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina. Edita: Museu de la Universitat d’Alacant, 2006
- IX Concurs Trobades d’Art Contemporani 07 [EAC]. Edita: Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert i Museu de la Universitat d’Alacant, 2007.
- Cinc propostes per a una didàctica de l’abstracció. Edita: Museu de la Universitat d’Alacant, 2007.
- ‘Mulier, mulieris’, I Convocatòria d’Arts Plàstiques. Edita: Museu de la Universitat d’Alacant, 2007
- Sahrauís: un poble encallat en sec. Edita: Museu de la Universitat d’Alacant, 2007.

Cartel del catálogo de exposición "Saharauis: un pueblo varado en seco"


- Circuits tancats: David Trujillo. Edita: Museu de la Universitat d’Alacant, 2007.
- ‘Trompe-l’oeil’: Begoña Baeza. Edita: Museu de la Universitat d’Alacant, 2007.
- ‘Ritornelli’ laborals: Paisatges sonors d’una població activa. Milagros Angelini. Edita: Museu de la Universitat d’Alacant, 2007.
- ASO, Anonymous Standardization Odyssey. Jérôem Combrier. Edita: Museu de la Universitat de Alacant, 2007.
- Restes de família: L’entranyable de les entranyes. Lorena Amorós. Edita: Museu de la Universitat d’Alacant, 2007.

Cartel del catálogo de exposición "Restos de familia: Lo entrañable de las entrañas" de Lorena Amorós


- Tots els meus jos. Ibarí Ortega. Edita: Museu de la Universitat d’Alacant, 2007.
- Espais digitals. Certamen d’Art Digital i Noves Tecnologies. Edita: Museu de la Universitat d’Alacant, 2007. (catàleg + CD).


Altres:

- Homenatge a Eusebi Sempere: De l’experiència del Centre de Càlcul de la Universitat de Madrid (1968-1973) al binomi art i tecnologia actual. Transcripció de les Jornades Eusebi Sempere i el Centre de Càlcul. Coordinador: Aramis López Juan. Edita: Museu de la Universitat d’Alacant, 2006.

 

 

 

· Assistència

- Estadística d'assistència: visites i Tallers

El total de visitants que van participar en tallers didàctics o visites guiades durant el curs acadèmic 06/07 va ser el següent:

Octubre
441
Novembre
1.034
Desembre
361
Gener
1.131
Febrer
1.895
Març
1.360
Abril
319
Maig
726
Juny
12
Juliol
811
TOTAL
8.490


- Assistència

Curs 06/07

Setembre
604
Octubre
1.033
Novembre
1.959
Desembre
751
Gener
1.587
Febrer
2.485
Març
2.460
Abril
739
Maig
1.829
Juny
1.160
Juliol
1.206
TOTAL
15.813