Logotipo de la Universidad de Alicante foto de capçalera
mover menú hacia arriba mover menú hacia abajo
 

Contenido de la página

JORNADES, SEMINARIS, CONGRESSOS, CONFERÈNCIES, TROBADES I ALTRES ESDEVENIMENTS

 

Es van organitzar 27 esdeveniments, als quals van concórrer 7.253 assistents.


- Centenari del naixement de Joan Coromines (octubre 2006 / gener 2007)

El Departament de Filologia Catalana va organitzar, amb el patrocini del Vicerectorat d'Extensió Universitària, aquest cicle de conferències sobre Joan Coromines, que va reunir professors d'universitats espanyoles i europees. L'esdeveniment va incloure una lectura dramatitzada de la relació epistolar entre Joan Coromines i Joan Fuster, a càrrec de la companyia La Maleta Portàtil. El cicle va tenir lloc a la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres (edifici C).

Cartell del centenari del naixement de Joan Coromines

 

- Del Sufragi a la Paritat. 75 aniversari del sufragi femení a Espanya (5 octubre / 1 desembre)

Cristina Almeida va inaugurar la celebració d'aquest esdeveniment amb dues ponències: “El voto: una victoria inconclusa” i ”¿Tener voto es tener participación política?”, impartides a la sala Aifos i a la Seu Universitària d'Alacant. Les conferències van ser el punt de partida d'una sèrie d'actes, que van culminar en la commemoració del Dia Internacional contra la Violència de Gènere a la Universitat d'Alacant, el 21 de novembre. Al MUA, s’hi va inaugurar l'exposició “Del morat al negre: tractament de la violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina”, en la qual es van exhibir una vintena d'imatges cedides per onze fotoperiodistes de diversos mitjans de comunicació alacantins. Després de la inauguració, va tenir lloc la taula redona “Imatges i paraula contra el maltractament a les dones”, que va comptar amb la participació de la cantautora alacantina Inma Serrano, la subdelegada del Govern Etelvina Andreu, el comissari de la mostra Ángel García Català, la representant del Consell d'Alumnes Luz López, la portaveu de l'associació Dones i Comunicació Pirula Arderius i la directora del Secretariat d'Extensió Universitària Josefina Bueno. Els actes van concloure a la nit, amb un concert a càrrec d'Inma Serrano que va tenir lloc al Teatre Arniches d'Alacant. Així mateix, aquest esdeveniment va incloure projeccions cinematogràfiques com les de Te doy mis ojos d’Icíar Bollaín i Mi hija Hildegart de Fernando Fernán Gómez, entre d’altres.

Invitació del 75 Aniversari del Sufragi Femení a Espanya
Sra. Cristina Almeida en una de les ponències

 

- 5a Setmana Universitària de Cultura Pop. SucPop'06 (16 / 19 octubre)

Nou accions integren la programació de Sucpop'06, 5a Setmana de la Cultura Pop, una cita amb les noves tendències culturals, que es va desenvolupar al campus. Un cicle sobre el cinema realitzat per publicistes, l'exposició songbook sobre la història dibuixada del rock and roll, una perfomance-graffiti, el SupermerCat de Revistes, un taller de coolhunting, el concert Sucpop amb Standard i les bandes locals Marx, Exit i New Rose i la festa de clausura amb DJ-Amable i Jessica Simpson en Confetti van ser algunes de les propostes organitzades pel Departament de Sociologia II i el Vicerectorat d'Extensió Universitària. Aquesta activitat es va emmarcar en la Setmana de Benvinguda a la Universitat.

Cartell de SucPop’06

 

- Mozart & Martí Soler (18 / 21 octubre)

L'Ambaixada d'Àustria, l'Institut Històric Austríac, el Club Información, la Fundació de la UA i la UA van organitzar aquestes jornades que van incloure la mostra “Petjades de Mozart a Viena”, conferències a càrrec del doctor en història i director de l’Institut Històric Austríac a Madrid, Karl Rudolf i el vicedirector del Conservatori de Música de València i professor de la Universitat Catòlica de València Rodrigo Madrid i els concerts de Margherita Marseglia i Jesús M. Gómez, del Quartet Almus, la Capella de la Cort de Salzburg i la Neue Wiener Concert-Schrammein.

- VAIA 2006. V Mostra de Vídeo Art Internacional d'Alcoi (9 / 11 novembre)

El Vicerectorat d'Extensió Universitària va col·laborar en la realització d'aquesta mostra de videoart, que va incloure un laboratori de creacions de la Universitat Politèncica de València, projeccions de l’Athens VideoArt festival, Videotage de Hong-Kong i la Xina i el programa de la Selecció Oficial de VAIA 2006.

Cartell de VAIA 2006

- I Simpòsium Internacional d'Arts Escèniques “El Teatre de Manuel Molins” (9 / 11 novembre)

L'aprofundiment en el teatre de l'autor valencià Manuel Molins (Alfara del Patriarca, Horta Nord, 1946) va ser l'objectiu del I Simposi Internacional d'Arts Escèniques “El Teatre de Manuel Molins”. El simposi, que es va desenvolupar a la sala Aifos, va estudiar els canvis rellevants en les arts escèniques, a través de la figura de Manuel Molins. Aquest esdeveniment va ser organitzat per l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, amb el patrocini del Vicerectorat d'Extensió Universitària, el Vicerectorat de Relacions Institucionals, el Vicerectorat de Qualitat i Harmonització Europea, la Facultat de Filosofia i Lletres, el Departament de Filologia Catalana i el Ministeri d'Educació i Ciència, a més d'altres entitats privades.

Professors del Departament de Filologia Catalana en la Presentació de l'esdeveniment

 

- V Setmana Cultural de Tardor (17 / 27 novembre)

La Setmana Cultural de Tardor, organitzada per la Facultat de Filosofia i Lletres amb la col·laboració del Vicerectorat d'Extensió Universitària i diversos departaments universitaris, va comptar amb una programació que incloïa ponències sobre literatura i història (II República), la presentació del llibre Los derechos a la sombra del muro. Un castigo más para el pueblo palestino, la projecció del documental La utopia desarmada; memòria d'un País Valencià Republicà, escrit i dirigit per Sergi Tarín, la projecció de la pel·lícula de Carlos Saura ¡Ay, Carmela!, el concert de guitarra per Daniel Kuper, un muntatge poeticomusical de Lluís Roda, i la conferència “Rusia y España: pasado, presente y futuro”, a càrrec d’Alexander I. Kuznetsov, ambaixador extraordinari i plenipotenciari de la Federació de Rússia a Espanya, entre altres activitats.

Anvers del fullet i programa de la V Setmana Cultural de Tardor

Inrevers del fullet i programa de la V Setmana Cultural de Tardor

 

- República i guerra a Espanya: de la reforma democràtica a larevolució(13 / 17 novembre)

Aquest esdeveniment va integrar les ponències de professors de les universitats d’Alacant, València i Valladolid. Es va projectar el documental La utopia desarmada; memòria d'un País Valencià Republicà, escrit i dirigit per Sergi Tarín, i es va exhibir la pel·lícula de Carlos Saura ¡Ay, Carmela!. Les jornades, que es van emmarcar en la V Setmana Cultural de Tardor i van ser organitzades pel Vicerectorat d'Extensió Universitària i la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant.

Ponència sobre la "República I Guerra a Espanya: De la Reforma Democràtica a la Revolució"

 

- V Jornades de doblatge i subtitulació (28 novembre /01 desembre)

Organitzades pel Departament de Filologia Anglesa, amb el patrocini del Vicerectorat d'Extensió Universitària, es van realitzar aquestes jornades, a les quals van assistir conferenciants procedents d'universitats espanyoles i europees, per a tractar diversos aspectes del doblatge i subtitulació cinematogràfica i televisiva. Els actes es van dur a terme a la sala multimèdia de l'aulari II i la sala Aifos.

Cartell de les V Jornades de Doblatge i Subtitulació

 

- Mestres de la República. Els altres sants, els altres màrtirs (9 febrer)

La periodista María Antonia Iglesias va presentar, a l'aula d'expressió de la Facultat d'Educació, el seu últim llibre Maestros de la República. Los otros santos, los otros mártires. L'acte va ser organitzat per la Facultat d'Educació i el Vicerectorat d'Extensió Universitària.

Cartell de "Mestres de la República. Els altres sants, els altres màrtirs"

 

- Don Carlos i el liberalisme (13 febrer)

Conferència a càrrec de Jerónimo Saavedra, expresident del Govern de Canàries i exministre d’Administracions Públiques, en el marc del taller Òpera Oberta. Es va efectuar a la sala de graus de la Facultat de Dret.

El conferenciant Sr. Jerónimo Saavedra

 

- Turisme i desenvolupament econòmic (13 febrer / 13 març)

L'objectiu d'aquest seminari va ser millorar la formació de professionals i estudiants en el coneixement dels impactes de les activitats turístiques sobre el desenvolupament econòmic i social, tant en l'àmbit local com en l’estatal i mundial. El seminari es va desenvolupar en l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques de la UA, organitzat pel Vicerectorat d'Extensió Universitària i l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert.

Cartell de "Turisme i desenvolupament econòmic"

 

- II Setmana Eròtica de la UA (14 / 23 febrer)

Les jornades, organitzades pel Vicerectorat d'Extensió Universitària, amb la col·laboració del Consell d'Alumnes i el Consell de la Joventut d'Alacant, incloïen conferències, taules redones, exposicions, projeccions, tallers, degustació d'aliments afrodisíacs i una vetlada de poesia sobre la sexualitat i l'erotisme. Les jornades es van desenvolupar a la sala Aifos de la UA.

Cartell de la "II Setmana Eròtica de la UA"
Exposició sobre la "II Setmana Eròtica de la UA"

 

- II Setmana Cultural de la Facultat de Dret “Sant Ramon Penyafort” (19 / 23 febrer)

La II Setmana Cultural “Sant Ramon de Penyafort” de la Facultat de Dret inclogué el cicle “Cinema i Dret”, un concert “TocaToca”amb Rosewood i Aldo Narejos, el recital de Lluís Llach, taules redones i, el 23 de febrer, els actes oficials del dia del patró de la Facultat de Dret, sant Ramon de Penyafort. Les activitats, que es realitzaren a la sala de graus de la Facultat de Dret, van ser organitzades pel Vicerectorat d'Extensió Universitària i la Facultat de Dret de la UA.

Cartell de la II Setmana Cultural de la Facultat de Dret “Sant Ramundo Peñafort”

 

- Festival de l’Oralitat (20 / 22 febrer)

A la UA, hi va tenir lloc el Festival Internacional de l'Oralitat 2007, que enguany va homenatjar Veneçuela. Aquest país va estar en els inicis del moviment llatinoamericà de narració oral des de finals dels 80, però té una marcada tradició en el món de l'oralitat, que es remunta als temps prehispànics. Els veneçolans van portar espectacles, en què contaven la vida quotidiana, la literatura, les tradicions, la realitat històrica. Vam poder conèixer a Veneçuela com una terra fèrtil per a l'encreuament de civilitzacions.

Cartell del "Festival de l'Oralitat"
Presentació del "Festival Internacional de l'Oralitat 2007"

 

- Congrés Internacional “Entre l’imaginari i la memòria. Aspectes sobre la presència cultural jueva en el passat i el present de la Comunitat Valenciana” (27 febrer / 1 març)

Aquest congrés va tenir lloc a Alacant, organitzat pel Vicerectorat d'Extensió Universitària de la Universitat d'Alacant i la Generalitat Valenciana. La trobada va estar coordinada pel catedràtic d'Història Medieval del Departament d'Història Medieval, Història Moderna i Ciències Historiogràfiques, José Hinojosa Montalvo. Les sessions van tenir lloc a l'auditori de la CAM. L'objectiu d'aquest congrés internacional va  ser abordar aspectes generals del judaisme peninsular i valencià, a més dels àmbits específics d'aquest últim. Així mateix, es van fer diverses taules redones, en les quals es va debatre sobre la realitat actual de la comunitat judaica valenciana.

Fullet del Congrés Internacional entre l'Imaginari i la Memòria

Programa del Congrés Internacional entre l'Imaginari i la Memòria

 

- 8 de Març, Dia Internacional de la Dona (2 / 28 març)

Amb el lema “La Universitat d'Alacant per la igualtat real d'homes i dones”, es va dissenyar un extens programa, en el qual van participar diversos vicerectorats, el MUA, el CEM, el Centre d'Estudis Orientals, els sindicats, el Consell d'Alumnes i l'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig. El campus i la Seu Universitària d'Alacant es van convertir en un fòrum d'activitats sobre la conciliació familiar i laboral. Van tenir lloc, entre altres actes, conferències sobre la situació actual de la dona, una a càrrec de la periodista Charo Nogueira, redactora cap d'ElPaís; debats sobre el camí de la igualtat, teatre, música, exposicions, projeccions. El dia 8 de març es va fer una concentració a la plaça d'Europa i una manifestació convocada per la Plataforma Feminista d'Alacant.

Cartell del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona

La periodista Charo Nogueira en una conferència sobre la situació actual de la dona

 

Concentració en la Plaça d'Europa convocada per la Plataforma Feminista d'Alacant

 

- Lliga Magic The Gathering (10 març / 12 maig)

Durant sis jornades va tenir lloc la Lliga Magic The Gathering UA al Club Social I de la UA. Magic és un joc de cartes col·leccionable, dissenyat en 1993 per Richard Garfield i comercialitzat per Wizards of the Coast. Magic The  Gathering va revolucionar el món dels jocs de fantasia i estratègia. La lliga, que va començar el 10 de març, es va desenvolupar al llarg de sis sessions (10, 24 i 31 de març, 21 d'abril i 5 i 12 de maig). Hi va haver premis per als huit primers de cada jornada, un premi final especial als huit més regulars de la lliga, un premi de cartes promocionals per a juniors i obsequis per a tots els participants.

Fullet de la Lliga Magic The Gathering

 

- XI Seminari de relacions entre el cinema i la literatura (13 / 26 març)

Del 13 al 26 de març, es va desenvolupar el XI Seminari de relacions entre el cinema i la literatura, coordinat per John Sanderson, que enguany es va centrar en els corrents cinematogràfics europeus. El seminari va comptar amb la presència del professor i crític cinematogràfic Roman Gubern, que va inaugurar les jornades amb la ponència “El concepte de corrent cinematogràfic”. El seminari, que va ser clausurat pel director Miguel Albaladejo i al qual va assistir el president de l'Associació Espanyola d'Historiadors de Cinema, Julio Pérez Perucha, va aprofundir en temes com la nouvelle vague, el neorealisme italià, el nou cinema belga o el dogma danés, amb ponències, taules rodones i tallers.

Els professors John Sanderson i Roman Gubern inaugurant les jornades del " XI Seminari de Relacions entre el Cinema i la Literatura"

 

- Xarrada col·loqui amb Ramón Tamames (16 març)

Ramón Tamames, catedràtic de la Universitat Autònoma de Madrid, va impartir la xarrada col·loqui “Presente y futuro de la integración europea” a la sala Aifos.

El catedràtic Sr. Ramon Tamames

 

- V Setmana Cultural de Primavera de la Facultat de Filosofia i Lletres (26 / 30 març)

Les jornades van integrar conferències, exposicions, cinema, música i altres activitats culturals. Entre les activitats, va destacar el concert Brassens es passeja per l'Esplanada, a càrrec de l’Associació de cantautors d'Alacant "L'Esplanada" i una nova edició de “Toca, toca” amb El Pacto i Greve Yacht Club com a grup convidat.

Actuació musical de la "V Setmana Cultural de Primavera de la Facultat de Filosofia i Lletres"

 

- Unicòmic 2007 (28 / 31 març)

Un lloc de trobada per a tots els amants del nové art, que va englobar projeccions, conferències, exposicions i trobades amb autors. Enguany, Unicómic va comptar amb la presència del dibuixant argentí Al Barrionuevo, l'artista anglosaxó Gary Spencer Millidge i els dibuixants anglesos Trevor Hairsine i Barry Kitson. Així mateix, com a activitat paral·lela, es va exhibir a la sala Aifos una nova edició de la Mostra d'humor social, que es va dedicar a la tolerància.

Nova edició de la mostra d'Humor Social de Unicòmic 2007

Fullet del programa de les activitats d'Unicòmic 2007

 

- Setmana de la Lectura (23 / 27 abril)

Per a sumar-se a les celebracions organitzades amb motiu del 23 d'abril, Dia Internacional del Llibre, la UA va programar una intensa setmana d'activitats relacionades amb la literatura i la paraula en totes les vessants. Una lectura pública de Cien años de soledad; el diàleg amb l'últim premi Hiperion de Poesia, Luís Bagué, i Elena Medel, Premi de Poesia Jove d'Andalusia; una sessió d'escriptura a la carta, on tres escriptors van atendre les peticions de la comunitat universitària i la inauguració de la mostra “9 gravadors interpreten Ausiàs March” van ser algunes de les propostes que es van portar a terme.

Cartell de la "Setmana de la Lectura"

Lectura pública de Cent anys de solitud
Sessió d'escriptura a la carta

 

- Mostra de Teatre Universitari (2 / 4 maig)

S’hi van exhibir les creacions de les aules de teatre de les universitats del País Valencià i va establir unes jornades de trobada perquè els alumnes de les companyies universitàries intercanviaren experiències i coneixements. La mostra es va celebrar al Teatre Principal d'Alcoi i al Centre Cultural El Teular de Cocentaina. Hi participaren les universitats de València, Jaume I de Castelló, Miguel Hernández d'Elx, Alacant i l'Escola Superior d'Art Dramàtic de València (ESAD) i, com a universitat convidada, la d'Orense. La mostra, que va reunir sis muntatges, va ser organitzada pel Vicerectorat d'Extensió Universitària de la UA i el Teatre Principal d'Alcoi.

Cartell de la Mostra de Teatre Universitari

 

- III Parlament de les Religions (12 / 13 maig)

L'associació cívica Mesa Interreligiosa d'Alacant, pertanyent a la Xarxa Catalanovalenciana d'Entitats de Diàleg Interreligiós, va organitzar el III Parlament de les Religions, amb la col·laboració de la Universitat d'Alacant, els ajuntaments d'Alacant i Sant Vicent del Raspeig, Carta de la Terra, Diputació d'Alacant i altres entitats privades. El Parlament va tenir com a tema central la Carta de la Terra i el compromís de les religions i de la societat amb els principis que la inspiren.

Programa del III Parlament de les Religions

Acte d'inauguració del "III Parlament de les Religions"

 

Sala de celebració del "III Parlament de les Religions"

 

Reunió de persones de diferents religions

 

- Presentació del projecte i revista Rocinante (24 maig)

La sala Aifos va acollir la presentació del projecte i la revista Rocinante, a càrrec del catedràtic de Literatura Hispanoamericana de la UA, José Carlos Rovira; el catedràtic de Llengua, Cultura i Institucions dels Països de Llengua Espanyola de la Universitat de Salern i director de l'Institut d'Estudis Llatinoamericans, Antonio Scocozza, i el director de la revista i catedràtic de Filosofia de la Universitat de Nàpols, Giuseppe Cacciatore. Rocinante, editada a Nàpols, té com a objectiu una reflexió conjunta sobre filosofia i literatura en l'àmbit hispanoamericà. 

Cartell de la Presentació del projecte i revista Rocinante

 

- Escola d’Estiu / El Pati de la Ciència (26 juny / 27 juliol)

El 26 de juny es va iniciar l'Escola d'Estiu de la UA, que enguany va aplegar 301 xiquets matriculats. En total, es van organitzar dotze grups en funció de l'edat dels xiquets. Els grups infantils van comptar amb classes de psicomotricitat, expressió corporal, expressió plàstica i jocs alternatius i en la naturalesa. Per als alumnes més majors, es van realitzar classes d’informàtica, anglés, preesport, multiesport, teatre i expressió. La col·laboració amb el Secretariat de Cultura va proporcionar a l'Escola d'Estiu una millora i varietat en les activitats que es van oferir (tallers de teatre, màgia, clown i titelles i tallers de pintura, música, teatre i malabars). A més, l'Escola d'Estiu va incloure el cicle de tallers científics El Pati de la Ciència, coordinats per la professora del Departament de Física Aplicada de la UA Isabel Abril.

Demostració a un grup infantil del Taller científic "El Pati de la Ciència"
Demostració de titelles amb una alumna