Història de la Seu Ciutat d'Alacant

Parlar d'Alacant i del seu desenvolupament urbanístic, econòmic, cultural i educatiu implica necessàriament parlar de l'edifici situat en l'avinguda Ramón y Cajal escaira amb l'avinguda Doctor Gadea. Una finca que actualment alberga la Seu de la Universitat d'Alacant en la capital de la província, un palauet d'estil neoclàssic que consta de dues façanes de pedra en angle quasi recte amb un petit xamfrà en l'encreuament de les dues grans avingudes, i que des dels seus orígens es troba indefectiblemente unit a l'activitat educativa i econòmica de la nostra ciutat. Entre les seues anteriors funcions destaquen la d'albergar la Delegació d'Hisenda, l'Escola de Comerç, l'Escola Universitària de Ciències Empresarials i l'Aula Magna Germà Bernàcer, així com el Centre de Simulació de Maniobra i Navegació de l'IMIA durant alguns anys.

Foto antigua fachada

La Seu Universitària d'Alacant es troba situada en un palauet de finals del segle XIX originalment, propietat de la família de l'alcalde Gómiz, terratinent amb matrícula de comerciant i descendent de l'antiga família alacantina Ansaldo. Des de principis del segle XX l'edifici va ser arrendat a la Hisenda Pública per a albergar part de les dependències de la seua Delegació a Alacant, sent la seua propietària aleshores Donya Balbina Gómiz i Poveda, qui li'l deixa en herència en 1948 al seu fill, D. Manuel Montesinos i Gómiz, llavors alcalde d'Alacant.

 

A l'any següent, Montesinos va lliurar el palauet a l'Estat fins a on corresponia com a pagament de l'Impost de Drets Reals i Transmissions. Durant un any més aquest palauet, juntament amb l'edifici contigu, va albergar les dependències de la Delegació d'Hisenda a Alacant fins al seu trasllat definitiu en 1950 a l'actual seu de la plaça de la Muntanyeta. L'edifici situat en l'avinguda Ramón y Cajal número quatre va romandre desocupat fins a mitjan anys cinquanta en els quals va passar a ser la seu central de l'Escola Professional de Comerç d'Alacant.

 

La reivindicació d'una escola de comerç per a Alacant, que datava del segle XVIII, va cobrar finalment vida en l'acte d'Inauguració de la primera Escola de Comerç d'Alacant el 23 de desembre de 1816 encara que l'alegria va ser efímera ja que la mateixa es clausuraria l'any 1829 per a tornar a obrir les seues portes en 1887 en diverses ubicacions i amb la finalitat de formar als futurs perits mercantils de la zona.

Sede banderas 1

Després d'estar situada durant les primeres dècades del segle XX en la Casa de l'Assegurada, l'Escola de Comerç es va traslladar, en els anys cinquanta, a l'edifici de l'avinguda de Ramón y Cajal, a causa de les deficiències i limitacions que presentava la seu anteriorment citada. Concretament, el 27 de desembre de 1952 es va signar l'acta de compromís per la qual l'edifici situat en l'avinguda de Ramón y Cajal número quatre, antiga seu de la Delegació Provincial d'Hisenda, es convertia en la seu de l'Escola Professional de Comerç d'Alacant.

 

En 1972, i a partir del Llibre Blanco de l'Educació del ministre Villar Palasí, l'Escola de Comerç es transforma en Escola Universitària d'Estudis Empresarials depenent de la Universitat Literària de València, (el nombre d'alumnes matriculats aqueix any era de 400). El 30 de setembre de 1979 les Corts aproven la creació de la Universitat d'Alacant que inicia la seua marxa a l'octubre de 1980. Com a conseqüència de la llei de creació del campus alacantí, l'Escola Universitària d'Estudis Empresarials queda incorporada a la Universitat d'Alacant, la qual ha de tenir en virtut d'aquesta normativa, la seua seu social en la capital de la província, funció que també assumeix l'edifici de l'avinguda de Ramón y Cajal.

 

Des de la seua incorporació a la Universitat d'Alacant l'edifici de l'Escola d'Empresarials ha experimentat tres obres en el seu interior al llarg del temps: la primera en 1982 per a endreçar l'edifici, la segona en 1988 per a l'adequació de la primera, segona i tercera planta, i la tercera, que consisteix en la reparació de la façana i en la reconstrucció total de la fonamentació, estructura i distribució, és la que finalitza amb la nova inauguració de l'edifici el 10 de març de 1999. Avui dia, alberga la Seu Institucional de la Universitat d'Alacant en la capital de la província. Entre les funcions institucionals destaca la de ser la Seu en la Ciutat del Rectorat de la Universitat d'Alacant. En ella es rep a convidats il·lustres i empreses i institucions vinculades a convenis de col·laboració i investigació i projectes, al mateix temps que forma part de l'itinerari cultural alacantí i constitueix un lloc de trobada per a activitats artístiques, acadèmiques, socials, científiques i d'extensió universitària en el cor de la urbs.

Sede plano 1Sede plano 2

Sede plano 3Sede plano 4

L'edifici que fa uns anys va albergar el Simulador ANS-3000 de maniobres i navegació en el marc del projecte Institut Marítim Internacional d'Alacant, dedica avui dia gran part dels seus espais i instal·lacions a un altre programa ambiciós, com és el de recuperar la seua antiga vocació docent través de les classes i activitats de la Universitat Permanent en la Universitat d'Alacant.