Saltar apartados

ART, IDEOLOGIA I PODER EN L'ESPANYA CONTEMPORÀNIA

Art, ideologia i poder 

TROBADA D'INVESTIGADORS EN SOCIOLOGIA DE LA CULTURA I DE LES ARTS

Aquesta Trobada parteix de dos fils conductors bàsics: si les arts són socialment mediadores o estan intervingudes, i si constitueixen un mitjà eficaç de propaganda o de crítica al poder; se centra particularment en l'arquitectura encarregada pels poders públics i en la dels gratacels, en la literatura publicada en les grans i en les petites editorials, en el grau d'internacionalització de la música, en els tipus d'exposicions i analitza les relacions i els símbols de poder que estableixen les arts.

 

Calendari

Dijous 20 octubre de 2011

09:30 INAUGURACIÓ DE LA TROBADA (Representants Institucionals i Director de la Trobada).

10:00 Conferència Inaugural. CREACIÓ, PODER I PANTALLES EN LA MODERNITAT LÍQUIDA. Bernabé Sarabia Heydrich, Catedràtic de Sociologia, Director del Departament de Sociologia, Universitat Pública de Navarra.

I TAULA DE TREBALL. Coordina: Carles Cortés Orts, Professor Titular de Filologia Catalana i Director del Secretariat de Cultura, Universitat´d Alacant.

11:00 ELS GRATACELS ESPANYOLS I EL PODER TECNOECONÓMICO EN EL CONTEXT DE LA GLOBALITZACIÓ. Juan A. Roche Presó, Professor Titular de Sociologia de la Cultura i de les Arts, Universitat d'Alacant.

 

11:45 PAUSA CAFÈ

 

12:00 AUGE I CAIGUDA DE LA UTILITZACIÓ POLÍTICA DE L'ARQUITECTURA REPRESENTATIVA A ESPANYA. DEL GUGENHEIM DE BILBAO A la CIUTAT DE LA JUSTÍCIA DE MADRID. Roberto Goycoolea Prado, Professor Titular d'Arquitectura, Universitat d'Alcalá.

12:45 ARQUITECTURA, CULTURA I PODER: REFLEXIONS SOCIOLÒGIQUES A partir de la TRANSFORMACIÓ URBANA DE BILBAO. Vicente Huici Urmeneta, Professor Titular de l'EUMBAM-Universitat de Deusto-Departament de Sociologia UNED-BERGARA.

13:30 EL PODER DEL FET CINEMATOGRÀFIC ESPAÑOL COM A CREADOR DE REALITATS DE FICCIÓ. Virginia Rodríguez Herrero, Doctora en Sociologia, Professora de la Universitat Cardenal Cisneros de Madrid.

 

II TAULA DE TREBALL. Coordina: Rosa María Castells González, Tècnica Conservadora del Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA) i de les Col·leccions Municipals.

16:30 L'ART ENFRONT DE LA GUERRA: LA RESPOSTA DELS ARTISTES ESPANYOLS DAVANT LES DUES GUERRES DE L'Iraq (1990 I 2003). Luis Pablo Francescutti Pérez, Professor de Comunicació, Universitat Rei Juan Carlos I.

17:15 ART I PROTESTA EN EL 15 M: EFERVESCÈNCIA COL·LECTIVA, EMOCIONS I FLUX. Alberto J. Ribes Leyva, Professor Ajudant Doctor en Sociologia, Universitat Complutense de Madrid.

 

18:00 PAUSA CAFÈ

 

18:15 L'ART ESPAÑOL I EL PENSAMENT POLÍTIC DEL PRESIDENT CLINTON. José Sanmartín, Professor titular de Ciència Política i de l'Administració, Universitat d'Alacant.

19:00 Conferència de Tancament. L'ART FEIXISTA EUROPEU: EL CAS ESPAÑOL. FALANGISME, CARLISME I NACIONALCATOLICISME. Salvador Giner, Catedràtic Emèrit de la Universitat de Barcelona i President de´l Institut´d Estudis Catalans, Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política, 2006.

20:00 Concert. BEWITCHED, BOTHERED AND BEWILDERED: VARIACIONS SOBRE TRES TEMES DE JAZZ. Alessandro Cavaliere (piano) i Simone Torriano (sota elèctric).

 

Divendres 21 octubre de 2011

10:00 Conferència Inaugural. LA DEMOCRATITZACIÓ DE LA CULTURA, UNA ASSIGNATURA PENDENT. Antonio Ariño, Catedràtic de sociologia, Universitat de València.

III TAULA DE TREBALL. Coordina: María Marco Such, Tècnica Superior en gestió de les arts, Universitat d'Alacant.

11:00 SOCIOLOGIA DE LA POLÍTICA CULTURAL. Arturo Rodríguez Morató, Professor Titular de Sociologia, Universitat de Barcelona, Director del Centre d'Estudis sobre Cultura, Política i Societat (CECUPS, UB).

 

11:45 PAUSA CAFÈ

 

12:00 PRÀCTIQUES CULTURALS I CANVIS EN EL PODER DE LES ARTS. Emmanuel Négrier, Catedràtic de Ciència Política, Université de Montpeller, França.

12:45 CONSUM CULTURAL DE MASSES I PRODUCCIÓ CULTURAL (TAMBÉ DE MASSES): ESTRATÈGIES I TÀCTIQUES. Raúl Rodríguez Ferrándiz, Professor Titular de Comunicació, Universitat d'Alacant.

13:30 FOLKLORE I ART SOTA EL RÈGIM FRANQUISTA. UN EXEMPLE D'APODERACIÓN DEL POPULAR. Gerhard Steingress, Professor Titular de Sociologia, Universitat de Sevilla.

 

IV TAULA DE TREBALL. Coordina: Begoña Martínez Deltell, Directora de la Galeria Aural, Alacant, Professora de Belles arts, Universitat Miguel Hernández, Altea.

16:00 COM (ENS) VEIEM. Carmelo Pinte Baró,  Professor Titular I.O., Universitat de Barcelona.

16:45 CRÍTICA IDEOLÒGICA I POLITITZACIÓ  DE LA
IMATGE EN LES PRÀCTIQUES FOTOGRÀFIQUES DOCUMENTALS ESPANYOLES. Enric Mira Pastor, Professor Titular de Comunicació, Universitat d'Alacant.

17:30 LA DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA DE L'11-M COM A DEMANDA CÍVICA. Rafael García Alonso, Doctor en Filosofia, Professor Associat en la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, Universitat Complutense, Madrid.

 

18:15 PAUSA CAFÈ (CANVI DE SALA DE CONFERÈNCIES)

(Acte en el Club Informació d'Alacant)

 

19:00 Projecció Documental. GÈNESI DE LA TRANSICIÓ ESPANYOLA, elaborat pel Centre d'Estudis Andalusos. Presenta José Manuel Echavarren i Ildefons Márquez Perales, Investigadors en Sociologia del Centre d'Estudis Socials Andalusos.

20:15 Conferència De Clausura. ESTAT DE VIGÍLIA: EXPECTATIVES DE CANVIS SOCIALS I POLÍTICS EN L'ESPANYA ACTUAL. Mª. Ángeles Durán de les Heras, Catedràtica de Sociologia del CSIC, Premi Nacional d'Investigació Pascual Madoz 2002. Presenten l'acte: Jordi Sánchez Navas, Director del Club Informació d'Alacant, Josefina Bueno, Vicerectora d'Extensió Universitària, Universitat d'Alacant i José Manuel Canales Aliende, Catedràtic de Ciència Política i de l'Administració, Universitat d'Alacant.

 

Coordinador

Juan A. Roche Cárcel

 

Informació i inscripcions

Juan A. Roche Cárcel, ja.roche@ua.es (Dpto. Sociologia I). Inscripció gratuïta. Nombre limitat de places. Solament seran admeses les persones que vagen a assistir a totes les conferències.

 

Llocs de celebració

Seu de la Universitat d'Alacant (Av. Ramón y Cajal, 1).

Club Informació d'Alacant (Av. Dr. Rico, 17).

 

Col·labora

Seu Ciutat d'Alacant, Vicerectorat d'Extensió Universitària, Direcció general de Política Científica de la Generalitat Valenciana i Club Informació.

 

Organitza

Departament de Sociologia I de la UA.

 

Els teus comentaris

Pots incloure els teus comentaris sobre aquesta activitat en Xarxa social Facebook Segueix-nos.

Seu Universitària Ciutat d'Alacant


Universitat d'Alacant
Av. Doctor Ramón y Cajal, 4
C/ San Fernando,40
03001 Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 14 53 33 / 965 14 59 52

Fax: (+34) 965 14 59 58

Twitter: https://twitter.com/SedeAlicante_UA

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sede-Ciudad-de-Alicante-Universidad-de-Alicante/127978287284043

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464