Saltar apartados

X CICLE DE CINEMA, PSICOANÀLISI I CULTURA. MIRADES SINGULARS DEL FEMENÍ

Las Horas 

La discordança present entre els sexes i els avatars de la repressió del desig, en “els éssers parlants”, ens conviden a reflexionar des del psicoanàlisi, no solament sobre els gojos, sinó també sobre les ombres, doncs finalment en “l'entre” dos de cada relació, més enllà del sexe biològic dels parteners, ens confrontem amb “el real” i amb les diferents maneres singulars de posicionar-se amb “el fantasma”, enfront del ”gaudi”.

En el curs de la història, la qüestió del gaudi femení, ha sigut negada, o ha limitat amb l'enigmàtic i l'inefable. Aquest gaudi i per extensió la seua portadora, es revelen com a perillosos, en la mesura en què aqueix gaudi, per ser incontrolable, contraría qualsevol dogma i ideal comunitari.

En aquest cicle-col·loqui proposem presentar algunes pel·lícules que, recolzant-se en ficcions, mites, o realitats, ens aproximen a l'experiència del femení, a aqueixa mirada singular sobre el món, els seus gojos i les seues ombres.

 

Calendari

Divendres 17 de juny de 2016, a les 19:00 h.

TOMBOY (2011). Directora: Céline Sciamma. Presenta: Roque Hernández, Psicoanalista, psicòleg clínic, director del C.O. “El Molinet” i membre d'Anàlisi Freudiano, i Isabel Cerdán, Psicoanalista, pedagoga i membre d'Anàlisi Freudiano.

Després d'instal·lar-se amb la seua família en un barri dels afores de París, Laure, una xiqueta de deu anys, aprofita el seu aspecte i la seua cort de pèl per a fer-se passar per un xic. En el seu paper de "Michael", es veurà immersa en situacions compromeses; i Lisa, una xica del seu nou grup d'amics, se sent atreta per ella. (FILMAFFINITY)

 

Divendres 6 de maig de 2016, a les 19:00 h.

FRIDA (2002). Directora: Julie Taymor. Presenta: Marina Martínez, Artista Plàstica, art-terapeuta, i Adrián Buzzaqui, Psicoanalista, sociòleg, Xarxa psicoanalítica d'Alacant.

Biopic sobre la famosa pintora mexicana Frida Kahlo, centrada en la seua tormentosa relació amb Diego Rivera; des de la seua llarga i complicada relació amb el seu mentor i marit, fins al seu controvertit i il·lícit affaire amb Leon Trotsky, passant per les seues provocatives aventures amoroses amb dones, Frida Kahlo va ser una dona radical i revolucionària en tots els aspectes de la vida. (FILMAFFINITY).

 

Divendres 15 d'abril de 2016, a les 19:00 h.

LOS PUENTES DE MADISON (1995). Director: Clint Eastwood. Presenta: Isabel Cerdán, Psicoanalista membre d'Anàlisi Freudiano.

L'afable però anodina vida de Francesca Johnson (Meryl Streep), un mestressa de casa que viu en una granja amb la seua família, es veu alterada amb l'arribada de Robert Kincaid (Clint Eastwood), un veterà fotògraf de la revista National Geographic, que visita el comtat de Madison (Iowa) per a fotografiar els seus vells ponts. Quan Francesca convida a Robert a sopar, un amor vertader i una passió desconeguda naixerà entre ells. (FILMAFFINITY).

 

Divendres 4 de març de 2016, a les 19:00 h.

HANNA Y SUS HERMANAS (1986). Director: Woody Allen. Presenta: María Elena Tarapow, psicoanalista.

Tres germanes de caràcters molt diferents, filles d'un madur matrimoni d'actors, mantenen entre si una estreta relació. La major, Hannah, la que té un caràcter més fort, està casada amb un ric empresari i la seua vida sembla equilibrada, perfecta. Actriu d'èxit, esposa i mare exemplar, s'ha convertit en el centre de gravetat de tota la família. Holly, la segona, sensible i inestable, somia amb ser actriu. Lee, la xicoteta, és una ex-alcohòlica que viu en una golfa del Soho amb un pintor minimalista molt major que ella. Molt menys afortunades que Hannah, solen recórrer a ella quan necessiten consell o tenen problemes econòmics. Però aquesta situació comença a trontollar-se quan Elliot, el marit d'Hannah, s'enamora d'una de les germanes de la seua dona.(FILMAFFINITY).

 

Divendres 5 de febrer de 2016, a les 19:00 h.

BELLE DE JOUR (1967). Director: Luis Buñuel. Presenta: Oscar Strada, psicoanalista, soci de l'Escola Lacaniana de Madrid.

Sévérine, una jove casada amb un atractiu cirurgià, descobreix l'existència de la prostitució diürna. Impulsada per la curiositat, ingressa en la casa de cites d'Anaïs i acaba acostumant-se a portar una doble vida. L'aparició de Marcel, un delinqüent que s'enamora d'ella, complicarà la situació de la protagonista. (FILMAFFINITY).

 

Divendres 8 de gener de 2016, a les 19:00 h.

PENSAVO FOSSE AMORE... INVECE ERA UN CALESSE (1991) Director: Massimo Troisi. Presenta: Alessandro Cavaliere, Professor de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat d'Alacant.

 

Divendres 4 de desembre de 2015, a les 19:00 h.

MIL VECES BUENAS NOCHES (2013) Director: Erik Poppe. Presenta: Juan de la Cruz Megías Mondéjar, fotògraf, i Esperanza Jiménez, psicòloga i psicoanalista.

Rebecca (Juliette Binoche) és una reportera gràfica experta en conflictes bèl·lics. En viure dia a dia la mort i la destrucció, la dona es pregunta què beneficis pot tenir el seu treball per a l'ésser humà: si només és alguna cosa estètic o, si per contra emeten un missatge que puga calar en la societat i fer que aquesta canvie el seu punt de vista respecte a la realitat. Quan és la seua pròpia vida la que està en perill, el seu marit (Nikolaj Coster-Waldau) i els seus fills la posaran entre l'espasa i la paret en obligar-la a triar entre el seu treball o la seua família.

 

Divendres 6 de novembre de 2015, a les 19:00 h.

PASIÓN SECRETA (1962). Director: John Huston. Presenta: Herminia Hernáiz, psicòloga clínica i psicoanalista. Coordina: Isabel Cerdán, psicoanalista i pedagoga.

Pel·lícula pseudobiográfica que descriu, a partir de 1885, cinc anys de la vida del psicòleg vienés Freud (1856-1939). Per aqueixa època, molts dels seus col·legues rebutjaven tractar casos d'histèria, perquè creien que els pacients fingien aquest mal per a cridar l'atenció. Però Freud va aprendre a utilitzar la hipnosis per a trobar les causes d'aquesta malaltia. El seu pacient era una jove que es negava a beure aigua i patia terribles malsons recurrents. El guió ho va supervisar Jean-Paul Sartre. (FILMAFFINITY)

 

Divendres 16 octubre de 2015, a les 19:15 h.

LAS HORAS (2002). Director: Stephen Daldry. Presenta: Aurora Morilla, psicòloga, especialista en psicologia clínica i psicoanalista, i Paco Huesca, fundador i director de Minicines Astoria i historiador.

Basada en la novel·la de Michael Cunninghan "The Hours", articula la història de tres dones travessades per la novel·la de Virginia Wolf, "Mrs. Dalloway". A través del relat d'un dia en les seues vides ens endinsem en temes que aprofundeixen sobre la femineidad, el pas del temps, i la complexitat de les relacions humanes.


Coordina

Roque Hernández. Psicoanalista. Membre d'Anàlisi Freudiano. Director d'Orientació Sociolaboral i Clínica “El Molinet”. Mancomunitat Valle del Vinalopó.

 

Equip d'organització: Esperanza Giménez, Isabel Cerdán, Aurora Morilla, Mª Elena Tarapow, Herminia Hernáiz, Adrián Buzzaqui, Alessandro Cavaliere Oscar Strada, Roque Hernández.

 

Col·labora

Seu Universitària Ciutat d'Alacant i Aula de Cinema de la UA.

 

Organitza

Centre d'Orientació Sociolaboral i Clínica “El Molinet” i l'Associació Internacional Anàlisi Freudiano.

Seu Universitària Ciutat d'Alacant


Universitat d'Alacant
Av. Doctor Ramón y Cajal, 4
C/ San Fernando,40
03001 Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 14 53 33 / 965 14 59 52

Fax: (+34) 965 14 59 58

Twitter: https://twitter.com/SedeAlicante_UA

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sede-Ciudad-de-Alicante-Universidad-de-Alicante/127978287284043

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464