Saltar apartados

SEMINARI ÈTICA I CULTURA

El filòsof Javier Sádaba sosté que “la cultura per si mateixa no és garantia que siguem millors, però una cultura amb pedagogia i completa sí que ens fa més morals. Aqueixa cultura és primera germana de la moral”. Des d'aquesta premissa el seminari pretén oferir una visió d'aqueixa relació ideal entre ètica i cultura, des de dos àmbits tan complementaris com són l'antropologia i la filosofia.

 

Calendari

Dimarts 10 de maig de 2016

INTRODUCCIÓ A l'ÈTICA. Javier Sádaba, filòsof.

INTRODUCCIÓ A l'ANTROPOLOGIA. Tomás Pollán, antropòleg.

 

Dimecres 11 de maig de 2016

ÈTICA I CULTURA, UNA MIRADA FILOSÒFICA. Javier Sádaba, filòsof.

ÈTICA I CULTURA, UNA MIRADA ANTROPOLÒGICA. Tomás Pollán, antropòleg.

 

Horari

Les sessions tindran lloc a les 20:15 h.

 

Coordina

María del Olmo Ibáñez

Galeria de fotos

 

Organitza

Seu Universitària Ciutat d'AlacantJAVIER SÁDABA

Llicenciat en Filosofia per la Universitat Pontifícia de Salamanca i per la Universitat Complutense de Madrid. Llicenciat en Teologia per la Universitat Gregoriana de Roma. Per a llavors el seu objectiu és dedicar-se totalment a la filosofia. En Tübingen (Alemanya) realitza estudis de doctorat i prepara la seua tesi doctoral sobre Wittgenstein: "La Filosofía de Wittgenstein y su aplicación al Lenguaje Religioso". Al seu retorn a Espanya s'incorpora com a professor Departament de Filosofia de la recentment creada Universitat Autònoma. Una beca Fulbright li possibilita l'estada com Visiting Scholar en la Universitat de Columbia, a Nova York. Ha fet classe, també, en les Universitat d'Heidelberg, Oxford i Cambridge. En elles va treballar al costat dels professors A. Kenny i E. Tugendhat.

En els anys vuitanta, i dins del que es va donar a cridar Filòsofs Joves" destaca per la seua implicació mediàtica participant en nombrosos debats de la televisió i de la ràdio, així com escrivint articles en diaris i revistes. La seua concepció de la filosofia, com a eina útil per a la vida, s'insereix en el món de la vida quotidiana. Ha publicat fins avui més de trenta llibres i centenars d'articles. Dins de la seua producció bibliogràfica caldria distingir els de gènere major o més acadèmic o els de gènere menor o més propers al gran públic. Entre aquests sobreix "Saber vivir" que es va convertir en un dels èxits editorials del moment. El seu pensament s'ha centrat en quatre eixos principals: Filosofia de la Religió, Wittgenstein, Ètica i Bioètica. Els seus quatre últims llibres són: "La Vida Buena", "El amor y sus formas", "No sufras más" i "Ética Erótica". En tots sobreix la idea que la comesa de la filosofia consisteix a ajudar a viure tan bé com siga possible. I l'últim és una síntesi del que hauria de ser una Ètica completa.

Ha impartit conferències per tota Espanya i en diferents universitats europees i americanes.

 

TOMÁS POLLÁN

Tomás Pollán és Professor del Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Madrid, on ensenya Antropologia i Teoria de la Cultura. Ha sigut professor convidat en la Universitat del País Basc i ha impartit cursos i conferències en diverses Universitats americanes i europees.

Llicenciat en Filosofia per la Universitat de Cometes, en Filosofia i Psicologia per la Universitat Complutense de Madrid i en Teologia per la Universitat Gregoriana de Roma, va ser assistent en la Universitá degli Studi (Roma) de Lucio Colletti, al costat de qui va impartir un seminari anual sobre “Las razones del miedo en Hobbes”.

Entre 1971 i 1972 va fer estudis de postgrau en la Universitat de Tubinga, sota l'adreça dels professors Hans Krämer, Thomas Szlezák, Ernst Tugendhat i Axel Honneth. En els anys següents va cursar els estudis de Maîtrise d'Antropologia en el Col·legi de França sota l'adreça de Claude Lévi-Strauss, i en l'Escola Pràctica d'Alts Estudis sota l'adreça de Louis Dumont i Maurice Godelier, on va obtenir el títol de la matèria amb la seua tesi “Las transformaciones históricas de las religiones extáticas”. En 1974 es va doctorar en Filosofia per la Universitat Complutense de Madrid amb la seua tesi “Mito y Escritura”.

Des de 1974 és professor titular de la Càtedra d'Antropologia i Teoria de la Cultura de la Universitat Autònoma de Madrid, en la qual va impartir més de 120 cursos de Filosofia, Antropologia i Teoria de la Cultura. Va ser professor convidat de la Universitat del País Basc, de 1981 a 1988. Va ser visiting professor en la London School of Economics en 1992 i 1994, on va participar en projectes de recerca amb els professors Maurice Bloch i I. M. Lewis.

Ha impartit conferències en les principals Universitats europees i americanes. Les línies de recerca que han marcat els seus interessos intel·lectuals i acadèmics es relacionen amb l'impacte de la invenció i difusió de l'escriptura alfabètica en el naixement de la filosofia, la valoració de les principals teories del mite dels segles XIX i XX, la de construcció del concepte de religió, la secularització i la filosofia de la història.

Algunes de les seues principals publicacions són: "Melos, Mythos y Logos 2”, “Schelling y los peligros del mito”, “La palinodia de Ernst Cassirer”, “La ruleta entrópica”, “La crítica del humanismo antropocéntrico y la ética de la piedad”, “La pasión del conocimiento” i “La invención del primitivo y la poética del desarraigo”, entre molts uns altres.

Seu Universitària Ciutat d'Alacant


Universitat d'Alacant
Av. Doctor Ramón y Cajal, 4
C/ San Fernando,40
03001 Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 14 53 33 / 965 14 59 52

Fax: (+34) 965 14 59 58

Twitter: https://twitter.com/SedeAlicante_UA

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sede-Ciudad-de-Alicante-Universidad-de-Alicante/127978287284043

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464