Saltar apartados

XI CICLE DE CINEMA, PSICOANÀLISI I CULTURA. DESEMPARAMENT, ANGOIXA I CREACIÓ

El desemparament estructural pel qual tot ésser humà transita, acompanyat per uns altres en el passatge de la naturalesa a la cultura, es reedita al llarg de la vida, en aquells moments difícils en els quals els nostres suports imaginaris, simbòlics i reals flaquegen, constrenyent-nos a realitzar un treball d'elaboració o de duel del que perdem.

L'interval que s'obri així entre el subjecte i l'Altre, es recobreix fantasmáticamente d'amor, odi i ignorància, però també és font d'inhibicions, símptomes, i angoixes

La qüestió que es juga per a cada ser parlant és la de com eixir del sofriment, del símptoma i trobar i inventar una manera singular de viure. Un psicoanàlisi pot, en aqueix sentit, facilitar un passatge actiu i creatiu d'aqueix procés.

 

Calendari

Divendres 2 juny de 2017, a les 19:00 h.

LA INVENCIÓN DE HUGO (2011). Director: Martin Scorsese. Presenta: Ángeles Palacio, psicoanalista i Membre d'Anàlisi Freudiano.

París, anys 30. Hugo (Rosteix Butterfield) és un xiquet orfe, rellotger i lladre que viu entre els murs d'una atrafegada estació de trens parisenca. Ningú sap de la seua existència fins que li descobreix una excèntrica xiqueta (Chloë Moretz) al costat de la qual viurà una increïble aventura... (FILMAFFINITY).

 

 

Divendres 5 maig de 2017, a les 19:00 h.

BILLY ELLIOT (2014). Director: Sthepen Daldry. Presenta: Isabel Cerdán, Psicoanalista, membre d'Anàlisi Freudiano i de la Xarxa Psicoanalítica d'Alacant.

En 1984, durant una vaga de miners en el comtat de Durham, se succeeixen els enfrontaments entre piquets i policia. Entre els miners més exaltats estan Tony i el seu pare. Aquest s'ha obstinat que Billy, el seu fill xicotet, reba classes de boxa. Però, encara que el xic té un bon joc de cames, manca per complet de pegada. Un dia, en el gimnàs, Billy observa la classe de ballet de la senyora Wilkinson, una dona de caràcter sever que ho anima a participar. A partir d'aqueix moment, Billy es dedicarà apassionadament a la dansa. (FILMAFFINITY)


Divendres 7 abril de 2017, a les 19:00 h.

EL CLUB DE LOS POETAS MUERTOS (1989). Director: Peter Weir. Presenta: Rosa Francés Requena, Llicenciada en Filologia Hispànica i professora de Llengua i Literatura castellana en Educació Secundària, IES Poeta Paco Mollá de Petrer. Coordina: Isabel Cerdán, psicoanalista i membre d'Anàlisi Freudiano i de la Xarxa Psicaoanalítica d'Alacant.

En 1959, l'Acadèmia Walton segueix mantenint el clàssic model d'educació victoriana. Els xics que allí estudien pertanyen a la més exquisida societat i ho fan amb l'única fi de triomfar en el futur. El nou curs compta amb la novetat d'una incorporació: un professor de literatura, John Keating, antic alumne del centre, qui pretén emprar altres mètodes més amens per a educar als seus alumnes.

 

Divendres 10 març de 2017, a les 19:00 h.

MADAME CURIE (1943). Director: Marvyn LeRoy. Presenta: Mª Elena Tarapow, psicoanalista i membre de la Xarxa Psicoanalítica d'Alacant.

Quan la científica polonesa Maria Sklodowska (1867-1934) es va casar amb Pierre Curie, tots dos van treballar junts en experiments que els van permetre aïllar dos nous elements químics: el poloni i el radi. Els dos van ser guardonats amb el Premi Nobel de Física en 1903. Després de la mort de Pierre, Marie Curie va prosseguir sola les seues recerques i, a més, va ser la primera dona que va ocupar una càtedra en la Universitat de París. En 1911 va rebre el Premi Nobel de Química. (FILMAFFINITY).

 

Divendres 24 febrer de 2017, a les 19:00 h.

ANIMALES NOCTURNOS (2016). Director: Tom Ford. Presenta: Esther Marín Ramos, Doctora en Sociologia de la Cultura i periodista. Coordina: Isabel Cerdán, psicoanalista, pedagoga i membre d'Anàlisi Freudiano i de la Xarxa Psicoanalítica d'Alacant.

Susan Morrow, una galerista d'èxit, rep un inquietant paquet que conté la novel·la del seu primer marit, Edward, qui en una nota li demana que per favor la llegeixi, doncs ella sempre va ser el seu millor crítica. Susan se submergeix en les seues pàgines i queda esglaiada per una història que revela tot allò que va sacrificar darrere d'una vida d'èxit però buida de significat.

 

Divendres 27 gener de 2017, a les 19:00 h.

LA STRADA (1954). Director: Federico Fellini. Presenta: Oscar Strada, Psicoanalista, Soci de l'ELP de Madrid.

Quan Zampanó, un artista ambulant, envidua, compra a Gelsomina, la germana de la seua dona, sense que la mare de la xica opose la menor resistència. Malgrat el caràcter violent i agressiu de Zampanó, la xica se sent atreta per l'estil de vida nòmada, sempre en el carrer (la "strada", en italià), sobretot quan el seu amo la inclou en l'espectacle. Encara que varis dels pintorescs personatges que va coneixent en el seu passejar li proposen que s'una a ells, Gelsomina es mantindrà fidel a Zampanó fins a les últimes conseqüències. (FILMAFFINITY)

 

Divendres 4 novembre de 2016, a les 19:00 h.

EXTREMELY LOUD AND INCREDIBLY CLOSE (Tan fuerte, tan cerca, 2011). Director Stephen Daldry. Presenta: Roque Hernández, Psicoanalista, Director del Centre d'Orientació sociolaboral i Clínica “El Molinet”. Mancomunitat del Vinalopó.

Oskar Schell, un xiquet precoç d'onze anys, és inventor, dissenyador de joies, astrofísic i pacifista. Després de la mort del seu pare en els atemptats de l'11 de setembre de 2001, Oskar troba un misteriós sobre amb una clau i es llança a la cerca del pany que aqueixa clau pot obrir. (FILMAFFINITY).

 

Divendres 7 octubre de 2016, a les 19:00 h.

SHINE (1996). Director: Scott Hicks. Presenta: Gonzalo A. Eulogio Llorens, Advocat i Crític de Cinema de la Ràdio Alacant SER i de l'Informació Tv, i Aurora Morilla, Psicòloga clínica i psicoanalista.

Film que relata la vida del pianista David Helfgot, qui posseeix des de xicotet un especial talent musical. Talent que es veurà potenciat i alhora exigit i coartat per un pare dominant i manipulador. Angoixa i creativitat, genialitat i bogeria continuen presents en la vida de David Helfgott.

 

Lloc

Seu Universitària Ciutat d'Alacant, C/ Ramón y Cajal, 4, excepte la sessió del 24 de febrer que serà en la C/ Sant Fernando, 40.

 

Coordina

Roque Hernández. Psicoanalista. Director del Centre d'Orientació Sociolaboral i Clínica “El Molinet”. Mancomunitat del Vinalopó.

 

Equip d'organització: Esperanza Giménez, Isabel Cerdán, Aurora Morilla, Mª Elena Tarapow, Herminia Hernáiz, Adrián Buzzaqui, Alessandro Cavaliere, Oscar Strada, Roque Hernández.

 

Col·labora

Seu Universitària Ciutat d'Alacant i Aula de Cinema de la UA.

 

Organitza

Centre d'Orientació Sociolaboral i Clínica “El Molinet” i l'Associació Internacional Anàlisi Freudiano.

Seu Universitària Ciutat d'Alacant


Universitat d'Alacant
Av. Doctor Ramón y Cajal, 4
C/ San Fernando,40
03001 Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 14 53 33 / 965 14 59 52

Fax: (+34) 965 14 59 58

Twitter: https://twitter.com/SedeAlicante_UA

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sede-Ciudad-de-Alicante-Universidad-de-Alicante/127978287284043

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464