Saltar apartados

MEMORABLES, INSIGNES I INTRÈPIDES

Aquesta exposició tracta sobre la història de dones que van lluitar per a canviar les seues vides de submissió per llibertat, drets i justícia. Són biografies que quasi ningú coneix, la qual cosa demostra la ignorància generalitzada que sobre aquests temes té la nostra societat. Però les persones que hem participat en la cerca, classificació, elecció, redacció i disseny d'aquesta mostra, ens hem apassionat amb les gestes i fets de tantes dones que, contra vent i marea, van contribuir a la millora de les seues condicions de vida i de les nostres. Tot el que van aconseguir ja ho hem heretat i el que no, ho hem de seguir treballant i exigint.

- Memorables, perquè són dignes de memòria.

- Insignes, perquè les admirem per la seua excel·lència i singularitat.

- Intrèpides, perquè no van témer al perill.

- 1870-1931, perquè es va produir un canvi copernicà en la situació de les dones en molts països del món; perquè naix i es desenvolupa la paraula i el concepte feminisme com a sinònim d'emancipació; perquè definitivament les dones s'organitzen col·lectivament per a convertir la discriminació de gènere en dret.

 

Comissària

Mª Elena Simón Rodríguez

 

Coordinació

Associació Museu de Fets i Drets de les Dones (AMHDM)

museohdmujeres@gmail.com

 

Calendari

Del 14 de setembre al 28 de novembre de 2016

Inauguració: dimecres 14 de setembre a les 19:00 h.

Sala Juana Francés.

 

Galeria de fotos 

 

Elena Simón

Entrevista a Elena Simón, Coordinadora de l'exposició “Memorables, insignes i intrèpides. 1870-1931”


La sala d'exposicions Juana Francés de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant, comença la seua programació amb la mostra “Memorables insignes i intrèpides.1870-1931”, dedicada a totes aquelles dones que van lluitar per canviar el status social de la dona en  favor de la llibertat, el dret i la igualtat. Que millor espai que la Sala Juana Francés dedicada a aquesta pintora alacantina, única integrant femenina del grup El Pas,  l'obra del qual va trencar amb el classicisme pictòric.


Seu Universitària Ciutat d'Alacant (SUCA): ¿Què aporta “Memorables, insignes i intrèpides. 1870-1931”, en el conjunt de les exposicions dedicades a la dona?
Elena Simón (E.S.): Aporta una  peça més en tot el treball que s'està realitzant des de totes les disciplines acadèmiques i artístiques, per a rescatar de la confusió i l'oblit l'obra humana de les dones i, en concret, els fets protagonitzats per algunes d'elles de forma individual i col·lectiva i la consecució dels drets de ciutadania.

(SUCA): ¿Per què us heu centrat en l'elecció d'una cronologia determinada, entre finals del segle XIX i principis del segle XX?
(E.S): Perquè va ser en aqueixa època en la qual es van produir avanços i canvis tant tecnològics com a humans, que van significar un abans i un després en la vida de moltes dones del món: les pressions i accions reivindicatives per les condicions laborals dignes, l'exigència de l'accés a l'educació superior , el dret al sufragi i el canvi en els costums ancestrals, apareixen en aquesta època. També té la seua aparició el concepte de feminisme, les organitzacions de dones, els congressos internacionals, els debats públics sobre la condició humana de les dones. Tot açò rellevant a l'hora de comprendre i analitzar tant la història, com l'actualitat d'una forma integral.

(SUCA), En l'actualitat. ¿Quins són els principals objectius del moviment feminista?
(E.S.): Una de les qüestions més recurrents són els diferents corrents i tendències del feminisme des dels seus inicis fins a l'actualitat, la qual cosa ho qualifica com a plural, obert i incloent i no dogmàtic en el seu conjunt. En l'actualitat, també hi ha  objectius diversos i fins a contraposats però, al meu entendre, hi ha dues claus molt potents en els objectius feministes: l'emancipació i la igualtat, que encara no estan aconseguides enlloc del món i que segueixen causant cert rebuig, resistència i reacció.

(SUCA): ¿Quin treball s'està realitzant per a combatre la injustícia de la dona en els països amb fortes repressions i discriminació de sexe?
(E.S.): El feminisme ha calat a poc a poc, com a pluja fina en moltes institucions mundials de nombrosos països del món. El mecanisme sol repetir-se: injustícies flagrants que produeixen malestar individual i col·lectiu, presa de consciència personal i social, organització de les vindicaciones, accions cridaneres per a atraure l'atenció de l'opinió pública, productes culturals que mostren l'estat de la qüestió, solidaritat internacional.
Per a açò moltíssimes persones s'han d'implicar i treballar sense treva. I així és, com així va ser fa un segle. L'agenda feminista està oberta per diferents pàgines, segons focalitzem en uns països o uns altres, en unes comunitats o unes altres, en unes formes de vida o unes altres, però sempre està oberta i també el treball i els assoliments d'unes pot servir com a full de ruta a unes altres.

(SUCA). Un interessant projecte és el Museu de Fets i Drets de la Dona. ¿Què es pretén aconseguir amb la seua creació? ¿Quins són les línies plantejades?
(E.S.): Volem reunir en un lloc idoni la major quantitat possible de documents escrits, parlats, filmats, etc… per a aconseguir una mostra permanent dels fets i drets de les dones. Est és un fenomen universal i com a tal, desitgem mostrar-ho en la seua extensió. Les línies d'actuació vindran marcades per les possibilitats de cooperació de diverses institucions  i la col·laboració de professionals, sectors socials i persones de tot tipus a els qui els interesse dedicar temps i  treball per a aquesta fi. La creació d'aquests museus és una tendència internacional, doncs s'estan creant en nombrosos llocs del món, amb diferents línies, plantejaments i finalitats; però és el moment, perquè hi ha un enorme corpus de recerca sobre aquest tema i, al mateix temps, una enorme manca d'institucions que arrepleguen, custodien, ordenen i mostren aquests treballs. L'obra humana de les dones segueix  estant subrepresentada en el conjunt dels àmbits culturals i acadèmics.

Seu Universitària Ciutat d'Alacant


Universitat d'Alacant
Av. Doctor Ramón y Cajal, 4
C/ San Fernando,40
03001 Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 14 53 33 / 965 14 59 52

Fax: (+34) 965 14 59 58

Twitter: https://twitter.com/SedeAlicante_UA

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sede-Ciudad-de-Alicante-Universidad-de-Alicante/127978287284043

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464