Saltar apartados

9 DONES I UN OBJECTIU

La raó del títol d'aquesta exposició és bastant evident: som nou dones les que exposem els nostres projectes fets amb l'objectiu d'una càmera, al mateix temps que tenim un motiu per a fer-ho. L'objectiu és donar visibilitat a les dones, ressaltar els seus valors, representant-la en aquells àmbits socials en els quals se'ns ignora o ningunea amb la benedicció de la societat patriarcal ben pensant.

Hem volgut fer visible a les dones a través de la crítica d'aqueixos estereotips socials, que segueixen contemplant com a model del femení una dona esvelta, bella, domèstica, fins i tot encara que treballe fóra de casa, domada social i laboralment, que no pense molt i que s'atinga a emparejamientos standard , i hem intentat plasmar-ho amb les nostres fotos, encara que la majoria de les dones que exposem en aquesta sala ens hem enfrontat per primera vegada al repte de manejar una càmera réflex, així com a crear un projecte fotogràfic personal.

A través d'aquesta nova experiència hem intentat transmetre les nostres idees i emocions personals amb una altra mirada. Açò ens ha aportat la capacitat d'avançar tècnica i ideològicament, ja que hem après de la màquina, del contingut dels nostres projectes i, sobretot, de les nostres companyes.

Entre totes nosaltres hem aconseguit una unió que ens ha permès interactuar en els projectes personals, compartint idees, participant en estupendes posades en comú, comparant, aprenent unes d'unes altres.

Alguna cosa molt semblat a una especialment positiva teràpia de grup.

Rosa Varona

 

Regidoria d'Igualtat

La Regidoria d'Igualtat contribueix a la promoció de la igualtat real i efectiva entre dones i homes a partir de l'anàlisi crítica i la ruptura d'estereotips i mandats de gènere que oprimeixen i exclouen a les dones i a la població amb identitats sexuals no normatives. Des de l'enfocament de drets i des de la perspectiva feminista dels drets, les persones són el primer i només elles poden transformar la seua realitat quan coneixen els seus drets i quan accedeixen a les eines i les capacitats per a açò. Apostem per l'accés als recursos del coneixement i de la comunicació. Apostem per les xarxes de dones i per la mirada de gènere aplicada a la vida quotidiana per a desvetlar els paranys del patriarcat, les causes estructurals de la violència i de la vulneració dels drets de les dones i la urgència de transformar aquesta realitat que amenaça la vida, la seguretat i la felicitat de les dones.

 

Coordina

Lucía Morate

 

Calendari

D'11 de setembre al 3 d'octubre de 2017

Inauguració: 11 de setembre a les 20:00 h.

Sala Miguel Hernández

 

Galeria de fotos

 

Entrevista a Lucía Morate

Amb 9 Dones i un Objectiu inaugura la Seu Universitària Ciutat d'Alacant la seua temporada d'exposicions del curs 2017-18 en la Sala Miguel Hernández. Patrocinada per la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament d'Alacant, la mostra és el resultat d'un taller titulat “Objectiu tu. Noves imatges de dona, noves dones”, dirigit per la fotògrafa Lucía Morate.

Seu universitària Ciutat d'Alacant (SUCA). Lucía amb aquest projecte expositiu i el seu taller, quins són els objectius que et vas marcar aconseguir?
Lucía Morate (L.M.): En aquest projecte he pretès acostar la tècnica fotogràfica, una eina  divertida, expressiva i creativa entorn de la dona. He volgut compartir la meua passió i els beneficis que han fet en mi realitzar fotografies. Durant anys les meues fotografies m'han ajudat a meditar sobre el que m'envolta i sobre mi mateixa i la meua condició de dona.

Considere que educar visualment és imprescindible avui dia i en aquest cas ho he emprat per a reflexionar sobre com ha sigut representada la dona al llarg de la història, com ens representen i com ens volem representar actualment.

La fotografia és un suport bastant transparent, ja que deixa revelar molts valors, idees, creences… assentades i incorporades en la nostra cultura com alguna cosa normal, que es donen per fet i s'accepten normalment sense pensar.

He pretès fomentar la creativitat i l'expressió, generar capacitat de crítica, decisió i més autonomia en les vides de les dones.

(SUCA) Què és el que més t'ha sorprès del treball realitzat per les dones que han format part del taller i la seua exposició?
(L.M.): Tot ha sigut una grata sorpresa, és cert que aquest projecte ho he acaronat molt, ja que era un projecte que ja havia plantejat fa anys en diferents centres però al final mai eixia. I en aquesta ocasió, gràcies a la confiança que ha tingut en mi la Regidoria d'Igualtat d'Alacant ha tirat endavant i amb molt èxit.

Primer m'ha sorprès el gran interès i la gran motivació de les participants. M'he adonat que projectes així són molt necessaris i la gent aquesta desitjosa de propostes que els facen créixer i replantejar-se les coses.

També he descobert la força que té treballar amb un grup de dones, la confidència, l'afecte i el respecte que s'ha generat en el grup, han sigut un regal.

I finalment el nivell dels treballs ha sigut una gran satisfacció, ja que cal considerar que la majoria de les dones mai havien agafat una càmera i menys crear un projecte fotogràfic individual. Els treballs són sincers, valents i amb gran capacitat comunicativa. Estic sorpresa i agraïda pel que han fet

(SUCA) Com en totes les facetes artístiques, les dones fotògrafes han estat en l'ombra, penses que s'ha fet una labor de recuperació de les fotògrafes del passat?, creus que encara queda bastant per fer per a arribar a una igualtat de gènere en les arts?
(L.M.):  Doncs sí, l'art és un reflex de la societat i est és l'etern tema.
Indubtablement les coses han canviat i estan canviant però sí, sóc de les quals creu que encara fa falta més. Sóc conscient que a la població en general aquest tema li pot resultar avorrit perquè s'ha parlat tantes vegades que ja està manido però considere que segueix sent necessari, no hi ha més que posar les notícies per a adonar-se. Crec que cal seguir treballant entre tots per a trobar noves maneres i nous canvis per a reajustar la societat en un ben comú

(SUCA)  En 9 dones i un objectiu s'ha cercat un objectiu comú  donar visibilitat al treball de la dona, ressaltant els seus valors, quins enfocaments, principalment, heu treballat?
(L.M.):
Per a mi és important donar-los llibertat des del principi perquè açò alhora els dóna autonomia, responsabilitat i capacitat, és una bona manera d'empoderarse i prendre decisions, encara que semblen xicotetes. De manera que cadascuna, ha aportat el tema sobre el qual volia treballar i jo solament els he anat acompanyant i assessorat.

El taller principalment ha sigut un espai de posada en comú i de reflexió, després el que han fet cadascuna ha sigut arreplegar les idees compartides, centrar-se en una temàtica i tractar de materialitzar aqueixa idea en un projecte fotogràfic. Els enfocaments els han aportat elles, jo els guiava i els feia reflexionar sobre el significat de les imatges

(SUCA) Per a acabar, com qualificaries aquesta experiència?
(L.M.): Aquesta experiència ha sigut un regal, la veritat, crec que he sigut la que més ha rebut, com sol passar en aquests casos.

D'altra banda, m'ha servit per a afermar-me més en el lloc on vull estar dins del món de l'art i de la creativitat. I m'ha fet confiar més en la capacitat de l'art, com a revulsiu i generador de canvis, encara que siguen xicotets

Actualment estic treballant en nous projectes en la mateixa línia que amb sort podré desenvolupar el pròxim any. Us aniré explicant.

https://nuevasimagenesdemujer.blogspot.com.es/

 

 

 

Seu Universitària Ciutat d'Alacant


Universitat d'Alacant
Av. Doctor Ramón y Cajal, 4
C/ San Fernando,40
03001 Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 14 53 33 / 965 14 59 52

Fax: (+34) 965 14 59 58

Twitter: https://twitter.com/SedeAlicante_UA

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sede-Ciudad-de-Alicante-Universidad-de-Alicante/127978287284043

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464