Saltar apartados

MAIG NEGRE 2018. XIII EDICIÓ. DETECTIUS

 

De Barcelona a Twin Peaks.

 

Calendari

Dimecres 23 de maig de 2018
19:00 h. Inauguració.
19:15 h. Homenatge al llibreter Paco Camarasa, bastió negre-criminal de la millor literatura del món (1950-2018). Amb Andreu Martín i Mariano Sánchez Soler.
20:00 h. “Del Cabaret Pompeya a l'Harem del Tibidabo”. Trobada amb l'autor ANDREU MARTÍN. (Presenta: Mariano Sánchez Soler).
Galeria

Dijous 24 de maig de 2018
19:00 h. “Lynch Noir. El cinema negre segons David Lynch”. Conferència, per Francisco J. Ortiz.
20:00 h. “Santeros i tulpas. El noir i el fantastique col·lisionen a Austin i Twin Peaks”.
Trobada amb l'autor JAVIER J. VALÈNCIA i l'editor JOSÉ ÁNGEL DE DÉU i presentació d'Univers Twin Peaks i No hi ha sants. Special Guest Star: Gabino Iglesias. (Presenta: Francisco J. Ortiz).
Galeria

 

Divendres 25 de maig de 2018.
19:00 h. “Passeig per Barcelona com a escenari noir. Del cinema policíaco a la novel·la negra (1950-2018)”. Conferència, per Mariano Sánchez Soler.
20:00 h. “Taxi: Ulisses en els carrers de Barcelona”. Trobada amb l'autor CARLOS ZANÓN. (Presenta: Mariano Sánchez Soler).

Galeria

 

Dissabte 26 de maig de 2018
Cicle: Lynch Neo Noir.
18:00 h. Projecció: Vellut blau (Blue Velvet, 1986). Intèrprets: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper. 116 min.
20:00 h. Projecció: Cor salvatge (Wild at Heart, 1990). Intèrprets: Nicolas Cage, Laura Dern, Willem Dafoe. 120 min.

 

Lloc

Seu Universitària Ciutat d'Alacant, C/ Ramón y Cajal, 4.

 

Dirigeix

Mariano Sánchez Soler i Francisco J. Ortiz

 

Col·labora

Llibreria 80 Mons (Alacant) i l'editorial Dilatant Ments.

 

Organitza

Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

 

Projeccions en versió original en anglès amb subtítols en castellà.

Entrada lliure fins a completar aforament de la sala.

 

Les trobades d'enguany

 

JOSÉ ÁNGEL DE DÉU (Còrdova, 1976). Lector empedreït i àvid consumidor de pel·lícules, sèries, còmics i jocs de tauler, és autor de llibres com Bazinga! The Big Bang Theory (Dolmen) o Tòquio Connection. Una mirada al cinema japonés (T&B), i ha aportat el seu granit d'arena a llibres com a Cinema fantàstic i de terror espanyol (T&B) o Els mons perduts de Willis O'Brien (Fantasti'Cs). Ha col·laborat en webs i revistes com Scifiworld, Cineuà, Revista Fantastique o Mine. En l'actualitat exerceix labors d'editor en Dilatant Ments Editorial (al costat de la seua dona Maite Aranda) i escriu de manera ocasional en La Marina Plaza (sobre llibres) i L'Ocell Burleta (sobre cinema). També presenta i coordina Amb cos de tinta, un programa sobre llibres i còmics per a la ràdio La Veu d'Ondara.

 

ANDREU MARTÍN (Barcelona, 1949). Escriptor i guionista de còmic, cinema i televisió, és un dels mestres indiscutibles del gènere negre des de 1979, quan va publicar la seua primera novel·la: Aprèn i calla. En 1980 va rebre el premi Cercle del Crim per Pròtesi, i atresora una extensa obra, amb un centenar de llibres publicats, escrita en castellà i català i traduïda a nombrosos idiomes. Alguns dels seus títols: El cavall i el mico, Barcelona connection, No demanes sardina fora de temporada, Bellíssimes persones, Jutge i part, Si és no és, L'home de la navalla, Barcelona tràgica, La violència justa, Cabaret Pompeya... fins a l'Harem del Tibidabo, recentment publicada. Ha rebut els més prestigiosos premis literaris nacionals i internacionals, entre ells el Pepe Carvalho de novel·la negra per tota la seua trajectòria, el Memorial Jaume Fuster, el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil, en tres ocasions l'Hammett concedit per l'Associació Internacional d'Escriptors Policíacs, el Deutsche Krimi Preis International, el Sant Joan, l'Ateneu de Sevilla, l'Alfons el Magnànim, etc.

 

Javier j. València  (Bilbao, 1977). Graduat en Criminologia i política criminal per la Universitat de Barcelona, és un dels responsables de l'Ocell Burleta, web sobre cinema, sèries i llibres que porta en funcionament des de l'any 2012. Va editar el primer fanzine sobre Twin Peaks a Espanya, Ghostwood, que va tenir cinc nombres entre 1995 i 1998, i sobre l'obra de David Lynch ha escrit els assajos Twin Peaks. 625 línies en el futur (Recerca, 2000), David Lynch: el tsar del bizarro (Cameo, 2006) i el recent Univers Twin Peaks (Dilatant Ments, 2018). Ha escrit per a mitjans com a Caiman-Quaderns de Cinema o Phenomena Experience i ha escrit el guió de diversos curtmetratges de temàtica fantàstica.

 

CARLOS ZANÓN (Barcelona, 1966). És autor de set volums de poesia entre els quals destaquen El sabor de la teua boca borratxa, Algunes maneres d'oblidar a Gengis Khan, Rock'n'roll i Banc de sang. Com a narrador ha escrit les novel·les Ningú estima a un home bo, Vesprada, malament i mai (Premie Brigada Millor Primera Novel·la de l'any, Finalista del Premie Memorial Silverio la Canyada, Giallo i dell Noir -Itàlia- i Violeta Negra -França-), No crides a casa (Premi València Negra a Millor Novel·la de l'any), Jo vaig ser Johnny Thunders (Premis Salamanca Negra, Novelpol i Hammett) i Taxi (Llibre de l'any d'El Periódico de Catalunya i Ruta 66), així com el volum de relats Marley estava mort. La seua narrativa ha sigut traduïda i publicada a Estats Units, Alemanya, França, Holanda i Itàlia. Lletrista per a Loquillo i Trogloditas, Brighton 64, Ocell, Chamizo, El Nebot del Diable i Alicia Colpeja; col·labora com a articulista, crític musical o literari en diferents mitjans nacionals. En 2017 ha sigut nomenat comissari del festival BCNegra, prenent el relleu de Paco Camarasa.

 

ELS DIRECTORS

 

FRANCISCO J. ORTIZ (Villena, 1976). Professor de Llengua i Literatura d'Educació Secundària i de Didàctica d'aquestes matèries en la Universitat d'Alacant. Escriptor i crític especialitzat en cinema, còmic i literatura de gènere, ha publicat tant relats com a assajos, ha col·laborat com a articulista sobre còmic amb editorials com a Norma, Dolmen o ECC, i s'ha encarregat de prologar la novel·la No hi ha sants (2017) i l'assaig Univers Twin Peaks (2018) per a l'editorial Dilatant Ments. Autor del llibre Fins a on el cinema ens porte (Almed, 2009), compta amb una columna d'opinió en El Periódico de Villena i és responsable del blog Abandoneu tota esperanza.com. Forma part de l'organització d'Unicómic (Jornades del Còmic de la Universitat d'Alacant) i dirigeix, al costat de M. Sánchez Soler, Maig Negre.

 

MARIANO SÁNCHEZ SOLER (Alacant, 1954). Escriptor, periodista i professor, llicenciat en Ciències de la Informació i doctor per la Universitat d'Alacant. Ha exercit el periodisme i ha desenvolupat una intensa labor literària com a novel·lista, assagista i poeta. Estudiós de temes cinematogràfics, ha escrit el Manual essencial del guió cinematogràfic (2011) i Anatomia del Crim (Premi de la Crítica Literària Valenciana 2012). Autor de les novel·les negres Carn fresca (1988), Festí de taurons (1990), Alacant blues (1994), Lluny d'Orà (2003), Per a matar (2008), La nostra pròpia sang (Premi de Narrativa Francisco García Pavón 2009), L'assassinat dels marquesos d'Urbina (Premi de Novel·la Negra L'H Confidencial 2013) i El pintor cec (nominat al Premi de la Crítica Literària Valenciana 2018). Els seus últims poemaris són Fora de lloc (2001) i Despreniment (2015). Com a estudiós de la transició i el franquisme ha publicat Rics per la pàtria (Premi Internacional Rodolfo Walsh, 2000), Els Franco, S.A. (2003) i La transició sagnant (2010). Imparteix cursos de novel·la negra i guió cinematogràfic en la Universitat d'Alacant, on dirigeix, al costat de F. J. Ortiz, Maig Negre.

Seu Universitària Ciutat d'Alacant


Universitat d'Alacant
Av. Doctor Ramón y Cajal, 4
C/ San Fernando,40
03001 Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 14 53 33 / 965 14 59 52

Fax: (+34) 965 14 59 58

Twitter: https://twitter.com/SedeAlicante_UA

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sede-Ciudad-de-Alicante-Universidad-de-Alicante/127978287284043

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464