Saltar apartados

XIII CICLE DE CINEMA, PSICOANÀLISI I CULTURA. EL CINEMA I EL PSICOANÀLISI

 

 

Calendari

Divendres 14 juny de 2019
EL CIELO SOBRE BERLÍN O LAS ALAS DEL DESEO (1987) del director Wim Wenders. Presenta: José Ramón Navarro, Professor d'urbanisme de la UA i Roque Hernández Núñez d'Arenas, Psicoanalista, membre d'Anàlisi Freudiano.

Dos àngels sobrevolen Berlín, ciutat dividida pel "mur de la vergonya". Només són visibles per als xiquets i els homes de cor pur. Testimonis impotents que no poden canviar el curs dels esdeveniments, senten una gran compassió pels éssers humans. Un d'ells, decidit a conèixer els sentiments dels mortals, s'enamora d'una jove trapecista... (FILMAFFINITY).

 

Divendres 31 maig de 2019
SOSTIENE PEREIRA (1996) del director Roberto Faenza. Presenta: Oswaldo Rubli, Psicoanalista, Alacant. Coordina: Isabel Cerdán, Psicoanalista, Membre d'Anàlisi Freudiano i de la Xarxa Psicoanalítica d'Alacant.

Lisboa, 1938. Dictadura de Salazar. Adaptació de la novel·la homònima de l'escriptor italià Antonio Tabucchi. En 1938 (annexió d'Àustria per Alemanya), quan els totalitarismes triomfen a Europa, un periodista que ha treballat sempre en la secció de successos, rep l'encàrrec de dirigir la pàgina cultural del seu periòdic. El seu sentit fúnebre de la cultura xocarà amb l'esperit vitalista d'un jove col·laborador. L'estreta relació que manté amb ell desencadena una crisi personal que altera radicalment la vida del madur periodista. (FILMAFFINITY).Divendres 5 abril de 2019
JULES Y JIM (1961) del director François Truffaut. Presenta: Adrián Buzzaqui, psicoanalista, soci de l'ELP de Madrid i membre de Xarxa Psicoanalítica d'Alacant.

Des que es van conèixer en 1912, Jules (Oskar Werner) i Jim (Henri Serre) es van fer amics tan inseparables que es van enamorar de la mateixa dona (Jeanne Moreau). Un d'ells es casa amb ella. Obra molt representativa del cinema francés dels seixanta, que constitueix un cant a l'amor i la passió. (FILMAFFINITY)

 

Divendres 1 març de 2019
MUCHO RUIDO Y POCAS NUECES (1993) del director Kenneth Branagh. Presenta: Mª Elena Tarapow, Psicoanalista, membre de la Xarxa psicoanalítica d'Alacant.

Adaptació d'una comèdia de Shakespeare. El Príncep Don Pedro d'Aragó (Denzel Washington) torna victoriós d'una batalla acompanyat del seu germà bastardo Don Joan (Keanu Reeves), de Benedicto (Kenneth Branagh) i de Claudio (Robert Sean Leonard), un jove florentino que ha sigut satisfet d'honors pel gran valor mostrat en el camp de batalla. Són rebuts amb gran gaubança pel cavaller Leonato, que viu amb la seua filla Hero (Beckinsale) i la seua neboda Beatriz (Emma Thompson) en una paradisíaca vila de la campiña siciliana (Messina). En el segle XV, Sicília formava part de la Corona d'Aragó. (FILMAFFINITY)

 

Divendres 1 febrer de 2019
REBELLE (2012) del director Kim Nguyen. Presenta: Isabel Cerdán Psicoanalista, membre d'Anàlisi Freudiano i de la Xarxa psicoanalítica d'Alacant. Coordina: Aurora Morilla, Psicòloga Clínica, Psicoanalista, Membre del Fòrum Psicoanalític de Madrid del Camp Lacaniano.

En un lloc de l'Àfrica subsahariana, Komana, una xiqueta de catorze anys, li explica al fill que creix dins d'ella la història de la seua vida durant la guerra. Tot va començar quan, als dotze anys, va ser segrestada per l'exèrcit rebel. (FILMAFFINITY)

 

Divendres 11 gener de 2019
UNA MUJER BAJO LA INFLUENCIA (1974) del director John Cassavetes. Presenta: Oscar Strada. Psicoanalista. Doctor en  Psicologia. Soci de l'ELP de Madrid. Coordina: Mª Elena Tarapow. Psicoanalista. Membre de la Xarxa Psicoanalítica d'Alacant.

Nick (Peter Falk) ha de carregar amb la responsabilitat de cuidar a la seua dona (Gena Rowlands) que pateix inestabilitat emocional. Lluita sense descans per a mantenir un ambient de normalitat malgrat l'anormal comportament de la seua dona; no obstant açò, arriba un moment en què la situació afecta als seus fills, de manera que no tindrà més remei que prendre certes mesures. (FILMAFFINITY)

 

Divendres 14 desembre de 2018
FRANKENSTEIN (1994) del Director Kenneth Branagh. Presenta: Ángela Bacaicoa, Psicoanalista, Coordinadora d'Espacio Abierto. Madrid, Membre de l'Associació Entre-Dichos, Membre de l'Association de psychanalyse Encore. París. França. Coordina: Óscar Strada, Psicoanalista, Doctor en Psicologia, Soci de l'ELP de Madrid.

La prematura mort de la seua mare durant un part, arranca violentament a Víctor Frankenstein de la seua idíl·lica vida en Ginebra. Des d'aqueix dia, la idea de vèncer a la mort serà la seua obsessió i, per açò, decideix estudiar medicina en Ingolstadt. Allí coneix al sinistre professor Waldman, de qui es rumorea que va passar la seua joventut estudiant la possibilitat de crear un ésser humà. Víctor no solament s'interessa pels seus experiments, sinó que està disposat a arribar fins al fons de la qüestió coste el que coste. (FILMAFFINITY).

 

Divendres 23 novembre de 2018
OTRA MUJER (1988) del Director Woody Allen. Presenta: Esperanza Giménez Serrano, Psicoanalista, Psicòloga, Centre d'Orientació sociolaboral i Clínica “El Molinet” Alacant i Murcia.

Marion Post, una brillant professora de Filosofia, ha sol·licitat una excedència per a escriure un llibre. Un dia descobreix que des de l'estudi en el qual s'ha instal·lat per a treballar pot escoltar les sessions de psicoanàlisis d'una consulta contigua. Les commovedores confessions d'una de les pacients la porten a analitzar en profunditat la seua pròpia vida, que, a partir de llavors, li sembla buida i basada en l'autoengaño i la por a les emocions. (FILMAFFINITY).

 

Divendres 5 octubre de 2018
PARÍS TEXAS (1984) del Director Wim Wenders. Presenta: Aurora Morilla. Psicòloga Clínica. Psicoanalista. Membre del Fòrum Psicoanalític de Madrid del Camp Lacaniano. Alacant.

Un home camina pel desert de Texas sense recordar qui és. El seu germà ho cerca i intenta que recorde com era la seua vida quatre anys abans, quan va abandonar a la seua dona i al seu fill. A mesura que va recuperant la memòria i es relaciona amb persones del seu passat, es planteja la necessitat de refer la seua vida. (FILMAFFINITY)

 

Horari
Les sessions tindran lloc a les 19:00 h.


Lloc
Seu Universitària Ciutat d'Alacant, C/ Sant Ferran, 40.

Coordina
Roque Hernández. Psicoanalista. Director del Centre d'Orientació Sociolaboral i Clínica “El Molinet”. Mancomunitat del Vinalopó.


Equip d'organització: Esperanza Giménez, Isabel Cerdán, Aurora Morilla, Mª Elena Tarapow, Aurora Morilla, Oscar Strada, Roque Hernández.


Col·labora
Seu Universitària Ciutat d'Alacant i Aula de Cinema de la UA.


Organitza
Centre d'Orientació Sociolaboral i Clínica “El Molinet” i l'Associació Internacional Anàlisi Freudiano.


Més informació
https://cinepsicoanalisisycultura.wordpress.com/

 

Seu Universitària Ciutat d'Alacant


Universitat d'Alacant
Av. Doctor Ramón y Cajal, 4
C/ San Fernando,40
03001 Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 14 53 33 / 965 14 59 52

Fax: (+34) 965 14 59 58

Twitter: https://twitter.com/SedeAlicante_UA

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sede-Ciudad-de-Alicante-Universidad-de-Alicante/127978287284043

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464