Saltar apartados

AULA DE LA CIUTAT D'ALACANT. ESPAI PÚBLIC, ESPAI COMPARTIT?

 

La ciutat és probablement l'artefacte més complex creat pels éssers humans i  en la qual l'espai públic assumeix un paper essencial en la seua configuració. L'espai públic és un espai social, econòmic, cultural, institucional, religiós, reivindicatiu, d'aprenentatge i memòria, d'oci i repressió, de comerç i representació, de mobilitat i estada, i abans de res, ha de ser un espai ciutadà i compartit. Malgrat els canvis que al llarg de la història s'han produït, l'espai públic segueix sent l'escenari principal de la vida urbana. Sense ell, no tindríem ciutat. L'essència de qualsevol ciutat és el seu espai públic i sobretot la forma en la qual la ciutadania s'apropia d'ell.

Una de les principals missions de l'urbanisme és produir espai públic, un àmbit físic de redistribució social, cohesió i autoestima, un espai que relacione tot amb tot i amb tots. L'espai públic és necessari, és un dels indicadors de la cultura d'una societat, en ell hauria de poder ocórrer qualsevol cosa, qualsevol relació, qualsevol experiència, l'únic en el qual açò pot ocórrer de forma lliure.

Des d'aqueix plantejament, abordar una reflexió sobre l'espai públic des de diversos punts de vista i amb diferents lectures i propiciar el contrast d'opinions, sembla oportú en aquests moments en la ciutat d'Alacant. Analitzar l'empobriment progressiu de l'espai comú, la privatització i la creació de falsos espais públics, el desplaçaments d'usos urbans tradicionals i les seues repercussió sobre l'espai comú, els canvis que semblen anunciar-se davant els nous sistemes de mobilitat o el paper de les noves tecnologies en la forma d'utilitzar aquests àmbits urbans, poden ser algunes de les línies sobe la que debatre i reflexionar en el marc del nostre entorn més pròxim.

 

Calendari

Dimecres 16 gener de 2019, a les 19:00 h.

 

Lloc

Seu Universitària Ciutat d'Alacant, C/ Ramón y Cajal, 4.

 

Intervenen

Alcázar Moreno. Presidenta de l'AA.VV. del Centre Tradicional.

Javier García Solera. Arquitecte.

Juanma Agulles. Sociòleg i Professor de la UA.

Rubén Bodeweig. Arquitecte.

Moderador: Francisco Juan Martínez. Arquitecte. Professor d'Urbanisme en la UP de València. 

 

Coordinadors

Jorge Olcina i José Ramón Navarro.

 

Organitza

Seu Universitària Ciutat d'Alacant.

 

Galeria

Seu Universitària Ciutat d'Alacant


Universitat d'Alacant
Av. Doctor Ramón y Cajal, 4
C/ San Fernando,40
03001 Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 14 53 33 / 965 14 59 52

Fax: (+34) 965 14 59 58

Twitter: https://twitter.com/SedeAlicante_UA

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sede-Ciudad-de-Alicante-Universidad-de-Alicante/127978287284043

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464