Saltar apartados

MIRA'M! ARA EM VEUS

 

La present exposició és producte d'un procés col·laboratiu, realitzat durant dos anys, entre membres del Poble Gitano d'Alacant i alumnes i professors de la Universitat d'Alacant. Es va partir del respecte a la diversitat cultural, entenent que cada cultura és diferent i ha de ser acceptada en les seues formes de vida, sense exclusió, sense repressió, en igualtat de drets i oportunitats.


Es va treballar des de la teoria de la descolonització, considerant a cada participant com a membre de l'equip d'investigació, per la qual cosa cada idea, decisió o acció van ser consensuats entre totes i tots. El procés d'investigació conjunta va ser llarg, calia saber què es volia mostrar i com es volia fer. Les sessions de treball es van realitzar unes vegades en la universitat, unes altres en escoles i en associacions com Arakerando i Faga. El treball d'escriptori es va completar en cases, mercats ambulants, botigues, o camps de futbol i l'equip es va donar cita, també, en tallers promoguts per diferents institucions. Durant el procés col·laboratiu, es van fer fotografies de moltes activitats i es va gravar un vídeo en el qual diferents gitanes i gitanos van expressar lliurement allò que li dirien als “paios”.


Els investigadors universitaris, fins i tot tenint cert coneixement de la marginació que en molts països pateix l'ètnia gitana, van anar descobrint elements que no imaginaven. Des de genocidis no gaire llunyans fins a l'antigitanismo actual, que sotmet a homes i dones de l'ètnia gitana a prejudicis constants que sovint limiten el seu accés a l'estudi o al treball o a accions molt més simples com la compra en un supermercat. Per a lluitar contra els estereotips es va decidir mostrar el treball que des de diferents entitats es duu a terme a la ciutat d'Alacant. L'exposició s'inicia amb un joc formatiu per a totes les edats, el Gitanómetro, que confronta al visitant amb el seu propi coneixement sobre l'ètnia gitana. Segueix una pinzellada d'informació històrica sobre l'arribada a Espanya dels gitanos fa quasi 500 anys que es complementa amb una visió actual sobre la seua salut, un dels temes més treballats des de la Universitat d'Alacant. Conclou l'exposició amb les accions de dues entitats gitanes Arakerando i Faga que treballen des de fa anys per millorar les condicions de vida dels gitanos i gitanes d'Alacant.

L'objectiu d'aquest projecte és millorar la visibilització d'un grup ètnic minoritari que comparteix amb la resta d'espanyols molt més del que es cree i que ha fet grans contribucions a la cultura comuna. Com és lògic, aquesta exposició no pot tenir autores o autors, no la signatura una persona o un grup, és una acció col·laborativa on cada qui és una part i un tot.

 

Comissariat Col·laboratiu

 

Galería de fotos

 

Calendari

Del 13 al 30 de gener de 2020

Inauguració: dilluns 13 de gener a les 19.30 h.

Sala Juana Francés.

Seu Universitària Ciutat d'Alacant


Universitat d'Alacant
Av. Doctor Ramón y Cajal, 4
C/ San Fernando,40
03001 Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 14 53 33 / 965 14 59 52

Fax: (+34) 965 14 59 58

Twitter: https://twitter.com/SedeAlicante_UA

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sede-Ciudad-de-Alicante-Universidad-de-Alicante/127978287284043

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464