Saltar apartados

RICARDO VILAR I NEGRE Y EL JARDÍN-ESCUELA ALTAMIRA DE ALICANTE

 
 

Presentació del llibre "Ricardo Vilar i Negre y el jardín-escuela Altamira de Alicante", de Ignacio Ramos Altamira.

Més informació sobre el llibre

  • Data: Dijous 17 d'octubre de 2019, a les 20:15 h.
  • Lloc: Seu Universitària Ciutat d'Alacant, C/ Ramón y Cajal, 4.


Intervenen

Rafael Sebastiá, Professor de la UA i autor del Pròleg.

Ignacio Ramos Altamira, autor del llibre.

 

Organitza

Publicacions UA.


Sinopsi

El Jardí-Escola Altamira, inaugurat a l'agost de 1913 en la ciutat d'Alacant, va ser la primera experiència d'educació a l'aire lliure que es va implantar en una escola pública d'ensenyament primari de l'Estat espanyol. El seu principal impulsor va ser un mestre castellonenc, Ricardo Vilar i Negre, que va portar avance aquest innovador projecte en la seua escola de la plaça de Ramiro amb el suport decidit de l'Ajuntament d'Alacant i de l'intel·lectual alacantí Rafael Altamira i Crevea, llavors director general de Primer Ensenyament. En el llibre es detalla el procés de creació de la pionera escola a l'aire lliure alacantina i la seua marxa des de 1913 fins als inicis de la Guerra Civil, al mateix temps que ens descobreix la fonamental labor de Rafael Altamira i d'altres mestres alacantins —o formats a Alacant— en la millora de l'educació pública espanyola que va fructificar en els primers anys de la II República. Entre ells, Félix Martí Alpera, Rodolfo Llopis, Ángel Llorca, Ricardo Amorós, Baldomero López Arias, Tomás Samper, Alfredo Jara, Catalina García-Trejo o Regina Pérez Alemany. El relat de la història del Jardí-Escola Altamira d'Alacant es completa amb un breu apèndix dedicat a altres experiències d'educació a l'aire lliure que es van implantar en la mateixa època en les ciutats mediterrànies de Barcelona, València, Sueca i Cartagena i que també van passar a l'oblit. En definitiva, memòria de l'escola alacantina i espanyola més innovadora que mereix la pena conèixer i recuperar.

 

Ignacio Ramos Altamira

(Madrid, 1968) és llicenciat en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid (1992) i va treballar durant una dècada en premsa i ràdio. Més tard, es va dedicar a l'ensenyament en instituts d'educació secundària i des de fa quinze anys desenvolupa una labor de recerca històrica sobre l'art, la cultura i l'esport madrileny i espanyol. Amant de la terra i la cultura alacantina i col·laborador de publicacions com a Informació o Canelobre, en el seu llibre homenatja la desconeguda història del Jardí-Escola que va portar el nom del seu il·lustre besavi, Rafael Altamira.

 

Seu Universitària Ciutat d'Alacant


Universitat d'Alacant
Av. Doctor Ramón y Cajal, 4
C/ San Fernando,40
03001 Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 14 53 33 / 965 14 59 52

Fax: (+34) 965 14 59 58

Twitter: https://twitter.com/SedeAlicante_UA

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sede-Ciudad-de-Alicante-Universidad-de-Alicante/127978287284043

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464