Saltar apartados

LA MÚSICA QUE ET SONA IV. DISSONANZA. ESSENZA DUO

 

Data
Divendres 31  de gener de 2020, a les 20.00 h.

Lloc
Seu Universitària Ciutat d'Alacant, C/ Ramón y Cajal, 4).

 

“Dissonanza” ens convida a experimentar una forma nova i original d'escoltar música, a través de l'accentuació de la diferència, per a trobar així l'element comú. En la primera part d'aquest concert, cada moviment de la sonata BWV 1034 de Johann Sebastian Bach -del més pur estil barroc alemany-, enllaça directament amb el seu homònim de la sonata op. 94 de Serguei Prokófiev, escrita en plena Segona Guerra Mundial a Moscou. De la mateixa manera, en la segona part del programa, Wolfgang Amadeus Mozart i Malcolm Arnold -¡amb més de dos segles de diferència!- uniran els seus respectius moviments amb termes quasi idèntics i significats tan sols separats pel pas del temps. És així com compositors llunyans i diferents entre si compartiran escenari a través d'una gran sonata de moviments estesos, en una aparent dissonància.

“Dissonanza” ens obri a la diversitat i a la divergència històrica inherent a l'ésser humà. I ens pot fer comprendre que, més enllà de les nostres diferències, tots compartim una arrel comuna que ens uneix irremeiablement.

 

Intèrprets

Essenza duo
Isabel Gualda, flauta
Victoria Marco, piano

 

Programa

I

Sonata en mi menor BWV 1034, J.S. Bach  /  Sonata op. 94, S. Prokofiev       

I. Adagio ma non tanto  / Andantino (Moderato)

II. Allegro  / Allegro (Scherzo)

III. Andante / Andante

IV. Allegro / Allegro con brio

 

II

Sonata en Fa M KV13, W. A. Mozart  / Sonata op. 121, M. Arnold

I. Allegro   / Allegro

II. Andante / Andantino

III. Minuet  / Maestoso con molto ritmico

 

ESSENZA DUO

La flautista Isabel Gualda i la pianista Victoria Marco comencen una estreta col·laboració des de 2017 en el marc de l'I Cicle de Música de Cambra d'Alacant, organitzat per la Universitat d'Alacant i l'Associació de Música de Cambra d'aquesta ciutat. Una trajectòria de diverses actuacions en les quatre edicions d'aquest cicle els ha brindat l'ocasió d'abordar un variat repertori d'especial interès i envergadura.

Essenza duo naix gràcies a la sorprenent naturalitat amb la qual han aconseguit fusionar-se totes dues intèrprets ja des de les primeres col·laboracions, gaudint sempre d'una perfecta compenetració i d'una gran capacitat de transmissió i connexió amb el públic. El duo emana intuïció, energia, emoció, sensibilitat i naturalitat.

En el seu afany per continuar treballant per i per a la Música, Isabel Gualda i Victoria Marco consoliden la seua col·laboració en un duo d'ideals sense límits i emprenen el seu primer gran projecte: “Dissonanza”. Essenza duo es disposa a obrir un nou espai en el panorama musical a través de projectes impregnats d'imaginació, creativitat i innovació.

 

ISABEL GUALDA

Primera flauta de la International Chamber Philarmonic Orchestra (ICPO) a Suïssa, i de l'Ostrava New Orchestra (República Txeca). Treballa habitualment amb l'Orchestra del Teatre Sociale de Com (Itàlia) i l'ensemble de música contemporània BCN 216. Ha sigut convidada a col·laborar,  dins i fora d'Espanya, en agrupacions com l'Orquestra de Cadaqués, l'Òpera del Festival de Ticino Musica (Suïssa) o l'ensemble de música contemporània Ictus. Ha format part de la Schweizer Jugend Sinfonie Orchester (Orquestra simfònica jove de Suïssa), la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) i el Quintetto Pentafiati (Itàlia).        

Després de finalitzar els seus estudis a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) de la mà de la professora Julia Gállego, rep una beca de la Fundació Lyra Stiftung de Zuric per a ampliar la seua formació a Lugano (Suïssa), on obté el Màster of Arts in Music Performance, amb el Mestre Andrea Oliva, flauta de l'Orchestra dell'Accademia di Santa Cecilia de Roma i solista internacional. Es perfecciona amb flautistes de la talla d'Andrea Manco, Nicola Mazzanti, Vicens Prats, Magdalena Martínez, Antonio Nuez, Trevor Wye o Marc Hantaï, entre altres.

Ofereix recitals com a solista i de música de cambra a Espanya, Suïssa i Itàlia i és convidada habitual en el Cicle de Música de Cambra d'Alacant, organitzat per la Universitat d'Alacant i l'Associació de Música de Cambra d'aquesta ciutat. Al gener de 2020, està programat el seu llançament d'Essenza duo al costat de la pianista Victoria Marco i el seu primer projecte: “Dissonanza”.  

 

VICTORIA MARC

Presidenta i cofundadora de l'Associació de Música de Cambra d'Alacant, codirectora artística i intèrpret assídua del Cicle de Música de Cambra d'Alacant. Emprèn nombrosos projectes cambrístics, col·laborant amb intèrprets de reconegut prestigi internacional, com ara el violinista austríac Vahid Khadem-Missagh, el clarinetista José Franch-Ballester o la pianista Suzanne Bradbury.

Després de finalitzar els seus estudis amb Matrícula d'Honor i Menció honorífica, es perfecciona en la Internationale Sommerakademie del Mozarteum de Salzburg. El pianista i pedagog invident José Ortiga suposa una decisiva influència en el seu desenvolupament tècnic i musical, animant-la a emprendre seriosament la seua carrera concertística. En la seua formació, ha tingut l'oportunitat de treballar amb reconeguts pianistes com Aquil·les Delle Vigne, Michel Wagemans, Mario Monreal o Ana Guijarro, entre altres.

La seua incursió en el camp de la investigació culmina amb la seua tesi doctoral “El rendiment acadèmic en el conservatori de música”, difonent-se posteriorment en revistes especialitzades. És catedràtica en el Conservatori Superior de Música d'Alacant, labor que li ha permès col·laborar habitualment amb el reconegut clarinetista internacional José Franch-Ballester i participar en Masterclass d'altres grans intèrprets del clarinet, com Joan Enric Lluna, prestigiós solista internacional, o Miguel Espejo, solista de l'Orquestra d'RTVE. Destaca el seu treball amb la clarinetista cubana Laura Ortega, a qui acompanya en l'obtenció del Premi d'Interpretació de la Societat de Concerts d'Alacant, i amb qui prepara futurs projectes professionals. Recentment, ha sigut convidada a formar part del jurat del Certamen Internacional d'Interpretació “Intercentres Melòman”. Al gener de 2020, està programat el seu llançament d'Essenza duo al costat de la flautista Isabel Gualda i el seu primer projecte: “Dissonanza”.

 

Direcció artística del cicle
Daniel Curichagua
Victoria Marco

Coordina
María Marco Such

Pròxim concert
Dilluns 16 de març de 2020 a les 20.00 h. “CLARINET OPERA”, Carlos Casanova, clarinet, & València String Quartet.

Organitza
Seu Universitària Ciutat d'Alacant

 

L'accés és lliure i gratuït fins a completar la capacitat de l'espai. Es prega puntualitat.

 

Galería de fotos

 

Seu Universitària Ciutat d'Alacant


Universitat d'Alacant
Av. Doctor Ramón y Cajal, 4
C/ San Fernando,40
03001 Alacant (Spain)

Tel: (+34) 965 14 53 33 / 965 14 59 52

Fax: (+34) 965 14 59 58

Twitter: https://twitter.com/SedeAlicante_UA

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Sede-Ciudad-de-Alicante-Universidad-de-Alicante/127978287284043

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464